Hrúbka hadice na vodu pre stavbu

Ahojte. Idem stavať dom a keďže zatiaľ nemám na stavbe vodu, tak som si zohnal plastovú nádrž 1000L a vodu do nej zachytávam zo stavebnej búdy zo strechy. Mám v pláne samospádom z kopca túto vodu používať, no neviem aký priemer hadice zvoliť. Potrebujem totiž cca 30m hadice. Niekto mi odporúča 1/2 colovú a ktosi mi zase hovoril že pri tej dĺžke sú pomerne veľké tlakové straty, že si mám radšej kúpiť 3/4 colovú. Len sa mi zdá že tá 3/4 už je pomerne nespratná a ťažká. Plánujem ešte zakúpiť dáky bubon na jej navíjanie. Aký priemer by ste mi odporučili? Potrebujem to len na stavbu, nie na polievanie. Ďakujem.
Odpovedať
30 metrov nie je zas až tak veľa... Ak ti bude stačiť, že bude pomaly pritekať na ten účel, na ktorý ti tú vodu bude treba, tak pri nejakom slušnom prevýšení bude aj 1/2" dobrá.
Odpovedať
@petersmd Urob to tak, že ti bude pomaly pritekať do suda a zo suda ber kýbľom.
Odpovedať
Prioritne to budem potrebovať na polievanie základovej dosky, na ostatné veci mi nebude vadiť pomalý prietok...inak prevýšenie bude cca 2m na tej dĺžke 30m. Takže odporúčate tú 1/2 colovú? Díky
Odpovedať
Ale áno... budeš to polievať trochu dlhšie, ale poleješ. A potom tenšiu skôr "zúžitkuješ" :-) Ak bude príliš teplo po betónovaní, tak za 2-3 polievania máš nádobu prázdnu - máš aj náhradný zdroj vody?
Odpovedať
@dedo758 Zatiaľ nemám iný zdroj, možno si zoženiem ešte jednu nádrž a prepojím ich. Vďaka za radu, kúpim teda tú 1/2 colovú.
Odpovedať
@petersmd Možno ti stačí bohato aj jedna nádrž. Totiž keď počítam pôdorys strechy stavebnej búdy 12 m2, tak pri mesačnom úhrne zrážok 50 mm to predstavuje len 600 l. Tak do dvoch nádrží budeš musieť zbierať vodu cca 100 dní a to pred betónovaním.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?