Malo teplej vody

Ahojte...chcel by som sa poradit nakolko do vodariny sa nerozumiem... mam ele bojler 100L ... dam si 5 minutovu sprchu a po mne manzelka uz skoro nema vodu...je to normalne? a to este nemame ani vanu nerozumiem sa do vodariny ale prikladam fotky ako mame vsetko ponapajane je to spravne? nieje problem niekde v napojeni? cirkulacia je nezapojena nakolko na poschodi este nemame spravenu kupelnu...ale nemala by byt aj cirkulacia napojena na bojler??? tiez ako som tu uz zaznamenal na viacerych diskusiach mi tecie cez pretlakovy ventil...preto ta hadicka...za tyzden aj vedro vody ..je to normalne? prikladam foto dakujem za kazdy nazor
Odpovedať
Profilova fotka
Treba sotlakovat expanznu nadobu aby netiekol pretlakovy ventil. K prvej casti otazky akuas nadtavenu teplotu tuv
Odpovedať
@wyrky momentalne mam bojler nastaveny v eco rezime...ale aj ked som ho mal nastaveny na max a teda na 70 stupnovu vodu ajtak som mal problem ze bolo malo teplej vody...mozem sa spytat ako sa robi to sotlakovanie expanzky? viem to spravit aj sam alebo musi odbornik?? ci len s ventilmi niejako?
Odpovedať
@mitulus1 problem je ze mas zatvoreny ventil do expanzky, ten otvor a voda z PV by uz vytekat nemala. Ak ti nestaci objem bojleru nahriatej na max teplotu, potom uz len kupit vacsi bojler, aj ked nerozumiem ako ti moze byt malo tolko vody na 2 sprchy. To sa sprchujete kazdy 30 min?
Odpovedať
@nicearty vravim 5-10min sprcha a manzlka uz nema vodu...
Odpovedať
@mitulus1 tak bude chyba inde. Nastav na max a zo 100 litrov 70°C vody ma byt odhadom 220 litrov vody na sprchovanie. Dobre si nastuduj navod od bojlera.
Odpovedať
@nicearty dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mitulus1 zdvihni si teplotu v bojleri z eco (40-50c)na vyssiu (60-70c)a otvor ventil do expanzky. Ak malo, tak len vacsi bojler (125-150L), na akvamanov su tieto objemy male. K instalacii, to si si robil sam, alebo si za tuto fuserinu aj niekomu realne platil?
Odpovedať
@mgx dik...fuserina zaplatena...
Odpovedať
a este ma napadlo...ten ventil na expenzke nieje zatvoreny kvoli tomu ze na poschodi este nieje kupelna? a tym padom nieje este potrebna??? ci nie to je hlavny vyznam expanzky aby vytlacila vodu na poschodie???
Odpovedať
@mitulus1 nie, expanzka sluzi na kompenzovanie objemu ohrievanej vody v uzavretom systeme. Ak nie je, s teplotou stupa tlak az po otvorenie PV a tak stale dokola.
Odpovedať
@mitulus1 niektore typy bojlerov neviem ci aj tesy maju plastovu hadicu vsunutu do vystupu aby tahalo teplu vodu zhora bojlera,je mozne ze ju tam nemas alebo ju dal do zlej strany.takto znizis kapacitu na 10percent.pripadne opacne vstup-vystup.ked pozeram na ten vlnovec zohnuty do praveho uhla tak myslim ze vodu robil 3-4x v zivote.
Odpovedať
@sonau vo vnutri bojlera? nemyslim si zeby monteri robili zasah aj do samotneho bojlera....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sonau ako to môže znížit kapacitu? Veď studená stále doteká a teplá stúpa hore alebo sa mýlim?
Odpovedať
@mitulus1 vidíš tam aj aktuálnu teplotu? Pusti teplú vodu a pozri ako rýchlo zopne ohrev
Odpovedať
Profilova fotka
Nooo ja som jak taka kacka 🤣 za pol roka v podnajme som dokazal urobit na teplej vode nedoplatok 400€ 🤣🤣🤣 Mame tiez 100l elektricky bojler a realne sa teplou vodou umyjem len ja 🤣 potom treba cakat kym dohreje vodu 🤣 ale teda mame nastavenu teplotu len na 55stupnov 🤔
Odpovedať
Akú má ten bojler špirálu?Ak 2,1 kw tak je bojler malý pre 2clennu rodinu.....2,1kw nahreje bojler až za 6-8 hodín..
Odpovedať
Na tzb je kalkulačka a na ohrev 100l z 10st na 55st treba 5,3kWh
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda - 6-8h je vela, u mna doma nahrieva 2kw 125L bojler vodu z 5c na 60c cca 3-3.5h. Pri 100L bojleri je to max 3h. na ohriatie 1L vody o 1C potrebujes 1kcal = 0,001163 kWh Tzn. 60-5(deltaT)*objem (100L) = 55*100 = 5500Wh/ 2100W (spirala) = doba v h = 2.6 max 3h. zanedbal som straty pri prenose tepla a chladnuti nadrze. @jumt ov vypocet je spravny, je to presne 5,2335kWh.
Odpovedať
@jumt Tepla voda musi byt odoberana z vrchu bojlera a nato sluzi trubka vnutri bojlera pripojena dole na vyvod teplej vody a vedena vnutrom bojlera hore.Studena je privede na dole.Byva z plastu a niekedy proste odpadne z toho privodu a potom studena ako priteka do bojlera tak rovno odteka do vyvodu na teplu vodu.To by sa ale prejavilo na bojleri tak,ze by teplomer ukazoval nahriatu vodu a realne by z neho vytekala studena.Stavalo sa to na tatramatoch.
Odpovedať
@mgx Co ty tomu rozumies.... daralbajda vie vsetko najlepsie.
Odpovedať
@dusan72 neodpadne,roztopí sa teplom,ja som potom dovnútra strčil 18mm med.,zopár som takto opravil ,tovarensky 160 l bojler má 2,1kw spiralu @mgx Akumulacne bojlere sa vyrábajú aby ich nahriali počas nočného do prudu....nechcel som tu prepočítavať teoretické vzorce ,kalorimetricka rovnica je myslím z 8triedy ZDS ,aspoň keď ja som chodil na základnú...
Odpovedať
@daralbajda Ja som tam tu trubku vzdy aj nasiel,nebola roztopena ale taka uplne skrehnuta ze sa tala v ruke ruzpucit,a odpadnuta mimo vyvodu.Ja som tam narval kus plasthlinkovej,zatial drzi.
Odpovedať
@mgx https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Podla mna laicky jednoduchsie pochopitelne, i ked mnohym robi problem aj pochopit rozdiel medzi kW a kWh 🙂
Odpovedať
Spirala ma 2,6kw...nastavil som boiler cez apku na max 75 stupnov...pockal som kym ho na tuto teplotu nahrialo..deti sa sli sprchovat...10min a voda studena 😞 tak ja uz neviem...inak dakujem ten ventil som otvoril do expanzky a cez pv uz netecie...
Odpovedať
Profilova fotka
@mitulus1 bezna sprcha ma 10-20l/min, takze za 10 minut 200l vody. mozes si kupit 1 stavebne vedro 20L a vyskusat, kolko vedier s danou teplotou vies z bojlera vypustit. Staci skusit nastavit teplotu 50-55C. ak ta vedrova skuska vyjde, tak su len 2 moznosti: vacsi bojler, alebo sa akvamani naucia setrit vodou. Pripadne nastavit teplotu na 20C a ono ich to postavanie pod tecucou sprchou prejde 🙂
Odpovedať
@jumt myslim kapacitu mnoztvo teplej vody,ta zohriata zostane hore a dole preteka len studena
Odpovedať
@mitulus1 ked vidim tie fotky vsadim moju cikulu ze to ten monter vodar instalater dokazal.
Odpovedať
100ka je tak pre dvoch ľudí pre rodinu 160l alebo 3 fázové 4 alebo 6kw. Ja mám 180l zásobník s 6kw TČ a premýšľam ešte doplniť + 100l . Ja by som popremýšľal nad výmenou.
Odpovedať
my máme 100L zásobník a pri sprchovaní 2+pes hneď za sebou to minúť nedokážeme. U rodičov máme minimálny zásobník (tuším že dokonca len nejaký 40L alebo niečo také) a kotol funguje spôsobom, že najprv odpúšťa vodu zo zásobníka, a zároveň priebežne nabehne ako prietokový. Nemá tak potrebu stále dohrievať zbytočne veľký zásobník. Nikdy sme nemali problém, s teplou vodou a to sme sa bežne sprchovali 4 za sebou, prakticky jeden po druhom. Pritom kotol je ešte z roku 2003-2004 (nepamätám presne).
Odpovedať
@sousedekovci89. ....neda mi....1min12sec https://youtu.be/cOelmiCl1j8
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?