Kolaudacia dom bez kolaudacie cesty

Ahojte, je mozne skolaudovat dom bez skolaudovanej prijazdovej cesty? Podmienka stavebného uradu bola 8m cesta, tym ze 4m nasa strana, 4m susedna.. obaja sme zmenili geometricky plan a tu cestu aj dali zakraslit. s odstupom casu, druha strana prestala komunikovat a nema zaujem cestu dokoncit. je mozne skolaudovat dom ak je hotova iba cesta v jednom profile? Chceli sme sukromnu cestu s otociskom, ale to nam bolo obcou zamietnute..teraz po vystavbe uz nieje mozne prehodnotit cestu na sukromnu s otrociskom.. hovori nejaky zakon alebo mame nieco v rukach aby sme skolaudovali dom?? o skolaudovani cesty sa nemusime bavit, to mi je jasne ze to nebude mozne... DAKUJEM za postrehy a nazory
Odpovedať
1
2
@pluvko Je to len a len na rozhodnutí stav. úradu. Ja som tiež čakal pol roka, kým sme skolaudovali cestu, až potom vydali kol. rozhodnutie na domy, hoci domy už boli dokončené. Sú ulice, kde nemajú cestu a domy majú skolaudované. U nás robili obštrukcie, lebo ulica aj cesta je súkromná. A skutočne vyžadovali 8 metrov širokú cestu? Obávam sa, že len polovicu profilu cesty nebudete môcť skolaudovať.
Odpovedať
@pluvko My sme mali tiež podmienku vybudovať cestu. Nakoniec nám dom skolaudovali skôr, aj bez cesty, ale v kolaudacnom rozhodnutí sme mali nový termín, dokedy mala byt cesta hotová (6 mesiacov po kolaudácii).
Odpovedať
@chrobak7 skolaudovat cestu nechcem ( no chcem ale je mi jasna situacia ) Moja otazka znie ci sa da skolaudovat dom bez cesty, aj ked som urobil vsetko to co mi povedal stavebny urad, len majitelia vedlajsich pozemkov si postavili hlavu ved stavebny urad vedel o tejto zalezitosti aj to riziko, tak nemal by to brat na zvazenie?? na druhu stranu nam sukromnu ulicu odmietol.. vsetko by bolo v pohode, ze ideme podla zakona..ak by v obci nebolo viac súkromných ciest / ktore vznikli za uradovania tohto stavebného uradu ako teraz, len par rokov dozadu / tak isto vedlajsia ulica nieje skolaudovana ale domy na nej uz ano...dokonca aj domy, bez fasady, ktore na prvy pohlad vyzeraju ako neskolaudovatelne.. je to precedenc...mne nechce skolaudovat a ostatnym ano ( aj ked tam cesty su sirsie ale vôbec nie so hotove - len strk, bez rigolu, bez chodnika a max 6,5m )
Odpovedať
@pallacinka co v pripade ak to nestihnes?.u mna je problem ze to nieje v mojich rukach...a zo susednými parcelami nieje slova..aj ked povodne suhlasili, zaplatili projekt cesty, zmenili geomtericky plan a tu sa to zaseklo..aj odkupit sme tie pozemky chceli a nic... na sukromnu cestu s otociskom podla normy uz mozme zabudnut... ja potrebujem len skolaudovat dom..mne je fuk ci tam bude chodit odhrabavat, posta, a podobne keci ktore stale omielaju na uradoch...
Odpovedať
@pluvko Ak to je ako podmienka v stavebnom povolení, tak stav. úrad si môže postaviť hlavu, že ti neskolaudujú, lebo si nesplnil podmienky. Nie je na nich legálna páka, aby ti do dali. MY sme mali tiež určené podmienky a kým sme ich nesplnili, tak to neskolaudovali. Napr. pri kolaudačnej obhliadke som nemal vybudované parkovacie plochy. Tam to dali do zápisu a dohodli sme sa, že keď to budem mať, tak im pošlem mailom fotky tej plochy. Ale ja som aj tak musel čakať na tú cestu, takže plochy som stihol medzitým dobudovať.
Odpovedať
@chrobak7 ja ta chapem, ale neexistuje sa odvolat niekde vyssie?? preco je v ramci obci a vedlajsej ulice ( vzdusna ciara 50m ) takyto rozdiel a precedens? ved ja som cestu chcel spravit ale nestoji to uz v mojich rukach..viem aj dokazat ze som preto spravil maximum.. na druhu stranu stavebny urad ( u nas je to starosta ) nemal by vysvetlit, preco nam sukromnu cestu nedovolil a ostatnym v dedine ano? my sme hladali riesenia, no zial nevieme inak.. co nam z toho nastava?? to nebudem mat dom skolaudovany nikdy?
Odpovedať
@pluvko Každý prípad je individuálny. Napr. na vedľajšej ulici majiteľ pozemku popri ceste túto rozparceloval. Mesto ho zaviazalo, že pred parcelami má spraviť chodník a verejné osvetlenie. Parcely predal,noví vlastníci si postavili domy. Jasné, že z chodníka a osvetlenia nič nebolo. Tak stav. úrad rozhodol, že tým vlastníkom domy skolauduje, lebo to nezavinili. Skús ísť za starostom či primátorom, nech ti poradí, čo robiť.
Odpovedať
@chrobak7 ved o je ten pripad..starosta zaujal status QUO a rozdeluje ludi na 2 kategorie..tebe kolaudaciu dam, tebe nedam...pritom podmienky rovnake :(
Odpovedať
@pluvko My sme to nakoniec viac menej stihli, takze neviem, čo by sa dialo. Ale keď raz dom skolaudujú neviem si predstaviť, ako by to spätne zmenili. My sme ináč tiež postavili cestu na cudzom pozemku. Keby sme mali čakať na majiteľa, nemali by sme ju nikdy.
Odpovedať
tak spatne podla mna kolaudacne rozhodnutie zmenit nemozu. podla mna treba ist jednoducho na stavebny urad a poriadne sa na to poinformovat
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko Podla zákona sa to nedá, už pri stavebnom povolení musel mať stavebný úrad nejakú podmienku lebo inak by ti ani nemal vydať stavebné povolenie, pozemok bez prístupovej cesty ani nie je stavebný.
Odpovedať
@pluvko Ak je raz podmienka v stavebnom konaní, že musí byť skolaudovaná cesta, tak sa veľmi nepohnete. (Teoreticky síce môžte skúšať odvolanie a súd, ale to sa zaseknete na dlho). Mať prístup k stavbe je povinnosťou. Formálne by obce ani nemuseli vydať stavebné povolenie, kým prístupová cesta nie je zriadená. Obce síce ustupujú stavebníkom, keď povolenie na stavbu vydajú a jej kolaudáciu podmienia kolaudáciou cesty, ale následne samé čelia tlakom, ak sa z akéhokoľvek dôvodu cesta neskolauduje a stavby stoja. Je to síce podstatne menšia časť prípadov, ale za to je to o to nepríjemnejšie pre zúčastnené strany. Je to len a len na rozhodnutí úradov, možno po vysvetlení situácie ustúpia. Len jeden ústupok vyvoláva ďalšie, atď, atď
Odpovedať
Článok sa načítava...
definujte mi , čo je to cesta? @martosko @draik @chrobak7 @pluvko
Odpovedať
@martosko prepac, trochu som sa stratil..co podla teba sa neda?
Odpovedať
@draik ahoj mne je to jasne ze precedenes funguje, tak isto ho chcem vyuzit..mne nieje jasne, preco starosta skolauduje domy, bez skolaudovanej cesty a este skoro rozpadnute a mne to spravit odmieta.. on si postavil hlavu ze tam chce mat obojstranu cestu ( aj ked realne susedov najlbizsie roky nebude mat )..oponovali sme mu ze chceme sukromniu presne podla zakona..on zamietol...mali sme prislub aj geometricky plan sa zmenil koli ceste ale susedne pozemky od toho odskocili..ja som splnil vsetky podmienky, ktore mi boli dane ale toto ovplyvnit neviem...preco ja mam byt trestany za chyby druhych?
Odpovedať
Susedne pozemky, ktore od toho odskocili chcu ako riesit pristup?
Odpovedať
@supiiik teraz nijako..chcu si nechat pozemky pre dalsie generacie nech sa rozhodnu... ale ako ich poznam cakaju kym sa vybudujem cestu komplet za svojho pozemku ( co uz v niektorých castiach nieje mozne ) a potom ked to bude odovzdane obci jednoducho zoberu prijazdovu cestu za svoju.. ( resp moznu alternativu )
Odpovedať
@pluvko Toto je častý jav - ten, kto chce stavať, naháňa susedov. Tí, keďže ešte stavať neplánujú, nemajú záujem investovať do cesty alebo do infraštruktúry - sietí. Záujem začnú mať, až keď sa rozhodnú stavať. Poznám jednu súkromnú ulicu, kde už domy stoja a nevedia sa dohodnúť na vybudovaní cesty. Ten, čo býva na začiatku povie, že on cestu nepotrebuje, ten, čo je vedľa neho zase nie je ochotný prispieť plným podielom, lebo "on využije len pár metrov cesty", ten, kto tam ešte nemá dom nechce vôbec investovať, lebo nevie či pozemok nepredá a pod. Tak majú ulicu s nasypaným štrkom. Sľubom sa nedá veriť - koľko bolo takých prípadov, kedy developer, alebo majiteľ rozparcelovaného poľa sľúbil vybudovať komunikácie a nakoniec tú cestu si museli postaviť sami vlastníci. To je riziko, keď človek začne stavať na pozemku, ktorý nemá všetky siete alebo vybudovaný prístup. Ale verím, že nakoniec to nejako vybavíš ...
Odpovedať
@pluvko Smerodajné sú podmienky, ktoré určil stavebný úrad. Či sa na financovaní cesty a sietí bude podieľať 1 osoba alebo všetci vlastníci pozemkov, je pre stavebný úrad irelevantné. To je medzi Vami ako vlastníkmi pozemkov a to ste si mali a mohli upraviť zmluvne.
Odpovedať
@draik to suhlasim...mne sa nepozdava konanie SU...preco za tie iste podmienky jednym ano a druhy. nie?? podla akeho zakona?
Odpovedať
@pluvko tak ale neviete v akom vztahu su ti druhi, ci tam nakoniec aj niekoho nemaju... na stavebnom urade to niekedy tak proste chodi
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko Presne ako píšeš podľa zákona by to nemali dať ani tebe ani im, akurát neviem či ti to v niečom pomôže. Skrátka problém vznikol hneď na začiatku že sre sa nedohodli zo spolumajiteľmi poriadne, ako ste vôbec vybavovali stavebné povolenie na tú cestu, keď nieje jasné kto, ako, na koho.
Odpovedať
Ty chces kolaudovat a vlastne vobec si ani nemal dostat stavebne 8-) Asi ma caka podobna situacia, ale zatial ju neriesim.
Odpovedať
@rkorba no stavebne som dostal...pretoze obec chce prist lacno k pozemkom...pretoze ak by som odovzdal cestu postavenu obci, ona ju bude spravovat ( co sa na dedine z obecnej kasy spravou nazvat neda ) tak preto dostavaju vsetci SP..vysledok taky ako vidis... no co ti mam nato povedat...ked sa to riesilo tak vsetci suhlasili, vraveli neboj sa ziadny problem ( aj starosta ) a teraz skutek utek...tak uvidíme ako to dopadne, zatial som o kolaudaciu neziadal, len mi bolo povedane ze co chcem kolaudovat ked nieje cesta..a to priamo od cloveka co mi to prvotne slubil ( starosta ) :(
Odpovedať
@pluvko tak sa toho chuja spytaj ako ti mohol vydat stavebne, ked porusil zakladnu vec a to nedodrzany pristup na pozemok! Ale bacha tak ako ti ho vidal ti ho tusim moze i pozastqvit, precitaj si stavebny zakon.
Odpovedať
@pluvko Jedna zo zásad správneho konania je, že v rovnakých prípadoch má úrad postupovať rovnako. Zároveň však stavba musí mať zabezpečený prístup. Čiže skôr vidím problém v kolaudácii iných stavieb, kde prístup nie je zabezpečený.
Odpovedať
@draik @rkorba ono ja pristup ako taky mam po strkovej ceste 4m sirokej k pozemku.chcel som sukromnu cestu co starosta odmietol..a pri obojsmernej vidite ako som dopadol... ;( ano aj mne vadi ten dvojity meter pozemok ako pristipova cesta je spoluvlastnikom 2 ludi..takze asi tak...a
Odpovedať
@pluvko Budeš čakať, kým ten tvoj druhý spoluvlastník nedostane nápad stavať. Potom bude aj v jeho záujme postaviť cestu, aby dostal stavebné povolenie a bude potom naháňať on teba.
Odpovedať
@chrobak7 co do vtedy?moze to trvat aj 20 rokov
Odpovedať
@pluvko Na súkromnú cestu by muselo ísť o uzatvorený (oplotený) areál (územie). Štrková cesta nie je riadny prístup, aj keď to niektoré obce tolerujú. Problém, keď napadne sneh atď, nehovoriac o zjazdnosti postupom času.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?