Kurenie akumulačnou nadržou

dobry den mam taky problem.pred týžnom mi kurenar zapojil akumulačnu nadrž.Problem je v tom ked ju nabijem tak po odstavení kotla mi rýchlo stroví teplo z nádrže.mam 1000l nadrž a cez noc všetko teplo stroví.za poradenie vopred dakujem.
Odpovedať
@dodo104 A cez noc je obehove cerpadlo zapnute alebo vypnute ? Pretože ak ide celu noc tak to tu akumulacku v klude vybije.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodo104 AN neznamená vykurovacia, len pomáha zachytiť teplo, ktoré by odišlo komínom a optimalizovať horenie v kotli naplno. Ak máte stratu 8 kW, teraz ešte mrzne, v nádrži je 80 kW za 10 hod je vybitá. treba zaizolovať dom.
Odpovedať
@dodo104 Vykurovanie s AN sa musis naucit, casom prides na to, ako kurit, kolko kurit, kedy zakurovat, a podobne. Nenapisal si ci mas podlahovku alebo radiatori. Ja momentalne kurim prvu zimu a uz mam co to vychytane, ako mat nastavene termostaty a podobne.
Odpovedať
@sp4jo Mozes napisat nejake tipy??? ja mam tiez akumulacku a rad sa nieco nove naucim.
Odpovedať
@rafko1234 fuha no neviem ci tipy... povedal by som ze je to vzdy individualne na kazdy dom, velkost domu, zateplenie, je rozdiel ci je vykurovanie podlahovkou alebo radiatorom, kedze do kazdeho ide ina teplota, tzn pri podlahovke vydrzi nabita AN dlhsie ako pri radiatoroch kedze tam musi ist teplota vyssia. Ono vsetko ta to nauci az samotne kurenie.
Odpovedať
zabudol som pripomenut že mam kurenie radiatormi. Na kureni mam len 2 obehove čerpadla bez termostatov. 1 čerpadlo je na spietočke a to 2 je pred radiatormi. A nechce mi velmi kuriť ani bojler asi tam budem musieť dať dalšie čerpadlo. Poradte ako mam kuriť či musim mať aj izbovy termostat na čerpadlo alebo termostaticke ventily na radiatory. Za poradenie dakujem.
Odpovedať
@dodo104 No asi by trebalo dat aj termostat ktory bude spustat radiatori. Bez termostatu ti to asi bezi stale a potom sa niet co cudovat ze mas AN vytahanu. Urcite aj termostaticke hlavice by bolo potrebne namontovat, aby si zbytocne neprekuroval. Na bojler nepotrebujes dalsie cerpadlo, len je potrebne aby bol napojeny medzi kotlom a AN .
Odpovedať
@dodo104 Mohol by si dať schému, alebo foto zapojenia, možno budem vedieť poradiť. Čím kúriš?
Odpovedať
@dodo104 mame drevosplynovaci kotol + 1500 aku nadrz . podlahova plocha vykurovania 130 m2 . doma kurime na momentalne 22 stupnov, byvame na severe. akumulacka sa nam vybije za cca 48 hodin. v zime, ked boli mrazy -15 tak za omnoho menej. ale mame termstat, bez toho si to neviem predstavit, vykuri s a interier na 22 sutpnov, a cerpadlo sa vypne.a podlahovka nebezi, az pokym neklesne teplota v dome
Odpovedať
@lucka1987 A s teplou vodou ako vychádzate, keď kúrite každý tretí deň?
Odpovedať
@viktor811 v pohode. sme 2 dosp a 5 rocne dieta. ale muz byva v tyzdni mimo sk, takze v podstate len ja a dieta. inak ked boli vacsie zimy , teda tych -15 . tak sa nam akumulacka vybila za tych 12 hodin . ( mame klasicky obdlznik bungalov , steny 30 porfix + 18 eps )
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka1987 gratulujem @dodo104 tých čeroadiel je tam nejak veľa, aj preto môžu byť problémy s teplou vodou, že stále bežiace čerpadlo strháva vodu čo má ísť do bojlera, aspoň časový spínač pol na pol
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ľudia, ak si dám 500l nádrž a dom má tepelnú stratu okolo 3kW, ako často musím kúriť?
Odpovedať
posielam fotky mojho zapojenia akumulačnej nadrže .Ak vie niekto poradiť tak odpíšte ako udržať vodu dlhšie v akumulačke cez noc.
Odpovedať
@vapno92 zdravim aku bude nabita na 40kw a straty su 3kw.40:3
Odpovedať
@dodo104 Po pravde, z toho zapojenia som trosku jelen, ale nevadi. Ako som uz skor spominal, aby ti dlhsie vydzala AN nabita, potrebujes regulovat teplotu vody v kureni a regulovat spustanie a vypinanie kurenia podla teploty v dome. Radiatorove cerpadlo musi zakonite spustat termostat v dome. Ak ho nemas a bezi ti vkuse, tepla voda je fuc. Dalsia vec je zmiesavaci 3 cestny ventil, na regulovanie teploty vody v radiatoroch, Ak ho nemas, tak aka voda ti vychadza z kotla, taka ide do radiatoro a taka ide aj z AN, tzn maximalka asi 80 stupnov. Len na okraj, som kuchar, a vsetko pisem len z vlastnej skusenosti..
Odpovedať
@dodo104 Ja to riešim nasledovne. Po nabití na 90 st. C AN ručným ventilom odstavím od kúrenia a zároveň znížim teplotu v peci na 80 st. pripojením bojlera a k tomu sa prispôsobí aj automatika pece. Po cca 1 hod. voda v bojleri sa nahreje , tak odstavím aj bojler (21,30 hod.) a teplo z pece dočerpám vykurovacím okruhom. Pec bez prikladania kúri ešte tak do 1,30 hod. po polnoci (čerpadlo vypína termostat pri cca 40 st. C. ). Potom je dom bez kúrenia do 4,00hod. O 3,45 hod. sa pomocou spínacích hodín otvorí elektroventil a o 4,00 hod. sa cez izbový termostat zapne čerpadlo a vykuruje dom 1 hod. tak, aby žena pri stávaní do práce mala teplo. Ďalej mi to automaticky v blokoch prekuruje podľa nastavenia až do nového kúrenia. Cez veľké zimy začínam kúriť o 15, 30 hod., keď je miernejšie tak sa to posunie na neskôr, ale vždy končím s kotolňou o 10,30 hod. Raz naložím a po 2 hodinách priložím, to je všetko za deň.
Odpovedať
@viktor811 Opravujem, s kotolňou končím o 21, 30 hod. Pozerám, že regulačný ventil tam máš, len treba k tomu servomotor s automatikou.
Odpovedať
prosim vas poradte ake mam dat termostaty na kurenie pevnym palivom a akumulačnou nadržou. Aky termostat mam si dať či izbovy ktorý bude riadiť obehove čerpadlo alebo termostatické hlavice na radiatory. Za poradnie dakujem
Odpovedať
prosim vas poradte ake mam dat termostaty na kurenie pevnym palivom a akumulačnou nadržou. Aky termostat mam si dať či izbovy ktorý bude riadiť obehove čerpadlo alebo termostatické hlavice na radiatory. Za poradenie dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@dodo104 toto je správna otázka, to by aj mňa zaujímalo
Odpovedať
@dodo104 určite vypínaním čerpadla nevyriesiš reguláciu teploty. Treba centrálne regulovať, pomocou trojcestného ventilu, teplotu vody do kúrenia a tiež použiť termostatické hlavice, ktoré zohľadňujú potreby konkrétnej miestnosti, resp. zohľadňujú iné zdroje, alebo rôzne straty.
Odpovedať
@dodo104 ešte z mojej skúsenosti ti môžem poradiť, že vypnutie čerpadla počas kúrenia, hlavne pri kotloch s tepelnou zotrvačnosťou môže spôsobiť prehriatie pece a to aj vtedy ak máš AN.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?