Bývanie v paneláku, statika a nosnosť múrov...

Sťahujeme sa do 13 poschodovej bytovky, konkrétne na 7 poschodie ideme..... No a napadla ma takáto vec: nepoznáme susedov, ale raz som si nechtiac vypočula rozhovor suseda nad nami, že ide búrať nosnú priečku, bez statika a bez povolenia. Ktovie, koľkí nad nami to takto vybúrali aj bez povolenia a zhodnotenia statikom. Zaujímalo by ma, čo by sa mohlo stať, ak by to bolo tak..... Môže mi začať praskať stena, alebo čo sa vlastne deje, keď sa statika domu naruší??? S bývaním v paneláku veľké skúsenosti nemám, a popravde bojím sa trocha toho, akí susedia bývajú nad nami, a čo všetko upravovali či búrali.... Nechcelo sa im vybavovať povolenie a platiť statika, tak vybúrali len tak, no a mňa chytá panika trošku z toho, či by nás narušenie statiky nemohlo nejako ohroziť
Odpovedať
@zuzka_puska Toto je jedna z veci na ktoru uz davno upozornuju experti. Druha je, ze jadra boli povodne bakelitove lahke konstrukcie a vsetci si ich vymurovali, co taktiez vahovo kapanek meni staticke parametre. Realita je taka, ze toto sa deje, resp. dialo v KAZDOM panelaku na slovensku. Faktom ale je, ze som este o nejakom dopade nepocul. Traduje sa, ze za totality sa vsetko dimenzovalo s rezervou 100%, napr. ze vytah s nosnostou 500kg realne unesie tonu. Ak to plati aj na statiku panelakov, tak sa asi niet coho bat. :-)
Odpovedať
Možno iba sused nechce nových susedov a preto rozprával tak nahlas :-D :-D :-D
Odpovedať
@cache Každé lano výťahu unesie minimálne tonu, takže ak sú 4, tak... to je matematika, ale fyzika je na tej betónovej doske ako protizávaží, ktorá je dimenzovaná, na určitú záťaž kabíny a tiež motor, ktorému môžu preťaženia robiť problémy - ale to je trochu mimo témy... :-) Čo sa nosnej priečky týka, búranie je jedna vec... a možno iba nebolo počuť celý rozhovor, keď sused povedal, že to nahradí nejakou kovovou konštrukciou... A čo sa jadier týka a hmotnosti ich murovaných náhrad - už som to tu písal - keď má niekto v byte plné knihovníčky kníh, plné skrine oblečenia a nebodaj ešte aj v obývačke klavír... o nejaké vymurované jadro z desiny porobetónu by som sa vôbec nebál... :-)
Odpovedať
@cache ono doteraz sa dimenzuju veci s rezervou aspon 100%, je to bezne... @jan45 urcite bude suhlasit :)
Odpovedať
dakujem, som trosku pokojnejsia... Co sa tyka suseda, pocula som cely ,takmer cely rozhovor, teda co sa tyka burania nosnej priecky, povedal presne ze sa mu nechce 2 mesiace cakat na povolenia a oznamovat nieco susedom, ze priecku vybura len tak, sak to je len par hodin hluku a bude to robit vtedy ked budu susedia v robote, cize v dopoludnajsich hodinach, takze to si nikto ani nevsimne :) :) no a ja som sedela na balkone a vsetko som pocuvala no :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
panely boli skutočne z rôznych dôvodov predimenzované, ale podceňovať búranie nosného panelu netreba. Konštrukcia paneláku je priestorová, namáhanie sa rozloží, takže riziko náhleho zrútenia pri poškodení jedného panelu nehrozí, ale mal som konkrétny prípad, keď na 3. poschodí 7- podlažného paneláku vybúrali stenu a ke´d začali praskať spoje panelov na prízemí, hľadali riešenie. Vyjadrenie statika je oveľa lacnejšie ako spevňovanie paneláku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?