Drobná stavba - obvodové múry

Profilova fotka
Rád by som postavil na mojej pred tromi rokmi postavenej pivnici rozmerov cca 3x8m, ktorej vrch tvorí ŽB platňa hrúbky 15cm jednopodlažnú stavbu rovnakých rozmerov. Pozeral som v katalógu produktov Porfix a nenašiel som 150mm obvodové tvárnice. Môžem pre takúto stavbu, ktorá bude využívaná ako dielňa použiť 150mm priečkové tvárnice? Strecha bude pultová so sklonom cca 25 - 30° krytina falcovaný plech. Ďakujem za odpovede. :-)
Odpovedať
@jamk1 Ja som mal pôvodne v projekte záhradného domčeka obvodové steny z 20 cm tehly. Nakoniec som dal tehlu 17,5 cm, zväčšil som si vnútro o 5 cm na šírku aj dĺžku. ale boli to tehly určené na obvodové steny, nie priečkovky. http://www.modrastrecha.sk/blog/chrob... 15 cm priečkovú tvárnicu porfix by som si netrúfol dať ako obvodovú stenu, najmä nie už pri takom rozmere - 3x8 m. Možno by to udržalo a nič sa nestalo, ale človek nikdy nevie. Náhodou to padne, niekoho zraní a problém je na svete.
Odpovedať
@jamk1 nebal by som sa toho, alebo pouzi murovacie betonove tvarnice a bude to lacnejsie a istejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Aj nad tým som uvažoval, ale je to pracnejšie. Miešať betón, dávať tam roxory, to sa mi moc nechce. Predsa len z porfixu to bude rýchlejšie postavené. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ešte som zabudol možno nepodstatnú vec, ale predsa. Celá stavba bude rozdelená priečkou na dve miestnosti tak, ako je robený aj základ na priloženej fotografii. http://www.modrastrecha.sk/blog/jamk1...
Odpovedať
@jamk1 rkorba ti doporočuje murovacie tvarnice a nie šalovacie. Do nich nejde ani beton ani roxory.?
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Musím pozrieť murovacie tvárnice, myslel som že má na mysli klasické DT-čka. Ďakujem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren No neviem - neviem, či máš celkom pravdu. Toto som sa dočítal na stránke výrobcu murovacích tvárnic. Murovacie tvárnice (MT) sú určené pre obvodové a vnútorné murovanie obytných budov, múrov a plotov. Využívajú sa na nosné a obvodové steny rodinných domov a priemyselných stavieb, stavbu plotov. Murovacie tvárnice sú tiež určené do betónových základov, pivníc, garáží, bazénov a všetkých stenových konštrukcii, ktoré sa vystužujú. Dutiny tvaroviek sa plnia betónom. Čiže plnia sa betónom rovnako ako DT-čka a myslím si, že bez zosilenia roxorom by som to tak isto nestaval, keď sa tam píše o vystužovaní. Takže DT-čko a MT asi moc veľký rozdiel nebude. Možno v povrchovej úprave a presnosti. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 to si sa docital na stranke ake vyrobcu ? Lebo to je capina :) https://www.youtube.com/watch?v=0Teu8...
Odpovedať
@jamk1 ak by si siel niekedy okolo pridi sa pozriet ako to vyzera v reale, celkom dobre sa s tym robilo. @majkoj no obaja mate pravdu, lebo muruju sa na hrubostennu maltu, ale minimalne rohy sa vystuzuju roxormi a zalievaju ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?