Krb v bungalove, áno či nie?

Profilova fotka
Dobry den ludkovia Chcela by som sa velmi pekne opytat, stavame bungalovy domcek a rozhodujeme sa ci krb ano alebo nie?Je to zbytocnost, prepich a ci dobra vec? Budeme mat podlahove kurenie,,a este dalsia otazka co si myslite o spolocnej studni, susedov nepozname, takze nie som si tym ista ;-) velmi pekne dakujem vopred za vsetky nazory a rady pekny den Ola
Odpovedať
1
2
7
Profilova fotka
krb jednoznacne ano
Odpovedať
@dzoan A já Ti zase napíšu - krb jednoznačně ne. To jsme Ti pomohly, viď? To si asi každý musí rozhodnout sám, co od topení v krbu očekává, zda bude topit krbem v přechodném období či jen párkrát do roka pro atmosféru (pak je to podle mě dost drahá sranda), zda je ochoten dělat dřevo, mít nepořádek a špínu z topení, častěji malovat atd. Někdo má dřevo z vlastního lesa, jiný ho musí kupovat. Někomu nevadí přijít z práce a prvně jít zatopit, jiný rád přijde do teplíčka. Pro někoho je dělání polen relax, pro jiného nudná a nezáživná práce. Tohle všechno je třeba zvážit a pak rozhodnout. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
A ja pridávam: ZLATÁ STREDNÁ CESTA Malé krbové kachle resp. piecka (200 - 400 € + cena komína!) - a máš jednoduchý záložný zdroj pre prípad výpadku elektriny alebo náhlej prudkej zmeny počasia. 8-) Podlahové kúrenie má jednu skvelú prednosť - zotrvačnosť. Lenže to je aj jeho necnosť - kým sa nahreje. Preto je celkom dobré mať záložný zdroj pre každý prípad...
Odpovedať
Ja tiež vravim nie.Komín som ani nechcela,je obložený.Urobiť si koli obcasnemu zakureniu drevarku v obývke sa mi nepozdava,plus nejaký ten chrobáčik sa z drievka vždy vyrojí a kedže mam malé deti a viem aké sú šidielka,tak som sa toho bála pretože som už aj videla pár deti s popalenými ručičkami aj tváričkou a to fakt stačí sekunda.A romantika? no práve si do zimnej záhrady dávame kachle... ;-) ale v dome mám radeej pohodlie z termostatu :-D
Odpovedať
Urcite anooo plne ho vyuzivame max spokojnost a mame aj podlahovku tu neviem ci by som este raz dala
Odpovedať
pozri nie som profík, ale čo sa týka krbu.... hovoríme o dvoch veciach účelnosť a účinnosť.... ak má krb len tak praskať v obývačke a si ochotná to platiť oukej ak má vyhriať jednu izbu myslím si, že nie... potrebuješ aby vyhrial cele prízemie, alebo poschodie..... ak ma vyhriať celý dom je to super, ale to už nestojí 800, 1 500, ani 3 000€ ale tu začína suma niekde na 5 000€- je to varianta, ktorá sa mne pozdáva najviac, ale... je najdrahšia... čižeodpoveď na túto otázku poznáš len a len ty...
Odpovedať
V tomto sme sa rozhodovali aj my. Chceli sme krb,ale nechceli sme ho mať v obývačke-je to krásne ale podla mňa nepraktické, nakoľko je z toho veľký neporiadok a vyhriali by sme tým asi len 1-2 miestnosti. Tak zvažujeme kachle(piecku)- aj z toho je síce neporiadok,ale keďže nebudú priamo v obývačke tak mi to až tak nevadí a myslím, že nám dajú viac teplúčka a nie je to až taká veľká investícia.
Odpovedať
Ak to chces iba kvoli romantike,ci obcasnemu zakureniu,tak je to draha zbytocnost. Skor by som volila kachle, tie zaberu menej miesta,na obcasne prikurenie stacia.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzoan je fantasticke ako tu dokazu niektori ludia perlit a radit a na zaklade toho co si niekde precitali, ale na vlastnej kozi nezazili.... Spina, neporiadok nevykurene miestnosti... Tak sa naucte pouzivat krb, kto ho vie spravne pouzivat, starat sa onho vykuri cely dom ( zavisi od projektu) vdaka rozvodom sa daju vykurit aj vedlajsie miestnosti My mame podlahovku aj krb, obyvacku spojenu s jedalnou, kuchynou a dostane sa teplo aj do izieb. Niekedy vykurime v dome natolko, ze podlahovka sa ani len nezapne. Je to taktiez aj romantika na nezaplatenie ked v zime pocut praskat drevo a vidiet ohen horiet. Ja som teda extremne leniva ale zapalit v krbe a obcas ho aj vycistit nemam nikdy problem. V Lidl sa da kupit za 2,99€ prirodny podpalovac a drevo sa zarucene zapali. Byvame 5 rokov, ale kvoli krbu teda nemame viac prachu, ani sme nemuseli zatial malovat. Drevo sa dostat vzdy da Ja krb urcite odporucam na zaklade vlastnych skusenosti! Pekny den
Odpovedať
aj za mňa áno, krb bola jedna z vecí, na ktorú som sa v dome najviac tešila
Odpovedať
Krb sme si nedali len preto, ze sa nam nepaci. Ale ako alternativny zdroj mame kachle - krasnu piecku strednej velkosti a vykonu na drevo a brikety - mame ju preto, ze ju pokladame za praktickejsie riesenie ako podlahove kurenie v jarnom a jesennom obdobi. Mame ju aj preto, ze sa nam paci a s muzom mame z detstva nostalgicke spomienky na kurenie v kachliach. Tak sme to chceli znovu zazit. Je pravda, ze pri kazdom zakurovani (vtedy kachle aj cistime) sa trochu okolo pece naspini, ale mame dlazbu a zdrave ruky a nohy, takze upraceme. Nevadi nam prist do studeneho domu a rozkurovat - co je zalezitost par minut. Piecka v pohode vykuri cely dom, spalnu musime zatvarat, nedalo by sa v nej spat :-(. Spotreba dreva je zhruba jedno polienko/briketa za hodinu, po dvoch-troch hodinach uz neprikladame, lebo sa uz nemame z coho vyzliect :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzica4 aky neporiadok? vobec ziadny.. ako napisala @jazmina83 , ked clovek vie kurit, tak ziadny bordel ani spina nie je.... ani malovanie kazdy rok :-p .. samozrejme, je to aj o samotnej vložke, alebo kachliach, ako kuria, ci nedymia a pod... ale GRO je sposob kurenia. pre mna malickost, nic velke, zauzivany postup. Keby clovek kuril LEN krbom, tak to ano, to uz treba aj viac dreva, tym padom castejsie cistit, popol vynasať atd. ale na vecerne prikurenie je to OK a ziadny bordel z 2-4 polienok za vecer nemame..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dzoan za mna krb , alebo kachle do domu ROZHODNE ano.. aj ako atmosfera aj ako alt. zdroj kurenia v dnesnej dobe.. ved sa pozri , co sa deje okolo nas na vychod...
Odpovedať
@dzoan krb je fajn pokial budete mat chut pripravovat si drevo a zaoberat sa otazkou dokladania....co tak vyuzit volne stojace interierove pece, napr. na pelety...dosypat zasobnik cca raz za 3 dni a nechat piecku kurit bez vas a udrziavat si teplo ci fyzicky ste doma alebo nie a setrit tak hlavny zdroj kurenia!!! za pouvazovanie to urcite stoji.
Odpovedať
@sisko78 píšeš,že neviem či by som si ešte raz dala podlahovku?prečo,respektíve čo ti na nej nevyhovuje?Ďakujem.
Odpovedať
@katrin21 pouzivame piecku aj teraz a viem,ze ten neporiadok tam vznika napr pri vymetani piecky alebo pri noseni dreva ci prikladani.s samozrejme,ze viem,ze bez toho to nejde a ze mam aj zdrave ruky a viem to upratat. Nikho neodradzam od krbu, kto chce nech si ho da. Je to vec nazoru. Krb je krasny a prakticky ak si da niekto urobit prieduchy ale nam vyhovuje piecka
Odpovedať
Niekde som videla,že z technickej miestnosti sa prikladá drevo do krbu,teda odpadá bordel,jasné to musí byť hneď na začiatku plánované,nebolo by to lepšie riešenie ako z obyvačky mať menšiu dreváreň,či?
Odpovedať
@marta2610 plno chumacov ked ide ked sa termostat nezapne je hrozne studeno odspodu
Odpovedať
Profilova fotka
@jazmina83 moja rec...
Odpovedať
Profilova fotka
@jazmina83 to je pekné vyjadrenie prahu tolerancie k prašnosti. Bol som na návšteve, kde keď mi chceli dať kávu, museli najskôr zhodiť sliepky zo stola a tiež im to nevadilo.
Odpovedať
Odporucam navstivit nasu www a vsetky tieto zalezitosti su minulostou....nastavite pozadovanu teplotu v priestore a pec sa sama zapne a aj vypne ked mate vykurene ako ste zadali, mate teplo -preco zbytocne minat palivo. a to vsetko bez prachu a bordelu"
Odpovedať
@jan45 Tak toto zažil aj môj kamarát :-D
Odpovedať
Spolocnu studnu nie, ani s rodinou by som to tak nechcela,nieto s cudzim susedom /aj ked susedov amme super/ Krb - to je vasa volba, ak sa vam paci v zime ohen,atmosfera a financne vam vyhovuje, dajte si ho. Ak chcete vykurovat je asi lepsia piecka. Stary rodia mai vkuchyni velku pec, nikdy sa ziadne dieta nepopalilo a ani ich deti. Co sa tyka neporiadku,tiez nechapem, kurime iba pre naladu, v kosi prinesiem drevo, nalozim do krbu, po chvilke zavrem dvierka - aky neporiadok? Popol vysavam. @sisko78 podlahovka je ovela menej prasna ako radiatorove vykurovane. My nemame ziadne chumace prachu. Prach sa viac tvori na laminatovej podlahe ako na dlazbe,koberci,ci dreve.
Odpovedať
@atlaska no u nas su aj chumace byvate tu uz 7 rok a kazdy rok sa objavia
Odpovedať
@dzoan postav si komín ...a potom si rozmyslíš či ho využiješ alebo nie, horšie je si zmyslieť že ho chceš ak už máš zariadené ako môj kámoš :-D Ja uvažujem nad peletovými krbovými kachliami , automatika a pohoda ... už začína cena od 950 eur.
Odpovedať
@dzoan A chcete v tom krbe kúriť? Ak nie, tak nedávajte. Ak to milujete, tak si dajte. My nemáme, iní áno. A nikto z nás neurobil zlé rozhodnutie. ;-)
Odpovedať
krb.... otazka znie ci ho treba? ,,,, mne nie, vam mozno ano :)). Zalezi ci mate priestor na drevo, mate cas na starosti alebo chcete viac samofungujucu domacnost :))). co poznam polka ho pouzije raz za rok a iny mozno skor.... osobne som investoval do ineho .... ak ho chcete dajte....ak vam teraaz nechyba ... nebude ani chybat :))).
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzica4 no to je to.. ze mate piecku.. tam je vacsinou male ohnisko a musis to cistit po kazdom kureni a robit si spinu ,kedze je to maly prietor v nej... V krbe mas vacsinou vacsie ohnisko, my mame teda dost velke :) a cistim ho od popola tak raz za 3tyzdne :) ked prikurujeme po veceroch v zime..... skor vobec netreba, jedine, ze by som bola ten typ, ze chcem mat pri kazdom zakureni prazdne ohnisko, co nechcem. dokonca sa mi na popole lepsie zaklada ohen a uklada drevo :). Ked je ho tam uz napr. 3cm, tak potom sa vymetie... a je len v strede a kedže vložka je velka, tak kraje su ciste :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nemam vobec pocit, ze by sa nam doma prasilo viac, ako ked sme zili v domacnosti bez krbu.... :) fakt nie. PRach pada vsade. @sisko78 chumace sa mi robili z plavajucej podlahy aj na byte, kde nebola podlahovka. nema to nic s podlahovkou, to je proste podlahou ako takou.. Ked ludia mali koberce kedysi, tak nemali chumace.alebo ked maju drevene podlahy, alebo dlazbu, tak je ich tiez menej. ale laminat je na chumace " super"...
Odpovedať
Podľa mňa ano. Ja mám krb s teplovodnou vložkou a akumulačnou nádržou. Keď kúrim cca. 3 hod mám naakumulované teplo v nádrži ešte na druhý deň. Kúrim vždy cez víkend a niekedy cez týždeň, ale vždy až večer. Mám 2 poschodia. Dolu podlahové a hore radiátory. Platím 50 eur mesačne a nemal som ešte nedoplatok. Návratnosť mám vyrátanú na 2,5 roka. Neviem posúdiť teplovzdušný krb, ale treba vždy uvažovať akú máte dispozíciu domu. Teplovodný krb má výhodu, že dokážete rozviesť teplo rovnomerne do celého domu a pri akumulácii tepla kúrite ešte cca. 12 hodín po vyhasnutí krbu. Ak chcete teplovodný krb je veľmi dôležitý návrh a typ vložky. Ak chce niekto nad tým uvažovať rád poradím.
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?