Inšpekcia nehnuteľnosti

Dobrý večer,uvazujeme o kúpe staršieho čiastočne zrekonštruovaného domu.Ale pred tým ,že sa rozhodneme ,že áno bereme ho ,by sme chceli,aby prisiel odborník a spravil kompletnú inšpekciu domu.Aby sme vedeli či sa kúpa oplatí alebo nie .Ake má dom zavady,co všetko treba ešte zrekonstruovat ,kolko by to stalo....Len čo som pozerala tak to vychádza dosť draho.Mozme to žiadať od majiteľa aby to uhradil on,kedze nehnuteľnosť je jeho? Alebo si to máme uhradiť my ? Radšej by som išla do novostavby ,ale v tej lokalite sa žiadne nepredávajú.
Odpovedať
@kofilka33 Mozete sa s nim skusit dohodnut, ale prinutit ho k tomu nemozete. Nas znamy, majitel stavebnej firmy, kupil starsi rodinny dom, takze si inspekciu robil v podstate sam aj napriek tomu ked dom zacal prerabat, zistil, ze cast je bez zakladov a v casti chyba krov. Ked to chcel nasledne riesit s predajcom, tak mu povedal ze si mal porobit sondy, no viete si predstavit, ze pridete na obhliadku s vrtackou v ruke???
Odpovedať
Nemôžeš to od nich žiadať, iba sa s nimi dohodnúť, súhlasiť nemusia.. a s novostavbou.... Kúpila som novostavbu a 3. Rok opravujem. Inšpekcie a odborníci by mi boli na dve veci( do steny nevidia, do podlahy nevidia, do zeme nevidia). Proste človek musí mať šťastie :) a vždy treba dačo opravovať / upravovať.
Odpovedať
@klara321 :-D toto je už moc .Neviem či by sa mu pacilo,keby ju vytiahol a napr.v strede obývačky začne vŕtať,s tym,ze chce vedieť či sú tam zaklady :-D .A potom by povedal,nemam záujem lebo tu nie sú základy a odíde .My chceme zavolať firmu čo sa na to špecializuje.Vraj inšpekcia trvá aj niekolko hodín .
Odpovedať
@mishkabb My sme na tom podobne, kupili sme 2rocnu novostavbu a odvtedy opravujeme, prerabame, dorabame.....ale ked sme ho kupovali, nemali sme ani sajnu o stavebnictve, teraz som uz ovela mudrejsia :-)
Odpovedať
@mishkabb áno ,treba stále niečo opravovat,ale aj máte novostavbu prečo ste to neriešila s firmou ,ktorá dom stavala? Nemali ste ho v záruke? My sme tiež kupovali novostavbu a mali sme na ňu 3 roky záruku a všetky závady odstranili vramci nej.
Odpovedať
@kofilka33 kolko stoji dom, kolko inspekcia? Ak budete mat vysledky inspekcie, mozte zjednavat cenu, inspekcia sa vam moze celkom vyplatit. Ak by majitel si bol isty stavom nehnutelnosti, nerobilo by mu problem dal spravit inspekciu za svoje a potom to premietnut do ceny, ale asi vie co predava.
Odpovedať
@kofilka33 Mozno nekupovali od firmy, my sme kupovali od majitela, staval svojpomocne, takze tam nenareklamujes nic. Akurat sa tak mozes sudit a na to my nervy nemame.
Odpovedať
@zita19 dom stojí 85000€ ,ale ak sa zistí ,že do domu treba investovať ďalších 15-20tisic tak určite by som ho nekúpila.A nemyslím si,ze majiteľka by išla toľko z cenou dole ,lebo ona má na ten dom hypo.No pochybujem,ze ona vie v akom stave je dom.
Odpovedať
@klara321 tak to je niečo iné |-| .
Odpovedať
@kofilka33 Ono vela veci sa aj tak prejavi az casom, 3 roky zaruka je dost malo.
Odpovedať
@klara321 No to je. Ale vždy lepšie ako nič
Odpovedať
Dom je zateplený, vymenené okná, strecha? Je vlhký, podlaha, aká je pôvodná? Kúrenie, je, aké? Aký je vek stavby? To sú tie najväčšie položky, pri čiastočnej rekonštrukcii bývajú porobené tie najlacnejšie veci. Investovať do domu 15-20 tis je ako nič to je suma už len drobnosti, interiérové dvere, kuchyňu, možno kúpeľňu, povrchy podláh. Ak na dome nie sú porobené zásadné veci, tak počítaj s podstatne vyššou sumou. Majiteľ vám platiť obhliadku určite nebude, musíte si nájsť sami, statika, alebo stavbára čo to to zhruba prejde. Aspoň niekoho, kto sám staval dom, ten by to mohol posúdiť, kolegu, známeho, z rodiny, ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@roman_x sú tam plastové okná,nove vchodové dvere,nova strecha,plavajuca podlaha , dlažba,prerobena kúpeľňa,nove radiátory.Ale kotol je 10rocny ,ale pochybujem,ze menili potrubia od kotla k radiátorov.Tusim to je všetko.Dom je z roku 1959.Zatepleny nieje .A je tam ešte pôvodná elektrika.Pre mňa ako laika vyzerala statika ok.Nevidela som žiadne praskliny ,pukliny.Ani vo vnútri ani z vonka .Tak ale to je len môj laicky pohľad .Statik môže povedať úplne niečo iné.
Odpovedať
@kofilka33 Osobne by som si vypýtala projekt domu (aj v tomto období musel byť) a popritom s vlastníkom pochodila a skontrolovala dom z vonku aj v dome jednotlivé miestnosti a zistíš aj, či nie sú nejaké zjavné nedostatky. Nejaké vlhnutie by sa určite odrazilo na murive.. To, že nie je vnútri prerobená el. je aj výhoda, lebo možno aj tak budete meniť polohy zásuviek :) 10 r. kotol nie je starý pokiaľ je funkčný, tak je to OK, vypýtaj si, aby bola vykonaná jeho kontrola - revízia pred kúpou..
Odpovedať
Urobili zásadnejšie veci, potrubie v pohode prežije aj nás, ak je elektroinštalácia hliníková, tak ju bude treba vymeniť, zas to nebýva veľká položka, zateplenie odhadom 6-7 tis, ak by ste si robili sami, okrem omietky tak menej, môžete si spraviť podľa svojho vkusu. Ak má pivnicu pozor, či ju náhodou nezaplavuje. Museli do toho vraziť pár desať tisíc, možno to neplánovali predávať, ak je lokalita zaujímavá, cena nie je zlá, novostavba s pozemkom za tú cenu nereálna. S domom je to tak, že vždy niečo bude treba robiť údržbu, či plot, či strechu, chodníky. Ak vám lokalita vyhovuje, orientácia, dom, celkovo.
Odpovedať
@roman_x áno neplánovala to predať,ale rozviedla sa a ostala sama s dcérou a nestíha sa starať o dom,zahradu a dieťa.Elektrina je ešte pôvodná ,s tym rátam,ze prerobiť.Zateplit tiež časom.Pivnica tam je a vyzerá byť suchá ,majú tam aj plynový kotol na vykurovanie celého domu.Mam aj popisane otázky čo sa jej chcem popýtať .Tak uvidím ako bude na ne reagovať
Odpovedať
@kofilka33 Ahoj, ja by som na Tvojom mieste urcite do tej inspekcie sla- radsej stratit "par" (sto) eur ako potom vrazat roky velke palky. Baby sa pytat mozes, ale pochybujem ze bude nieco o technickom stave domu vediet x-) Alebo ci povie pravdu...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je to starší dom, neváhal by som ísť do tej inšpekcie. Predsa nekupuješ len tak nejakú hračku. Čo sa týka úhrady, či do toho predávajúceho dotlačíš, to neviem, no strata pár stovák si myslí, že za to aj tak stojí
Odpovedať
v 60 rokoch stavali domy murári a pomáhali spoluobčania a domy sa ok dodnes ked neriešime sučasne hluposti stavbarčenia
Odpovedať
Dnes sme boli dom pozrieť zas a popýtať sa pár otázok.Vodoinstalacia je stará cca 7 rokov,plynove kúrenie robené v 1998 ,dovtedy plyn v obci nebol,dom má na novo liate betonove základy s hydroizolaciou.Dom suchý bez plesní.Jedine treba elektrinu dorobiť.A ak chceme môžme si zavolať aj odborníka.Chcela som sa jej to spýtať ,ale ona nám to sama navrhla.Pani nám poukazovala všetky dokumenty čo sme chceli bez problémov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, mam objednany termin na inspekciu stavby, starsi RD. Mate prosim nejake odporucanie na co sa nesmie "zabudnut" pri inspekcii - nejaky zoznam alebo nieco podobne co by malo byt vo vysledku inspekcie?
Odpovedať
@bpe my sme nakoniec žiadnu inšpekciu neriešili a riskli sme to.Byvame už 7 mesiacov a sme Max.spokojny.Dali sme spraviť na novo elektrinu čo nás vyšlo cca 4000€ ,vymenili sme radiátory+termohlavice a novy kotol.To bolo cca 3000€.Potom to boli už len také položky ,že malovka,nové podlahy ,kuchynská linka....taká klasika čo by sme investovali aj do novostavby
Odpovedať
je aj niekto, kto absolvoval inspekciu? Ake su skusenosti?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?