Monitorovanie spoločných priestorov kamerovým systémom

Ahojte, bývam v 12 poschodovom paneláku. Na poschodí sú 4 Byty ktoré spája veľká chodba. Chodba je uzamknutá z schodiskovej strany a aj z výťahovej strany. Chcel by som na chodbe skôr na malých chodbách namontovať kamery. Viď náčrt podla obrázku. Priestory sú spoločné. Potrebujem nato súhlas všetkých 4. bytov? Nakoľko my niekto vravel že nepotrebujem ale nesmiem nahrávať zvuk. Chcem ich tam preto lebo na chodbe som mal elektrickú kolobežku za 650,- EUR lebo som prerábal byt. Niekto sa vlámal na chodbu a ukradol mi ju. Tak preto by som ich tam rád nainštaloval na vlastné náklady. Viete mi niekto poradiť?
Odpovedať
https://www.pravnenoviny.sk/obcianske...
Odpovedať
Ak to bude kamerovy system so zaznamom, tak podlieha zakonu o ochrane osobnych udajov. Cize musis ho mat zaregistrovany na Urade pre ochranu osobnych udajov a kamerovy system musi splnat zakonne podmienky. Je jedno ci nahravas len obraz bez zvuku. Nahravas tvare ludi na verejne pristupnom mieste a ti maju podla zakona pravo na ochranu sukromia. A miesto sledovane kamerovym systemom musi byt viditelne oznacene. Ked system nebude registrovany a niekto ta bonzne, tak ti UPOU moze celkom slusne osladit zivot. Dalsia vec je, ze nie som si ista ako je to s pouzitim takehoto zaznamu ako dokazoveho materialu v nejakom trestnopravnom konani. Mozes si tam dat len monitorovaci system bez zaznamu a neviem co pise zakon, ale prinajmensom slusnost by kazala vypytat si suhlas dotknutych susedov. A len tak mimochodom, spolocne priestory nesmies pouzivat na skladovanie cohokolvek, spolocne priestory nesmu byt uzamykane. To je dikcia zakona o poziarnej ochrane.
Odpovedať
@zita19 podľa článku, ktorý pridala kreola citujem "Za priestory prístupné verejnosti v zmysle zákona o ochrane osobných údajov určite nemožno v danom kontexte považovať interiér obydlia fyzickej osoby, interiér garáže rodinného domu apod., ako aj oplotené súkromné pozemky" chodby paneláku nie sú verejným priestorom. Myslím, že po dohode vlastníkov všetkých štyroch bytov by ten kamerový systém mohli mať.
Odpovedať
@dorothea70 co nas skolili na skoleni o ochrane osobnych udajov, za verejne priestory sa povazuju vsetky priestory pristupne verejnosti, aj ked v obmedzenom rezime. Kedze je to spolocna chodba v panelaku, kde mozu prist aj cudzi ludia, nielen majitelia tych 4 bytov a ich blizke osoby, tak kamerovy system so zaznamom podlieha ustanoveniam o jeho povinnej registracii a musi splnat pozaidavky dane zakonom. Tak isto ako kamerovy system niekde vo firme, kde moze prist povedzme zakaznik alebo dodavatel. Aj zamestnanci su v tomto pripade povazovani za osoby, ktore maju pravo na ochranu svojich udajov, takze nemozu byt bez upozornenia snimani a so zaznamom sa musi nakladat podla podmienok stanovenych zakonom. Tu sa nejde snimat priestor v bytu, ale spolocna chodba. To je setsakramentsky iny pripad. tak isto spolocna garaz pod bytovym domom, chodnik pred domom, kde moze prist cudzia osoba, nielen osoby blizke majitelovi nehnutelnosti. Ano, ak sa vsetci 4 dohodnu, mozu ho tam mat. Zakon nehovori, ze tam kamerovy system nesmie byt (v nom su taxativne vymenovane priestory kde nesmie byt (satne, WC, umyvarky, kabinky v obchide...) ale zakon stanovuje podmienky, za akych sa moze pouzivat. Pre kamerovy system bez zaznamu su pravidla volnejsie, ale tiez su stanovene. kamerovy system bez zaznamu nepodlieha registracii. Kamerovy system so zaznamom, ktory nesnima verejne pristupne priestranstva, nepodlieha registracii (moj dom, moj pozemok, moja brana, moj plot, ale ak cez moj plot snimam susedovu zahradu, tak je to nepripustne) A som si na 100% ista, ze pan chce system so zaznamom. System na proste sledovanie priestoru mu je akurat na dve veci. A nehovoriac o otm, ze ak taky system zbuduje, riadne ho prihlasi musi mat aj urcene a vyskolene osobu zodpovednu a osoby poucene, ktore budu so zaznamami pracovat podla dikcii zakona (zalohovanie po stanovenu dobu, znicenie (neobnovitelne zmazanie zaznamov) po tejto dobe. Ja viem, kadekto si robi kamerove systemy len tak na kolene a od buka do buka, lenze pred zakonom jeho neznalost nikoho neospravedlnuje. A ak bude mat aj zaznam z takeho systemu, kde bude mat natoceneho zlodeja vo vysokom rozliseni, pred sudom mu to bude na nic. Zaznam z neevidovaneho systemu sa nemoze povazovat za dokaz. Aj z evidovaneho ho mozu pouzit len organy cinne v trestnom konani za stanovenych podmienok. Jedine, ze bude vediet kto to je a pojde mu osobne rozbit hubu. Ale to zas bude mat maslo na hlave on.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 chodba v panelaku nie je priestor pristupny verejnosti. Jedine v pripade, ak je priestor pristupny verejnosti aj tvoja obyvacka, pretoze ti tam obcas tiez chodia navstevy. @darkman181 nebude potrebovat iba suhlas susedov z poschodia, ale suhlas celeho spolocenstva vlastnikov. Ale ze by sa musel niekam registrovat, to sa mi ani nahodou nezda. Samozrejme, v pravnom konani takto ziskane zaznamy nepochodia, ale to nevylucuje moznost, ze pomozu chytit zlodeja. V takychto pripadoch je zlodej casto osoba, ktoru poskodeny pozna a policajtov na vyriesenie problemu nepotrebuje.
Odpovedať
Priestor prístupný verejnosti (ochrana osobných údajov) Definícia: Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie priestorom prístupným verejnosti priestor, do ktorého možno voľne vstupovať a v ktorom sa možno voľne zdržiavať bez časového obmedzenia alebo vo vymedzenom čase, pričom iné obmedzenia, ak existujú a sú osobou splnené, nemajú vplyv na vstup a voľný pohyb osoby v tomto priestore, alebo je to priestor, ktorý tak označuje osobitný zákon. Dotknutá osoba (ochrana osobných údajov) Definícia: Na účely tohto zákona sa rozumie dotknutou osobou každá fyzická osoba, ktorej sa osobné údaje týkajú. Takze ak je na chodbe niekto kto nie je obyvatelom domu, splnil podmienky na vstup (pustili ho dnu cez branu elektrickym vratnikom) tak ma narok na ochranu jeho osobnych udajov tak ako to zakon vyzaduje.
Odpovedať
No priprav sa na kopu papierovaciek a vybavovani, ked tam chces naistalovat kamerove systemy. V dnesnej dobe to nie je lahke, lebo ludia su protivny a nechcu aby ich niekto nahraval nebodaj aby bolo pocut este aj zvuk. Zacnu ti, ze to pouzijes proti nim a podobne..
Odpovedať
@zita19 Zituš, my máme dva kamerové systémy v baráku, kvôli opakovaným vykrádačkám áut a ničeniu spoločných priestorov a na schôdzi sme si to všetci odsúhlasili. Pretože nikoho nebavilo jednak klepať sa strachom čie auto zas vybielia alebo kedy zas sa poskladáme na zlúpanu stenu či počmáraný výťah. Odklepli sme kamery, pekne ma snímajú hneď pri schránkach a druhá pri výťahu a nikto s tým nemá problém. a je pokoj. Autá sú v pohode, steny a výťah zrazu nikto nedevastuje. Čiže, v prípade zakladateľa témy by som asi neriešila zákonnú teóriu ale najskôr súhlas obyvateľov spoločnej chodby. Je to v ich záujme, aby sa tam nekradlo. Ak sa tam kradne, je namieste prijať potrebné opatrenia.
Odpovedať
@darkman181 dohodni sa najprv so susedmi z tvojej spoločnej chodby a prípadne iniciuj schôdzu a predlož ako bod programu potrebu monitorovania spoločných priestorov. Krádež je pádny argument. Máme v dome dve kamery, riešilo sa to na zhromaždení Spoločenstva a všetci to odklepli. Chápali, že je to v ich vlastnom záujme.
Odpovedať
Ďakujem Vám všetkým za rady. Uvidím či z toho niečo bude. Síce pochybujem ohľadne súhlasu susedov ale však uvidím.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?