Kotvenie stlpika zabradlia do porobetonu

Ako by ste ukotvili stlpik zabradlia na mieste ako je vyznacene na foto? Ta priecka je tam hruba cca 125mm, mam obavy, ze ked sa niekto na paku o ten metrovy stlpik oprie, ten ytong praskne. Toho betonu v tych miestach schodiska tam tiez nie je vela.
Odpovedať
@gashtaan Tak musíš urobiť dieru-vyvŕtať čo najhlbšie o niečo väčšiu ako je profil zábradlia a zaliať betónon a potom vložiť stĺpik a nechať zatuhnúť.Ver mi, že to už ozaj musí byť páka ak to tak urobíš aby to prekonal...Ja by som šiel ako na fote odhadujem na 40-50cm do hĺbky. ;-)
Odpovedať
@technik007 skor som mal na mysli nejaky standardny system na zabradlie, kde sa stlpik vlozi do patky, ktora kotvi do podkladu, nie ze bude stlpik zalievat do betonu ako na plot na zahradu. Uvazoval som, ze navrhtam zavitove tyce do vacsej hlbky a vlepim ich do toho ytongu chemickou kotvou. Do diery 40-50cm sa mi ale asi tazko podari tu kotvu natlacit poriadne.
Odpovedať
Taketo som prave nasiel: http://www.zabradlie.eu/zabradlie/esh...
Odpovedať
Neviem aký budeš mať obklad schodov, no ja by som okrem do tehly kotvil cez pásovinu/konzolu aj do betónu v schode. Zábradlie potom vcelku !!!, nie tie čínske chromové skladačky.:-) Skús urobiť otočku ako to radi robia pubertiaci okolo metrového stĺpika akokoľvek zaskrutkovaného do konzolky v Ytongu,a pochopíš o čom píšem.
Odpovedať
@pripad001 ved prave, je to riadna sila na taku paku, ked sa na to niekto chtiac ci nechtiac zavesi. Rozmyslal som aj nad tou pasovinou, ze tam dam nejaky hruby plech pod tu prirubu co bude presahovat az na betonovy schod. Nie som este rozhodnuty aky obklad na to schodisko dam, ale ked tam dam dlazbu alebo laminat, budem zvysovat kazdy schod este o cca 2cm, takze tam by sa dala nejaka pasovina schovat. Ale ako to potom do nej ukotvit?
Odpovedať
@pripad001 a chcem tam urobit zabradlie skladackove, ja uz na to nemam nervy volat tam "majstrov" a potom sa jedovat ako nieco dod*bali :\
Odpovedať
@gashtaan :-) úplne chápem tvoje rozpoloženie, :-) prešiel som si celou stavbou nedávno aj ja, no neverím, že sa v tvojom okolí nenachádza šikovný zámočník, čo by ti to spichol celé napríklad z nerezu. Ja som si tiež vyberal a tých, čo mi ponúkali ten skladačkový odpad som odmietol. Navyše paradox, ceny boli úplne porovnateľné. Teraz nebanujem ba práve naopak, ktokoľvek príde ku mne na návštevu, ak už mi na dome nepochváli nič tak zábradlie v celku a kotvené do betónu mi závidia všetci a tlčú si hlavu o stenu, že neurobili to isté. Jednoducho nepohne !!! A ak je dobrý zámočník on bude vedieť vyriešiť aj kotvenie, aby nepohlo. Ak tam dáš raz tú čínsku hlúposť ak aj bude zlá už nikdy sa ti ju nebude chcieť vymeniť, no vždy keď sa na ňu pozrieš, zahýbeš ňou :-) si povieš, kde si nechal vtedy rozum.
Odpovedať
@gashtaan Tak ako píšeš chem.kotva je výborná vec, ale ako píšeš ďalej nedáš tú chémiu do veľkej hĺbky,tak potom prečo neurobíš tak že väčšia diera vyleješ reším lepidlom a vložíš záv.tyč ako uvažuješ.Veď aj lepidlo máš ako chemickú kotvu-zálievku....Ale ver mi že keď máš obavy aby sa to ozaj netočilo, tak by bolo najvhodnejšie urobiť zábradlie z nerezu a vcelku.. Videl som už veľa takých, a ukazovalo sa to veľmi elegantne...Videl som ako boli zhotovené točivé schody a k tomu zábradlie nerez...Veľmi super a neverím že by to bol problém pre toho kto robí s nerez zábradlie aby Ti to neurobil na "mieru" a k Tvojej spokojnosti. ;-)
Odpovedať
@technik007 akoze chemicku kotvu sa mi tam dat nepodari ale lepidlo naliat ano? :) Ja nemam obavy aby sa to netocilo, ja mam obavy, ze ten ytong je uzky a tlakom sa proste vylomi. Keby som to robil podla tvojej prvej rady a urobil 60mm dieru a do nej zabetonoval 40mm stlpik, kolko myslis, ze by udrzala ta 20mm skrupina ytongu na boku aby to z neho nevyletelo aj s celym betonom? @pripad001 porozmyslam nad tym zamocnikom - ja verim, ze existuje taky co by to urobil uplne ze paradne, ale pri mojom stasti natrafim na diletanta alebo takeho co proste nema svoj den :)
Odpovedať
@gashtaan Ja Ti garantujem že keď tam naleješ FLEXI-lepidlo a zatvrdne to tak s tým už nepohneš...a keď dáš tam závitovú tyč 20-30mm tak Ti TO MUSÍ vydržať.Veď vieš veľmi dobre že keď lepíš s Flexi-lepidlom alebo špec. lepidlo na YTONG tak pri spoji Ti to drží ako ďas...a keď dáš do hĺbky do 50cm tak mi nepovedz že to nevydrží...Ako dáš na to ešte obloženie to budeš mať zosilené až až...To ozaj by musel prísť k Tebe na návštevu RAMBO aby Ti to zničil... :-N :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan predbehli ste udalosti, to zábradlie má kotviacu silu v pravom uhle zábradlia, ale aj tak by som odstránil časť múrika, ukotvil zábradlie do betónu schodiska a domuroval. Súhlasím s vami, že oslabený porobetón nie je zárukou kotvenia.
Odpovedať
@jan45 Áno aj to je jedno dobré riešenie...Čo povieš na to riešenie čo som navrhoval ja...Myslíš si, že keby to zalial redším lepidlom na YTONG nevydrží tie námahy??? Veď ak dá 40-50cm do Ytongu a zaleje, tá sila sa prenesie do celého priestoru záv.tyče o priemeru 20-30mm a myslíš že je to málo??? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Porobeton vyrezat (ten vrchny zub + jednu tvarnicu pod nim) Do schodov navrtat diery 10ks (rozne do sikma), nabit roxory. Zasalovat a vyliat beton. Porpibate rovno do betonu zaliat aj napr 3ks zavitove tyce (10ky) do trojuholnika o ktore potom chytite patku stlpika.
Odpovedať
@technik007 no praveze neviem velmi dobre... ja skor verim tomu, ze pokial si tam zvrtnem clenok a opriem sa svojimi 80kg kilami do vrchu toho metroveho stlpika smerom do otvoreneho schodiska, tak ten stlpik vytrhnem len taky fukot a to nemusim byt Rambo :)
Odpovedať
@quako2 @jan45 ano, uvedomujem si aj tuto moznost... len tomu som sa chcel vyhnut, z oboch stran tej priecky je v sucasnej dobe uz omietka a pod schodiskom hotova vymalovana spajza.
Odpovedať
treba tak ako jan stavba je taká -občas sa niečo nedomyslí -takže urob to poriadne teraz ako potom poplakávať a poškodené poopravuj-tak do toho
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?