Domácnosť nezávislá od vonkajších zdrojov

...myslim to tak, ze nezavislej od elektrarni, vodarni, plynarni.... Cize ak mam vodu na pozemku - viem si vyrobit elektrinu, alebo vzdusnou el. ?? A existuje typ sporaka - moderneho, cize varit a piest na dreve-uhli??? Dakujem za reakcie
Odpovedať
1
2
5
adriana, myslím si že nie - ohľade vody nevidím problém, stačí vykopať studňu, ale pokiaľ chceš ťahať vodu cez vodovod, potrebuješ čerpadlo (samozrejme, pokiaľ nebudeš chcieť fungovať na studni a nosení vody ručne) a to ide na elektickú energiu. Nie je problém ani tak vyrobiť elektrickú energiu, problém je ju skladovať - to zatiaľ nie je bohvieako vyriešené a pokiaľ budeš mať stále výpadky (nefúka vietor, málo vody v potoku), nebude to dobré pôsobiť na tvoje el. prístroje. Ohľadom plynu by som si ťažkú hlavu nerobil - bývam v byte a mám plyn zablombovaný - nechýba mi, aj keď musím platiť mesačne 3 eurá - zatiaľ som neodstavil prípojku, nevidím v tom význam.... Aj teraz sa dajú kúpiť sporáky, v ktorých sa dá používať drevo a uhlie, ale otázka je, či nie je lepší normálny starý kachľovec - máme ho v našom dome a je na nezaplatenie :-D.
Odpovedať
Profilova fotka
podľa mňa sa to dá, ak je na pozemku studňa s pitnou vodou. nedávno som bola na návšteve v jednom dome, kde kúria len drevom a uhlím. celý dom je komplet z dreva, spodné poschodie slúži ako šopa a garáž, prvé poschodie je chodba, kuchyňa, jedáleň a obývačka, druhé poschodie spálne a poschodie pod strechou. všetky izby majú nízky strop a malé okná kvôli udržaniu tepla. kúri sa tam cez staré veľké kachle, ktoré idú cez všetky 4 miestnosti prvého poschodia a spálne vykúria cez komín, ktorý vedie na strechu. čiže na tých kachliach sa dá aj variť v kuchyni aj sedieť pri nich a ohrievať sa v obývačke.
Odpovedať
ahoj Fin - nemyslim, ze nie - praveze som presvedcena, ze ano, ale cakam reakcie - a hlavne napady, ake ludia maju rozne informacie a vedomosti... Chcela by som to postupne realizovat - vodu-teda studnu a velmi vydatnu mame, aj cerpadlo v nej napojene na celu domacnost, kozub s prepojenim-vodnym na ustredne kurenie, len pri vypadku elektriny vsetko konci, cize vymyslam, ako vyrobit elektrinu??? Napr. 2v1 stacionarnym bicyklom = chudnutie+vyroba el..... :-D ... a zaroven napr. piest chlieb doma - ale nie elektrinou...
Odpovedať
hehehe, my byvame na polosamote a elektrina vypadava často, presne o tom stacoinari vždy ked vypadne rozmýšlam, aky by bol dobry... :-D :-D :-D ak niekto taky stacionar mate, dajte tip, kde ho zohnať
Odpovedať
citujem "Cize ak mam vodu na pozemku - viem si vyrobit elektrinu, alebo vzdusnou el. ??" :-D mat vodu na pozemku urcite neznamena ze z toho vyrobis elektrinu :-D a urcite nie tolko aby si dokazala pohanat domacnost ;-) a prepac ak ta opravim.. nie je to "vzdusna elektrina" ale energia ziskana z veternych mlynov..vsimni si slovo VETERNY.. to znamena ze musis mat pozemok na ktorom je dostatocne "veterno" :-) a uz len taka malickost :-) taka veterna turbina sa montuje na stoziare okolo 60m a viac a v okoli 100m od stoziara je pohyb na vlastne nebezpecenstvo :-) odpoved na tvoju otazku je ze si elektrinu sama nevyrobis :-) a to ani ked budes mat priezvisko Majska :-) a nezavislos na plynarni je uz uplny nezmysel :-)
Odpovedať
co tym chcem povedat je ze..pokial beriem do uvahy len energie ktore su oficialne zname a definovane ako (voda,elektrina,plyn) jedine na com mozes byt nezavysla je voda.. a na to ostatne budes potrebovat poskytovatela.. dokonca aj na to drevo /uhlie/ pomocou ktoreho chces kurit si budes musiet zabezpecit.. uplna nezavislost je sen..realitou to prestalo byt odkedy si ludia zvykli na komfort eletriny, tepla, plynu, teplej a studenej vody az do domu a samozrejme nezabudat...aj na odtok odpadovej vody :-) vsetko toto totiz dostavas za nepomerne nizsiu cenu ako keby si si to mala vsetko zaobstaravat sama 8-)
Odpovedať
Ahoj. Viem si predstavit nezavislost na vsetkych energetickych zdrojoch okrem elektriny. Presne ako tu uz niekto napisal, zatial sa neda skladovat, aj keby si si ju vedela vyrobit v dostatocnom mnozstve (mala veterna turbína, malá vodná elektráren, fotovoltaické články,.....) Keby si aj tieto vsetky "výrobne elektriny" doma mala, tak si ju nevies uchovat pre prípad slabého prietoku vody, slabého vetra, ked nebude svietit slnko. No a netreba zabudat ani na to, ze take čerpadlo vody je celkom kvalitny žrút el. energie. Inak s ostatnym nevidim problém, voda ako si spomínala - studna to vyriesi, plyn netreba - mozes varit a piect aj na elektrine alebo v kachliach, kurenie - krb (rozvod tepleho vzduchu obycajnie tiez potrebuje elektrinu), tepelné čerpadlo (tiez elektrina na obehove cerpadla), splynovaci kotol na tuhe palivo (malo ktore su bez obehoveho cerpadla len so samospadom - zas elektrika). Odpad poriesis žumpou. ;-)
Odpovedať
Ahojte - dakujem vsetkym za reakcie... -Tripplebi - taky dom je sen - -ahoj Fra - vsak?? ako inak - upravy-ladenie?? -jusz - diky za muzsky pohlad na "vec" termin vzdusna el. som pouzila...v rychlosti... viem o veternych mlynoch ich kladnych a aj nejakych zapornych strankach a "doverne" ich poznam z casteho cestovania do Wiedne... -Ocakavam, info napr. ...pouzit na cerpadlo. ktore mame k cerpadlu v studni napr.motor na diesel....= nepotrebujem elektrinu... a ten stacionar som myslela naozaj - napr. - potrebujem momentalne nieco upiest - dcera bicykluje-vyraba elektrinu - ja peciem - cize nemyslela som elektrinu na taky chod domacnosti ako teraz, iba na nutnu potrebu
Odpovedať
adi, vezmi si príklad z našich rómskych spoluobčanov - plyn nepotrebujú, vodu majú z potoka - na čo studňa, drevo ukradnú... ale s tou elektrinou to ešte nevyriešili, ak nerátam zlodejinu
Odpovedať
:-D :-D :-D
Odpovedať
adi, ale funguješ v prešovskom okrese, nemáš to ďaleko na exkurziu, v prípade nedostatku času si môžeš pozrieť aj http://www.sme.sk/c/5090637/mur.html
Odpovedať
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
ahoj, co vím tak to jde. u nás v okresním městě o jednom takovém domu vím. Na pozemku má majitel menší vodní nádrž napájenou z říčky a na ní postavenou malou přepadovou elektrárnu. A doma má vše na elektriku - takže nepotřebuje plyn apod. Jen je v tom asi háček, že peníze vynaložené do té elektrárny se budou vracet asi až jeho pravnukům :-)
Odpovedať
Ahojte - dakujem za odozvy -finsluzby - srandicky - srandicky - poslem tam k vam- ku Ziline nejakych tmavsich spoluobcanov - alebo zrovna celu osadu :-D -mary.jane - suuuper - to by som chcela dosiahnut - uplnu nezavislost.... ...len ten stacionar tu nik nespomina....
Odpovedať
Profilova fotka
ja si myslím, že aj solárne kolektory stačia na výrobu elektriny pre celý dom, len ich je treba veľa, zásoba sa rieši cez batérie. ak to nestačí, dá sa pripojiť tá veterná turbína. keď si to tak vezmeme, voľakedy nemali ani elektrinu ani plyn a v pohode dokázali žiť. :-)
Odpovedať
aďka, len tak medzi nami - som z Prešova a moji rodičia sú z dediny, susediacej s Jarovnicami - ak potrebuješ exkurziu, vybavím :-D
Odpovedať
tripplebi: zit dokazali to je jasne, ale na akej urovni..to uz nespominas ;-) mary.jane: a ked sa pravnukovi ta elektrarnicka pokazi, tak bude kupovat novu a teda sa mu vlozene usilie a peniaze nikdy nevratia :-) palec hore ;-) pochybujem ze ten spominany dom funguje vyhradne na vlastnej stave ;-) adriana765: takze ty "doverne" poznas funkciu a konstrukciu veternych turbin z casteho cestovania do Viedne? :-D gratulujem..vacsina ludi na to potrebuje studovat a ty to proste pochopis z obcasnej cesty do parndorfu :-) och dievca.. neviem kto tu viac sranduje..len dufam ze vacsina toho co tu pises je myslene ako vtip 8-)
Odpovedať
just - neviem preco "ma chytas za slova" - doverne som myslela = chapem, ze veternu turbinu nemozem postavit na dvore, .. ;-)
Odpovedať
abrblana :-) tak potom vies ze tymto smerom sa ist neda.. :-) finaly
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj adriana765, ja som jednen z tych, ktory su o tom bytostne presvedceny ze sa to da. sam na tom pracujem a zhromazdujem vedomosti a informacie. dokonca som si isty, ze je to otazkou nie az tak vzdialenej buducnosti, kedy to bude samozrejmost. stavat usporny a sebestacny dom. plyn by som vobec neriesil. to je uplny archaizmus. sam ho nemam, hoci pripojku mame. na kurenie pouzivam tepelne cerpadlo. na co sa treba sustredit, je vyroba elektriny a jej skladovanie. da sa to vyriesit aj dnes, len je to zatial dost investicne narocne. mozno treba zacat postupne. cize mat nejaku vlastnu fotovoltaiku na streche a zvysok si "dotankovat" od zse alebo inych alternativnych dodavatelov elektrickej energie. som o tom presvedceny, ze v priebehu par nasledujucich rokov sa vyrazne zvysi efektivita solarnych clankov a ich hromadnou vyrobou klesne cena - to uz sa potom zacne bezne zaratavat do stavby domu ako napr. kotol na kurenie ;-). to iste sa stane s baterkami. tie sa vdaka nastupu aut na elektricky pohon zacnu vyrazne viac vyvijat. takze navrhujem zacat zhormazdovat informacie a peniazky a zacat sa na tento prechod pripravovat. urcite to mozne bude.
Odpovedať
kuko: pekne si sa rozpisal:-) ale nemyslim ze je to az tak blizka buducnost :-) auta na elektrinu existuju uz desatrocia, stale sa len vylepsuju a patenty na tieto auta skupuju ropny magnati ;-) hadaj preco :-) mozno preto ze nemaju kam s peniazmi alebo mozno preto, ze nemaju zaujem prist o velke peniaze masivnym nastupom aut na elektrinu plyn alebo vodik :-) takze ano .. buducnost to zrejme bude ale urcite nie az taka blizka.. ratal by som s tym niekedy v buducich generaciach kedy budu tieto technologie natolko lacne, az nebude vyhodnejsie byt zavisli :-)
Odpovedať
Profilova fotka
jusz: To co pises je uz stara pesnicka. Prave tito ropni magnati uz zainvestovali a zainvestovali do novych technologii. napr. Waren Buffet kupil vyrazny podiel v fabrike v Cine, ktora sa zaobera vyvojom baterii pre elektro auta. A tak podobne. Po nasich cestach budu max. do 5 rokov uplne bezne jazdit elektricke auta. Sam som sa bol o tom presvedcit na tohtorocnom autosalone vo Frankfurte - to bolo aj hlavnym mottom tohtorocnej vystavy. Automobilky tam vystavovali hotove modely, ktore sa zacnu buduci rok predavat. boli medzi nimi Mercedes, VW, Hyundai, Renault, Tesla, Chrysler a mnohi dalsi. dalej sa tam prezentovali elektor-energeticke koncerny (ako napr. RWE), ktore zacinaju vystavbu elektrickych stanic (nahrada za klasicke benzin pumpy). vlna sa rozbehla uz cca dva roky dozadu a uz to fici o106. nabeh bude podobny ako to bolo pri mobilnych telefonoch. najprv nad tym vsetci krutili hlavami a o 5 rokov ho mal takmer kazdy ;-) Hlavne netreba ocakavat ziadne futuristicke modely. To budu uplne take iste auta ako jazdia teraz po cestach, akurat vnutri budu na miesto nadrze a spalovacieho motora baterie a elektro motor. Niekolko prikladov z automobiliek: http://www.renault-ze.com/sk/ http://www.benzinsider.com/2008/03/me... http://carscoop.blogspot.com/2009/09/... http://www.teslamotors.com/models/ind... http://www.popularmechanics.com/blogs... http://www.treehugger.com/files/2008/... http://carscoop.blogspot.com/2009/09/... a to vacsina clankov je este z roku 2008, kedy sa o tom najviac pisalo. to len u nas je o tom ticho ;-) Prve auto, ktore sa uz myslim 2 roky predava je elektricky sportiak Tesla Roadster (nova elektro-automobilka z Kalifornie). http://www.teslamotors.com/ Konkretne na tomto aute som mal skusobnu jazdu po Frankfurte. Bolo to uzasne. Sam si dalsie auto kupim uz len elektricke ;-) A bude ich na vyber dost ;-) Spat k teme: podobne to je aj s fotovoltaickymi systemami a aj s veternymi. Netreba si vzdy predstavovat velku a drahu vrtulu. Zacinaju sa vyvijat aj tzv. koaxialne a v roznych velkostiach. Cize ked svieti slniecko a nefuka generujem energiu zo solarnych clankov. Ked je skarede pocasie a clanky kederuju menej, vacsinou aj fuka a dalsiu energiu generuje vrtulka na koci zahrady ;-) Napr.: http://www.sawt.com.cn/products.html?...
Odpovedať
kuko: ako vravi klasik :-) neuverim kym neuvidim posun v nasej a svetovej ekonomike :-) prehlasenia koncernov su jedna vec :-) realita a skutocnost ze aj hybridy su o znacnu ciastku drahsie nez benziny naznacuje ze sa len tak na elektrinu nepreskoci .. toboz nie za 2-5 rokov :-) k tomu sportiaku "Tesla Roadster" :-D pekne krasne ale toto si kupi len niekto kto nevie co s peniazmi.. je to len extrem, ziadny mainstream takze o nejakom prechode na elektricke auta tu urcite nejde :-) gratulujem ti k prehlaseniu o kupe noveho elektromobilu.. a osobne mam zaujem dostat od teba do 2-5 rokov kopiu faktury za ten tvoj elektromobil :-) pridavam nieco co si nespomenul :-) https://www.cee.siemens.com/web/slova... ale dodavam ze to je len dalsi extrem..urcite to este neznamena ze tieto predrazene, elektricke stroje revolucne nahradia diesel power alebo benzin :-) skor to vidim na taky hura podme na to humbuk.. ako s mountain bikami :-) pride rok kedy sa ich na trhu objavi vela a dovolit si ich bude moct len mala ciastka ludi .. neskor o nejakych dalsich 5 rokov od toho boomu uz sa MOZNO budu predavat bezne :-) ale sucastna ekonomika a trend sucastnych ropnych spolocnosti dolovat este aj tazku ropu a z nej ziskavat palivo znamena ze benzin tak skoro nevymrie :-) a spat k teme.. a ked je zamracene, bezvetrie a len prsi tak si prdelke so svieckami na stole :-) joke .. samozrejme potom mas romantiku 8-) linka na tie vrtulky je sice pekna ale je to OPAT len tvoja orientacia na extrem :-) dokazuje to len ze ano uz exsistuje technologia na vyrobu jednosmerneho prudu schopneho nabit jednosmerne baterie v dome :-) ale co dalej?:-) ako v domacnosti vyuzijes jednosmernu energiu z baterii pri beznej prevadzke to znamena pri vysavani, prani atd atd ?:-) jednoducho povedane .. nijak :-) je to len sposob ako minut vacsie mnozstvo penazi za nieco co mozem dostat lacnejsie, stabilnejsie, bez obmedzenia pocasim a kapacitou baterii od standardnych velko producentov energii :-) takze ako som napisal uz davno vyssie.. ak uz zainvestujes take mnozstvo penazi do zariadeni vo vlastnom dome..tak by si za to mal ocakavat aspon zvysenie komfortu :-) nahradenim privodneho kabla vlastnymi turbinkami dobijajucimi baterie, zaberajucimi miesto, potrebujucimi servis ziskas malo muziky za neumerne vela penazi :-) takze ako uz som povedal ani ked bude tvoje priezvysko majska/majsky tak bude nezavyslost na energii len sen ktory znamena velke naklady a maly resp ziadny zisk.. :-) a uz vobec nesnivaj o nezavislich dedinach/mestach :-) ani za 40-50 rokov nebude tato myslienka schopna zivota :-)
Odpovedať
Profilova fotka
jusz: Ja nechcem cakat az mi to niekto ukaze. Ja chcem byt ten kto to pomoze posunut vopred. To je mozno ten nas rozdiel vnimania takejto zmeny. Takze sme tu obaja navstevnikom popisali najpesimistickejsi extrem a najoptimistickejsi extrem ;-) Nech si kazdy uvazi, ktorym smerom sa vyda. Ja nechcem vidiet ako veci nejdu urobit a aka je buducnost hrozna ;-) Budem nadalej sledovat najnovsi vyvoj a experimentovat. Ty mozno zasa uprednostnis komfort a pripojenie na energo koncerny bez moznosti ovplyvnovania vyvoja. Fakturu na auto Ti poslem alebo ju tu niekde vyvesim do albumu ;-) S najvacsiou pravdepodobnostou to bude Tesla Model S v roku 2011 - uz maju autosalon v Mnichove ;-) Ale slubne vyzera aj Mercedes, VW a Renault (od nich by sa auta mali dat kupit uz aj na Slovensku. Odhadujem 2011 az 2012). Spat k teme: Na zmenu jednosmerneho prudu (na striedavych 220/380) ziskaneho z fotovoltaiky alebo z vrtulky (alebo toho uskladneneho v baterkach) sa samozrejme pouzivaju menice. Je to uz dnes uplne bezny standart. Taktiez sa takato domaca elektrarnicka vie pekne sfazovat a dodavat energiu spat do rozvodnej siete, za co Ti napr. ZSE bude slusne platit. Viem, okazity argument bude, ze je to este administrativne tazko zvladnutelne. Ano, to je pravda. Ale pod tlakom EU sa to postupne meni. Dnes je to uplne bezna vec napr. v CR (o Rakusku, Nemecku, USA ani nehovorim). Je velmi blizko doba, kedy takato domaca elektrarnicka bude mat uz pri sucasnych cenach elektriny navratnost 10 rokov pri zaruke za komponenty na 20 rokov. Takze je to skvela investicia = 10% rocne. Netvrdim, ze uplne kazdy si to vie dovolit, ale pri financovani z banky cez hypo uver napr. 6% p.a. (instalacia zahrnuta v cene domu) na tom este clovek ziska. Nie je to vec u nas uplne bezna, ale v zahranici sa to uz zacina stavat standartom (pocas nedavneho vylet po Nemecku som vydel rodinne domy bezne zastresene fotovoltaikou). Ti neveriaci budu cakat az im to niekto ukaze :-), ti co su tym nadchnuti a budu chciet takemuto vyvoju napomoct sa o to zaujimaju uz dnes ;-) Mojim prispevok som hlavne chcel zodpovedat otazku, ktoru na zaciatku napisala adriana765 "Myslite, ze da sa dospiet k nezavislej domacnosti od vonkajsich zdrojov??" Ano, myslim ze sa to da. Je to dnes este investicne narocne (co by sa malo dat poriesit cez externe financovanie) je na to na Slovensku este prilis malo schopnych dodavatelov (skor ziadny, radsej treba hladat v CR alebo Rakusku alebo v Nemecku), ale pri dostatocnej snahe sa to urcite urobit da. Ja som sa tym smerom nedavno pustil a zatial som v stadiu zhromazdovania informacii, poznatkov, dodavatelov, kalkulacii a pod. Dzrim palce vsetkym odvaznym optimistom. Ti tento svet vzdy posuvali a posuvaju dopredu! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
kuko mas moje obrovitanske sympatie. naozaj u nas je ticho tichucko o takychto veciach a niektori ludia VELMI dobre vedia preco to ticho je.
Odpovedať
kuko: moj prispevok je skor triezvy pohlad na realitu ;-) ja nikde nepisem ze buducnost je hrozna :-) pisem ze zavislost od energii ze vyhodna a preto si len male mnozstvo ludi buduje vlastne elektrarne ;-) pretoze ak by to bolo take vyhodne tak uz par rokov dozadu sme bez atomky :-D realita je take za k tomu este peknych par rokov nedojde ..to je jasne aj tebe aj mne :-) to co tu pises je len priklad par nadsencov pre vec ale nie bezna vec a uz vobec nie standard buducich 2-5 rokov :-) opravim ta..pisal som od zaciatku o tom ze toto su len extremy a nie standard :-) a tvoj odhad toho ze by sa mali dat elektroauta kupit na SK uz v 2011-2012 je LEN ODHAD zalozeny na vlastnej mienke ktora sa odraza marketingu firiem..to nie je realita..ani z daleka :-) ja vsak pisem o tom ze standardom take auta nebudu v buducich generacieach toboz nie za 2-5 rokov :-) spat k teme: nezavislost na energii nikdy standardom nebude :-) NIKDY :-) evolucia je nieco k comu sa ludstvo dostalo od samostatneho svietenia ohnom v jaskyni cez teslu co chcel rozsvietit mesta z jedneho vzdialeneho miesta(tato myslienka uspesna nemohla byt pretoze by energospolocnosti nevedeli taky odber zmerat a zauctovat :-D ) az po energiu z jadra ktora uz teraz pohana miliony domacnosti.. :-) a v com je evolucia?:-) v dostupnosti, stabilite, a nizkej cene takej spolocnej energie :-) to co tu popisujes nizsie su ojedinele pripady kedy ludia investovali nemale prostriedky na zakupenie a montaz zariadeni ale opominas servis a opotrebenie :-) navratnost v ociach optimistu 10 rokov :-) v ociach realistu zohladnujuceho slovenske podnebie a uvazujuceho striedmo, vlastnou hlavou je jasne ze 10 rokov je skreslena informacie nezakladajuca sa na realite :-) pises ze zbieras informacie :-) je ti jasne ako funguje trh, marketing a reklama?:-) ak hej tak vies ze to co tahas z netu alebo tech casakov pisu samotne dodavatelske firmy co znamena ze su tie informacie pisane so stipkou marketingoveho humbuku :-) nic nie je take ruzove ako ti to chce nakukat nejaka reklama :-) Som tiez optimista a rovnako dzrim palce vsetkym odvaznym optimistom 8-) Nielen preto ze tento svet posuvaju dopredu ale aj preto, ze na ich pokusoch a omyloch sa vela realistov pouci a zaroven zarobi nejake peniaze, pri vykonavani servisnych zasahov na tom co si optimisti napchali do domacnosti :-p bohu dik som nielen optimista ale aj dostatocne pevne stojim nohami na zemi aby som vedel ze pokrok ide evoluciou a nie revoluciou :-)
Odpovedať
Profilova fotka
juzs no ja neviem, ale pokial nebudu ludia ako je kuko tak v tom pripade sa splnia tvoje predpovede. :-(
Odpovedať
aquabelle: ja by som to videl skor tak ze ludi ako kuko treba brat s rezervou :-) ked povie ze navratnost 10 rokov tak by som si to prekladal ako ze to je velmi optimisticky odhad pri idealnych podmienkach a bezporuchovej prevadzke minielektrarne :-) ale povedzme si pravdu--zivot nie je idealny a uz vobec nie bezporuchovy .. takze navratnost 15-25 rokov by mohlo byt blizsie k realite :-) som realista nerobim predpovede :-) ale ked sa pozriem na spolocnost ako celok.. tak je mi jasne ze za 20 rokov tu bude mozno 10 percent populacie vo vlastnictve hybridneho alebo uplne elektrickeho automobilu..ostatny bud nebudu mat zaujem o prechod z benzinu/dieslu alebo nebudu mat prostriedky alebo pracuju s tazkou technikou ktora zatial prechod na elektrinu nezvladne :-) takze kolem a kolem nevravim ze to nepojde len ze to urcite nepojde za 2-5 rokov ako v kukovej vizii :-) tolko k automobilom.. a k nezavislosti na energii..to pojde este tazsie pretoze uz existujuca infrastruktura sucasneho vyvoja energetickeho odvetvia na SK a na celom svete je skor o prechode na alternativne zdroje ale na urovni dodavatelskych firiem ktore disponuju ovela vacsimi prostriedkami .. maju ludi a maju cestu ako dopravit energiu k ludom.. kolem a kolem..elektrina od EZ ta vyjde lacnejsie, mas to casovo a servisne nenarocne ..:-)
Odpovedať
aquabelle + kuko :-) nadsenie pre vec je sice fajn ale realita to nie je ;-) naco by som kupoval drahe zariadenie na vyrobu energie? naco by som konstrukciu mojho domu prisposoboval bateriam na energiu ked to pre mna znamena stratu miesta? naco by som si do domu vlacil zariadenia na premenu mojej vyrobenej energie na stredavy prud pouzitelny v domacnosti? naco by som sa vystavoval elektrosmogu, a chemikaliam zo zariadeni ktore mi maju simulovat to co dostanem do zasuvky bez pohnutia prstom? preco nicim zivotne prostredie tym ze kupujem zariadenia vyrobene z materialov ktore su potom pre prirodu vobec alebo tazko odburatelne? pre zabavu, optimizmus alebo preto ze chcem byt prikopnik? preco po mestach stale nebehaju vodikove vozidla ked ich marketingovy boom uz davno odoznel? pretoze energie ktore sa vynalozia na vyrobu vodiku su ovela vacsie ako na vyrobu benzinu...! nevravim ze nezavislost na energiach nie je mozna.. urcite je .. ale je to drahe, casovo narocne, vyzadujuce servis a hlavne .. z globalneho hladiska daleko narocnejsie a znecistujucejsie ako brat energiu z jadra :-)
Odpovedať
takze slovami basnika.. "Ano, dobre, ale priste..radeji ne" 8-)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?