Hľadanie vody

Profilova fotka
Poraďte mi prosím spoľahlivého prútikára na Záhorí. Chceme vŕtať studňu a celkom by som rada dopredu zistila,kde asi by bolo najvhodnejšie kopať. Trochu sa obávam toho, že vyvŕtame krásnu dieru do zeme a nebude v nej žiadna voda. Kto ste vŕtali studne a máte pre mňa rady - sem s nimi :)
Odpovedať
Profilova fotka
@brumkabesa skor by som to skusal konzultovat s nejakym hydrogeologom, ktory ma k dispozici mapu spodnych vod... v ktorej casti zahoria?
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 medzi malackami a kútami, vedel by si ma na nejakého dobrého nakontaktovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@brumkabesa hmm konkretneho nepoznam, len som chcel dat typ ze aj takto sa da zistit hladina vody... resp. zistit ako su na tom susedia...
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 stojí za úvahu, ďakujem :-)
Odpovedať
zbytocne platit prutikara nema zmysel,,,,,,,,,,,,,,ked ti pridu vrtat hned ti oni zistia zadarmo,,)))))))) Ano vrtam takze viem........usetris 50e :-D
Odpovedať
@brumkabesa Medzi malackymi a Kutami ked sa potkneš a zakopneš, tak pravdepodobne najdeš vodu. Skoro kdekolvek :-) Je tam vysoko spodná voda, lebo sa hladina vyrovnáva na Moravu. Naši maju namiesto studne len narazenú trubku v zemi (max 2 metrovú) na konci už len pumpu :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75 dúfam, že máš pravdu :)) ale ja mám záujem o kvalitnejšiu vodu. Studňu na dvore máme aj my, asi 3-4 metrovú, ale voda v nej je veľmi nekvalitná, sú v nej dusičnany a fosforečnany a iné chuťovky, rada by som sa dopracovala k naozaj spodnej vode, preto si chcem dať navŕtať novú. @dakasit9 škoda že si z Košíc, najala by som si ťa :)) Našla som si firmu v okolí, ktorá vŕta studne, týpek povedal, že vychádzajú z geologických máp, nemyslím si, že sú tie mapy na meter presné, že kukne mapu a zameria mi na dvore že tuto vŕtame... nevyznám sa v tom veľmi, chcem zistiť čo najviac, kým sa do toho pustím. Ušetrím 50e možno máš pravdu, ale potom v konečnom dôsledku keď mi firma naúčtuje navŕtané metre, zaplatím možno viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@brumkabesa nemyslím si, že je to také nebezpečné, ak vŕtali v okolí ( to povedia a dá sa to overiť) , ich výsledok je istý.
Odpovedať
@brumkabesa Poradim ti zisti od najblizsieho suseda v akej hlbke ma vodu a ci je nezavadna a z najvacsou pravdepodobnosotou budes mat ja ty tak lebo podzemne loziska su rozsiahle(pokial nebyvas niekde na kopci). Neverim ze firma co vrta maju geologicke mapy(ziadny geolog ich neukaze len tak a ked tak za pekny poplatok alebo ide na pozemok snimi mam stim skusenost) P.S. skus sa dohodnut s firmou co bude vrtat ze co ked vodu nenajdu ci musis zaplatit plnu sumu atd. :-D :-D a pokial vrtaju a maju v tom prax nemyslim si zeby bol nejaky problem
Odpovedať
Profilova fotka
@dakasit9 dakujem.To som si už zistila, 11 metrov a druhý 19 metrov, neviem kade idú tie pramene, dúfala som v toho prútikára, že povie tuto ide pramen a tuto končí, je asi 12 metrov (napr.) - hlboká naivita? :-D :-D :-D Skúsim sa dohodnúť s tou firmou. Vodu tu nájdu určite. Ale čo ked bude vŕtať nejakých 30 metrov a viac a ked potom príde faktúra, asi ma z toho porazí. Hlavne ked o 10 metrov dalej by možno narazil na vodu už v 12metroch.
Odpovedať
Kukni www.oazar.sk, pan je zo Skalice, fakt profik, spisete zmluvu, pokial sa tam voda nenajde, pripadne mala vydatnost, vrta dalej na svoje naklady, za svoju pracu teda ruci, aj vytycuje pramen a vrta studne komplet. Prisiel na obhliadku, presiel pozemok, prutikom urcil miesto, kde je pramen. Neplatili sme nic, aj ked sme si od neho nedali vrtat, chceli sme pitnu vodu, urcil nam 50m hlbku (aby studna mala aj urcitu vydatnost), to bolo nad nase moznosti. Sme v okrese Senica, bolo mi povedane (hydroheolog), aby sme dali kopanu studnu, cca 10m, ale bude tam len uzitkova voda. Prisiel pan na vytycenie pramena (studnu napokon aj kopal) a vytycil tie iste miesta ako pan pred nim. Pan bol zo Senice, ked chces poslem kontakt di ip. @brumkabesa
Odpovedať
@kkartinka prosím ťa,pošli kontakt aj mne..ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@brumkabesa Medzi Malackami a Kútami je dosť veľké územie. Prečo jednoducho nenapíšeš obec, kde chceš vŕtať? Inak na záhorí je opačný problém - kam zakopneš, všade narazíš na spodnú vodu. Napr. v Kostolišti máš spodnú vodu už v 2 metrovej hĺbke, keď je vysoká hladina Moravy, tak aj 1,5 metra. Tam sa pivnica nedá postaviť.
Odpovedať
@kkartinka 50 m???????? pan sa asi inspiroval Julesom Vernom :-D :-D :-D :-D alebo ides flaskovat vodu na mineralku ;-) @brumkabesa my mame 13 m a mame vodu OK - pitnu podotykam (pravidelne testovana)..... mame kopanu studnu a uz hlbsie ani ist nechceli - kvoli silnemu prudu ci co... (snad som to nepoplietla nejako :) )
Odpovedať
Profilova fotka
@brumkabesa skús kontaktovať túto firmu http://www.vrtanestudny-vm.cz/kontakt vrtajú za cca 50Eur/m vrátane všetkého - po navŕtaní robia čerpaciu skúšku aká je výdatnosť pramene a platíš až potom - takže žiadneho prútikara vopred nehľadaj. Nám tu v okolí Myjavy vŕtajú všetkým - takže máme s nimi dobré skúsenosti - sú to profesionáli. Ešte môže byť problém s podložím - ale to ti povedia oni - viem že je problém vŕtať napr. do pieskového podložia, lebo sa to zosýpa.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka.7 pan Sprušanský z firmy Oáza Radimov se 100% neinspiroval Vernom, jenom je to člověk, co svoji práci dělá 26 let a je to špička ve svém oboru ;-) Nám dělal dva 90-ti metrové zemní vrty na tepelné čerpadlo a taky cca 50-ti metrovou vrtanou studnu (takže žádná povrchová voda...). U něj je jistota, že co řekne, to platí a dokud vodu nenavrtá, tak neodjede ;-) @brumkabesa
Odpovedať
@lienka.7 tuto skutocnost som mala potvrdrnu aj od hydrogeologa (nepoznali sa), zial...budem len rada, ak bude voda ok
Odpovedať
@kkartinka ja som len napisala svoj nazor, samozrejme, ze kazdy si urobi podla seba... a podla hrubky svojej penazenky... len tak som sa pytala po dedine, ze ake maju hlboke studne ostatni, rekord bol 20 m, cize ja si 50 m ani neviem predstavit, ze naozaj naco.... OK, pokial chces vrt na termalne kupele, OK... ale ako pisem, toto je LEN MOJ nazor... @catt82 nepoznam tvoju situaciu, tak sa k nej nevyjadrujem, prepac. asi vies, preco si si to dala robit...
Odpovedať
@brumkabesa Ahoj ja som dal kopať studňu do hĺbky 6m.Vychádzal som z toho, že sused má odo mňa studňu kopanú do 6m a vzdialenosť asi 30m, tak som sa spoliehal že budem mať aj ja v tej hĺbke. Vošlo mi tam presne 7 betónových skruží /výška 80cm s priemerom 1m/ čiže 5,6m a kúsok som nechal asi 40cm nad úrovňou.No a robila to firma čo kopú non stop 4chalani ale musím uznať, že to robia dobre, hoci som mal pochybnosti. Pôvodne som mal firmu z Komárna a ani nebudem uvádzať ktorá, pretože sa veľmi dušovali že voda bude. Narážali celý deň jednu rúru za druhou a nič. Zistil som potom prečo sa nedala naraziť, lebo pri kopaní sa objavili také kusy skaly, že je jasné že trubky čo narážali išli všelijakým smerom, len nie vertikálne. Kopanie studne - 3dni :-( ale stálo to za tú námahu. Mám na záhradke veľmi kvalitnú vodu-pitnú. Bola na rozbore v deň vody a namerané hodnoty boli hlboko pod mieru. Chcem ešte dodať že táto firma čo mi kopala studňu tak Ti iste poradí-povie ako je to s vodou. Ak máš suseda neďaleko čo má vodu, tak máš viac ako na 100% vyhraté. Ja som nerobil nič ohľadom kopania, len som sledoval a oni dodali všetko/skruže, dekel/ a mali vlastné náradie, nakoľko majiteľ sa s tým zaoberá dlho čo prebral od jeho otca a jeho otec od starkého. Môžem napísať že má s tým skúsenosti. Páčila sa mi aj cena ako aj vykonaná práca. Odmena-dobrá studničná voda v týchto teplotách 7-8C. Vynikajúca na chladenie nápojov pri opekačke... :-) :-)
Odpovedať
@lienka.7 samozrejme, aj ja sama som tym bola prekvepena, s tou hlbkou som ani zdaleka neratala...ale termalne kupele a mineralka by neboli zle :-)
Odpovedať
@kkartinka Prvý bazén termálne kúpele-druhý bazén ako nádrž a linku na fľaškovanie..Bizňis :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka.7 no, vrtanou studnu jsem si asi dala vyvrtat, abychom měli vodu :-D Nebo někdo si nechávat vrtat studnu z jiného důvodu?? Představ si, že u nás bylo až do těch 50m defacto sucho. Ti studnaři nejsou pitomci a zhruba ví, v kolika metrech je, kde v jaké lokalitě voda (za ty roky, co vrtají, mají hydrogeologickou mapu docela zmáknutou). U nás to odhadli na 30m, nebyla a tak vrtali dál na svoje náklady... A když tady občas vidím, jak někdo jásá nad svou novou vrtanou studnou a z ní kouká ven např. oranžová kanalizační roura, tak mě krapet polévá horko :-S A druhá věc je, že jsou firmy, které si vezmou peníze za vrtanou studnu a když na vodu nenarazí, tak nechají klidně člověka ten suchý vrt zacálovat... A o tom to je ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
Pozdravujem, Venujem sa aplikovanej geofyzike a v svojej praxi sa často stretávam s prípadmi suchých vrtov po prutikároch,alebo na rôzných forach (Fb,porada,modra strecha...)hlášky typu, "že voda je všade" ,"že sused mal studnu v tolkých m ,tak aj ja budem mať,dušovanie že ako sa niekomu shodli prútikári v danom mieste a že nedaju dopustiť na prutikára.Nie je to celkom pravda. Voda nie je všade,kôli tomu že nie je všade priepustné podložie a ani objem prítoku .To že sused mal štastie a má studnu 10m s dobrým prítokom to už u vás nemusí platiť.Nedávno som som riešil suchý vrt.Vedla seba boli 4 parcely.Na troch z nich studne ok aj prítok ,všetky +- do 32m . Na poslednej parcele v mieste určenom prútikárom bol vrt 42m a sucho.Po zmeraní sa ukázalo že v určenom mieste bolo nepriaznivé podložie (málo priepustné a vrstvy sa stáčali smerom dole,tak že prípadná voda sa neudržala ,ale prenikala do nižších vrstiev). Na pozemku na inom mieste sa našlo vhodné miesto pre vrt. Ak by bolo realizované mapovanie podložia,klient by sa vyhol vyhodeným peniazom za suchý vrt. Tvrdenie že voda je všade platí v lokalitách blízko riek,potokov,jazier,kde je značne územie pokryté naplavenými vrstvami štrku,piesku,ktoré sú dobré zvodnence.V takých lokalitách je viac menej zbytočne volať aj prútikára.Voda v medzizrní je ako v spojených nádobách všade.Ale v iných lokalitách ,alebo v kopcoch,či v miestach kde je skala toto neplatí, Oplatí sa dať si zoskenovať podložie,lebo informácie sú presnejšie (80-90% )+ viac informácii ako od prútikára ,ktorý vám povie že sa vám tu stretávaju 2-3 pramene ...ba bla bla. Prútikár nevie rozlíšiť zloženie v mieste zdroja čo je najpodstatnejšie .Hlbku mnohokrát len tak triafa,alebo podla predchadzajucich uspešných studní.Nevie zistiť či voda je železitá ,alebo nie. Môžte mať na pozemku aj 2-3 zdroje ,ale 2 budú v íle (slabý prítok ) a jeden v pieskovci .Zdroje môžu byť aj v rozdielnych hlbkach z 2D prierezu podložia je to ako na dlani je možné vybrať naozaj najlepší zdroj. Nepíšem to ako reklamu,ale ako pomoc pre tých ,ktorý majú problematickú studňu,alebo pre tých ,,ktorý sa chcú vyhnúť problémom ,stratám v budúcnosti. Prutikár je lacnejší (cca 60-80eur),ale ak sa sekne straty za suchý vrt sú 10-20 násobné. Viac info v profile ,alebo v správe či konzultáciou na tel. . Tel:0902 450 710
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?