Nosnosť hranolov

26. máj 2023120

Zdravím,
potrebujem žeriavom presunúť mobilný dom. Žeriavnik mi povedal, že mám zohnať pod konštrukciu dva hranoly (ich hrúbku a drevo si musím zistiť sám). Tak sa chcem spýtať, ak mám dom cca 6 ton a zospodu dám dva hranoly, ktoré následne uchytí žeriv a tak tento mobilný do zdvihne, aké hrubé hranoly tam mám dať, aby týchto 6 ton (váha rozložená do týchto dvoch hranolov) udržali?
Vopred ďakujem.

• @ondrejskalica  to záleží aj od dľžky, ale ak má dom širku 3 m stačí hranol 12x12

• @jan45  Zdravím, dom má rozmery 10m x 3,8m a hmotnosť je spomínaných 6 ton cca.

• Fuha, no dosť odvaha 🙂 Možno by som skorej šiel do jaklov ako do dreva (koľajnica nie je až také hrubé železo a udrží 90 tonovú lokomotivu).
    Ak ti to pomôže, tak v Krakowe na Waveli je druhý najväčší zvon na svete, má 8 ton a je umiestnený na hranole asi 50x50 😃

• Sponzor fóra
  • @arcticcode  ale ten hranol asi lezi na zemi. Nie?

• @arcticcode  koľajnica udrží lokomotívu?.....tak to sú železničné mosty vlastne zbytočné...

• @jan45  toto som potreboval. dakujem velmi pekne.

• @eagleowl  nie su.. z coho by skakali samovrahovia?

• @richard71  však normálne by tí šikovnejší odkráčali po koľajnici.....slabší by si krížom prekladali dve doštičky...a na tik-tok by sa dávali videá ako to frajeri prejdú na bicykli....najlepší na jednom kolese.....

• @jan45  @ondrejskalica   skusal som tu kalkulacku, ale neviem ci robim nieco zle, hodnoty prierezu nosnika sa nemenia ked zmenim vstupne parametre.. stale tam mam 0,12 x0,18 😞 Aj ci dam smrek alebo ocel...

• @eagleowl  no ale co ti chudaci co si na to netrufnu ,ale chcu si vziat zivot skokom z mosta 😬

• @richard71  musia ísť na cestný.....
    alebo čítať modrú strechu.....to umrú od smiechu ani na most ísť nemusia.

Pridaj príspevok

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém