Kde bývať. Dom či byt?

Ahojte, kde je podľa vás lepšie bývať. V rodinnom dome či byte? Taký domček so záhradou má svoje čaro, ale tak aj podkrovné byty vyzerajú skvele. Čo je podľa vás lepšie?
Odpovedať
@stanci22 kazdy ma ine priority. je ine vo velkom meste alebo niekde na samote v hornej-dolnej. dochadzat za pracou hodinu denne tam a hodinu naspät by sa mi nechcelo :-S o dom sa treba starat, v byte platis fond oprav a o nic sa nestaras. Kazde ma svoje plus a minus. ja cim som starsia, tak som za dom, zatial som v byte. evtl rozmyslam o byte s predzahradkou ale tam je zas mensie sukromie ako v dome... je mi ale jasne, ze ak zvitazi dom, nebudem moct byvat v meste, lebo 300k na dom v BA nemam :-D zatial neriesim, kedze som sama, a byt mi je uz velky, tak dom by uz bol duplom :-N
Odpovedať
@stanci22 dom,podkrovné byty nádhera,ale jedine s klímou,mne ale nevyhovujú šikmé steny uberajú z priestoru.
Odpovedať
@manilla To je pravda, že s domom je viac starostí a treba sa oň viac starať. A to vážne v BA stoja až 300k domy? videl som napríklad v Senci za 180 000 a to je len kúsok od BA.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanci22 na mape je senec od BA len kusok ale cez tyzden je to minimalne hodina cesty a aj to len vtedy ak nesnezi ale nie je neaka havarka. Ja osobne byvam v byte a vyhovuje mi to co sa tyka dostupnosti do mesta a pod. Zase na druhej strane su tu sesadia, stale sa nieco riesi a ta zahrada mi chyba. Ale zase by som nevymenila byt s dobrou dostupnostou za dom kde budem musiet cestovat 3 hod denne
Odpovedať
@stanci22 Senec nie je BA. Tam sú diametrálne odlišné ceny domov. Ono sa toho už popísalo veľa, skúsim stručne odprezentovať môj názor. Kým je rodina mladá a má školopovinné deti, tak odpratať sa do satelitného mesta je nerozumné. Pre takú rodinu je ideálny byt (hoci aj menší, napr. 3 izbový) v meste. Deti majú blízko do školy, rodičia nemusia cestovaťďaleko do práce, poobedné aktivity deti zvládnu aj samé a majú aj sociálne prostredie - kamarátov zo školy blízko. Ak sa niekdo odtralaláka 40 km od mesta, tak je otrokom - taxikárom. Poobede, po návrate z práce (niekedy je problém, kam s deťmi po škole, kým rodič skončí prácu) sa všetci zavrú za bránku a už nevylezú. Decká len málokedy odcestujú do mesta do kina alebo len tak do mesta za kamarátmi. A zbytočne mi niekto bude tvrdiť, že však si nájde kamarátov z dediny, kde bývajú. Trt a tri makové. Takíto poznajú maximálne svojich susedov, deti už nechodia von tak, ako kedysi, že sa poznala celá dedina. Nemajú tam žiadnych kamarátov, najavýš susedovho fagana. Po tom, čo decká povyrastú, dospejú, tak je možné pouvažovať o presťahovaní sa do domu. V meste sú ceny domov dosť prehnané, na to majú len naozaj tí majetnejší, ale tých neopisujem. Takí si môžu dovoliť bývať hneď v dome - majú to rovnako ďaleko, ako tí bytovkári. Na dom v meste má málokto (drahý je najmä pozemok), tak sa rodičia dospiavajúcich detí obzerajú po okolitých mestách a dedinách. Otázka je, či kúpiť hotový, starší, alebo si postaviť. To je znovu úvaha na 2 strany A4, neexistuje jednoznačná odpoveď. Každý podľa svojho gusta. Takže ak deti už majú 18, majú napr. auto (prípadne študujú na VŠ), nie je problém sa presťahovať 10-30 km od mesta do rodinného domu. Stále ešte zostáva problém dochádzania do práce, lebo ak zoberiem prípad Bratislavy, tak zo 4 smerov do mesta sú 2 permanentne upchaté. Ale už je to predsa len pohodlie, rodičia sa venujú svojim veciam, decká sa o seba viac-menej postarajú. Každý si musí zvážiť všetky pre a proti a podľa toho sa rozhodnúť. Najmä, ako som uviedol, dochádzanie detí, financie, cestovanie do práce, vyťaženosť ciest a potom podľa toho sa rozhodúť.
Odpovedať
@mimikas Presne tak. To je jeden z tých večne upchatých smerov spolu s príjazdom od Šamorína. My sme 20 rokov bývali na Dlhých Dieloch, syn to mal do školy (ZŠ, Gymnázium) nikdy nie viac ako 15 minút. Teraz, keď je už na výške, tak ideme do Stupavy. Už máme pozemok, chystáme sa stavať.
Odpovedať
@thodosy presne a výborne napísané,my to tiež máme takto nastavené,kým boli malí,plno kamošov z pančáku a teraz ,keď sú decká samostatne mobilné, ťaháme sa do domu.
Odpovedať
Nestavajte to do roviny BA a satelitne mesta. Okrem BA toto nikde inde problem nie je tazke otazky dlheho dochadzania skol a pod su pase. Ide tu skor o zivotny styl a cisto subjektivne preferencie cloveka.
Odpovedať
@thodosy smer záhorie je dobré rozhodnutie.
Odpovedať
Asi tak, v obciach mimo Bratislavy sa deti spolu hravaju (niektore aj cez wifi :-D) a su tam priatelske vztahy medzi susedmi... Takze az tak tragicky "americky" by som to nevidel...
Odpovedať
Profilova fotka
To je ako by si sa ma pýtal či si ešte smädný.
Odpovedať
@thodosy ja to vidim uplne naopak :). Byvat v byte s malymi detmi je uplne najhorsie, co som zazil. Postavili sme dom a deti mozu byt vonku kolko len chcu. Ulica je slepa, auta len sporadicky, 5 minut peso do centra mesta (nie BA :)). Mozno v BA ja specificka situacia, pretoze tam su ceny nehnutelnosti uplne premrstene. Ak by som mal byvat v BA, tak to sa radsej prestahujem napr. aj do toho Senca. Deti mozu chodit do skoly tam. Nemusis robit taxikara. A cesta zo Senca do BA ziadnom pripade netrva 1,5hodiny. Ani z Galanty to tak dlho netrva. Po dialnici je to tak 10 minut (ak je zapcha tak 30). A ak niekto byva v Karlovke a do prace chodi Vajnor, tak ta cesta trva tiez dost dlho :). Ja som vyrastal na dedine, potom som dlhe roky byval v byte a teraz byame v rodinnom dome. Ani za nic by som sa do bytu nevratil :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@joxe s prvým odstavcom totálne súhlasím. Mne je lúto, že sme šli do domu až keď mal syn 9 rokov. Rodičovská dovolenka v paneláku je na porazenie.
Odpovedať
@thodosy Treba rozlisit, ci sa jedna skutocne o satelit, teda vzniknuta stvrt bez vybavenosti, alebo o povodnu obec. Ja napriklad staviam este kusok od Senca, mala "strediskova" obec, ktora ma 2x potraviny, zdravotne centrum (vseobecny doktor, detsky doktor, zubar, lekaren), pizzeriu, MS a ZS, detske ihrisko (a dokonca aj stavebniny, stolarsku dielnu, ... nepodstatne, ale skratka to nieje "leziaci panelak"). Do MS a ZS je to asi 5 minut peso. Stredna skola bude aspon zo zaciatku trocha tazsia, ale deti nemusia nutne chodit do BA. Stredne skoly su aj v Senci ci Pezinku. Niekto by ale namietol, ze stredna skola, resp. gympel sa uz vybera, nejde sa do najblizsieho. To je pravda a mozem to potvrdit. Ja som sa narodil v Bratislave a zil cely zivot v panelaku. Ked som zacal chodit na strednu skolu, tak sme byvali v Ruzinove, strednu skolu som si vybral v Dubravke. Vies kolko mi trvala cesta ako pubertakovi? Presne 60 minut elektrickou. Takze hovorit o Bratislave ako o jednej lokalite je scestne, treba hovorit o stvrti. Ak by som napriklad pracoval v Raci a byval v Svatom Jure, tak to mam do prace par minut, pricom je to ina obec. Ak by som byval v Zahorskej Bystrici, co je mestka cast a ide tam MHD, tak by to trvalo snad aj 2 hodiny pomocou MHD.. Zrovna ta Zahorska Bystrica je krasny priklad. Kamarat ma v ZB byt. Obaja pracujeme v Ruzinove. Jemu trva cesta autom do prace viac, nez mne "simulovana" cesta rano zo staveniska do prace. Zo Senca do BA-Ruzinov je to relativne v pohode, moze to trvat tak 25 minut, pokial nieje havarka na obchvate, havarka na moste, rozkopavka niekde, ... Lenze to plati na akukolvek cast BA, tukanec na nejakej tepne, ci oprava kanalizacie a z jednej strany Ruzinova na druhu ti to moze trvat aj 45 minut.. Este co sa tyka kamaratov. Na zakladnej skole to bude asi tazsie, kedze budu decka rozlezene z roznych okolitych obci a nebude mat kamaratov ako v panelakoch na ulici. Lenze to nieje nejaka nova situacia, v obciach sa zije dlhsie nez v panelakoch.. A na strednej skole je to uz uplne jedno, moja skupina kamaratov zo strednej, drzime sa dodnes, tak ja som bol jediny z Ruzinova, jeden z Dubravky, traja z roznych casti Petrzalky, jeden zo Stupavy, ... Skratka tak rozlezeny, ze sme sa aj tak poflakovali len par hodin po skole a potom sa pekne rozisli kazdy svojim smerom..
Odpovedať
@cache presne tak - tie satelity vznikaju asi pri kazdom meste a kto sa rozhodne tam byvat, tak to casto po niekolkych rokoch olutuje :). Aspon v mojom okoli to tak je. Developer nieco slubi, ale skutek utek :). To radsej na nejaku dedinu.
Odpovedať
uz sa to tu riesilo x krat ,musis si sama odpovedat aka si ci tuzis sa o nieco starat alebo mas radsej pohodlie,ja mam v sebe starostlivost o vsetkych a vsetko,chlapi sa pri mne len vezu,ale uzivame si vsetci,ja mam zahradu a dom a mnazel nadherne okolie na bycikel jazero v blizkosti s plazou, takze ak sa nebojis prace stoji to za to urcite .ale ak si typ co sedi pri telke cely den a je spokojny tak to nerob kup si byt,inak podkrovny byt urcite nie.
Odpovedať
@joxe ja som v takom satelite,sme 10km od ba vlakom za 10min v centre,jazero 100m,dedina 200m,nemam zaiden problem,sme sukromna ulica,odhrname si sneh,svetla mame napojene na kazdy druhy dom na svoju elektriku a susedia sa dohodnu...na 10e rocne. je tu kopa zivota ako v kadej casti sveta,a do mesta sa vratia len pohodlny ludia co neurobia naviac nic. potrebuju aby sa vsetci o vsetko okolo neho starali ,a zalezu o 4tej do bytu a ked zisti ze si musi v baraku sam kosit travu pred domom tak je v soku,alebo vytiahnut popelnicu pred dom ...a pod.proste vratia sa len lenivci alebo co precenili svoje sily na hypoteku..ale vsetko sa da.sice nechodime kazdy rok na dovolenky k moru ale mozem kazdy den pol roka ist k vode a zaborit nohy do piesku,alebo ist na terasu a nadychnut sa vtaci a kvety a vietor...nadhera
Odpovedať
@mamakaja no ale potom vy nie ste typicky satelit :). Mne to skor pripomina komunitu. Sami si odhrnate... sami si svietite... (mimochodom, obec je povinna svietit). Toto by bola aj moja predstava - kamarati na jedne uzavretej ulici. Myslel som si, ze to nie je ani mozne - ale asi je :). Prave som vytiahol popelnicu pred dom, skontroloval, co zase krtko navystrajal v noci v zahrade a pri pohlade na travnik som usudil, ze budem musiet kupit novu kosacku ;). Inak to, ze mate 200m dedinu, kde budu urcite aspon nejake potraviny, je velka vyhoda. Bezne satelity toto nemaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe byvat s malickymi detmi v panelaku moze byt zle iba vtedy ak si pohodlny rodic a nevymyslis detom program a nejdes s nimi kade tade von, aj ked prsi. Potom je jasne ze sa idu doma decka unudit k smrti a pozabijat. Akonahle s detmi potrebujes ist do skolky a skoly, zistis ze v satelite nic nie je, v najblizsom meste/dedine ti ho nechcu vziat lebo tam nemate trvaly pobyt a oni nemaju miesto. A potom mas problem lebo potrebujes zacat chodit do prace aby bolo z coho dieta zivit, ale dieta nemas kam cez den dat a nema ho kto strazit, lebo babka s dedom tiez este chodia do prace. Mam vela znamych co pokupovali byty a domy v BA satelitoch a akonahle malo prve dieta 2 roky, potrebovalo ist zrazu do skolky, tak sa zbalili a vsetci tazki odporcovia Bratislavy zrazu hufne kupuju byty v BA... Takze idealne byvanie by bolo v RD v takom meste(na okraji), kde je aspon na vyber viac zakladnych a strednych skol. Lebo 6-17-rocne dieta sa same do skoly a po skole na kruzky autom neodvezie a si odkazany na hromadnu dopravu alebo robit detom taxikara
Odpovedať
@dannyelle ale ved ja som pisal, ze v satelite urcite nie. Ja byvam v rodinnom dome v meste. Inak jasne, kazdy den sme im vymyslali program. Ale aj rodicia potrebuju nejaku chvilu sami pre seba. Ja mam tiez svoje konicky a tak... A pisal som aj, ze BA je specialny pripad. S poslednym odstavcom suhlasim :). Idealny je RD v malom meste. Byvame v Galante a stahuje sa sem dost ludi prave z BA. Ja pracujem tiez v BA a dochadzal som kazdy den. Posledne roky aj autom. Teraz pracujem z domu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe asi som sa nejako stratila v menach, ale sak hadam zadavatelovi diskusie prispevok pomoze :-)
Odpovedať
@dannyelle Určite pomôže :-)
Odpovedať
@thodosy Zaujímavá téma a zaujímavá debata :) Je to na veľkú diskusiu a chce to poznať všetky podmienky zadávateľa témy, od toho kde a ako pracuje, akú ma prac dobu, či má služobné auto, deti, atď atď ... 1. Ak bývať v dome mimo mesta, tak treba jednoznačne vyberať obec, ktorá má plnohodnotnú schopnú základnú školu až po 9 ročník. Ak toto vyberiete, máte z veľkej časti vyhraté, nakoľko prestávate byť taxikárom svojho dieťaťa. Do 15 rokov totiž navštevuje ZŠ v obci. Od 15 rokov po príchode na strednú bude chodiť autobusom / vlakom, podľa toho, čo daná obec ponúka a kam sa bude cestovať. Vôbec by som sa nebál nechať cestovať 15 ročné dieťa do školy autobusom, keď som bol na strednej ja, dochádzalo z 28 spolužiakov presne 24. Niektorý až s 30 km vzdialených obcí ... A nikomu sa nič nestalo ... Navyše, ak dané dieťa bude v danej obci bývať od mala, a ZŠ tam bude navštevovať od 1 ročníka, je viacmenej isté, že kamarátov z obce mať bude !!! Síce sa rozlezú na rôzne stredné školy ale poobede sa budú vždy vracať do tej danej obce ... Zároveň treba pozerať aj na ostatnú občiansku vybavenosť, samozrejmosťou sú potraviny, aby ste každú somarinu nemuseli utekať kúpiť do mesta. Lekáreň + zdravotné stredisko je ďalšie veľké plus, takže soplíky svojho syna vyriešite u obvodného v danej obci, ako aj ospravedlnenku do školy :) Ak má obec vlakovú stanicu, je to ďalšie plus ... Vlakom sa neskôr vaše staršie dieťa dostane kamkoľvek a pomerne rýchlo. Navyše, ak by nebodaj ostali zachované vlaky zdarma, tak ušetrí aj Vaša penaženka, navyše v tomto prípade je aj otázne dochádzanie rodiča do práce. 2. Dochádzanie za prácou. Na toto sa treba pozerať z dlhodobého hľadiska. Nebrať do úvahy len Vašu aktuálnu prácu, tá tu môže byť ešte napr 10 rokov a možno o 6 mesiacov sa posuniete inam ... Nikdy by som sa s bydliskom nefixoval na aktuálne zamestnanie ... Samozrejme treba si vyberať smer, ktorý je normálny. Veľa ľudí nadáva na senec. Ano, súhlasím. No aj to je dočasná záležitosť. Jeden zjazd z D1 sa rieši už teraz a po jeho dokončení pribudne aj ďalší zjazd na druhej strane senca. Ak toto spravia, čo by nemal byť problém, dopravná sitiácia v Senci sa naozaj rapídne vylepší ... Otázka 1-2 rokov ? Následne aj obce okolo Senca naberú na aktraktivite, napríklad také blatné, ktoré je pred Sencom ! Zjazd a výjazd na D1 hneď za obcou ... Inak, for example. Poznám človeka, čo býva vo Voderadoch, pracuje na Galvaniho. Voderady majú vlastný zjazd aj výjazd na D1, takže do práce cestuje presne 18-20 minút = ak vyráža v špičke, tak cca 25 minút ... To je často lepší čas, než za koľko sa Bratislavčan dostane do práce v Bratislave ... Vo Voderadoch sú 2x ZŠ (z toho 1 umelecká) a dokonca aj stredná škola. Potraviny, zdravotné stredisko a kúsok od obce aj OUTLET. To berte prosím, len ako príklad :) Ceny pozemkov sa dajú nájsť v pohode za 50 E za meter :)
Odpovedať
Ja by som len dodal, ze ak prave teraz vahate, tak si to skutocne velmi dobre premyslite :). My sme kupili dvojizbak, potom sme sa stahovali do trojizbaku - do novostavby - a doteraz to lutujeme, lebo to boli vyhodene peniaze. Teraz byvame vyse pol roka v RD. Lebo akokolvek sa rozhodnete, bude to stat vela penazi, ak zistite, ze ste sa zle rozhodli :D (som mudry ako radio jerevan :D)
Odpovedať
@lubk0 Wau, skvele si zhrnul klady aj zápory bývania v dome
Odpovedať
@stanci22 Neriešil som klady a zápory bývania v dome, ale reagoval som na príspevok iného člena tejto diskusie :) Myslím, že tém na to, či bývať v dome či byte je tu dosť a rovnako si myslím, že sú klady a zápory od pohľadu jasné ... 1. DOM je väčšinou kompromis lokality a teda je potrebné sa vzdialiť od mesta. Ako ďaleko, to je už len o peňaženke budúceho majiteľa. Hlavný klad domu je asi úplne jasný a to je oveľa väčšia miera súkromia. Ale aj tá miera je rozdielna a nedá sa tu zhodnotiť všeobecne. Je iné ma 20 árový pozemok na nejakých Lazoch, kde ani nedovidíš na suseda a je rozdiel mať dnes moderný bungalov natrieskaný na 3,6 árovom pozemku tak, že po bokoch máš 2 metre pozemku a vzadu 5 metrov po plot a z každej strany ťa lemujú domy, ideál ešte poschodové tak, že ty z nich vidia až do kuchyne :) Avšak aj v takom dome aspoň nepočuješ dupajúcich susedov, ich hlasnú telku, party z ďalšieho bytu či vrieskajúce dieťa ... Hlavný zápor domu je "spolahnúť sa sám na seba" = nikto už za Vás nič nespraví, ako je tomu v byte. Všetko si vybavujete a riešite sami. Ak sa niečo pokazí na pozemku, už nepríde správca bytovky a nedá to opraviť. Rovnako na opravu závady ste po finančnej stránke sami, už sa na to neskladá XYZ bytov. Už to tak proste nefunguje. Tým pádom je jednoznačne oproti bytu "diskomfort" s riešením týchto záležitostí a ktorých mnohí majitelia bytov ani netušia ... Nie je to nič hrozné, pokiaľ je v domácnosti jeden chlap, čo má 2 ruky zdravé, má trocha rozumu a šikovnosti, drvivú väčšinu vecí zmákne sám bez problémov aj keď to nikdy pred tým nerobil :) Ak je však doma namiesto chlapa metrosexuál ktorý nevie ani vymeniť baterky v ovládači, tak to je už horšie a na všetko treba volať firmu... problém je, že firma kvôli blbosti častokrát ani nepríde, nakoľko nebudú zabíjať čas malým kšeftom, ak majú rozrobené veľké :) Potom tu je XYZ ďalších menších plusov a záporov, ale to sa tu fakt neoplatí menovať :) 2. Byt = opak ako dom ... Menšia miera súkromia zato menšia starostlivosť ... Často je plus lokalita v meste, no pre niekoho to plus byť nemusí :)
Odpovedať
Profilova fotka
stanci22 My sme riesili este donedavna presne tu istu otazku... Rozhodovali sme sa medzi Ruzinovom kvoli polohe a pohodliu s dochadzanim do prace / skoly a lokalitami okolo BA kvoli moznosti postavit si vlastny dom a mat k dispozicii aspon kusok zahrady... Nakoniec po dlhom rozhodovani, porovnavani, obhliadani ponuk sme zistili, ze cena bytu v Ruzinove, ktory by mal splnat nase ocakavania je prehnana, resp. v ramci nasho limitu by sme mohli kupit byt, ktory by nesplnal vsetko, co sme chceli... Prislo hladanie pozemkov v okoli a musim povedat, ze jedinym favoritom bol smer na Zahorie (Stupava, Marianka atd), ale nenasli sme ziadny pozemok, ktory by sa nam pacil... Ak bolo nieco vhodne, cena uplne prehnana (a to som naozaj necakal, ze zozeniem pozemok za 50000, ak by mal nejaky diskutujuci potrebu sa do toho navazat!) :) Kazdopadne vysledok je pre nas super alternativa v Zahorskej Bystrici, novostavba 3- poschodovej bytovky, kde budeme mat byt na vrchnom poschodi s cca 75 metrovou terasou... Je to stale BA, cize nie je problem s dochadzanim resp. vybavovanim na uradoch... A na druhej strane je to v blizkosti prirody, uplne iny pocit ako ked byvas v panelakovej dzungli... no a ta terasa plne kompenzuje zahradku, kedze kazda "klasicka" zahrada pri novovstavbach v satelitoch je par metrov stvorcovych a obkolesena dalsimi susednymi domami... Cize sukromie nulove... Ale je to uplne individualne a kazdy si musi premysliet svoje priority a co je prenho TOP...
Odpovedať
@stanci22 tazka otazka.. Velkometrazny byt s terasou v centre alebo novostavba domu v satelitnom mestecku? Panelakovy byt na sidlisku alebo starucky polorozpadnuty dom na dedine? Stylovy byt v historickom centre alebo chalupa na samote? Kazdy sme iny, mame ine preferencie. O tomto sme viedli tazke debaty s kolegom - ja som zaryty nepriatel bytov, on si zas nevie predstavit idealnejsie byvanie ako byt a do domu by nesiel...moc sme sa nepohodli, lebo to co ja vidim ako plus on ako nevyhodu a naopak. Za mna dovody preco dom a nie byt. 1. Clovek je ovela VIAC VONKU, na vzduchu. Od jari do jesene a aj cez zimu...kava v pyzame na terase, grilovacka s kamosmi, babranie sa na zahradke.... 2. ZDRAVIE - suchy prekureny panelakovy vzduch nepomaha - hlavne detom, astmatikom, v dome je klima ovela lepsia + prispieva aj ten pobyt vonku 3.KLUD - ziadne susedove kutilske experimenty v nedelu o 7 rano, trojicky z vrchného bytu co hraju nahanacku, kazdodenna hadka talianskej domacnosti odvedla, ziadny zurivy yorkshire na prizemi co ostekava kazde privolanie vytahu ziadne susedine zhorene langose co citit po celej chodbe 4.SLOBODA - nemusis brat ohlady, mozes vysavat o polnoci, prat v pracke aj ked prides neskor domov, dat si horucu sprchu aj o 4 nadranom (vo vacsine klasických panelákoch uz o 12stej netecie tepla voda) 5.PENIAZE - za energie v 4 izbovom byte zaplatis 240 eur, za dom 80
Odpovedať
Profilova fotka
mat podkrovny byt v centre mesta a chalupu na dedine ;-)
Odpovedať
@sissik tak toto je pre mna tiez ideal
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?