Kto je platiteľom dane z nehnuteľnosti?

Ahojte, viete mi niekto povedať, kto má zaplatiť daň z nehnuteľnosti? 12.12.2011 sme s priateľom vybavili hypotéku a kúpili byt. Prevod na katastri však urobili až v januári. Komu vzniká povinnosť zaplatiť daň za byt na tento rok? Mne alebo predávajúcim?
Odpovedať
ten, kto je majitelom ku 1.1. daneho roka... napriklad dan za byt, kde sme teraz (3i) je zhruba 7€ ... takze ziadna horibilna suma... pre taku smiesnu cifru by som sa isto nenatahovala...
Odpovedať
Tak to hej, ďakujem, ešte o takýchto veciach veľa neviem, lebo idem prvý krát do svojeho. :-)
Odpovedať
@veronka123ban: vsetko je raz prvykrat ;-) nech sa vam dobre byva :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@veronka123ban ... podla zakona by mal danove priznanie k dani z bytov podat vlastnik bytu ku dnu 1.1.2012, takze by to mal byt predavajuci. Vy ako kupujuci, by ste mali miestnemu uradu do 30 dni od nadobudnutia bytu (od prepisu na katastri) oznamit, ze ste toho a toho dna nadobudli byt. Vy by ste mali podat danove priznanie az k datumu 1.1.2013. Ale vo vasom pripade je to potom fakt na dohode oboch stran, kto priznanie poda, kedze datumovo ste na hrane.
Odpovedať
@veronka123ban predavajuci, ty ani nemas ako, lebo nemozes podat danove priznanie za r2011
Odpovedať
potvrdzujem, je to k 1.1. vynimka je pri ziskanej nehnutelnosti cez drazbu, aspon tak sa mi mari. Inak ta dan za byt je naozaj skoro nic, my sme mali za byt v BA ak si dobre pamatam nejakych 23 Eur, teraz za dom so zahradou to bude mozno do 20 eur, dedina... Hlavne sa na tu dan treba prihlasit, je tam na to stanoveny casovy limit, nam sa vyhrazali pokutou, teda na odhlaseni, pri prihlasovani v Lehniciach nam len pani na urade povedala, ze sa uvidime v januari, vypiseme danove priznanie a vymer poslu postou, tak aj bolo, oproti tym priecnym strigam v Petrzalke to bolo nebe a dudy :)
Odpovedať
@nanika ja tam ani nechodim, vypisem doma a poslem postou.
Odpovedať
Ahoj, všade sa píše, že kto nadobudol minulý rok nehnuteľnosť, musí podať teraz priznanie. Ale musím podať priznanie k dani k nehnuteľnost, aj keď som minulý rok predal byt? Zrejme áno, ako by sa ináč na úrade dozvedeli, že ho už nemám? Ak áno - mám tam znovu uviesť všetky moje nehnuteľnosti bez toho predaného bytu?
Odpovedať
@krko no to si mal ísť do 30 dni od predaja nahlásiť že si ten byt predal, boli by ti asi vrátili aj alikvotnú časť dane
Odpovedať
@gemini06 Takže mám prúser ...
Odpovedať
@krko nemyslím, ale najlepšie je takéto veci riešiť priamo s pracovníkmi úradu, to že si to mal odhlásiť, som našla v zákone, ale asi keďže si to neodhlásil, myslím že si len urobil dobre tým čo ho od teba kupili, lebo ak by si to ty odhlásil a oni by sa nenahlásili ako noví majitelia, oni by dostali pokutu, takto im zrejme bude stačiť ak v januári podajú daňové. ty ale zavolaj na úrad, že ako máš postupovať, tu sa nájde kopec odborníkov, ale najlepšie je to prejednať s kompetentnými ;-)
Odpovedať
@gemini06 Ďakujem za pomoc, hneď dnes sa tam zastavím a dám to do poriadku. Pýtal som sa nového majiteľa, ani on nenahlásil nadobudnutie bytu. Nejako to už dopadne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@krko teraz som volala so známou čo robí s týmto, takže stačí teraz ísť na úrad a nahlásiť že si to predal. tí kupujúci si potom musia podať daňové, rozhodujúci je stav k 1.1.2012 ;-) takže nemusíš podávať nové daňové len si napíš papier že oznamuješ miestnemu uradu že si danú nehnutelnosť predal na základe kupno predajnej zmluvy číslo ... (neviem či ju máte nejak špeciálne označenú) a že novým majiteľom sa stal ten a ten a hotovo. zvyšok už je na kupujúcom
Odpovedať
@gemini06 Ďakujem za ochotu! Už som si aj stiahol na to tlačivo.
Odpovedať
@krko aké tlačivo?
Odpovedať
Tlačivo "Oznámenie o rozhodujúcich skutočnostiach pre vznik a zánik daňovej povinnosti v zmysle par. 18 ods. 3 ..... Je tam, že Oznamujem správcovi dane, že som kúpil/preda nehnuteľnosti. Našiel som ho tu: http://www.trnava.sk/new/viewpage.php... medzi ekonomickými tlačivami.
Odpovedať
@krko no, ak nadabis na "super" uradnicku, tak to pruser je, nam sa vyhrazali pokutou, ze to ide na spravne konanie, zatial nic neprislo :( Mali sme asi dva mesiace sklz s odhlasenim. Pri nahlaseni po mne nic nechceli, ze ukazte sa v januari, vyplnime danove... Rozdiel v meste a na dedine :)
Odpovedať
Bol som včera na mestskom úrade. Naozaj som mal podať oznámenie do 30 dní od prepísania bytu. Nerobili z toho ale vedu, zajtra to tam zanesiem a bude to vybavené. K tomu oznámeniu treba priložiť kópiu "Rozhodnutia o vklade vlastníckeho práva na nového majiteľa" z katastra (našťasti ho mám odložené). Daňové priznanie netreba.
Odpovedať
@krko este k tomu dodam, ze za predanu nehnutelnost plati dan ten co ho predaval, cize napr. ja som v marci predala byt a dan na rok 2011 som zaplatila, novi majitelia až od roku 2012 lebo v tom marci oni iba splnili ohlasovaciu povinnost prihlasenim a ja odhlasenim/.. Aj zakon pise o tom, ze dan plati ten kto 2.1. nehnutelnost vlastnil, cize iba ak by prevod prav prebehol 1.1 /co je nemozne/ tak vtedy by dan platil uz novy majitel, cize ohlasovacou povinnostou bars v polke roka nedaju pôvodnemu majitelovi alikvotnu cast dane spat,....... ak som sa dobre vyjadrila
Odpovedať
@nanika ja som nikdy nic neohlasovala, ved im podam danove priznanie,naco robit nieco 2x-vlatne to iste. Nechodim tam osobne, vsetko poslem postou. Davat pokuty za neohlasenie kupy nehnutelnosti?,pritom kolko ludi anilen to danove nemaju podane ]-(
Odpovedať
@atlaska nie pri kupe, pri predaji, predavali sme byt v petrzalke a jesne, ze tam danove nepriznavas, az na novej nehnutelnosti. Za to nam chceli dat pokutu, ze sme sa neodhlasili do 30 dni od prepisu na katastri :(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?