Kde získať teoretické znalosti - literatúra?

Profilova fotka
Dlho sa zaujímam o nejaké kutilské práce. Keďže som kockáč z osemročného gymnázia, nemám základné vedomosti o rôznych odvetviach. No kutilstvo ma veľmi baví a rád sa mu venujem vo voľnom čase. Vytvoril som si napr. gitarové kombo, plašičku hmyzu a podobné veci. Robil som vstavanú skriňu a pod. Môj problém je ten, že nemám vedomosti. Nepoznám názvy závitov, neviem nijaké normy (čo je aj bezpečnostný problém), niektoré veci robím zložitejšie, ako by som mohol... Kde by som mohol nájsť tieto vedomosti? Ako prvé mi napadli učebnice pre stredné priemyselné školy, kde berú z každého rožku trošku. To by mi určite pomohlo. Lenže, samozrejme, som sa k nijakému zoznamu učebníc nedopátral, aby som si mohol tieto učebnice zakúpiť. Jediné, k čomu som sa dopátral je táto elektrotechnická spôsobilosť: http://www.martinus.sk/?uItem=162881 Vie niekto ešte odporučiť nejakú literatúru? Prípadne ak má niekto nejaké e-knihy, vedel by ich niekde uploadnuť?
Odpovedať
1
2
@megosoft zacal by som niecim ako "Ako pouzivat Google za 21 dni, pre seniorov.".
Odpovedať
@megosoft presne viem co pises. My rodicia to pozname z tej strany, ze deti nemaju ani len zaklady z roznych prac techn zamerania. Deti nevedia co je hoblik alebo pong :-D Na skolach chyba hodina technickych prac. Mne napadlo robit tabor pre deti (alebo aj dospelych ;-) ) so zameranim na kutilstvo. Aj som nieco take hladala lebo zaujem by bol. A mozno toto niekto cita kto by sa rad podujal =-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@evica01 No ja by som sa napríklad prihlásil. Je to problém dnešných škôl, že ľudia nevedia ani prd. Treba na ministerstve urobiť vietor. Ja viem povedať len za seba, konkrétne za fyziku - brali sme diódový jav. Poviem si OK, diódy sú dnes všade. Aj normálne, aj LEDky. No a potom nasledoval TRANZISTOROVÝ jav, ktorý sme z neznámych príčin preskočili. Pritom tranzistor je totálny základ každého elektronického zariadenia... No ale stále som sa nedozvedel, čo mám hľadať. Chcel by som sa dozvedieť viac o rôznych postupoch, o spôsoboch pílenia dreva, o typoch skrutiek a typoch závitov, ďalej prečo sa napr. používa jednožilový hrubý kábel na ťahanie elektriky a nie veľažilové (tie ohybné) a tam by som sa napríklad aj dozvedel, ako sa tie káble volajú... atď atď... človek nevie, kde má začať, preto mi učebnica príde ako najlepší spôsob, lebo tam by to malo byť asi usporiadané tak, aby to na seba nadväzovalo. Možno skúsim napísať e-mail a osloviť niektoré školy, či by mi nemohli poskytnúť zoznam učebníc. @gashtaan Prosím, nereaguj na moje príspevky, keď ti tak veľmi idem na nervy ]-(
Odpovedať
@megosoft a co som napisal zle? To budes fakt zhanat nejake ucebnice z 80 rokov namiesto toho aby si si to vyhladal na nete? Kokos, take moznosti mas dnes... nebud hnily a nechci to mat vsetko na striebornom podnose.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Dobre... teda otázka, ČO mám asi tak podľa teba napísať do googlu? Tu nejde o jednu špecifickú vec, ja to potrebujem vcelku. Od základných veci až po pokročilé. Takže google mi v tomto asi nepomôže, jedine ak nejaké online kurzy... alebo niečo podobné
Odpovedať
@megosoft V prvom rade treba mať o vec záujem a k ostatku ťa život dokope. Ináč človek sa učí zo svojich skúseností, knihy a škola pomôžu len vo veci sa približne orientovať. Bohužiaľ negatívne tam prispieva tvoja tvrdohlavosť, tak všetko okúsiš na vlastnej koži.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Ja si myslím, že mne skôr chýba toto "len vo veci sa približne orientovať" To je to, čo chcem dosiahnuť... záskať teoretické vedomosti. Robil som kopec veci, ale kopec som ich robil zle.
Odpovedať
@megosoft napriklad zadat do Google pojem "Zaklady elektrotechniky" a hned stvrty link... Mas tam ZAE, ZEN, CIT, ELR, ESP, VYU, MRS, AUR, EKO, REE http://ssjh.sk/dexorix/zae.php ;-)
Odpovedať
@megdesign on ale nechce zaklady elektrotechniky, on chce zaklady vsetkeho, aby vobec zistil co vlastne chce... teda asi, neviem.
Odpovedať
@gashtaan tak ja som mu dal priklad, ze sa to da najst... Len treba hladat a potom studovat.
Odpovedať
Zoznam ucebnic pred 1993: http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q... Zoznam ucebnic po 1993: http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q...
Odpovedať
Profilova fotka
Verejné knižnice byvali celkom slušne zásobené odbornou literatúrou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jankazb ... spred 20 a viac rokov. Veď aj na školách majú problém, z akých učebníc sa majú učiť odborné veci.
Odpovedať
@jankazb škoda, že máš veľkú pravdu. Bývali, dnes už tomu tak nie je. Teda aspoň nie v tých knižniciach v ktorých som bol. Keď som chcel si nejakú literatúru ohľadom stavieb a takýchto vecí zohnať musel som buď kúpiť novú v kníhkupectve alebo hľadať po bazároch či niekto neponúka. Škoda je tých knižníc.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Ďakujem, presne toto som potreboval... Tak idem študovať a študovať :P
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon základy ktoré sa chce zadavatel ucit sa myslím nemenia. Kábel bol vždy kábel, skrutky detto...keď sa bude cítiť na pokročilého, môže si kúpiť predraženú odbornú literatúru. ;-) @radosal áno, aj bazare či inzeráty sú cesta....ale to chce tiež troska viac aktivity, ako aj goooglit...
Odpovedať
Profilova fotka
Na bazosi som hľadal a jediné, čo tam je, sú tony a tony učebníc cudzích jazykov, predovšetkým nemčiny (ani sa nečudujem, že sa jej chcú vlastníci rýchlo zbaviť). Knihy sú lepšie v tom, že nemusím čumieť do monitora...
Odpovedať
My sme vela knih nasli u rodicov a starych rodicov.. Boli to knihy od murarciny, cez rozne rady "urob si sam" az po elektro.. Niekedy su v tych knihach uz riadne zastarale veci, ale napr. moj muz sa z nich naucil zakladne tesarske veci, tie budu vzdy aktualne a velmi ich vyuzil pri stavani pristresku, drevarne a pod.. Takze skus sa pohrabat aj doma, mozno budes prekvapeny, co rodicia, stari rodicia maju v kniznici. A podla mna aj v klasickych verejnych knizniciach je dost starsich knih, ktore su dobre.. A presne viem, o com hovoris, dnes ludia nie su schopni ani pripojit si odpad z umyvadla..som bola v soku, ked nas kamarat prosil, ci mu to vie muz urobit.. Tak mu vravim, ze to vedel uz aj syn, ked mal 8 rokov spravit.. To iste zapojit vypinac, alebo zasuvku.. Ved to dakedy kazdy chlap v rodine vedel..
Odpovedať
@akvi dovolím si čiastočne nesúhlasiť... v starej literatúre možno budú základy, ale nič sa tam nedozvie o nových postupoch, ktoré sú výrazne jednoduchšie. tie staré možno ani nie sú realizovateľné. napr. zásuvky sú teraz úplne iné, ako boli niekedy. a ak by chcel použiť to, čo bolo odporúčané pred desiatkami rokov, bolo by to často úplne nanič. zmenili sa normy, štandardy, materiál... a áno, mladí teraz nevedia a nechcú sami nič spraviť. tiež mám skúsenosti, že ma známi volajú robiť veci, ktoré si pri troške snahy dokážu spraviť sami. na youtube je xyz videí s návodmi, ale jednoduchšie je to dať spraviť niekomu, kto CHCE.
Odpovedať
@worker_falcon ved ano, elektrina asi nebude dobry priklad, ale ine remesla v pohode.. Treba vediet aj stare, aj nove.. A tie zaklady su casto skvele z tych starsich knih.. Zalezi od odboru.. My sme sa tiez vela veci naucili z youtube. Napr. taky sadros, ako sa ma montovat, to v starych knihach samozrejme nie je.. ale nie je to ani ziadna veda.. V pohode sme to zvladli svojmpomocne.. A je to smutne, ze dnesni chlapi nic nevedia, tym padom nic ani neodovzdaju synom a v skolach sa pred X rokmi ako prve zrusili prave dielne.. Takze chlapci uz ani klinec nevedia zatlct, ine ani nevravim..
Odpovedať
@akvi keby sme išli odbor po odbore, tak by sme prišli na to, že už 10ročná literatúra je neaktuálna. materiály idú veľmi rýchlo vpred a práca s nimi sa odlišuje. a zisťuje sa, čo sa dá spraviť lepšie ako sa to robilo doteraz. pred pár rokmi nik neriešil napr. tepelné mosty. čo sa týka dreva a jeho opracovania, sú nové nástroje, elektrické. atď, atď. čo sa týka povrchovej úpravy, ani nehovorím. ešte nie je "moderné" pracovať rukami. ale ono to príde. keď bude tak málo ľudí, čo vedia robiť rukami, že budú zarábať viac, ako tí za PC. každý idiot chce byť IT, manažér, ale dakto musí aj robiť...
Odpovedať
Profilova fotka
@megosoft ak pôjdeš niečo robiť prvý krát, otvor si https://www.youtube.com/ zadaj heslo: "ako sa robí to a to?", lepšie by bolo v angličtine ale aj česky alebo slovensky stačí a veľa vecí ti nájde... 8-) https://www.youtube.com/results?searc...
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@matron lepšie raz vidieť ako 10x čítať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo tak toto je tiež pravda ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, ale ja nechcem žiadne knihy o tom, ako zapajať elektriku v roku 1945. Ja chcem vedieť, ako sa volajú káble, prečo je lepšia meď ako hliník. Prečo sa na ťahanie elektriky používajú tie trojžilové hrubé káble a nie tie ohybné, kde je tých veľa tenkých káblikov spojených v jedno. Chcem vedieť ako as volajú hlavy skrutiek, ako sa volajú závity a v čom sa ten a ten závit odlišuje od toho a toho, na čo je lepší atď atď... tieto veci sa zas až tak nemenia. To isté by som mohol povedať o počítačoch, že kniha o PC z roku 2005 je stará a je to pravda. Je stará a windows XP už dnes nemá azda nikto. LENŽE. Aj dnešné počítače používajú základný model, ktorý bol vymyslený v období medzi svetovými vojnami... takže nie všetko staré je hneď automaticky zlé. Ja potrebujem nabrať teóriu. Zo zaujímavosti. A akože si môžem aj googliť niečo. Jasné, že zavity si dokážem vygoogliť... lenže nemá to tú náväznosť. Preto mi učebnica príde ako dobrý spôsob... tak sa mi zdá, že skúsim osloviť okolité priemyslovky, či nemajú nejaké vyradené učebnice na predaj, alebo nech poskytnú aspoň ich zoznam, aby som sa vedel zorientovať. Ten zoznam vyššie mi dosť pomohol, aj keď je v tom gulaš :)
Odpovedať
@megosoft ucebnice ZS hladaj, a take otazky ako preco sa nepouziva lankovy kabel a pod asi najdes tazko, to by si musel prehladat 100 knih.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@jurajhof Áno, lenže elektrika je len jedna z oblasti... drevo je druha. Murarstvo tretia... a tak ďalej... chapeš, že kedy použiť jaky beton atď atď... Je toho kvantum. Idem písať e-mail na priemyslovky :D
Odpovedať
@megosoft "Prečo sa na ťahanie elektriky používajú tie trojžilové hrubé káble a nie tie ohybné, kde je tých veľa tenkých káblikov spojených v jedno." Z jednoducheho dovodu - cena. A ako dalsie, CYKY je urceny pre pevne ulozenie a CYSY pre pohyblive... Kukni si ceny CYKY 3Cx2,5 a CYSY 3Cx2,5 na nete a pochopis....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?