Miesto na zivot

Zdravim vas, dlhsi cas sa s priatelkou tocime okolo temy byvania, aby sme sa nemuseli neskor stahovat. Chceme postavit dom, ale nevieme v akej lokalite. Teraz obidvaja zijeme aj pracujeme v BA, ale vobec nevyuzivame moznosti tohto mesta. Cez tyzden sme obidvaja v praci, vecer vybavime povinnosti doma a na vikendy utekame prec, najcastejsie na hory - v lete turistika, v zime lyze, obcas k vode. Obidvaja mame pracu, ktoru mozeme robit aj na dialku, ale moznosti v inych mestach su dost obmedzene v porovnani s BA a to je to co nas tu drzi najviac. Co sa rodicov tyka tak obidvaja mame rodinu v inych mestach a neplanujeme sa v nich usadit, takze ci budeme od rodiny 100 km na zapad alebo na sever je uz jedno. V podstate su v hre tieto moznosti, dom pod Karpatami s moznostou dochadzania do BA. Tato lokalita je pekna, kludna, da sa tu aj slusne sportovo vyzit, pacia sa nam aj lokalne vinohrady. Zimy na zapade su ale take blatove, takze mame obavy ze v zime budeme zas utekat z domu. No a druha moznost je ist viac na sever. Vyhody vo forme dostupnejsich hor su jasne, ci v zime alebo v lete. Teploty cez leto su tiez prijemnejsie, zima nam neprekaza. Lokality ktore sme sledovali bolo okolie Popradu, smerom na KK boli volne aj nejake pozemky co nam prislo ale skor take ze si tam ludia stavaju vikendove byvanie a chaty. Romske osady v blizkosti nas tiez velmi nepresvedcili. Potom sme este pozerali okolie LM a ZA, ale tam uz sme nepozerali ziadne konkretne pozemky. Skoncili sme na pochybach, ci vobec ist do toho, nejak si nevieme predstavit vsetky prakticke dopady na zivot. Stavba domu niekolko sto km od BA by bola narocnejsia, zaciatok v inom meste kde nemame ziadnych kamaratov, znamych, prakticky od nuly. Urcite viaceri riesili tuto otazku a iny pohlad na vec by nam pomohol sa z toho vymotat tym spravnym smerom a rozumne vybalansovat kvalitu zivota a pracovne moznosti.
Odpovedať
Profilova fotka
neviem či by som odchádzala v takomto prípade. Niekde kúsok od BA by som išla ale nie až na východ pomaly. To vôbec. Všade máš nejaké výhody a nevýhody, to si musíte samy zvážiť, čo vám bude najviac vyhovovať. Ja napríklad vnímam ako problém prácu v niektorých mestách, predsa len ak máš v BA dobrú robotu a aj dobre platenú, tak treba myslieť na to aby si z príjmu napríklad niekde v RK nebol sklamaný ;-)
Odpovedať
vzdy, ked si to takto v hlave analyzujem, tak mi vychadzaju donovaly alebo miesta niekde okolo BB - je tam R1, je to relativne blizko (do hodinky a pol) do BA, je to blizko aj na vychod atd. Mozno by som sa pohol tym smerom... Pri Ziline a celkovo v tej vrchnej casti (Terchova) je problem s pozemkami - je ich velmi malo a teda cena je dost vysoka...
Odpovedať
@marekjahoda neviem ci hodinka a pol je relativne blizko, myslim, ze to je tiez cas, ktory cloveka omrzi velmi rychlo. Keby mal niekolkokrat do tyzdna tak dochadzat :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda Donovaly ? videl si co tam stoja pozemky ? A zakazdym sa tam trepat za kamionom do BB, by ma asi piclo :) Ale nieco medzi BB a ZV by sa dalo najst...
Odpovedať
Profilova fotka
@zerex4 Slováci sú zhýčkaní, čo sa dochádzania za prácou týka. Robil som dlhé roky v Rakúsku a mal som troch kolegov, ktorí dochádzali denno - denne Z Leobenu do Viedne, čo bolo 170km. A nejazdili spolu, ale každý svojim (teda svojim služobným autom) Chodili tak roky rokúce a nesťažovali si.
Odpovedať
@jamk1 ano sme, ja osobne tiez. Pokial som byval v BA, cestu do prace som mal 12min. Po prestahovani sa mimo BA ju mam 26min a poviem ti, ze to ma uz ide rozhodit, kolko casu stracam... :-D :-D :-(
Odpovedať
@jamk1 nieco na tom zrejme pravdy je, ale tak ja osobne radsej ten cas, co by som cestoval by som venoval niekomu inemu. Napriklad svojej rodine. Vies, ze to nie je pre mna zabity cas ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@michal5544 Všade kde je pekná príroda sa funguje s turizmu, kde sa funguje s turizmu tak to je drahšie ako inde či už služby alebo ceny pozemkov. A to nehovorím o tom že keď bývaš v LM a chceš ísť lyžovať do Jasnej musýš vyraziť pred siedmou ráno aby si sa po desiatej vracal a vyhol sa tak všetkým turistom lebo potom budeš akurát čakať v radoch na lanovku v lete v akvaparkoch niečo podobné. Na tvojom mieste by som si našiel miesto kde sa mi páči aj keď stojí viac lebo ceny budú podobné všade, ak nepôjdeš niekam kde zlá dostupnosť dialnicou.
Odpovedať
Profilova fotka
@zerex4 Na druhej strane, ak cestuješ toľkú vzdialenosť za dobrým platom, tak tiež robíš niečo pre rodinu nie? :-)
Odpovedať
@michal5544 neskúsite najskôr radšej bývať v byte na rok dva? Keď sa nebude páčiť sa presťahujete zase ďalej. A keď už nájdete svoje miesto a budete už mat aj sociálne zázemie vybudované, tak sa vam tam bude aj ľahšie stavať dom. Byt predáte alebo ním môžte ručiť za stavbu domu a pod.
Odpovedať
@jamk1 No je to dost neekologicke a cim som starsia tak tym je pre mna okrem mojej rodiny najvzacnejsi cas. Este keby chodili vlakom, tak by si mohli nieco precitat, postudovat, oddychnut, podriemat, popracovat. Takto je to jednoducho zabity cas, lebo v aute sa musis sustredit na soferovanie, takze nie je to ziaden oddych. @michal5544 Nespomínate rodinu, teda ak neplanujete rodinu, tak naozaj je mozno jedno, kde budete byvat. Ak rodinu planujete, tak treba vziat do uvahy aj ine premenne, nez ste len vy dvaja. A nezabudnut, ze v kazdej zivotnej etape sa menia priority na byvanie. S malymi detmi oceníš dvor pri dome, pubertiaci budu vyhladavat skor mesto a kamaratov. Tiez zalezi, kto je aky typ cloveka, lebo aj ked rad chodis do prirody, neznamena to, ze nemozes byt skor mestsky typ cloveka a bezna dedina so svojou mentalitou by ta priviedla do zufalstva :) Ja mam uz co to odzite, a za sebou viacero typov byvania a som mestsky clovek, takze pre mna by vyhralo minimalne krajske mesto a v nom v dobrej lokalite dom. Ak sa to neda, napr. z finančneho hladiska, tak byt s terasou alebo lepsim balkonom v dobrej lokalite a nejaka starsia mala chalupka v peknej prirode, kde by sa dalo chodit s detmi na vikendy a prazdniny, kym by boli male. Netreba zabudnut aj na skutocnost, ze vela ludi tym, ze ma dom prestane zit uplne aktivne, jednak ich dom dost zamestna a jednak im je tam aj celkom fajn a uz tolko necestuju, nemaju taku potrebu vypadnut odtial ako ludia z bytu, cize aby ti nebolo luto, ze mas postaveny dom, stalo ta to kopec penazi a travis v nom malo casu, lebo ste rozcestovani. Myslím, ze sportovo aktívnym ludom plne postacuje dobrý byt a ked budu starší, deti odrastu, mozu sa prestahovat na dom, kde si to budu viac uzivat.
Odpovedať
@majkoj hej, tak som to myslel... mozno niekde stare hory alebo medzi zv a bb ako si napisal - to je myslim si optimalna vzdialenost
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vsade su nejake vyhody a aj nevyhody. Je dobre si nad to sadnut a spisat si, co bude najlepsie, najlukrativnejsie prave pre vas. Prizerala by som najma na pracu. :-)
Odpovedať
ja som este donedavna zila a pracovala v Ba tiez, s priatelom sme randili na dialku co zacalo robit problem az v zime, ked som chcela kazdy vikend travit v Jasnej (mali sme kupene sezonky, takze Rakusko sme neriesili). Bolo to psycho v piatok vypadnut 14:30 z prace a valit do Rk a v nedelu hladat najvhodnejsi cas kedy sa vratit do Ba ( prichadzala som standardne 23:45). Samozrejme, ze sme riesili ako to urobit, zvazovali sme, ze priatel si najde pracu v Ba a chvilu si pozijeme tam, ale akosi sme sa spolocne nevideli v tom "velkomeste". Ba je skvela na kulturne vyzitie (stale som party zena, i ked stvrndelok mi uz da zabrat viac ako pred dvoma rokmi ;), ale v momente ako som chcela ist na kopec, vyhravali Nizke Tatry, takze som aj tak vacsinu vikendov bola mimo. Nahodou som dostala pracovnu ponuku, platovo takmer to iste co v Ba, takze som sa odstahovala na Liptov. Do prace dochadzam kazdy den 35km, moji kamarati z Ba iba krutia hlavou kolko casu stravim v aute a ja sa smejem, ze rovnaky cas ako ked som sa autom v Ba snazila dostala z prace a do prace (a to som byvala na Novej Dobe a pracovala na Prievozskej). Je to tu ine, stale tvrdim, ze mam krasny zivot na Liptove, nikto mi neodoprie nazor, ze Ba je iny svet - samostatna planeta. Tu su ludia uplne ini, zijem v omnoho mensom strese a aj ked paradoxne pracujem v korporate, nikomu nevadi ak pridem do prace 06:00 rano a skoncim 14:30 ( neberiem si ani 1/2 dovolenky, ani si nic nemusim dorabat). No Ba mi stale chyba, ono to velkomesto je fajn, mozes niekam len tak vypadnut posediet si, ist do kina/divadla/na vystavu....To tu na Liptove uplne jednoduche nie je (ale vsetky nasusene bylinky su milion krat hodnotnejsie ako kavicky v Ba). Ak obaja mozete pracovat z domu, k zivotu nepotrebujete velke kulturne vyzitie, tak ja by som sa odstahovala. My sme teraz kupili starsi dom, takmer v "centre" mesta, kusok od kopcov, takze dufam, ze Bratiska mi bude chybat stale menej a menej...
Odpovedať
@weronka tiez som toho isteho nazoru. Vsak michal5544 pise, ze moze pracovat aj na dialku. Tak kludne moze byvat aj v Kosiciach a nadalej pracovat pre firmu, ktora je v BA. Takze urcite by som pozeral na kraj a oblast, kde sa mi paci. Raz zacas si moze zabehnut za kulturou, alebo pracovne do mesta. Tu dlhsiu cestu raz zacas prezije.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda 1,5 hod ale len po Triblavinu či Senec ?
Odpovedať
@kosto13 no nevim, ja robim BA z tu spominaneho LM za 2:40 uplne v pohodicke...
Odpovedať
Profilova fotka
Myslel som zápchy pred Bratislavou
Odpovedať
My sme nedavno s manzelou a dcerou takuto zmenu podstupili. Z ba prec, sice len na povazie. Ale neskutocne sme spokojni, blizsie k horam, ziadne zapchy... Kazdy vikend sme aj tak z ba utekali a teraz hocikam do nasich oblubenych hor to mame blizsie. Nehovoriac o lyziarskych strediskach - aj ked mensich, ale stale je to vsetko blizsie. Kazdy clovek je iny, drzim palce v rozhodovani. A ba mi teda velmi nechyba, aj ked tam raz do mesiaca kvoli praci chodim. Praveze sa mi vzdy potvrdi toto nase rozhodnutie.
Odpovedať
Profilova fotka
V dnešných večerných správach na tv Joj, bola reportáž o lekárovi, ktorý precestuje denne 350 km, preto že ráno ordinuje v Prahe, poobede v Šaštíne a večer v Rajhrade pri Brne na Morave. Takže aj tak sa dá... :-)
Odpovedať
Toto nechapem. "Obidvaja mame pracu, ktoru mozeme robit aj na dialku, ale moznosti v inych mestach su dost obmedzene v porovnani s BA a to je to co nas tu drzi najviac." Tak pises, ze robit mozes aj z domu, tak potom ake moznosti su obmedzme napriklad v Nitre alebo Popradev porovnani s BA?
Odpovedať
Profilova fotka
Zacal by som inym smerom ako hladanie byvania. Ako najdlhsie ste uz z domu pracovali ? Obaja ,spolu ,tyzden ,mesiac? Skuste si odcestovat niekde ,prenajat airbnb na mesiac ako to tak bude vyzerat. Aby z toho neobmedzene ,nebolo ze predsa len by bolo dobre byt v office a pod.
Odpovedať
To uz vy musite vediet,kde sa vam paci,ked ste tolko cestovali. Ja milujem nase stredne slovensko a som za okolie BB a Zv. Paci sa mi aj Liptov,ale neviem,v ktorej oblasti by mi vyhovoval zivot. A volakedy som snivala zit v okoli Bystrej pri Brezne,to je tiez krasny kraj.
Odpovedať
@michal5544 my byvame pri Brezne a tam je krasne. nesiel by som nikde inde. no samozrejme len vy sami sa musite rozhodnut, z kade budete dochadzat a kde sa vam bude najlepsie byvat. rad by som poradil ale to jednoducho nejde. kazdy si je strojcom vlastneho stastia a musi si sam vybrat.
Odpovedať
My sme z Liptova a len kvôli práci sme šli na Považie ale neľutujeme. Stále je tu krásne, dostupné hory, príjemná klíma (bývame na dedine). Do BA akurát vedie diaľnica, domov na Liptov to máme tiež kúsok, nejakú hodinku cesty. Áno, sú tu bohužiaľ drahšie pozemky ale ten kľud stojí zato. Sme zároveň blízko väčšieho mesta, takže to nie je žiadny koniec sveta, auto odvezie, poprípade bus (vyberali sme lokalitu s dobrou autobusovou dostupnosťou). Predtým som bývala vo viacerých mestách (vždy takmer v centre) a tunajšie obchody/nákupné centrá som jedine obchádzala. Sťahovanie na dedinu mi teda žily netrhalo :-D a mám pocit, že vy budete na tom rovnako. Už je len na Vás, či ste ochotní čakať a hľadať to svoje vysnívané miesto (a vedieť ho zafinancovať aj keby bolo drahšie – predsa len ani BA nie je lacná). Na východ nechoďte, tam nehnuteľnosti veľmi rýchlo klesajú na hodnote a potom je ich ťažké predať za rozumnú cenu (nedajboh ak sú tam ešte nie šťastný susedia). Západ a stred SVK má čo ponúknuť, netreba sa vzdávať, treba len veľa, veeeľa hladať. Poznám ľudí, čo kúpili pozemok po 2 mesiacoch (šťastlivci) aj až po 2 rokoch hľadania a v každom prípade sú spokojní. Netreba sa nechať odradiť prípadnými prvotnými neúspechmi, ani nás neobišli :-) . BA je super na kariéru, tomu verím, ale množstvo ľudí tam ide ešte s nadutosťou, že sú viac. Málokto si však potom prizná, že sa tam až tak skvele nežije/necítia sa tam doma a iba tam prežívajú. Držím palce :) nech sa už akokoľvek a snáď dobre rozhodnete.
Odpovedať
vdaka za nazory, padlo vela dobrych tipov, aj zaujimave lokality. @moratibru nacrtla viacero premennych ktore som nespomenul. Prva je ze planujeme rodinu, druha ze chcem si splnit otazku byvania este pred tym ako sa zacnu deti tahat na svet a to tak aby nam co najviac vyhovovala a nemuseli sme sa za zivot stahovat ako lastovicky. Druha premenna preco urcite dom je zahrada, chceme si dopestovat aspon nejaku vlastnu zeleninu a ovocie, teda hlavne to ovocie, to je nieco co nam byt nikdy nenahradi. A tretia premenna je priestor, ako byt je fajn do tej fazy pokial clovek ma kde skladovat sezonne naradie, momentalne su to u nas bicykle, lyze, bezky, vodacke sporty z toho co ma napada a to sme len dvaja. V zasade sme si povedali, ze nechceme priestorovo velky dom, skor aby mal kazdy svoj vlastny kut (asi ako v byte) a splnal vyssie spomenute. Potom co sa tyka nazoru, ze ja si pojdem svoje (hory) a rodina svoje (mesto) si velmi neviem predstavit. Priatelka je rovnako naladena ako ja a u deti sa tiez budeme snazit vybudovat vztah k prirode. Uz co s nimi spravi puberta je vec stastia, ale z okolia vidim ze sa to da. @weronka tak tvoj pohlad mi je celkom blizky, my zazivame to iste teraz - v piatok odchod z prace, nedela neskory navrat, pondelok rozbity z cestovania. Moj odchod by bol asi este o to lahsi, party moc nevyhladavame. Liptov ma laka vcelku, moju priatelku zatial nie, ale to je tym ze nemala moznost ho nejak blizsie spoznat, prejst si Liptovsky Mikulas...Obidvaja pochadzame z mensich okresnych miest, ja osobne nemam rad davy ludi, je jedno ci v obchode, na ulici, kdekolvek a asi ma to tak prirodzene taha naspat niekam kde je vacsi klud. Hoci v mladosti sme na to dost nadavali ze v tom meste skapal pes, tak teraz je to pre mna na nezaplatenie. Asi to vidim tak ze lepsie je byvat blizko toho co ma clovek najradsej, za cim cestuje najcastejsie. @tinkavvv a kam na povazie? nech sa inspirujeme. nam by postacila mozno aj lokalita ktora by bola kludna, s dobrym napojenim na dialnicu a priblizila nam hory o 2-3 hodiny..mozno spominana BB. @miso555 myslel som to skor tak, ze ak by som uz musel denne dochadzat do prace, tak ten vyber je zuzeny. Rozmyslam skor do buducna, predsa len kriza moze karty na trhu zamiesat. @tomasforgacs good point, tak bezne pracujem z domu dva tyzdne, potom pridem do office na den dva, pre mna je praca z domu o tom ze rovnaku pracu spravim rychlejsie lebo nemam tolko rusivych elementov... Spolu pracujeme uz menej, ale najdeme obcas prienik na den dva v tyzdni, nebol z toho problem. Ako chapem ze na taketo rozhodnutie by bolo treba vydrzat dlhsi cas... Mozno na inspiraciu by nam pomohli nejake konkretne lokality, kam by sme sa skocili pozriet. Zatial to vidim na okolie BB, ZA, LM, a mozno TN.
Odpovedať
Profilova fotka
@michal5544 To ta celkom obdivujem v tom, ze to spravis z domu rychlejsie. U mna by to bolo najskor asi naopak. Pretoze by ma to pokusalo neustale doma cosi robit ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?