Názory na život v rodinnom dome

Ahojte, prosim vas, ti ktori byvate v rodinnych domoch, ako a vam byva? mata ma najma otazka pocitu bezpecia kedze domy maju okna nizke, prizemne. Radi by sme dom, ale prenasleduju ma obavy ci si zvyknem a nebudem prepadat strachu napr. v lete z otvorenych okien a pod. Dakujem. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Jsem holka z panelaku a zlodeju jsem se hroozne bala( hlavne take proto, ze se mi casto zdali sny, jak nekdo stoj nad moji posteli...)bydlime v dome rok a pul a nebojim se, udelali jsme nekolik opatreni, diky kterym se citim v bezpeci. Loznici mame v patre, cele prizemi na vsech oknach mame venkovni bezpecnosti rolety, ktere se nam na noc sami zaviraji a mame take zabezpecovacku, se kterou na noc zapezpecime vsechny mistnosti, kde nejsme. ... Takze ac jsem peknej posera :) tak je to v ome dobre.
Odpovedať
@hhranolka dakujem Hranolka. No ved to, tiez som dieta panelaku, nikdy som nezila nizsie nez na tretom poschodi. Preto tie obavy. Zrejme sa teda nevyhneme vsemoznym opatreniam kvoli lepsiemu pocitu, ako tak citam.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba ja bydlela nejniz v 5 :)
Odpovedať
tiez som panelakove dieta a po prichode na dom som sa tiez bala. po troch rokoch sa nam uz parkrat stalo, ze sme spali dokonca aj odomknuti... :-D je to o zvyku...
Odpovedať
Ono asi zaleži aj od lokality. Sice dnes vás možu vykradnut hocikde, ale predsalen ak sa v okoli potuluje dost "pocernejsich" obcanov atd. je ta sanca vyssia. Ale rozhodne sa da aj rodinny dom dobre zabezpecit ( alarm, kamera, bezpecnostne dvere, bezpecnostne okna odolne proti vypaceniu atd.) Ja osobne by som na tychto veciach nesetril. Alebo aj velky pes na zahrade pomoze :-D
Odpovedať
pridavam sa k vam damy.. som sidliskovie dieta ;-) v 13 tich otec kupil domcek na dedine a tak to bola riadna zmena v najhorsom veku. ked som sa vydala sla som opat na byt ( ale stale byvam na dedine ) a teraz staviame domcek.... myslim, ze je to vsetko najma o cloveku o jeho zalubach jeho style zivota. niekto by byt nevymenil ani za milion a niekto by hned siel chaluparcit. a co sa tyka obav zo zlodejstva, tie som nikdy nemala .Vzdy sme mali riadne ubrechotanych psov :-D
Odpovedať
Ja ked dnes idem k nejakej kamoske do panelaku som pos--na kde kto na mna skoci. V dome sa nebojim vobec, aj ked som byvala predtym v byte. Aj pri detoch sa citim bezpecnejsie ked su na ulici pri dome akokeby bahali po sidlisku.
Odpovedať
@emiar my sa nezamykame vobec :-D malo kedy zamknem. ja som byvala 32rokov v bytovke tri poschodia. teraz som rok v dome. na zaciatku to bolo vseliake ci niekto nieje za oknom vecer a nepozera cez zaluzky este som obchadzala dom vecer ci najdem niekde strbinku :-). ked som bola doma sama na zaciatku a chcela som vyvetrat rano otvorila som vsetky okna aj balkon a po minute ked som zacala nieco robit som hned sla zatvarat a len som vyklopila. o psycho. ale teraz uz pohoda zvykla som si.
Odpovedať
Profilova fotka
Od malého mala v paneláku. Potom som sa vydala a niekoľko rokov v RD. Pohoda. Potom 23 rokov opäť v paneláku, na šiesom poschodí. Teraz opäť RD a skvelé. Pohoda, klídek... :-)
Odpovedať
Vždy jsem bydlela v rod. domě. Prvně - rodiče dole, my nahoře. Tam jsem se nebála vůbec. Řadovka - sousedé blízko, ložnice v patře, také v pohodě. Ale když jsme se přestěhovali do přízemního domu, bydleli jsme první, sousedé žádní, tak přiznávám, byl to divný pocit. Ale už je to v pohodě, ale i tak zapínáme na noc alarm :-D
Odpovedať
@jabadaba Toto ma ani nenapadlo pri stahovani. Byvali sme takmer prvi, bez alarmu (to dodnes, povazujem to za zbytocnost), bez plotu a bez psa. Obcas sa mi stalo, ze som ani nezamkla. Naozaj to zalezi od lokality. Inak vykradnut ta mozu aj s alarmom a so vsetkym, jediny ako-tak spolahlivy je tichy alarm napojeny na pult centralnej ochrany - to je to, co po spusteni alarmu rovno zasle vyjazd SBSky. Tie hulakajuce blbosti akurat rusia ludi pri spani, pretoze maju nekonecno falosnych poplachov. A aj keby nie, tak vdaka tym falosnym poplachom to nikto nepojde kontrolovat. A ak by aj niekoho vykradali a ja to uvidim, tak urcite nepojdem s dvoma detmi sama zenska chranit susedov majetok. Takze mne osobne unika vyznam takychto alarmov. Nehovoriac o tom, ze ak ide o profi zlodeja, tak vam nepomoze ani svatena voda. Ale nie takyto ton som chcela. Proste - nemysli na to, ze vas chcu vykradnut a bude to dobre :-)
Odpovedať
Kolko bytov na vyssom poschodi a kolko aut s drahym alarmom bolo vykradnutych? A to pocas bieleho dna. Keby mal clovek mysliet stale na to, ze ho vykradnu, tak v bezpeci nie je nikde.A sikovni zlodeji si s alarmami dokazu hravo poradit. To je viac-menej o psychike, ze "mam alarm, nic sa nam nemoze stat". Najlepsi alarm je vycviceny pes,alebo zvedava susedka :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dwight888 bezpečnostné dvere na dome? ktorý lupič by sa namáhal vez také dvere ked prejde ľahko cez okno.
Odpovedať
@bosoriak Nie je potrebné naháňať zlodeja, keď vykráda suseda. Stačí zapamätať si číslo a typ auta, prípadne popis zlodejov. To patrí k základným črtám dobrých susedských vzťahov...
Odpovedať
@trend270 len zlodej amater ma na akcii prave EC na aute, takze to asi moc nepomoze ;-)
Odpovedať
@trend270 a ako si obzrem, ked susedovi hulaka dom, urcite sa vycapim do okna,alebo pojdem na ulicu si ich poobzerat? Vacsina su to fetaci, co za 20eur zabiju cloveka. Vonkajsiu sirenu zastriekaju montaznou penou, alarm odblokuju za par sekund, do auta sa dostanu za 3 sekundy ak ho chcu ukradnut,kym im nezacnu odtinat ruky postupne budu kradnut nadalej.
Odpovedať
Bývanie v rodinnom dome má veľa výhod, ale i nejaké tie nevýhody. Čo sa tvojho problému týka, veľa záleží od lokality, zastavanosti (ako blízko máš susedov) a pod. Keď ti niekto chce urobiť škodu, urobí ju. Napríklad aj sused, mám skúsenosť.
Odpovedať
joj ludia, dakujem sa vase postrehy. Asi mate pravdu, ze je to jednak sila zvyku a aj o lokalite, kde dom stoji. Tak snad tie obavy prekonam, inak mozme rovno zostat v byte do konca zivota. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Nemenil by som. Je pravda, že veľký "vplyv" majú aj susedia - hlavne v tom zlom slova zmysle. Keď sú ale susedia fajn, je to super bývanie. Na druhú stranu treba myslieť na to, že o taký dom sa treba aj starať - to nie je ako byt, kde najväčšou robotou je sťahovanie nábytku ;-) S bezpečnosťou je to ťažké, je iné bývať niekde pri hlavnej ulici na dedine, kde každý o každom vie a iné niekde "na samote u lesa", alebo v radových zástavbách s 2-metrovými plotmi kde nikto nemá ani páru, či tam vôbec niekto žije. Tu musím súhlasiť s @atlaska, pokiaľ nebudú za to tvrdé tresty alebo sa to nebude riešiť ako v USA (prídeš na cudzí pozemok, tak riskuješ guľku medzi očami), tak ťažko sa niečo pohne.
Odpovedať
@trend270 tiez si myslim ze netreba hned utekat v ustrety zlodejovi u suseda, ale plne postaci volat okamzite policiu. Aj to pomoze. Uplna lahostajnost a ponechanie situacie svojmu osudu asi naozaj nie je crtou dobreho suseda. Uz len dufat, ze susedia budu vnimavi a aj do istej miery duchapritomni ak sa nebodaj nieco zomelie. Na kvalite susedskych vztahov to prida celkom urcite. Presne ako pises.
Odpovedať
@sgt hm, vsak to, ze pozemok sa rysuje posledny v rade pobliz malickeho lesika. Ono to nie je les v pravom zmysle slova, skor rad stromov, deliaci polia, ale trosku to vytvara taku hustinu. Pri mojej fantazii hotova pohroma. Ale cez den za jasneho slnecneho dna to posobi bezpecne a velmi optimisticky. Z oboch stran budu susedia. Len teda od zadu nie. Ano, to si uvedomujeme, ze dom obnasa kopec starosti a uplne inych ako byt, kde sa da spoliehat aj na spravcu ak sa nieco pokazi. Nuz...to budeme musiet nejako skusnut. Viac ma mata ta bezpecnost. Ale ako tu citam, moje obavy u asi zbytocne nafuknute.
Odpovedať
Profilova fotka
ja sa tiez bojim skor ked idem niekam do panelaku, neprijemny pocit... v dome mozem byt aj v noci sama, nebojim sa.... v tom dome predtym som sa obcas v noci bala, boli tam velikanske okna, nemali sme vonkajsie rolety, teraz sme zabezpeceni, mame vonkajsie zaluzie a vsade okolo susedov... a tiez mame alarm, kazda zona sa da zabezpecit zvlast, ale moc ten alarm tiez nevyuzivame... velkeho psa uz nechcem, maju susedia, ten hulaka vzdy, ked ide niekto okolo... ale predtym sme mali velkeho psa a teda spoliehala som sa na neho, ze keby nieco, tak zasiahne, ale on mal taky spanok, ze by zlodej mohol aj pred nim tancovat a on by chrapal dalej...
Odpovedať
@tilly dakujem. Presne toto mi kedysi hovorila spoluziacka, ze ona mala strach skor v panelaku z tolkych cudzich ludi. Cely zivot zila v RD a tam sa nebala. Asi je to fakt o skusenosti co clovek zazije a na co je zvyknuty. Kazdopadne, ak budeme stavat tak isto okna pozabezpecujeme okrem zaluzii aj inak.
Odpovedať
ja som mal susedu z lazov ktorá sa presťahovala do dediny a tu sa bála tak chodievala nocovať na lazy-tam ju vraj nemá kto strašiť. inak RD na dedine sa ťažko vykrádajú tam každý každého pozná, nie ako v paneláku tam ani suseda.
Odpovedať
@jabadaba @trend270 Netvrdim, ze ak uvidim, ze susedovi vykradaju dom, ze nespravim nic, zavolat policiu je najmenej. Ale vdaka tym falosnym poplachom sa uz popravde ani pozriet nejdem. A co viem, tak sme na tom vacsina ludi na okoli rovnako. Len som chcela povedat, ze vdaka lacnym rieseniam alarmu (tie co hucia zbytocne drvivu vacsinu casu) su uz aj tie drahsie a lepsie nastavene dost nanic. :-)
Odpovedať
pridám sa vyrastala som v RD a teraz staviame tiež RD, ja by som si zas nevedela predstaviť bývať v paneláku všetko tam počuť a hlavne pokiaľ nemáte terasu nemáte sa kam isť vyvetrať. ono bezpečie by som asi neriešila, skôr to, že v dome a okolo domu máš stále roboty. v lete záhrada, v zime sneh - tu ti ho žiadny sused neuprace. a to nehovorím že aj nostavbu čakajú skôr či neskôr opravy. ale ja to beriem všetko ako užitočný relax-posilku .
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba bývame v rodinnom dobe, asi 100 m máme cigánsku osadu..a nonstop tých čiernych za domom, lebo sme krajný dom, za nami je už " len" garáže, čierna skládka a z druhej strany ihrisko... ale zatial sa k nám nikto nedostal, teda už pár rokov čo tu bývame. Alarm nemáme, no máme veľkého psa...je účinnejší ako alarm...
Odpovedať
V detstve som bývala v RD a bývali tam aj starí rodičia takže ma nikdy nenapadlo báť sa, lebo nás bolo doma dosť, potom som pár rokov bývala sama v byte na prvom poschodí a to som tiež žiadne obavy nemala. A teraz máme s manželom vlastný domček a ja mám stále obavy. A keď náhodou nie je doma je to pohroma. Máme v vnútri psa a keď niečo začuje a zabreše tak srdce bije ako o život. Necítim sa dobre v dome... snáď sa to zmení.
Odpovedať
presne ako hore píšu, ovela horšie je že s domom je stale kopa roboty furt niečo, a treba to riešiť a platiť osobne ... myslim že my sme v celkom bezpečnej lokalite, maximalne čo sa tu v okolí stalo, že niekomu ukradli klobásy z komory.... suseda mame z jednej strany a aj to nema smerom k nam žiadne okná- a všade okolo len vinohrady a les... ono uprime- u nas by zlodej ani nemal čo ukradnuť, iba ak by ho zaujímali knihy, v tych mame tisíce eur- teda nie v nich vnutri schované, nech nam niekto nepríde rozhádzať knižnicu :-) , ale v ich nakupovaní ... verím že zlodej nebude taky krepy aby prišiel ked sme doma takže ani osobneho stretnutia sa nejako nebojím, veci osobnej spotreby keby zobral bolo by to nepríjemné, ale žiadna veľká strata, skor by som sa mu čudovala ... a mame plot a psa a to myslim stačí... inak čitala som že bezpečnosť ulice sa oficialne posudzuje podla toho, ako dlho tam vydrží položený nezamknutý bicykel- tam kde byvaju moji rodičia nam ukradli jeden aj zamknuty za 10 minut spred obchodu- tu by myslim ten bicykel bol pokým by nezhrdzavel, stále sa chystám že ten experiment urobím
Odpovedať
Profilova fotka
@fra :-D dobry test... skusime :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?