Najlacnejšie riešenie odvodu dažďovej vody na štrkovom pozemku

ahojte, akym najlacnejsim sposobom by ste riesili odvod dazdovej vody zo strechy, ked pozemok tvori cca 30 cm ornica a pod nou je uz iba strk (zle zrneny), spodna voda je 2,8 m p.t. a pod domom bude pivnica? su tam potrebne nejake komplikovane a drahsie riesenia, napr. betonove skruze a pod, alebo staci vodu odviest iba par metrov od domu a tam ju nechat vsiaknut, alebo...? dakujem za kazdy nazor
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
pivnicu musíte izolovať, vodu aj keď odvediete, vráti sa, takže v takejto zemine stačí aj na terén, pre efekt zapustiť trubky a odviesť 2m od domu.
Odpovedať
@jan45 pivnica samozrejme bude zaizolovana, stavebna firma nam navrhla odvod dazd.vody do betonovych prstencov s trativodom, ale pri strku sa mi to zda zbytocne...ale mozno sa mylim, preto sa pytam
Odpovedať
Profilova fotka
Aboj. Prave sme dokoncili zvody vody zo strechy a cisticky. Mame opacny problem ze strk aj voda je hlboko 8m. Ty to mas pre vsak idealne. Kup si korugovanu kanalizacnu ruru 400mm, rozvrtaj ju, vykop jamu min. 5m od domu, vloz ruru a zvody zved k tejto vsakovacke ktoru nakoniec celu obsyp kamenom.
Odpovedať
@pie dakujem, toto riesenie sa mi celkom paci, a ta jama by mala byt aka hlboka? niekde som tusim citala, ze by to malo byt min. 1 meter nad urovnou spodnej vody....a mozno by tie vsakovacky mohli byt aj dve....
Odpovedať
Profilova fotka
Hlboka po strk aby voda mala kam doslova vsakovat. Niekedy stacia 3m ale ja som musel skoro 8
Odpovedať
@pie super, dakujem za nazornu ukazku:) my mame strk uz v 30 cm, takze u nas to hlboke nemusi byt
Odpovedať
@pie To je Pan Trativod :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Peter Pan v nasim prevedeni........nemali sme na vyber lebo strk, voda az 8m a nic som nechcel riskovat
Odpovedať
Profilova fotka
@pie je to kvalitné znehodnotenie spodnej vody, keby ste to boli nechali v hľbkje 3m, prirodzená filtračná schopnosť pôdy by vodu dočistila. Daž´dová voda sa má nechať na povrchu.
Odpovedať
tak my si mozno nakoniec spravime dazdovu zahradu - toto riesenie odvadzania vody zo strechy sa mi paci najviac:)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravim . chcem sa opytat: ideme burat starsi dom s tehal a skvarovych kvadrov a sut budeme zakopavat na velkej zahrade... mozem neskor tuto obrovsku cca 5x5x4 jamu so sutou pouzit ako trativod ? odvod zo strechy 130m2 a odvod s cisticky. dakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majomix to by som Vam velmi nedoporucoval. Tehla a skvarove kvadre sa vo vode za par rokov porozpadavaju a ostane vam v zahrade len krater. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@jan45, @pie Srdecne Vas zdravim Janko a Pie. Chcela by som sa spytat, ake riesenie by ste nam poradili na odvod dazdovej vody. Hladina podzemnej vody je v hlbke cca 8,5m pod terenom. do 0,3metra je ornica, od 0,3metra - 6,4m je sprasova hlina, od 6,4 - 14metrov je strk zahlineny. Jedna nemenovana spolocnost nam urobila kalkulaciu na vsakovacie kose, ale bolo to nekrestanske drahe. Rada by som pocula aj Vas nazor ako odbornikov. Dakujem.
Odpovedať
@pie zaujimave riesenie. Ked sa mozem opytat kolko Vas to vyslo, tie vykopove prace, rura,........ my mame strk az v hlbke cca 6-7metrov.
Odpovedať
Profilova fotka
@majomix tehla a kvádre sa rozpadajú, keď sú na povrchu, v zemi to trvá podstatne dlhšiek,kľludne to použite. vrch teba prektyť fóliou alebo geotextíliou, a to použitie pre dažďovú vodu áno,pre čov by to malo vypadať ináč, ale zatiaľ na tom netrvajú. @kytula najlacnejší je asi trativod z použitých prepraviek, či od piva alebo zeleniny.Sprašová hlina nie je dobrý odvádzač, ale pri vytvorení základného retenčného priestoru prepravkami, ničo vsiakne aj do terénu.
Odpovedať
@jan45 dakujem Janko. A aku plochu by ste doporucili vykopat do hlbky a do sirky? Strecha je 125m2 a budeme mat z domu 2 zvody zo strechy.
Odpovedať
co by ste nahrhli, strk mame v hlbne 1 m.... staci jama vystlana geotextiliou a v nej velke kamene?
Odpovedať
Profilova fotka
@kytula Pri bežnej búrke naprší 20mm, to je 2,5m3, pri veľkej 50mm, to je 6,25m3 , na 3m5 treba asi 60 prepraviek od zeleniny v ýkop 60cm dva rady nad sebou stačí 8m., hľbka do 1m. @marrad nevystielať, zakrývať a kamene môž ubyť, tie zakryť.
Odpovedať
@jan45 Zdravim Vas Janko, nakoniec nakupime asi Elwa bloky.............lebo akurat v tej casti bude aj prejazd autami a trochu mam obavy, ci tie prepravky od zeleniny by to vydrzali. Inac keby to bolo na inom mieste nevaham ani sekundu nad takym riesenim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kytula súhlasím, pri pojazde to treba riešiť ináč ako pri voľnom výkope.Ale pod prejazdom by som to riešil tlakovými rúrami, nie podmáčaním.
Odpovedať
Profilova fotka
@kytula vsak my sme mali strk tiez az v 7metroch. bager sa musel podkopat aby to vobec vykopal az po prvu vodu. aklady boli jedna rura dn 400 (6m) ktoru som celu perforoval vrtakom 12mm, kamen 6m3, bager + unc 3hod.
Odpovedať
Profilova fotka
@kytula ahoj. odbornik urcite nie som. ked som isiel riesit vsakovacku tak som na nete stravil asi tyzden. nase riesenie bolo najjednoduchsie a asi najlacnejsie. rok vyskusane a bez problemov funguje. aspon zatial. kamarat ktory mi to bagroval vravel ze je cela jama predimenzovana a ze sa nicoho nemusim bat. zaklad celeho uspechu je vykopat jamu po prvu spodnu vodu a potom ako je na obrazku rura dn400 popr. su aj dn 800 ale tieto nemali v piestanoch. celu naperforovat karbinou alebo vrtakom a zasypat vacsim kamenom popr. celu ruru este obalit aby do nej casom nepadala hlina popr. mensie kamene. sirka jamy 2x2m. a je to.... :-)
Odpovedať
@pie tymto riesenim kontaminujes spodnu vodu jedna radost... vsak ma byt pomaly, cez podu aby sa voda precistila. Ak si to studoval tyzden, docital si sa urcite, ze cisty strk nie je vhodny na vsak... ze su urcite rychlosti vsaku ktore bys a mali dodrzat, prilis rychly nie je vhodny... a pomaly (ilovita poda) tiez nie ... lebo voda zacne "kysnut" ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 nie som odbornik, ale kontaminovat spodnu vodu dazdovou vodou vsakom cez kamen mi nejako nesedi. cisty strk som nemyslel, ale skor riecny kamen. mozno mas pravdu, ale nam to takto funguje aj ked je samozrejme presny a odborny system vsakovania. cest praci.
Odpovedať
@pie Tu je to presne napisane: http://www.ekodren.sk/teoria-vsakovan... citujem: Rýchlosť vsakovania je daná materiálom podložia. Tým väčšie množstvo vody vsiakne, čím je rýchlosť vsakovania väčšia. Schopnosť pôdy vsakovať kvantitatívne vyjadruje súčiniteľ vsakovania kf , vyjadrený v (m/s). Možno si ho predstaviť ako rýchlosť, s ktorou vodná kvapka gravitáciou vsakuje do podložia. Rýchlosť vsakovanie nesmie byť ani príliš rýchla, ani príliš pomalá. V prípade rýchleho vsakovania – pri kf hodnotách vyšších ako 1.10-3 m/s vsakujú dažďové vody, tak rýchlo, že nemôže dôjsť k vyčisteniu vody pomocou chemických, mechanických a biologických pochodov. Zvlášť pri malých vzdialenostiach od spodnej vody vzniká potom nebezpečenstvo negatívneho ovplyvnenia kvality spodnej vody. Opačne , v prípade veľmi malých hodnôt kf , kedy je kf menšia ako 1.10-6 m/s, zostáva podzemný priestor dlho zaplavený, voda vsakuje veľmi pomaly a k procesu vsakovania môžu pristúpiť aj negatívne anaeróbne procesy. - Hrubozrny strk, stredno az drobnozrny strk, pieskovy strk - nie su vobec vhodne - maju velmy velky koeficient.. takze to ide velmi rychlo. - najidealnejsi je strednozrny az jemnozrny piesok. Kedze sam pises ze hlbka az po strk... tak je to velmi rychly vsak. Nech tak spravia stovky ludi v okoli a budete mat super spodnu vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 odborne velmi pekne vyjadrene a popisane s cim urcite suhlasim len co so susedmi, cca. 90% ktori si vypustaju zumpu tam kde nemaju......ale to je asi na druhu a dlhuuuuu temu. :-)
Odpovedať
@pie samozrejme, ze nie som zastanca ziadneho vypustania a znecistovania vod. Verim ze tych % co to robia je vela, a raz na nich musi dojst. Nechapem preco na odbore zivotneho prostredia nerobia napr. jednoduchu vec: Je v obci kanalizacia? Zoznam kto nie je pripojeny, a zistit na vodarnach/cisticke - kedy resp. ako casto je vyvoz zumpy u nich, z toho sa da vytipovat, ze ked niekto vyvezie zumpu raz - 2 krat za rok 10 m3 a su tam 4 celorocne ze nie je nieco koser... Bum kontrola a na konci zahrady najdes vyvod do potoka, alebo miesto kde to len tak vyteka. Za to by som daval take mastne pokuty, zeby sa az prehli. Niekedy boli nase vody ciste, ze v pohode v nich boli raky, korytnacky... Teraz sa clovek boji bosi prejst cez potok aby nechytil nejaku pliagu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Sak totok! My mame domacu COV-ku a bol by si naozaj velmi velmi prekvapeny ake "velke polena" hadzu po nohy ludom ktori chcu byt aspon trochu ekologicky. Dokonca mi na zaciatku asi 4x povedali (este pred samotnou ziadostou), ze mi stavebne povolenie nevydaju a aby som si dal zumpu. Povolenie a kolaudacia COV-ky bola u nas asi 5x namahavejsia a to neprehanam. Pani ktora ma cely cas odradzala a pytala vsetko mozne aj nemozne ma pri kolaudacii aj pekne n....a. Posledne co som sa jej spytal ci ma na dverach napisane urad zivotneho prostredia a ked ano tak nech sa podla toho aj sprava a samozrejme som "vypichol" problem s vypustanim zump do volneho prostredia. Kocurkovo..........!!! Uz je to prec a fertig!
Odpovedať
@pie ja com chcel tiez riesit cisticku... ale ja mam il, takze problem so vsakom, ale aj tak som bol na zivotnom a tam povedali ze blizko su studne (asi 100m je najblizsia) a ze musim mat staly tok s nejakym minimalnym prietokom... A kvoli debilom co to volne vypustaju... na nasu ulicu uz nedotialni kanalizaciu - ale to je iny dlhy pribeh. Preto takyto ludia ma pekne nasieraju.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?