Navod, ako murovat, stavat.

Kazdy projekt je iny, ale od koho ziskat takyto naucny navod? Projektant by to mal vediet, jeho by sa trebalo pytat, alebo existuje nejaka specialna profesia, od koho sa da sptyat sa na navod, ako postupovat pri murovani? (veniec, strop, schody, vsetko). V statike to sice je, ale laikovi to nehovori skoro nic :)
Odpovedať
@dusantt to chces akoze navod na tvoj dom ze ako zacat a postupovat??? :-D
Odpovedať
Všetko je na webe . Ale stavať dom svojpomocne pokiaľ nemáš s tým skúsenosť je nezmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt ako tak citam myslim ze bude lepsie ak si najdes aspon jedneho majstra na stavbu ktory bude stavat a ty mu mozes pomahat. Ale ak si zrucny a sikovny tak ti bude stacit pohladat par videii od wienerbergeru/heluzu/termobricku precitat zopar navodov a minimalne hrubu stavbu zvladnes
Odpovedať
tie videa su znacne.. marketingove.. stiahol som si aj navody od vyrobcov, da sa tomu pochopit, ale.. napriklad taky majster - ako mam vediet, ci ma neoklame a neulahci si to, a ja to budem potom zlozito opravovat. ano, stavebny dozor.. najlepsie investovane peniaze.. ide mu cisto o hrubu stavbu, lenze aj veniec je dolezite spravne urobit, vzhladom na krov a ukotvenia. je tam galeria. pricom je to konstrukcne velmi jednoduchy dom, obldznik, 2x nosny mur. a co je zaujimave, samotny projektant dal do statickeho posudku, ze tam ma ist porotherm malta MM50, co znamena, klasicka 12mm malta. pricom videa, navody a ludia tu odporucaju skor lepidla, v extremoch az PUR peny. dalsia teoria hovori, ze: 1. brusena tehla je super, lebo ide na tenke lepidlo a zvladne to aj opica 2. klasicka malta ma lepsiu pevnost, ale nezvladne to opica no lenze, preco potom citam tolko pripadov, ked murar muroval krivo, zle, atd? :) sice to uz zachadza do teorii, ktore su asi zbytocne..
Odpovedať
https://www.youtube.com/watch?v=wIEyC... taky murar by sa ti zisiel :-D
Odpovedať
no ale ten dom stoji az do dnes ;)
Odpovedať
@dusantt spýtam sa takto? Auto, práčku, televízor si nakomplet opravuješ sám? Takisto sa obratis na niekoho overeneho. Najlepšie odborníka. Tak nájdi zodpovednú osobu resp. osoby lebo dvom to pôjde pomaly a môžeš sa realizovať.
Odpovedať
@milan209 odbornik, ano. overeneho.... v danom kraji nikoho nepoznam a nebudem zo seba robit pokusneho kralika.. to nie je take jednoduche, ako najst overeneho odbornika na predaj IT techniky.. a tam spociva zadrhel ..
Odpovedať
@dusantt ako hovori moj kamarat ktory uci na ucilisti ... murari su to najsprostejsie co pride zo zakladnej skoly :-))) .... takze odbornici :-)))))
Odpovedať
@dusantt keby si tak nevymyslal. Murari chodia za robotou xyz km a nemaju problem. Si este kratko tu na modrej streche? Ludia si volaju partie z oravy, z vychodu, atd. Pohladaj overene partie a obvolaj si ich. Tvrdit, ze v okoli nemas ziadne overene, je absurdne. A mat to ako dovod stavat si to sam, to je koniec...
Odpovedať
@worker_falcon ano z oravy, co spamuje forum a hodnotenie katastrofa nasiel som dalsieho tak 50km od miesta cinu, a ten ma plno. je dost logicke predpokladat, ze ten dobry uz ma zakazky a nepride mi o 3 tyzdne skaldat tehly. a ten co nema robotu, preco ju nema? no ved odporuc niekoho, ked tak.. v teorii pises krasne, no len ja poterbujem realitu, nie teoriu.
Odpovedať
@dusantt prepac ale na realitu si potom mal mysliet skor. Ked nikomu neveris su dve moznosti...bud si priplatis a pockas na overenych ludi, alebo si to spravis sam a budes nadavat sam na seba. Osobne som mal skusenost, ze Ytong majstri, ktori zakladali stavbu mi povedali, ze mi to vymuruju oni...Skus ist teda touto cestou, zvolit si stavebny material a potom kontaktovat priamo ich aby ti poslali ich ludi...Budu obsadeni, ale raz na teba pride rad. A zase povedzme si na rovinu, ono pri tych jednoduchsich stavbach to murovanie zase az taka tazka a odborna praca nie je. Ale ja osobne si vazim kazdeho murara co svoju pracu robi kvalitne a dobre...cize neznevazujem ich...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dbe ja si tiez vazim kazdeho, kto urobi robotu tak, ako by to urobil pre seba :) ytong majstrov, ano su v ponuke, len mam projekt z tehly, ale fakt rozmyslam, ze prejdem na ytong, a hotovo. bude to zrejme drahsie materialovo, ale pozdavaju sa mi zatial najviac, zatial.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt podľa nicku si asi z Trnavy, prejdi sa po stavbách, trebárs rodinných domov v tvojom okolí a murárov nájdeš ako maku. Uvidíš ich robotu, nešpekuluj so svojpomocou, keď si to ešte nerobil. Alebo použi http://www.123dopyt.sk/ a určite sa ti niekto prihlási.
Odpovedať
@dusantt to uz rovno prejdi na porfix biely. je o dost lacnejsi ako ytong. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt to vazne chces stavat bez akejkolvek skusenosti? Ved aj porodny asistent to zvladne podla navodu na youtube, alebo kuchar zaciatocnik ktory si pozrie na bazosi recept a hlasi sa na michelinovu hviezdu? To ze tu radia ze vies si aj sam postavit hrubu stavbu? To je konina ako svet... presne zamerania, par cm mimo ta mozu stat velke problemy, viac financii... nevravim o tom ze ak nevies spravne pouzivat laser, vodovahu alebo "slaufvahu" tak by som do toho nesiel. Investuj do partie murarov, mas hrubu stavby za tyzden ak je pocasie a nasledne sa pustis sam do interieru.. to je ovela lahsie... Ak ti ujde stena, nespravis prave uhly a na pohlad to bude vzdy vidno... sused bol mudrlant veliky to zvladnem s kamosom.. zvladli... steny sa mu od zeme po strop rozliezaju o 10cm na miestach.. ved to vyzeralo uplne rovno, to bola asi chybna vodovaha :D a samozrejme ze lepit brusenu tehlu je ideal, my sme naposledy robili zahradny domcek z porfixu a to je rovinka rezana krasne a poviem ti bez vodovahy a uholnika nehrozi.... drzim palce pri vybere partie, lebo nie kazdy je dnes spolahlivy.... ale radil tu topvideo, obehni si stavby v okoli, dnes uz tolko nepytaju aby si to nezainvestoval
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt neboj sa do toho pustit. Kopec toho p...š ,ale ten treti dom uz bude lepsi :-D
Odpovedať
@matusiak preto ten navod, krok po kroku, ktoru tehlu ako polozit.. :D :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt to sa takto neda. Vies jak som ja d...l moj dom??uuu nechcel by si to vydiet. Zateplene uz pomaly je a zvnutra to je uz taktiez skovane. Teraz uz je to v pohode,ucil som sa a teraz murujeme domy inym ludom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?