Má niekto pasívny dom s rekuperáciou v Nitre a okolí?

Profilova fotka
Ahojte. Chcem sa opytat-ma niekto uz postaveny pasivny dom aj s rekuperaciou v Nitre a okoli? Bolo by mozne dohodnut sa na navsteve? Staviame pasivny dom a radi by sme v praxi chceli vidiet a podebatovali o rekuperacii. Zatial sme tuto moznost nemali a zostavame na vazkach vzhladom k tomu, ze uz sme poculi mnozstvo nazorov ohladne rekuperacie. Vraj ta kvalita vzduchu ani z daleka nie je tak dobra ako sa ocakava? Je to pravda? Dakujeme za kazdy postreh i nazor uz vopred-prednostne uvytame stretnutie a navstevu.
Odpovedať
Ja doporucujem navstivit Modru lagunu pri Viedni blauelagune.at, komplex cca 100 drevenych nizkoenergetickych a pasivnych domov. Susedia su trocha dalej v tomto. Pri pasivnom musite uvazovat s rekuperaciou a vzduchotechnikou. Ale ak mam pravdu povedat je jedno ci bude pasivny alebo dobry nizkoenergeticky (cca 20-25 kW/m2), ide o kvalitu byvania a neplatit drahe ucty za energie.
Odpovedať
Profilova fotka
Jeej, konečne niekto v okoli NR, kto stavia pasív.. ;-) my nebudeme mať síce pasív, ale lepší NED (21kwh/m2)....
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna to az tak neries.. pretoze bez rekuperacky nemas sancu usetrit v pasive ;-) A este by som zacal sledovat rekuperacie so spatnym ziskavanim vlhka.. Malo kto to ma v rekuperacii... Moc sa predimenzuju a v dome mas vlhkost pod 30% ... riesil by som tieto: http://www.pasivnydom.net/paul/ Dalej bacha na bungalovy, tie vacisnou snivaju, ze su pasivne.. V nitre s bungalovom velmi tazko a velmi draho urobit pasiv aj z hrubkou sedeho EPS 40cm.. budes spokojny ak to bude okolo 25-30kW.. Paradoxne ja pod tatrami so 40cm EPS pasivny budem mat.. :-S
Odpovedať
a kde na slovensku sa da postavit pasivny bungalov?
Odpovedať
Profilova fotka
postavit sa da vsade, len na aky ukor, to je otazka.... pri bungalove treba mat na pamäti, ze je mozno lepsie postavit 20 kWh/m2/rok s mensimi presklenymi plochami a lepsou izolaciou, ako premrstit okenne plochy ( na viac ako 13m2 z juznej strany), ktore ti sice v bilancii budu vychadzat dobre a s celkovou potrebou tepla na vykurovanie budes na lepsej hodnote, ale s vykurovacim vykonom a tepelnou pohodou to bude horsie ako v tom prvom pripade. Netreba za kazdu cenu mat pasivny dom.... je jedno ci 15 kWh/m2, alebo 20.... aj tak sa to neobide vc bungalowe bez dodatocneho kurenia.... ak to nema byt poschodovy dom na hranici 10kWh/m2/rok, tak tu spotrebu az tak netreba riesit... Pokial ide o kvalitu vzduchu vo vnutri, s rekuperaciou je to vzdy ovela lepsie, ako bez nej...pravdaze, ak je zapnuta cely rok a nevypina sa, ako to vela ludi robi a tiez, ak je spravne navrhnuta.... a nie tak, ze 200 m3 vzduchu na 120 m2 podlahovej plochy a Vy sa v zime rano budite so stipanim v hrdle... xixixixi
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 seva UFO? Uz nejaky cas sledujem tvoje prispevky, tvoju vystavbu a priznam sa, ze som si doposial myslel, ze toho viem o pasivnom dome dost, ale stale je co riesit. Uz som aj zvazoval, ze ta oslovim nejakou otazkou. K tomu mojmu-asi z toho nakoniec predsa len bude skor NED ako to tak pozorujem a porovnavam. Aj podla mio23 architekta je to naratane na NED. Snazim sa o maximalne dodrziavanie postupov i na detailoch bazirujem, co sa niektory chytaju za hlavu-ale bohuzial inak by to nemalo zmysel. Pouzivam NEO (sedy) 35cm medzi murivo-exterier je 10cm vybrovana betonova tvarnica potom 35cm EPS a interier znovu 10cm vybrovana betonova tvarnica. Trosku iny system ako bezne, ale tu v NR a okoli uz zopar rozostavanych je. Takze asi je to uz teraz na ceste k tomu NED podla tvojej reakcie. Co sa tyka tej rekupiracky-uz som mrkol aj na to co radis ty-je to dobre myslim si a vlastne tym spatnym ziskavanim vlhka sa odburava ten pocit nie prilis dobrej kvality vzduchu na ktory som sa pytal. Pri 150m2 minus garaz cca21m2 a 4 ludoch to vidim aj s rezervou na priblizne 150m3 vzduchu. Mam otazku ak mozem-ako riesis kurenie? Podla tvojich foto ides len na el. To aj my. Ides do nejakych ponelov alebo cez podlahu? Teplu vodu riesis tiez len el. alebo aj nejakym solarom?
Odpovedať
Profilova fotka
@drasnican1 vdaka za reakciu-myslim, ze vas este budem neskor kontaktovat koli paskam :-) Potom mozeme pokecat viac :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@daniela.u. ahoj - no aj ja som rad,ze niekto z okolia i ked zopar ludi som tu uz videl. Mozeme porovnavat a delit sa o poznatky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tomco Zacnem od spodu a budem pisat, akoze aj pre inych... TUV = tepla voda - neoplati sa finance ist do komplikovanych rieseni.. Uplne staci bojler tatramat GL 80L.. Tym teoreticky podporime slovensky vyrobok a pracu slovenskych ludi od popradu... Cena bojlera cca 250eur, pre 3 osoby cena teplej vody cez tento bojler vyde na cca 200eur rocne... Oplati sa ist do niecoho za 2500eur? Ale ak chces byt menej zavisly, vylepsit spotrebu ides do kolektorov.. Vymenis v bojlery spiralu za elektricku na 24V voltov a sibnes to cez elektricke fotovoltanicke kolektory.. Nie mono krystal ani polykrystal.. Ale tenkovrstve hybrydne kolektory Thin Film KANEKA jedina firma ktora ich ma: http://www.pasivnydom.net/altener/ V com su ine: za cely rok vyrobia aj o 30% viac energie... dalej: v zime su efektivnejsie, viac produkuju.. Myslim, ze cenovo okolo do 2500eur na zriadenie takejto sofistikovanej kotolnicky... Ale ceny niesu este uplne idealne, davam tomu rok 2.. Nechcem byt uplne presny naschval, kurenie mam dva na vyber, bude ohriaty vzduch v rozvodoch, ale chcem ist aj do infra folii stropnych fenix.. alebo mozno sa mi podary dotiahnut na slovensko 24V infra folie na jendosmerny prud a tie sa sibnu na kolektory (minimalny odber je 500 metrovy kotuc, zatial na to nemam :) Neposkladame sa? :D ).. Moje elektricke kolektory budu mojimi oknami (slnko si prevediem kablami do infra folii)-> ALE budem si vediet presne regulovat = nastavit teplotu na 21C a rozlozit do seckych miesntosti ROVNOMERNE co pri velkom terasovom najkrajsom a najmodernejsom okne az po zem nedokaze nik :-p Nechapem ako niekto sa moze chvalit, ze oknom FAJNE vykuri dom :-p Vykuri akurat miesto kde to okno je a nevykuri potial pokial je prijemne :-S Nevie regulovat teplotu. :-x Taky ohrievac mi je naprd...
Odpovedať
@mio23 ako si to vypocital ze s takym bojlerom na 3 osoby to vyjde asi 200 EURO? ak by to bolo skutocne tak, za tie investicke naklady by to bolo dobre riesenie..
Odpovedať
@mio23 - Mio nerob tu Matrix a povedz aj mne ako si vypocital tu spotrebu bojlera ze vide na 200e???? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkp1982 niekde na fore som presne pisal matematiku, ale neviem to najst bolo to nieco z TC.. tema.. ak to objavite capnite to tu.. som to hladal :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@adam_janka @ivkp1982 Napriklad tatramat na vyhriatie z 15 na 65 chce cca 4,7kW na den.. krat 365 = 1715kWh * 0,12€ = 205,86 ale nezaratal som straty.. cize strata je 0.66kW za den krat 365 = 241kWh * 0.12 = 28,9€ stoji unik plastom do vetra..
Odpovedať
Profilova fotka
ak som zle pochopil ratanie, kludne sa dam opravit...
Odpovedať
@mio23 - no a s kade mas tych 4,7 kW?
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka technicky list k bojleru.. tam je presne napisane kolko kW treba na zohriatie z 15 na 65 celzia.. ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka a jeden clovek si pyta 25 Litrov na den... :-S
Odpovedať
@mio23 - aha.. cize treba hldat technicky list k bojlerom... diki
Odpovedať
podla mna, je to celkom jedno aky bojler, fyzika nepusti, na zohriatie rovnakeho mnozstva vody na rovnaku teplotu treba dodat rovnake mnozstvo energie ... ucinnost elektrickeho ohrevu bude u vsetkych bojlerov +- rovnaka ... a straty +- tiez
Odpovedať
@mio23 odkial mas tych pociatocnych 15 stupnov?
Odpovedať
@adam_janka da sa to velmi lahko vypocitat
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter tak dajme ze 10 - 60 tak?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter mal by som sa odvijat od vody ktora pride do domu ;-) ale na hrubo tam velky rozdiel nebude ci ano?
Odpovedať
@adam_janka @kriloter @mio23 http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a...
Odpovedať
Studená voda má max. 15°C, v zime trochu menej. Do bytov prichádza studená voda teplejšia, pretože cestou sa kade tade ohrieva, najmä v lete je problém napustiť si ozaj studenú vodu. Treba nechať odtiecť silným prúdom veľa vody a potom ide.
Odpovedať
@blacksr jo dik, pocital som s tymito vzorcami len som nevedel, s akou teplotou sa uvazuje na vstupe pri vypocte @mio23 ved viem, ze od vstupnej, len ma zaujimalo ako si prisiel na 15 stupnov :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter Prave sa jeden dokoncuje v Kalinkove. Podla PHPP to vyslo tesne pod 15kWh/m2/rok. Uzitkova plocha cca 160m2. Tiez ma to prekvapilo, ale vyslo to.
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter 15 stupnov je v technickom liste tatramatu
Odpovedať
@mio23 no jo, ale odkial vie tatramat aku teplotu ma voda u teba na vstupe? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter no ked nieco vyraba tak hadam vie ze z 15 stupnov na 65 to potrebuje 4,7 kilo watt hodin :-p ja len Dufam, ze z 10 na 60 to nebude chciet 8 kilo watt hodin :-p
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?