Moj dnesny stret s realitou

Komin s hornym nasavanim je zly, lebo to nefunguje a anhydrid v lete nasava vlhkost a plesnivie v rohoch. Tolko od cloveka so stavbarskym diplomom, viacrocnym vedenim projekcnej kancelarie. Mozno som to len zle cele pochopil. Skoda ze som ufrlany kus debila a mam blok bavit sa rozumne s ludmi ked som v soku.
Odpovedať
@stano4000 ano niektorí prekvapia, mňa osobne pobavili spolužiaci od ktorých by som už očakával už nejaký technologický progres :-)
Odpovedať
Netraba sa nechat takymi zaskocit. Teraz uz musis cakat od kazdeho vsetko. Aj takzvany "odbornik" moze sem tam prekvapit ;-) :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stano4000 s prvou časťou súhlasím, s druhou nie
Odpovedať
@jan45 prečo si myslíte že to nefunguje máte dáke reálne zlé skúsenosti? Čo som čítal dáke články tak to funguje ale je pravda že všetky tie testy si robia firmy čo tento spôsob vyrábajú. https://www.youtube.com/watch?v=GgMXH... http://vytapeni.tzb-info.cz/kominy-a-...
Odpovedať
@stano4000 ja som sa minule na pive so susedmi dozvedel, ze beton je vraj znamy tym, ze prakticky neakumuluje teplo...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan na pive sa casto dozvies veci :-D
Odpovedať
@jumt ono je obrovsky problem sucasnej doby uz len ked niekto povie,cital som.... Na internete je tolko bludov aj tu na streche tolko "odbornikov", ze ked clovek s diplomom povie nieco podobne ako ste uviedli,tak je za idiota. Samozrejme,ze aj odbornik sa moze mylit a preferovat svoj nazor,ale ja osobne uz neverim clankom,ktore najdem. A nezavisly nazor sa snad uz ani neda najst
Odpovedať
@jan45 kedze vas beriem ako cloveka co ma skusenosti a urcity prehlad v niektorych veciach okolo stavbariny, tak by som rad vedel dovody. mne pride predavat nefunkcny system ako ekonomicke blaznovstvo a v konecnom dosledku strata pre predajcu. nemam ziadny z ponukanych produktov a neriesil som ziadny system odvodu spalin z pevneho paliva v mojom dome, takze tazko sa budem povazovat za zaujateho. naozaj ma zaujima nejaky dovod, ci je to zly system alebo nedobre realizacie. mam skusenost prave na opacnej strane, externy privod pre spodne nasavanie vzduchu dokazalo v mrazoch ochadzovat podlahovu plochu takou intenzitou, ze jednoducho zamrzlo podlahove kurenie - ale tu to bolo zle riesenie aj podlahovky, aj privodu vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stano4000 nie som dobrý vo vyššej matematike, takže len sedliacke zdôvodnenie Idú vedľa seba dva prieduchy, jedným odchádzajú spaliny od 150 do 400°C podľa kvality kotla za 3 cm prepážkou a 3 cm izolácie je ďaľší prieduch. Ten sa nahreje min. na 50-70°C. Teplý vzduch v ňom stúpa len nahor, naopak to nefunguje. Aby to fungovalo, potrebujete tento prieduch vzduchotesne napojiť na ventilátor a kotol. A na to stačí v podlahe 100 mm PVC s vyústením pri kotli, prípadne v technickej otvor v stene. O tom čo predajcovi prospeje rozhoduje reklama a zákazníci neznalí reality.
Odpovedať
Je logickejsie co pise jan45. Aj ja to mam tak riesene
Odpovedať
@jan45 ok. ak je v tom iba tento problem a vysvetluju si to sedliackym rozumom takto tak potom je to v poriadku. system moze fungovat aj pri takychto podmienkach. staci podtlak ktory vznika pri spalovani a nasajete aj kocura. 20 - 60 m3 za hod podla nakladky dreva je podla mna dostatocna hnacia sila. problem by mohol byt ak je system zle zmontovany. ale to uz je vecou majstra. ok diky za pohlad.
Odpovedať
ja vidim problem v tom, ze kazdy co ma dieru v riti ma pocit ze sa musinku vsetkemu vyjadrit a na vsetko mat nazor (tak ako ja :P). povedat ze “neviem” sa dnes nenosi... takze preto tolko sprostosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 možno ten otvor, ktorý slúži na nasávanie sa vôbec nezohreje, nakoľko je priebežne ochladzovaný nasávaným vzduchom. Osobne by som skôr videl problém v rýchlom ochladzovaní spalinovej cesty a možnej kondenzácii v komíne prípadne jeho dechtovaní. Všetko ale samozrejme záleží od teploty spalín na vyústení komína. Čím vyššia teplota, tým menšie spomínané riziko,ale tým vyššie komínové straty.Výrobcovia vyrábajú komíny s horným nasávaním a vyššia teplota privádzaného vzduchu má pozitívny dopad na proces horenia.
Odpovedať
@jan45 vo vasom "vypocte" ste zabudli zaratat tah komina pri horeni v krbe/kachliach, pri ktorom ten zohriaty vzduch na 50°C nebude stupat hore, ale nasaje ho podtlak, ktory vznika pri spalovani v tych kachliach/krbe....
Odpovedať
@vrajoz preco sa neinspirovat vysokou pecou je to v podstate princip co pisal @jan45 je to overene stovky rokov a funguje to :-)
Odpovedať
ja som dal komin s vetracou sachtou ..ta sa da vyuzit v pripade potreby ako komin od plynoveho kotla...v kotolni nemam iny privod vzduchu, iba tu sachtu..ked je vonku -20 tak na strane sachty je komin riadne studeny..co sa tyka tahu, tak s tym problem nieje. negativum je ze obcas pri zakurovani potiahne dym spat nasavaciou sachtou do kotolne, ale nic strasneho.ale planujem privod vzduchu rurou priamo ku kotlu ako popisal jan45, lebo takto mi zbytocne prechladzuje komin a kotolnu..
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 @gkrivanek co som sa ja napocuval ako nasavanie cez sachtu v komine nemoze a nebude fungovat. A cuduj sa svete mne to funguje :).
Odpovedať
Ono niekedy tí starší majstri niekedy nechcú veriť takým novším veciam a potom šíria takéto bludy. Alebo sa to možno dočítal v nejakom premúdrelom článku na internete a ďalej už nepátral či je to pravda. Ešte si možno myslel ako sa blisol, že o tom niečo vedel ;-) :-D
Odpovedať
@majkoj Keď som riešil komín, plánoval som napojiť krb na komínovú šachtu. Vtedy som písal do schiedelu a aj mi poslali výsledky nejakých testov, že to funguje. Čo máš napojené na tú šachtu? Krb? Ako si riešil napojenie rúry na šachtu? Majú nato aj originál kus, ale nekupoval som ho.
Odpovedať
@stano4000 ak sa v ohnisku uvoľňujú plyny , nie je tam skôr pretlak?,ako potom funguje spaľovací motor?zapálením zmesi vzniká tlak-výbuch,podtlak -nasávanie je pod piestom len treba ovládať správne ventily, aby nešiel piest opačne, tak treba ovládať i vzduch v ohnisku aby nešiel dym do miestnosti
Odpovedať
@duzu toto nie je spalovaci motor, toto je komin. rozdiel tlakov nie je riadeny objemom rozpinajuceho sa plynu ale teplotou vznikajucich plynov.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 http://www.modrastrecha.sk/blog/majko...
Odpovedať
Profilova fotka
sú tu dve možnosti kotol alebo uzavreté ohnisko krbu je napojené na vetrací prieduch , vtedy môže systém fungovať , aj keď nasáva spaliny z komína, druhá, že sú kachle alebo krb, ktoré majú samostatné ohnisko s prívodom spaľovacieho vzduchu z okolia a tam to nemusí fugovať, pretože už pred zakúrením je vo vetracom prieduchu ťah a ten sa neobráti, musel by priestor okolo kachlí byť utesnený ( čo je tiež možné. ) Výrobcovia deklarujú účinnosť v presne stanovených podmienkach asi tak ako sú polročné skúšky ČOV, ale v praxi sú podmienky odlišné.
Odpovedať
@majkoj z foto nie je dobre vidieť ten detail. Ako si to presne napojil? Vysekal dieru, vsunul nejaký kus kovovej rúry zapucoval a napojil tam toto?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 vyvrtal, nie sekal :) , ak si dobre pamatam, mal som to ako prislusenstvo ku krbu
Odpovedať
@majkoj @jan45 Ja mam Absolut s nasávaním z hora. Vyška komína 6,33m napojenie krbových kachlí vo výške cca.1,80 a všetko funguje bez problémov. Možno sú nejaké výnimky napr. nadmorská výška, tlak vzduchu atď ale toto ja už neovládam.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?