Montovaný, alebo murovaný dom? Vaše názory a skúsenosti.

Klasická otázka :-) . Aký máte názor, skúsenosti? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
5
Môj názor: Pokiaľ by som staval na kľúč, išiel by som do montovaného - ľahšie sa dajú dosiahnuť výborne termoizolačné vlastnosti. Pokiaľ svojpomocne, resp. dodávateľsky, ale s vlastným nákupom materiálu, tak murovaný. Vyjde to lacnejšie.
Odpovedať
@lienocka241 ...murovaný
Odpovedať
Montovaný
Odpovedať
my si ideme dat hrubu stavbu uzavretu montovanu, teda len obvodove steny +strop a strecha + okna, vnutorne priecky potom z Ytongu svojpomocne, ako aj vsetky dokoncovacie vnutorne prace, tie odbornejsie samozrejme dodavatelsky ;-)
Odpovedať
@lienocka241 ..tak trochu odbornejšie..nespadne ani jeden, izolujú obidva dobre, a aj pekne môžu vypadať..pri drevodomoch je väćšia náklonnosť k pukaniu..nie že by bola za tým len zlá kvalita práce..ale drevo je drevo.A stačí sa vlastne opýta´t napr. hyp. poradcov v banke ćo oni vravia na drevodomy.Vravia tomu "skladaćka".To je ako s autami....kupis ho nové a niektoréma hneď o 20% menšiu cenu, iné len o 10% alebo vôbec. tak a teras som asi nasral vśetkých ćo majú drevodomy...fuh..to budú reakcie :-)
Odpovedať
@pr s tymi poradcami mas pravdu, ale myslim si, ze je to skor kvoli zauzivanym tradiciam a nie kvoli logickemu zdovodneniu. Tak ako slavna veta "tehla je tehla", ktoru ovlada kazdy slovak ale ked sa chces s nim bavit dale, ze preco, tak uz mu dojde dych... a pritom dnesne tehly su uz len slaby odvar poctivej tehly z minulosti, ktorymi sa vsetci tak ohanaju..
Odpovedať
@cubicomp sčasti súhlasím..len to nešťastné drevo..teda to slovenské a jeho ako vysuśenie,resp. sušené..drevo je straśne náchylné
Odpovedať
@cubicomp @pr poisťovne v tom rozdiel nerobia, to je pre mňa ďaleko relevantnejší ukazovateľ, ako názor hypotekátrneho poradcu, ktorý je špecialista na financie, ale nie na stavbarinu. Osobne nemám nič ani proti montovaným, ani proti murovaným, dokonca som otvorený aj iným technológiam. A plne súhlasím s názorom, že dnešná tehla je spravidla nič moc a s poctivými tehlami používanými v minulosti nemá okrem názvu nič spoločné. Keby bola možnosť postaviť dom z plnej 20cm tehly, bol by to môj horúci favorit.
Odpovedať
Profilova fotka
zial, ked sa vyrobcovia tehal snazia vyrobit polystyrenovu tehlu, tak potom ine ani cakat nemozeme...ak by sa drzali toho, ze kto vyraba tehlu, ten ju aj vyrobi a kto izolaciu, ten si tiez urobi svoju pracu, tak by vsetko bolo OK... tradicna slovenska konzervativnost im vsak nahrava natolko, ze ludia kupuju popraskane tehly s coraz nizsimi pevnostami a vôbec im to nevadi....zatial co kvalita a technologie v oblasti vystavby montovanych domov idu dopredu u masivnych stavieb je to opacne... ak k tomu pridame väcsiu chybovost pri masivnej vystavbe, obtiazne riesenie detailov, tak montovana stavba ma vyrazne navrch ... z tohto pohladu je hlavne tehla ten najnestastnejsi material...este tak KSS, ci beton.... ale tehla?? cim dalej horsia..zial..
Odpovedať
to je jedno, podla preferencii. Ak na kluc, tak u montovaneho mas vyssiu pravdepodobnost, ze bude energeticky hospodarnejsi, ak svojpomoc, tak murovany. U ani jedneho neurobis chybu. Ja mam montovany a v lete som mal vnutri rovnako, ako ludia v murovanych. Ziadne obmedzenia necitim.
Odpovedať
My staviame montovany dom z Rakuska, drevo by malo byt prvej kavlity.-) Robime si aj o tom blog: http://montovanydom.wordpress.com/
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero dobre, poistovne rozdiel robit nemusia, avsak ked nemas moc vlastnych prostriedkov a potrebujes na stavbu vziat hypo, tak zial nazor hypotekarneho poradcu do uvahy vziat musis.... zvlast, ked ceny drevodomov netusim preco su este drahsie ako z tehal ci ytongu.... ci to pre ten akoze privlastok nizkoenergeticky,,???? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kaktusik007 veľmi nerozumiem, to akože mi hypoporadca dá uver na murovaný, ale na montovaný nie? To je hlúposť. Oni sú radi, keď úver predajú. Pri montovanom dome sa oveľa ľahšie dosahuje vyšší tepelný odpor steny. Bežný montovaný dom má už v samotnej stene cca 12cm izolácie (v závislosti od dodávateľa), a v pohode sa dá zvonka zatepliť ďalšími 25-30cm bez toho, aby bola stena hrubšia ako pri stene z nejakej tehly hrubej 44 alebo 50cm. Čiže ľavou zadnou dosiahneš tepelný odpor steny cez R=9, čo už sme v podstate v ríši pasívnych domov. Nemám pocit, žeby montované domy postavené na kľúč boli drahšie ako murované. Proste vo všeobecnosti sú domy na kľúč drahé, bez ohľadu na to, či sú montované alebo murované. Sám bohužiaľ nemám toľko prostriedkov, aby som si mohol dovoliť dom na kľúč, predo pôjdem do murovaného. Ale odhliadnuc od finančného hľadiska, išiel by som do montovaného.
Odpovedať
@calimero uver dostanes samozrejme, ale tvoj novy montovany dom ohodnotia na menej ako keby bol murovany a v tom je rozdiel. Darmo bude tvoj montak pasivny banka ho ohodnoti na menej ako murovany klasicky. Je to zial na SK smutna realita.... aj tu totiz plati tehla je tehla, aj ked rozumne zdovodnenie na to nemaju
Odpovedať
@cubicomp s tym ohodnotenim montovaneho to nie je tak uplne pravda. Novostavbu ci uz montovanu alebo murovanu znalec ohodnoti rovnako, viem to, lebo som to zistoval priamo u znalca. Pisem samozrejme o montovanej drevostavbe. Rozdiel je akurat potom v amortizacii. Klasicke murovane sa pri posudku amortizuju 1% rocne, drevodomy 1,2% rocne. Cize, po 10 rokoch ma murovany hodnotu nizsiu o 10%, drevodom o 12%. Treba si tieto veci zistit, nie tu sirit dezinformacie.
Odpovedať
@kriloter ok, beriem spet, diik za info z prvej ruky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero myslela som to ako @cubicomp ale po prispevku @kriloter som mudrejsia aj ja ;-)
Odpovedať
@pr Tak teda reakcia... nedaval by som do jedneho vreca montovane domy s drevostavbami, pretoze montovany nemusi byt drevostavba a drevostavba tiez nemusi byt montovana (z panelov). A na to praskanie. Suhlasim s tym ze moze byt problem pri montovanych drevostavbach, ale urcite porovnatelne s murovanymi. Uz som videl teda dost popraskanych stien v murovanych. Ale To ja aj o tom kolko je postavenych murovanych a kolko drevostavieb :-)
Odpovedať
@pr prepac, ale mam pocit ze nevies o com hovoris (bez urazky) :-) Akoze slovenske drevo je starsne nachylne... to je co, ze ked auto nie je nemecke tak to nie je auto, alebo ja neviem aky priklada mam uviest. A na co je drevo nachylne? Drevo pouzivane v drevodomoch (vacsinouo) je vyrabane z nadpajanych hranolov, vysusene a tym prakticky stabilizovane (rozmerovo). Takze strasne nachylne na co?
Odpovedať
@landm ..este ze si tam dal .....(vacsinou) :-)
Odpovedať
@lienocka241 urcite sa priklanam na stranu montovaneho, ale chcel by som vidiet aj jeho vyrobu.
Odpovedať
zasadne murovaný z klasických materialov,nie ytong a ypor a podobne materialy. Tehla dlkšie to trva ale má hodnotu aj o 100 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@nonopa prosim ta,.,. o sto rokov bude mat vacsiu hodnotu ten pozemok, na ktorom ten dom stoji.... ved to je vidiet aj teraz, babicka ma dom postaveny cca v 1960, cize ma tak 50 rokov, a uz teraz je to o tom ze to nema hodnotu, skor je to na tom pozemku na pritaz.... ako je to obyvatelne, ale dnesne technologie su uplne inde... a rovnako to bude aj o sto rokov... tie technologie byvania a trend budu detto uplne inde ako su dnes ;-)
Odpovedať
@nonopa ked sa o sto rokov posunie myslenie ludi na SK dalej, tak to s tou hodnotou pri sucasnej kvalite tehly bude dost biedne :-) Lebo ako som uz napisal, kvalita tehly je dnes dost mizerna ale ludia si to este stale nevsimli. Tak ako si ludia na SK naivne myslia, ze vw a skoda su najlepsie auta na svete- preto si tak drzia cenu- tak je to aj s tehlou. Problem je v tom, ze je to len bublina, ktora ked raz slovac dostane viac rozumu splasne. A cim skor to bude, tym lepsie aj pre zastancov tehly.... ;)
Odpovedať
@nonopa ano, bude ten dom mat hodnotu o 100 rokov, ale zapornu. Kupovat stary dom je cisty masochizmus. Ked ho chces dat do poriadku, treba do neho natlacit tolko penazi, ze to v konecnom dosledku vyjde viac ako novostavba a aj tak to nikdy nebude uplne ok. Jedina "vyhoda" je, ze sa v tom dome da byvat hned a postupne ho rekonstruovat. Dalsia moznost je, kupit stary dom kvoli pozemku, stary dom zburat a postavit novy. Toto je najdrahsi scenar ... za ten dom si vypytaju nemale peniaze, nikomu nevysvetlis, ze by to skor mali z ceny pozemku odratat, kedze budu naklady s buranim. Takze zaplatis pozemok+barabiznu+buranie ...
Odpovedať
vážený tie rakuske domčeky si myslite že sa vyrábaju akeho dreva? Od roku 1950 sa vyváža drevo -polotovary do Rakuska,Nemecka,Švedska a Finska pre drevarsky priemysel zo slovenska.Ato preto lebo maju prisne zakony na ochranu lesou aj ked su v súkromných rukach. Drevo z polomu v tatrach kde skončilo v zahraniči!
Odpovedať
@calimero máte pravdu. Idem stavať montovaný dom. Vo VUB mi povedali, že mi na hypotéku treba zmluvu podpísanú so stavebnou firmou a hypotéku dostanem na cenu, ktorá bude uvedená na zmluve. Je jedno, či to je montovaný alebo murovaný dom. A ak môžem dať inšpiráciu... Tiež som chcela masivnejšiu stavbu a vďaka odporúčaniu jedného pána tu z Modrej strechy som sa rozhodla stavať montovaný dom za veľmi dobrú cenu - zvnútra montovaný, vzduchová medzera a predstavená fasáda z 15cm plných tehál. Ak by ste mali záujem o kontakt, pošlem Vám do IP.
Odpovedať
@trend270 akú prednosť má takáto skladba okrem vyššej ceny?
Odpovedať
@blacksr To by aj mna zaujimalo. Uz som o takejto skladbe steny pocul.
Odpovedať
@blacksr Prečo myslíte, že vyššia cena? 80 tis. Eur za 100m štv bungalovu v štandarde je veľa? Nízkoenergetickosť domu zabezpečí vnútorná skladba stien - izolácia stien z minerálnej vlny a masívnosť, ktorú som chcela, vonkajšia odvetraná fasáda - hrúbka steny je potom spolu 34cm. Odmietala som polystyren a chcela som väčšiu masívnosť, ako majú bežné montované domy a tento systém to spĺňa. Informáciu o energiách na kúrenie a klíme v lete mám od pána, ktorý v takomto dome býva a je maximálne spokojný. Okrem toho som vždy chcela fasádu z lícových tehličiek ...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?