Môže inšpektorát práce pokutovať nevyplatenie práce?

Môže inšpektorát prace pokutovať majiteľovi, ktorý stavia dom za to, ze nevyplatil za 2 mesiace odmenu pomocnemu robotníkovi? Práca bola dobrovoľná, na základe ústnej dohody. Pomocnemu robotníkovi bolo oznámené, ze dostane odmenu. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@evy27 zaplat mu a nevypisuj hluposti....
Odpovedať
Neni zmluva ani nic co by dokazovalo ze tam robil. Takze nie nemoze dat pokutu. Nemoze ta dat na sud nic. Druha vec je moralne hladisko.
Odpovedať
@lukas2589 takze ustne tvrdenie robosa je neplatne a ustne tvrdenie zamestnavatela platne ?tak?
Odpovedať
Ani jedno ustne tvrdenie neni platne. Je to vzdy tvrdenie proti tvrdeniu. Nepomoze si nic.
Odpovedať
@lukas2589 to mi je jasne, ale nechápem preco ten človek, ktorý sa mi ani nepredstavil a určil dátum do toho termínu, ze mam zaplatiť odmenu za robotu tomu pomocnemu robotníkovi. Ak by sme mu neuhradili, tak ma dávajú na právne oddelenie a na inšpektorát prace. Vobec tomu nerozumieme o co ide tomu dotyčnému, ktorý ma nás nepozná. Popri tom dom staviame svojpomocne s manželom, tak to nieje take jednoduché. Ten robotník sa niekomu vyžaloval. Mysleli sme, ze niekomu pomôžeme, ked niekto si chce privyrobiť brigádnicky. S radosťou by sme mu vyplatili, ked nabehnú ďalšie zdroje. Nikdy sme nikomu nedlhovali.Este k tomu môj manžel vobec neni žiadny zamestnávateľ, len je obyčajným živnostníkom a so stavbou to vobec nemá nič spoločne. Inak ďakujem, ze ste reagovali, ze ústne tvrdenie neni platne. Vďaka
Odpovedať
@evy27 no tak to bude nejaky uzerniok, co mu ten co ste mu pomohli dlhuje... Toto smrdi vyhrazanim. Ak sa este ukaze, tak si pytajte jeho doklady a povyhrazajte sa mu policiou. Prisiel na vas robit Bubu. Este by to stalo za rozhovor s tym co u vas robil, ze v akych srackach lieta.
Odpovedať
@daralbajda človek by veľmi rad hneď zaplatil za odvedenú robotu, ale ked nie su momentálne zdroje, tak sa da pekne počkať. Ak Vam nieco hovorí postupne financovanie domu. Hm. Tu nejde o hlúposti ale o vážne veci.
Odpovedať
@evy27 Odporúčam naštudovať. Hlavné úlohy Inšpektorátu práce sú definované v § 7 ods. 3 zákona č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce a o zmene a doplnení zákona č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní
Odpovedať
Profilova fotka
@evy27 pokuta za nevyplatenie je otazna, ale za pracu nacierno to moze byt daleko vacsi problem :)
Odpovedať
@evy27 ked nie su zdroje nic neobjednavam ,mali ste pekne pockat az budu zdroje a potom mu dat pracu,neviem keby ste boli na jeho mieste ,z coho ma ten clovek zit 2 mesiace....to povie zaludku ze ma 2 mesiace pockat,to iste elektrarnam,plynarnam...nemam peniaze ,nic nerobim,neobjednavam...a ide fakt o vazne veci ak niekomu 2 mesiace nezaplatite a on robi...ako by ste sa citili Vy keby Vam v robote 2 mesiace nedali vyplatu a povedali by ze nie su zdroje a mate pockat?
Odpovedať
@daralbajda súhlasím aj ja. Veď ak ste sa takto nedohodli, že vám bude musieť na peniaze počkať je to z vašej strany podraz. Ten človek je jedno v čom lieta, ale musí platiť, tak ako my všetci niečo platíme, musí jesť, možno aj deti potrebujú veci do školy. Keď nemám peniaze tak službu neobjednávam, viem o čom hovorím, tiež momentálne postupne financujeme stavbu. A keď nie sú prachy stojíme. druhá vec je, že ten človek vám môže teraz vyliezť na hrb, ale pozor aby sa vám nevypomstil nejako inak (nelegálne)
Odpovedať
@evy27 skutočne? a čo morálne hľadisko? to vám nič nehovorí? človek u vás drie, aby mal na základné potreby, a hups, za dva mesiace na neho se*iete. to ako dva mesiace nemá jesť? čo ste to za ľudia, že si objednáte prácu, ktorú nemôžete zaplatiť? To radšej vy by ste mali nejesť, ako nezaplatiť chudákovi, čo u vás makal, a teraz chcete ešte tvrdiť, že sa nič nestalo, že ho nepoznáte. veď predsa "slovo proti slovu"... Dúfam, že u vás už nikdy nik nebude chcieť robiť, s takýmto vaším prístupom... A čakajte, že zúfalí ľudia robia zúfalé veci. Ani vybitie okien nebudete môcť nikomu dokázať, prípadne rozbitie auta. Vandali... @zita19 oni nikomu nepomohli. človek u nich robil dva mesiace a oni mu za to nezaplatili. to sa volá "pomoc"? to sa volá inak... a prečo by to mal byť úžerník, ten človek, čo sa ho zastal a poradil mu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@evy27 a zas si si vybrala iba to, čo sa ti hodilo - že "ústne tvrdenie nie je platné". ústna dohoda je platná. Chceš snáď tvrdiť, že ste sa nedohodli? Skutočne? Na súde pod prísahou? A ešte sa tu tvárte, "že ste nikdy nikomu nič nedlhovali". Minimálne jedna rodina má kvôli vám už nejaký čas veľmi ťažký život. Takí ľudia väčšinou nemávajú úspory, že by vykryli takýchto sviniarov, čo im odmietajú zaplatiť (pardon, nemajú z čoho zaplatiť). A dokonca "ste mu chceli pomôcť". To snáď nie je ani pravda... Toto tvrdiť v takejto situácii.
Odpovedať
Profilova fotka
presne ako hovori @daralbajda to co je za pristup ze ked su neni zdroje musi pockat..preco by musel.tak ste boli dohodnuti? ze bude robit a o 2 mesiace sa uvidi ci budes mat na to aby si mu zaplatila??? @evy27 si to zober opacne.. daj mi peniaze za pracu na dva mesiace dopredu a ja ked budem mat cas tak si to v buducnosti odpracujem...
Odpovedať
@evy27 to co pises ale vobec nie je fer. Predstav si ze u niekoho makas a ten ti potom povie kup si chleba za pol roka , toto sa mne vobec nepaci.on ma znasat vas problem? Ked vam dosli prostriedky mali ste jeho pracu zastavit. Pomocni robotnici peniazmi neoplyvaju a ked by ste mu dali aspon cast s ospeavedlnenim a aspon takto to vyrovnali, asi by skor pochopil. Nad nejakym vyhrazacom z krcmy by som sa nezamyslala. Robotnik uz nevedel co robit tak poslal znameho alebo co. Skor ten ludsky rozmer ma prekvapuje. Ked mi niekto robi, vyplatim aj ked mi samej neostane nech mame cisty stol.
Odpovedať
Necitala so ine reakcie ale vidim ze nie som sama. Pozor aj pomocni robotnici vedia byt dobre drchy nezodpovedne. A velmi casto.Povedia ze pridu, neoridu, piju pri praci, zasivaju sa pofajcievaju za rohom.... ale aj tak, treba to riesit hned , ak to bol tento typek, nie po dvoch mesiacoch sa s nim tahat. Veru, moze sa mstit inak. Okna, auta, to je potom nasobne viac penazi + nepriatel navyse. Na ludskom rozmere praca vs. Ziaden peniaz to nic nemeni.
Odpovedať
@worker_falcon tak maslo na hlave ma v tomto pripade celkom dost ludi, kedze moc o veci nevieme mozme len spekulovat kto je skodca a kto poskodeny
Odpovedať
@evy27 Si robis prdel? Bud rada ze vam neprisel dotycny na stavbu rozbit okna a podobne. To ze nemas prachy je tvoj problem, nepochopim ako moze zit taky clovek ako ty, ze nemam tak cakaj 2 mesice, mali ste mu platiti kazdy den. Tahaj okamzite dnes do banky alebo to je jedno za kym pozicaj si prachy a vyplat tomu cloveku co mu dlzis a bud rada ze to skonci takto.
Odpovedať
Profilova fotka
@evy27 nemam slov... to ako dokaze toto niekto spravit???? a myslim tym teba!!!! Objednat si pracu, a uplne spokojne - nemam, pockaj si.... Hnus!!!! Jdu blejt, velebnosti.
Odpovedať
@zita19 zituš, pri všetkej úcte - ak žijem z ruky do huby, nestaviam barák a nenajmem si na pomocné práce ľudí! Toto môžu robiť deti, nie dospelí, ktorí už by mali mať toľko chochmesu, že si vedia odhadnúť svoje možnosti. Nikdy proste nepochopím ľudí, ktorí sa do stavby pustia hoci nemajú na to. Riziko neskutočné. Rezervy na účte nulové. Toto je s najvyššou pravdepodobnosťou prípad aj samotnej zakladateľky. Došli im prostriedky? Prečo to má zaujímať toho pomocného robotníka? Ja by som sa hanbila nezaplatiť niekomu za prácu. Čím sa previnil ten robotník? Že odviedol svoju prácu, za ktorú nevidel odmenu 2 mesiace? No bráni sa, peniaze zrejme potrebuje a nevie už ako ich vymôcť, tak oslovil či už reálne Inšpektorát práce alebo len na oko, s cieľom postrašiť. To už nevieme. Každopádne hore som dala link, nech si zakladateľka príslušný zákon naštuduje a nájde sa tam. Aby potom nemala pocit, že sa je ukrivdilo. Za prácu proste patrí odmena a k dospelosti patrí vedieť odhadnúť čo si môžem dovoliť a čo už nie. Len diletant žije zo dňa na deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell no. presne.. a o tie okna este stale moze prist...
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 pockaj ale @evy27 sa nestazovala na pracu toho pomocneho robotnika ani nic ine.. iba mu nechce vyplatit lebo jej "dosli zdroje"
Odpovedať
@jabadaba mas uplnu pravdu, ale v state ked stat nezaplati svojim dodavatelom cele mesiace, roky alebo vôbec, lebo s pozehnanim najvyssej vrchnosti sa peniaze presustrovali v systeme. To nie su len Doprastav, Siroky ale aj zdravotnicstvo, skolstvo (sice ti posledne menovani aspon daju vyplaty, ale dlhy nemocnic a skolstva len v sociálnej poistovni su ohromne). Nezapletene faktury po lehote splatnosti aj rok, to vsetko su peniaze, ktore niekomu chybaju na nakup chleba alebo stavebného matreialu. Co ak pani je mnazelkou chlapa, ktoremu Doprastav nevyplatil za pracu na dialnici, co ak pani je majitelkou lekarne, ktorej dlhuje nemocnica, poistovna za lieky? Tu nie ze nefunguju korektne vztahy medzi obycajnymi ludmi, tu sa ojebabrava hromadne a vo velkom style. A v tomto pripade aj dlznik aj opravneny su sice konkretne osoby, len nejak neviem na koho stranu sa postavit.
Odpovedať
@zita19 ano, nefunguje to tu celé en block, ale stále si myslím, že to nie je dôvod aj k takémuto medziobčianskemu odrbkávaniu. Každopádne, púšťam sa do stavby vtedy ak mám aj isté rezervy pre prípady ako popisuješ Ty, že niekomu niekto nevyplatí pri inej príležitosti. Treba predvídať, plánovať a nie ísť na knap. To je nezodpovedné. Nemôžem predsa žiť hurá štýlom. Život prináša rôzne situácie a ak sa správam tak, že nerátam s ich prípadným zlyhaním, tak sa nemožno čudovať...Zakladateľka ide na doraz, prídu peniaze, nakúpi sa materiál ale aj práca niečo stojí, treba na ňu mať. Z čoho napr. má žiť dva mesiace ten pomocný robotník? Tiež asi nežije z luftu. Ale ako to tu celkovo funguje by sme si mohli popísať hotové elaboráty, však čo si budeme "hovoriť". :-x
Odpovedať
Profilova fotka
V tejto dobe ešte niekto niečo robí na základe ústnej dohody? Hm veľmi odvážne. Ja by som teda netrúfol. Keďže o tej dohode nie je žiaden záznam a nie sú tam ani svedkovia tak robotník asi nič nezmôže ale od majiteľa domu je to pekne bezcharakterné
Odpovedať
@ada32 presne tak ako ste napísali vy. Ten človek ani prácu nám nedokončil, robil si co chcel proste po svojom. Ano bývajú drzý pomocný robotníci. Keby boli aspoň ústretoví a vážili si dodržané termíny, nepovedala by som ani polku slovíčka. Ten človek dostal vždy zaplatené, nahodou jediný raz sa stalo, ze mu dlhujeme a uz sme preňho veľmi zlým človekom. Keby ten človek aspoň vravel pravdu, ale neprepíjal tie zarobené peniaze. :-(
Odpovedať
@evy27 Ak na to nemam, nestaviam , a ak na to nemam, nenajimam si robotnikov, skus banke nezaplatit dve splatky, lebo nie su momentane zdroje, ved ta na chleba nepotrebuje, ona Vam predsa pomohla, a potom uz vobec nebudete rozumiet, o co ide tomu dotycnemu, ktory Vas ani nepozna, lebo ten sa nebude unuvat k Vam ani chodit
Odpovedať
Profilova fotka
aj ustna dohoda je dohoda,90 % zakazok chodi robit na zaklade ustnej dohody.Podla mna je celkom odvazne napissat taky status ze sme nevyplatili pomocnému robotnikovi ,lebo nemame peniaze,nechapem co tym autor chcel povedaT ? Ma strach ze ho nahlási poskodený?to neurobí išiel by s´´am proti sebe robil na cierno,laskavo sa spamätajte a tie peniaze mu vyplatte pokial ste snim nemali ziaden problem,nemate poziciajte si.
Odpovedať
Škoda reči všetkým odpisovať, veľmi spatne ste nás pochopili, nie sme ten typ, ze by sme oblbovali niekoho alebo zneužívali niekoho. Ako vidím, ze ste sa postavili proti nám. Ten dotyčný vždy dostával za odrobene peniaze každý týžden, aj niekedy potreboval si požičať, vždy sme mu vyšli v ustreti. Dotyčnému sme aj oznámili, ze budeme meškať s peniazmi. Sám povedal, ze na to počká, súhlasil s tým. Aj robota sa zastavila, nenarobil sa. Jediný raz v živote, ze sme sa ocitli v zúfalej situácii a uz sme pre niekoho zlým človekom. Nikdy neviete co Vam môže prísť do cesty, ale uz to rozoberať nebudem. Co uz, viac slov k tomu nemám.
Odpovedať
@evy27 nedovolim si tvrdit, ze ste zlym clovekom, ale davala by som si pozor na hlasky "inak dakujem ze ste reagovali, ze ustne trvdenie neni platne" Vy ste mu predsa pomahali, ved aj tebe tvoj zamestnavatel pomaha ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?