Čo musí predchádzať návrhu na súd na zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva?

Ahojte, jeden podnikateľ skúpil okolité parcely a aj podiel na parcele, kde som spoluvlastníkom spolu s ďalším pánom. Takže na našej parcele sú traja spoluvlastníci - istý podnikateľ vlastní 5/8, jeden pán vlastní 2/8 a ja 1/8. Podnikateľ si dal vypracovať geometrický plán a chce dohodou zrušiť spoluvlastníctvo. Najprv som s tým rozdelením moc nesúhlasil, ale už v podstate súhlasím. Dohodu som mu chcel pred notárom podpísať, ale keďže sa nedostavil tretí spoluvlastník, tak som ju nepodpísal. Podnikateľ sa začal vyhrážať, že bude žiadať zrušenie spoluvlastníctva súdnou cestou. Môže žiadať zrušenie spoluvlastníctva súdnou cestou len tak? Nemal nás najprv písomne vyzvať k uzavretiu dohody o zrušení spoluvlastníctva? S tým, že by nám dal nejakú dobu na vyjadrenie? Komunikovali sme iba telefonicky, písomne nás nevyzval. Je síce pekné, že nežiada od nás náklady na geometrický plán (však nakoniec to rozdelenie inicioval on). Nemal nás však prizvať k vytýčeniu novej parcely? Iba vravel, že parcela je už rozdelená a vytýčená kolíkmi, že sa máme ísť pozrieť. Kolíky však už v teréne nie sú... Máme nárok na overenú kópiu geometrického plánu alebo sa máme uspokojiť iba s nascanovanou časťou GP, ktorá je súčasťou dohody o zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva? Keby dal naozaj návrh na súd, myslím, že sa platí okrem iného súdny poplatok 6% z ceny majetku. Z akého podielu by sa platilo týchto 6%? Z jeho podielu alebo nášho podielu? Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
ak ste bol spoluvlastníkom parcely aj pred predajom a Vám nebol ponúknutý, predaj sa dá do x rokov napadnúť a vrátiť späť ale išiel by som do toho len s právnikom.Ak s predajom súhlasíte, nemusíte mať žiadne obavy, vytýčenie bez Vášho súhlasu a predaj nie je možný.
Odpovedať
@jan45 Parcelu sme vlastnili 5 spoluvlastníci. Od troch spoluvlastníkov kúpil ich podiel. Iba jeden z týchto spoluvlastníkov uplatnil predkupné právo - písomne nás vyzval, že si môžeme kúpiť jeho podiel. Takže u ostatných dvoch spoluvlastníkov sa tento prevod môže napadnúť na súde - myslím, že do troch rokov. Len mne išlo skôr o to, že či môže za týchto okolností dať návrh na súd na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva? Mal som za to, že nás mal vyzvať písomne - napr. listom do vlastných rúk, aby súdu mohol dokázať, že sa o dohodu pokúsil. Aj sa mi trochu nepáči, že rozdelenie rieši iba jeho samotného, ja s tým ďalším pánom by sme ostali na novej parcele znovu spoluvlastníci. Ale asi to tak môže byť...
Odpovedať
Profilova fotka
@jans tak to nie, ak už rozdelenie, tak v parcele sa oddelia všetci vlastníci, práve s tým nesúhlaste a o tom môže rozhodovať súd. Ale to, že jeho niečo súri Vás nemusí zaujímať Veď Vy môžete mať záujem práve na druhej strane parcely.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?