Dan z pozemku pod cestou

poradi s tym niekto?,platime dan z pozemku pod cestou,ktora patri/pravdepodobne/VUC...sice len symbolicka suma,ale ako to tak vidime,asi to bude platit este aj nasa dcera atd.....su tam nejaki spoluvlastnici,ale tym to neponukneme na odkup,kedze podla nas,je ten pozemok nepouzitelny ...ta cesta je tam roky..dozvedeli sme sa to nedavno,upozornila nas pracovnicka obce,ze za ten kus musime ako vlastnik platit...predtym sme platili za cely pozemok a nejako sme si nevsimli ani nevedeli,kedze ide o dedicstvo viacerych parciel,.ze pozemok pod cestou je zcasti nas..co s tym,ma niekto realnu skusenost?dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
Dolezite je polozit otazku na ktoru chces odpoved :)
Odpovedať
@maria123 z pozemku, ktorý máte vo vlastníctve podľa mňa musíte platiť daň z nehnuteľnosti. Ak ste spoluvlastníci tak vo výške podielu. Ak platiť nechcete treba sa pozemku "zbaviť" bud ho predať alebo darovať najlepšie majiteľovi cesty. Inak je ťažko pre niekoho použiteľný.
Odpovedať
@maria123 otazka co tam vlastne mate ako je to osetrene, ci je tam najomna zmluva alebo za akych podmienok sa to tam uziva. Lebo by bola neunosna situacia aby Vy ako vlastnik pozemku ste na jednej strane mali nejake povinnosti a na druhej stane nemate ani moznost si vase vlastnictvo uzivat, lebo je tam nasackovany trebars aj s cestou niekto iny bars je to i sama slovenska republika. Preto by bolo najlepsie tomu kto cestu vlastni onuknut na odpredaj Vasu cestu, alebo s nim urobit najomnu zmluvu a nech dane plati dany subjekt.
Odpovedať
tak komu to patri? VUC, Vam , ci? dan platis za to co mas na LV. nechcete to ponuknut na predaj,lebo podla Vas je pozemok nevyuzitelny-nerozumiem, co je to za dovod. nechces platit predaj.
Odpovedať
@snowy66 je to cesta 1.tr. cize vlastnik stat,skor sme si to nevsimli asi aj preto,ze lezi na parcele,ktora je spolu s dalsimi parcelami sucastou celku,cast z neho sme predali/pozemok popri zmienenej ceste -orna poda/ a na liste vlastnictva je uvedene,ze vsetky parcely,teda aj ta pod cestou,su sucastou dvora a zahrady,su v jednom celku. Blizsie info neviem,neorientujem sa v tychto veciach,je to dedicstvo po manzelovych rodicoch,doposial sme vsetky dane v obci,kde to je,platili,ale vyvstal okamzik,ze ked sme si mysleli,ze uz tam ziadne zavazky nebudeme mat,ozval sa obecny urad,ze este je tam parcela/pod cestou/ a ze sme vlastnik teda platit,ja som sa chcela spytat,ako sa dobuducna zbavit tejto povinnosti,ved to budu musiet platit snad dalsie generacie,hoci ide o symbolicku sumu.
Odpovedať
Cesta 1. triedy? - oslovte obec, ale skor mesto bude majitelom a odpredajte to.
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 vlastnikom ste vy a nie stat ten tam moze mat tak akurat vecne bremeno
Odpovedať
@siberiax vlastnikom pozemku sme my,vlastnikom cesty na nom je stat,a uz vidim ten zaujem statu to odkupit.. ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 tak ak tam nie je vecne bremeno, povedz ze tam das rampu :-p
Odpovedať
@maria123 Ahoj. Daň z pozemku vždy platí majitel toho pozemku, čili v tomto případě Vy. Druhá věc je ta stavba ( silnice ) na Vašem pozemku. Toto dědictví po totalitě si musíte vyřídit a vyjasnit s majitelem ( provozovatelem ) silnice. Nejlepší řešení je převod pozemku pod stavbou na majitele stavby, čili na stát. V tomto případě bych doporučil darování, pokud se jedná pouze o pár metrů čtverečních. Pokud se ale jedná o velkou plochu, tak pouze prodej státu za tržní cenu. :-)
Odpovedať
@praoteccech skor keby to stat odkupil ako celok, tu parcelu,kde je asi5vlastnikov,z toho jeden neznamy...,ale ako mam informacie velmi sa do toho nehrnie,vykupuje sa pod dialnicami,priparavuje sa,alebo uz je?vyvlastnovanie,atd.je zbytocne o tom polemizovat,dan zaplatit musime,ale skus ty nieco statu nezaplatit,chcela by som sa toho zbavit,aby to nemusela v buducne platit dcera prip aj jej deti...katastrofa to kuskovanie parciel za komunistov,v Cechach ste to mali ine...
Odpovedať
@maria123 Ahoj. Ono je celkem jedno, kolik je spoluvlastníků. Když se toho podílu chceš zbavit, tak ho ze zákona musíš nabídnout ostatním spoluvlastníkům. Třeba se některý najde a podíl si převezme na sebe. Pokud to ale všichni odmítnou, tak ten svůj podíl po uplynutí jakési zákonné lhůty můžeš prodat, darovat i bez jejich souhlasu. Čili, po té lhůtě to daruj státu. V případě, že by to stát nechtěl přijat, tak žádej odstranění stavby. Pak si to stát ( zastoupený nějakým chytrolínem ) rád převezme. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@praoteccech v pripade najmu a moze dohodnut prenajimatel ze dan plati najomca. Ja by som postupoval ponukou na odkupenie, v takom poradi ako si popisal. Ak by majitel cesty nechcel odkupit, poslal by som mu poslednu vyzvu a ak ziadna alebo negativna reakcia, navrh na sud, bud odstranenie stavby, alebo odskodnenie. Neexistuje aby ako majitel nehnutelnosti som mal len povinnosti a ziadne uzitky.
Odpovedať
@maria123 za komunistov ci na sk ci v cechach to bolo rovnake. Nema vyznam polemizovat, vy musite byt aktivni a urobit statu ponuku (po osloveni otatnych vlastnikov), ak nebude nijaka reakcia od majitela cesty nech je nim ktokolvek, navrh na sud.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?