Bývanie so súrodencami na jednom pozemku.

Ahojte, mal by som otázku ohľadne bývania súrodencov na jednom pozemku. Rodičia nám chcú poskytnúť pozemok 3 súrodencom pozemok má rozlohu asi 3500m2. To či tam budeme bývať všetci 3 sa ešte nevie. Dvaja sme rozhodnutý že by sme išli stavať. Zaujímal by ma váš názor bývanie s súrodencami na jednom pozemku. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
5
@007tomams nic proti surodencom ale dala by som pozemok rozparcelovat aby mal kazdy svoje..
Odpovedať
Profilova fotka
Preco ho nerozdelite a kazdy si nenecha 1/3 a budete mat pokoj ? Hentak budete mat len starosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ si rozumiete a budú majetkové veci poriesene koser, nevidim dovod prečo nie. Od začiatku jasne pravidlá, návštevy neohlásené a tak... Všetko ale doťahovať ako keby ste boli cudzí, žiadne argumenty načo cestu, ved môžu chodiť,ved je to brat... Nikdy nevies co zivot prinesie. Stačí keď sa jeden odsťahuje a je problem... Pri darovaní pozemku ale musíte mať preverené či vám výstavbu troch a rozdelenie toho pozemku povolia, či elektrikári majú kapacitu, či je možné vybudovať prístupovú cestu... Je toho veľa a dá sa. Pre mňa fajn predstava byvat so súrodencami na blízku.
Odpovedať
@007tomams PRečo na jednom pozemku? Veď si ten pozemok rozdelíte a každý bude mať vlastný pozemok. Akurát budeš mať susedov súrodencov. Alebo to plánujete mať ako spoločný dvor napr. v spoluvlastníctve? Pokiaľ sa dá, nerobte to. Pekne si to rozdeľte, nech má každý svoje vlastné. Ak nebudete spolu vychádzať, tak si postavíte ploty a máte každý vlastné.
Odpovedať
Pozemok je momentálne v celku. Plánuje sa rozparcelovať aby mal každý to svoje. Len priateľka chce aby sme začali "sami" a kúpili pozemok kdesi inde mimo všetkých. čo mne príde ako hlúposť keď pozemok je dosť veľký a každý bude mať na ňom to svoje a svoje súkromie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ono väčšinou nie je problém so súrodencami. Problémi nastávajú keď začnú dediť potomkovia. Ja by som za sestru dal aj ruku do ohňa,ale aj tak si obaja riešime svoje aby sa raz bratranci nepohlušili. 😊 :-)
Odpovedať
@007tomams Rešpektuj aj názor priateľky. V niektorých prípadoch to nie je výhra, mať súrodenca ako suseda. Možn osa len bojí, že sa do vás budú až príliš starať. Alebo sa bojí, že raz jej to budeš vyhadzovať na oči, že pozemok bol tvojich rodičov. Možno sa tam nebude cítiť dobre, keďže to raz patrilo tvojej rodine a bude tam mať pocit, že je stále cudzia. Už tu na fóre bola nejedna taká téma, kde pisateľka bývala u svokrovcov, či svokrovci im dali pozemok a stále jej dávali pocítiť ,že nie je pani v dome, lebo to nie je jej. Napr. taká kontrolná otázka: Komu darujú ten pozemok tvoji rodičia? Tebe? Alebo tebe a manželke pol na pol? Ak len tebe, tak čo urobíš? Daruješ jej polovicu? Ja ju chápem. Chce mať niečo, čo bude patriť vám obom. Nie iba tebe a ty jej tam umožníš bývať. Ako by sa tebe bývalo v dome, ktorý by zdedila tvoja manželka? Nemusíte hneď kupovať iný pozemok. Porozprávaj sa s ňou. Ak finačne máte aj na iný pozemovk, daj jej možnosť - nech hľadá iný. Nech skúsi nájsť nejaký vyhovujúci. Napr. aj mne ponúkli rodičia pozemok vzadu, na záhrade. Ja som to odmietol hneď. Nechcem, aby všetci v dome videli, kedy chodím domov, kedy do roboty, kedy mám dovolenku, kedy som na záhrade a čo tam robím... Práve preto som sa z domu odsťahoval. Kúpili sme si vlastný, úplne inde. Tvoju parcelu môžeš predať súrodencom, aby si získal na stavbu nejaké prostriedky alebo si to necháš pre deti. Tých pár rokov, kým deti budú potrebovať stavať ubehne rýchlo. Pozemok sa nestratí, nezhrdzavie. Ak chceš, aby manželka nebola v dome nešťastná, tak daj jej šancu. Možno zistí, že voľné pozemky nie sú, alebo že sú veľmi drahé a bude súhlasiť s výstavbou na rodičovskom pozemku.
Odpovedať
Našiel som tú tému. Prečítaj si to a skús sa vžiť do pocitov tvojej priateľky. Alebo skús si predstaviť, že ona by dostala pozemok a ty by si tam býval, pričom by si so svokrovcami nevychádzal práveš najlepšie. http://www.modrastrecha.sk/forum/voln... Ak chcete byť dlho spolu, tak ju počúvaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@007tomams prečo nie? Rozdeliť geometrickým plánom a máte dostatok miesta na súkromie a ked sa vám zažiada návšteva, tak to nemáte ďaleko...
Odpovedať
chrobak7: momentálne je to priateľka a nie žena, aj keď už skoro 6 rokov. Pozemok darujú mne ako synovi. Taktiež predpokladám keby má priateľka pozemok tak jej rodičia ho darujú jej a nie mne. Pozemok je od mojich rodičov dostatočne vzdialený aj keď sa nachádza v tej istej dedine. Rozprávali sme sa o tom. Určitú dobu hovorila o tom že nepôjde tam, po nejakej dobe zmenila názor a povedala že tak pôjdeme stavať tam. A opäť po nejakej dobe zmenila názor že ona tam nechce ísť. :-S Po iných pozemkoch sme pozerali, ale ceny pozemkov sa pohybujú od 15000 hore za 700m2 a hore... čo je dosť prestrelená cena. Pričom ten pozemok čo by bol náš tak je mierne svahovitý a celý deň je na ňom slnko celý rok. V okolí čo sú pozemky pekné tak sú drahé.
Odpovedať
@007tomams Bože, čo by som dal zato, aby som si mohol kupiť pozemok za 15 tis. Eur 7 árov :D Známi prednedávnom kúpil 550 m2 za 86 tis. Eur :D PS: Na celkové zhodnotenie situácie, by sme museli počuť aj názor priateľky :) Ale chrobák to povedal dobre. Ideš stavať sám, výlučne z tvojich financií ? Hypotéku budeš brať výlučne na seba ? Ak áno a nie ste zobratý, tak tá žena po prípadnom rozvode skončí na ulici, hoc by sa hypo splácala ja z jej platu. Ak chceš ísť do financovania spolu s ňou, tak tiež nie je fajn, ak pozemok pod domom nepatrí ani z časti jej ... Takže z tohoto pohľadu by som sa jej nečudoval. Ďalšia vec je, akých máš súrodencov a hlavne ako to vidí priatelka ... Nakoľko tebe sa môžu zdať super, ona ich možno len "trpí" kvôli tebe ... Je toho veľa ... V každom prípade, ak to s ňou myslíš vážne, tak treba len otvorene debatovať a argumentovať + docieliť, aby boli obe strany spokojné. Stále vieš svojich cca 1150 m2 vieš určite predať a následne doplatod, za obdobný pozemok v okolí bude pravdepodobne "smiešny" , keď u Vás idú 7 árové pozemky za 15 tis...
Odpovedať
@007tomams musis ratat s tym ze medzi vami sa moze cokolvek stat. Bolo by fajn keby vztahy zostali idealne ale nie vzdy to tak zostane preto treba predvidat. Pozemok by som rozdelil, nech kazdy ma to svoje a s tym nech si naraba ako uzna za vhodne :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
15 000 je fakt málo za pozemok, v hypotéke sa to tak neprejaví výrazne, podľa mňa to nie je taká suma, aby si musel riskovať, že priateľka nebude spokojná. Ty by si chcel bývať na "jednej kope" s jej rodinou s tým že keby vznikli problémy, nepoznáš ich dôverne, nevieš ako by sa zachovali, prípadne ak by ste mali problém vy dvaja, obával by si sa že pridrži stranu jej a tebe budú robiť napriek? Ak ti darujú, pozemok si nechaj, bude to tvoj majetok, ktorý určite nestratí na hodnote, ale naopak časom získa a potom sa môžeš rozhodnúť, či ho predáš alebo necháš napríklad deťom a vy si postavte domček na vlastnom. Kľudne sa dohodníte aj na nejakých kompromisoch, muž si väčšinou na zariadení napríklad nepotrpí, tak sa môžte dohodnúť, že ak sa bude kupovať pozemok, bude zariadenie lacnejšie/nie nejaké dizajnové/drahé a tak, aby sa trocha vyrovnal ten rozdiel 15 000.
Odpovedať
Ahoj, píšeš ako keby o nás... moji svokrovci mali pozemok vo veľkosti asi 30a, bol dlhý asi 150m a široký asi 20m. Rozdelili to rozparcelovaním na 3 pozemky a pozdlž pozemkov na jednej strane "súkromná" cesta. Dvaja už postavené máme.. My sme stavali ako prvý, náš pozemok ako ako druhý od ulice. Za mňa, už nikomu niečo takéto neodporúčam :-D Švagor si postavil 2m betonový múr, že aby sme mu stále nepozerali do záhrady a na terasu... :-D pritom my sa inak k domu nedostaneme, aby sme nešli okolo... aj keď sú možno na začiatku tie vzťahy ideálne, pri stavaní a bývaní to už môže byť úplne inak. Teda ja to veľmi neodporúčam, bývame rok, ale celý rok, čím ďalej tým viac uvažujem o predaji... mali sme normálne vzťahy, ale zatial ani oni neboli u nás, ani my u "susedov"
Odpovedať
1/3 pozemku pojde tebe ... vezmi si ho ... a potom to predas a chodte byvat inde .. ten pozemok kazdopadne ber, nie ze sa ho vzdas ... pre mna idealne riesenie boze, ja som dal za pozemok BRUTALNE tisice, ludia za tu sumu si postavia dom, co by som ja dal za to, keby som od rodicov dostal tak velky pozemok :( :( :(
Odpovedať
@007tomams Ahoj. My máme postavený dom vedľa mojej sestry. Teda ona vedľa nás, keďže sme stavali ako prví :) Pozemok sme rozparcelovali, každý máme svoj kúsok pôdy.. Tvoju priateľku chápem.. Tiež nie som z tohto nažívania nejako extra nadšená, a to mi je susedou vlastná sestra, s ktorou máme dobré vzťahy. Ale všetko má svoje plusy i mínusy.
Odpovedať
@atak77 no ale vieš, poznám nuž pár prípadov keď pozemok rodičia darovali s podmienkou, že tam deti postavia dom. Nie že ho dostanú a predajú.
Odpovedať
Keď sa priateľke nepáči, nech zaobstará druhy pozemok zadarmo a môžte vyberať, teraz je priateľka a zachviľu už nemusí byt. Za mňa áno, keď si rozumiete v rodine a viete sa dohodnúť, ušetríš 15 000, čo je dosť, každý by len navyšoval pôžičky,ale treba to každý mesiac platiť potom, a z 15 000 EUR na úvery je hneď 25 000 vďaka úrokom. Opakujem keď ste normálni v rodine tak prečo nie, priateľka by si to mala vážiť a nie ťa hnať do ďalšieho úveru. Ty musíš poznať súrodencov.
Odpovedať
@atak77 bratranec dostal od rodicov pozemok. Ratali s tym ze si tam postavi dom, bude tam byvat a podobne. Rodicia dlho vahali ci mu ho daruju, ale ked casto omielal ze chce stavat tak mu ho dali. Vysledok? pozemok dostal, predal a kupil si iny na druhom konci slovenska.. teta ma dodnes z toho hlavu v smutku
Odpovedať
@007tomams My sme dostali pozemok od mojich rodičov. Ale dali nám ho kúpno-predajnou zmluvou za 1 euro, pekne polovicu mne a polovicu na manžela sme napísali.
Odpovedať
@matula982 otázka je , že či tie pošramotené vztahy / ak doteraz boli v poriadku/ stoja za to. Ak napríklad rodičia darujú dietatu pozemok napríklad vedla seba s tým, že tam bude stavať, to dieta vie, že tam stavať nechce a že to predá tak to nie je fér. Narovinu nech povie, že tam bývať nechce a kúpi si pozemok za svoje a kde chce.
Odpovedať
@mariankaa neber to vobec osobne. Ja by som toto po mojich životných skúsenostiach nikdy nespravila. Darom a iba svojmu.
Odpovedať
Profilova fotka
@007tomams pokiaľ máte dobré vzťahy medzi sebou tak nevidím dôvod prečo by to malo byť zle. Aspoň si budete na blízku keď niečo budete potrebovať:-)
Odpovedať
@matus31 Treba aj troška rozmýšlať. 700 metrový pozemok v okolí, stojí 15 tis. Eur ... Jemu ale vlastnícke právo k tomu cca 1150 m2 pozemku nezanikne. Môže ho predať, možno ešte za viac, ako kúpi 700 árový ...
Odpovedať
@lubk0 sak rozmyšlaj kľudne, nezanikne ale načo by to robil? Si uvedomte že neviete akých budete mat susedov inde, nemusí to byt vôbec výhra, je tu veľa tém o tom ako si ludia nerozumejú a robia napriek. Takže silou mocou sa trepať inde, neviem načo. Ako písala moncurienula keď máju dobre vzťahy tak si pomôžu.
Odpovedať
@mateson Jasné. Viem, že sa v živote stáva čokoľvek. Ale u nás je to zasa tak, že celú stavbu väčšinou financuje manžel (bez úveru či hypo). Ja síce pracujem, ale ani zďaleka by to nestačilo..
Odpovedať
@mateson to veru, na takéto niečo musí mať človek čoto už prežité :-)
Odpovedať
Vždy je to všetko o ludoch. Určite by bolo total nefer voči rodičom prijat pozemok a následne postavit dom úplne inde. Nikdy nevieš akých susedov budeš mat, takto ich aspon poznáš. Doležité je aké máte vztahy a či si ako súrodenci vychádzate a ste si ochotní pomoct. Ja som chcela so sestrou kúpit dva pozemky vedla seba a proti bol moj aj jej muž. Mám ešte brata a jeho žena mala voči našim dobrým vztahom vždy nejaké výhrady. Skludnila sa až posledných 5 rokov. My traja súrodenci si vychádzame super a nikdy jeden na druhého nedáme dopustit a tak by to malo byt aj v iných rodinách. Ak má priatelka problém, nech si kúpi pozemok za vlastné. Je obrovské plus, že nemusíte pozemok kupovat a ona ho princezná nechce. Okrem toho je to len priatelka a o nejaký čas byt nemusí. Budte vdačný za každú pomoc a to že pozemok možete mat zadara je super. Čo by mnohí za to dali. Dom zhltne podstatne viac financií ako si dokážete pripustit. Okrem toho ak vám bude na vašich susedských vztahoch záležat, bude to mat viac pozitív ako napr. pomoc pri postrážení detí. Vždy je fajn ked je rodina nablízku.
Odpovedať
@bubulka722 najhorsie je ze clovek nevie, co bude o rok, o dva. CI sa medzi surodencami nieco nestane ako budu vychadzat. Pokial by bol normalne pozemok predeleny tak by to bola parada :-)
Odpovedať
mna tu najviac zarazila tvoja odpoved, kde si sa ohradil, ze je to priatelka, nie manzelka... akoby si ju staval na druhu kolaj uz teraz. nie som si ista, ci je to dobry zaciatok uvah o dome so surodencami :/
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?