Kupa domu - pristupova cesta z makadamu a kurenie elektrikou?

Ahojte. Zvazujeme kupu jedneho domu a mame dve otazky: 1. Pristupova cesta bude z makadamu. Aky mate na to nazor? 2. Nie je tam plyn, iba elektrika. V dome je podlahove kurenie infra. Ake budu mesacne naklady? Mate s tym niekto skusenosti? RD je 120m2, vyhotoveny z Ytong 300, zatepleny 150 polystyrenom, stropna izolacia 350mm, plastove okna 3- sklo, betonova skridla.
Odpovedať
@muffinka5 je to dielo skolaudovane? Vypytaj si tepelnotechnicky posudok, alebo energeticky certifikat a vypocitas si to i sama.
Odpovedať
1. V pohode. Ak je makadam zhutneny je to fajn aj v zime, nesmyka sa na nom ako na zamkovej. 2. Na to nikto neodpovie poriadne. Zalezi od velkosti okien, orientacie k svetovym stranam, zatienenie, izolacia podlahy, atd, atd.
Odpovedať
Závisí od toho, komu patrí prístupová cesta a či to je všetko skolaudované.
Odpovedať
Kedysi som žil v byte kde bolo všetko na elektriku, kúrenie, sporák, ešte aj ohrievanie vody (elektrický bojler) a to boli strašné pálky. Ale tak vypýtal by som si ten tepelnotechnický posukok a energetický certifikát a riadil sa podľa toho
Odpovedať
Ta pristupova cesta, nemate/neplanujete deti? Kočiar by sa tam namakal.
Odpovedať
1. cesta nie je problem. hlavne, ak je dom skolaudovany alebo je aspon ta cesta dana do predbezneho pouzivania 2. vsetko zalezi od energetickeho certifikatu. nie takeho akoze, ale ozajstneho, ktore vyplyva z tvaru domu, orientacie, materialov, vypoctu tepelnych strat a mernych nakladov na vykurovanie, pripadne aj termovizie a uplne nahodou aj blower door testu. tam si pomerne presne vies zistit, kolko ta bude stat kurenie. my tiez nemame plyn, kurime infra foliami v strope, nemame ani krb ani komin. a v pohode, platime za elektrinu smiesnu sumu ;) a akoze tuto sezonu sme este nekurili. ale ako pisem, tak ten dom musi byt postaveny a vybaveny. ziadaj certifikat a nastuduj si tepelne straty.
Odpovedať
@fiancee19 nehnevaj sa ale je to hlupost. Z vlastnej skusenosti viem ze to nie je problem ak mas na kociari nafukovacie kolieska (a to ma teraz vacsina kociarov). Ziaden rozdiel oproti betonu/asfaltu.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna mozes byt rad, ze je tam aspon taka cesta, takze v tej by som nejaky problem nevidel. a co sa tyka, toho kurenia, istoje k domu vypracovany energeticky posudok, malo by sa dat od neho nejak odrazit. certifikat by mal byt samozrejmosťou si myslim. podla mna to presne zistis az uzivanim, kolko minies na vykurovanie
Odpovedať
@adius myslim, ze vacsina tych novych kocikov, hlavne image kociky - vobec nemaju nafukovacie kolieska
Odpovedať
@adius z vlastnej skusenosti viem o com hovorim mam odpruzeny kociar s nafukovacimi kolesami a vadilo mi to, no kazdy mame ine poziadavky, ja som len upozornila na pripadnu vadu :-)
Odpovedať
dakujem za rady :-)
Odpovedať
Tak v tej ceste by som nevidela nejaky problem, podla mna je to plus, ze to aspon mate z krku. No a co sa tyka elektriny tak vela ludi byva v domoch alebo bytoch, ktore fachcia iba na elektriku, treba si vypytat ten certifikat a terajsi majitelia by mali vediet povedat kolko momentalne platia za elektrinu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak dom nie je skolaudovaný, pozor na tú cestu. Ak cesta nie je skolaudovaná, tak neskolauduješ dom. Ak je v predčasnom užívaní, to platí len rok a potom už neskolauduješ dom, kým nebude skolaudovaná cesta - a to nebude lacné, ak tam je iba makadám a nie sú chodníky, osvetlenie a pod. Ďalej.. podstivo urobený energetický certifikát Ti povie, koľko vypáliš
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?