Ako presvedčiť manžela o stavbe domu?

Poraďte mi, ako mám presvedčiť manžela, aby sme postavili nový malý bungalov namiesto toho, aby sme rekonštruovali jeho starý 60- ročný rodičovský dom. Ja už strácam nádej, že sa mi to podarí.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
To si daj veru zalezat ta rekonstrukcia vas vyde na skoro to iste a vysledok bude ...... rekonstrukcia stareho domu je len vyhadzovanie penazi , vela stastia pri prehovarani
Odpovedať
Profilova fotka
1.Nech si dá vypracovať cenovú ponuku vo viacerých firmách - robia to zadarmo - bude tam vyčíslený materiál aj práca 2.Potom druhú cenovú ponuku na bungalov.. 3. Už v bode 1 sa rozhodne pre bungalov:_)
Odpovedať
Tiez si myslim,ze rekonstrukcia stareho domu nevyjde lacnejsie ako stavba noveho. Treba mu jednoducho vysvetlit, ze novy dom je novy, bude mat lepsie dispozicne riesenie, bude modernejsi a postaveny z modernejsich materialov.
Odpovedať
súhlasím s vyjadrenými názormi...nový dom jednoznačne..:-)
Odpovedať
fiiha no ja som musela presviedcat toho mojho aby sme isli po dvoch rokov z podnajmu do svojho a aby to to nase nebol zaprdeny byt v petrzalke ale pekny domcurik pri ba , to sa mi podarilo, zhruuba tak tri styri mesiace ale pochopil aj sam.. ale toto sa cudujem, ze vobec treba muzovi dospelemu vysvetlovat že do takej starej barabizne vrazi aj posledne euro, a ani len navstevu si tam nezavolate pre tu hambu... pokial nieste milionari, z toho nic pekne mat nebudete, nic utulne, nic svoje, je to privelky kompromis... ked za rovnake peniaze mozete mat dom podla svojich snov a nezmeirovat sa dokonc azivota s podorysom a iynymi vecami ktore niesu podla vas, a tym padom v nom nikdy nebudete uplne psokojny,,, to sa uz len z toho neoplati, ze za tolke peniaze NIKDY nebudete uplne spokojní....hmm ti chlapi :)
Odpovedať
Profilova fotka
Lenže niekedy je citový faktor silnejší ako ekonomický, aj to treba brať do úvahy a rešpektovať to, hlavne ak ten starý dom má "dušu"...ja osobne som zbúral takmer 60ročný dom "bez duše" a staviame nové na pôvodných základoch. Zo starého by mi boli zostali iba obvodové múry prízemia a vymurovanie nových obvodových múrov prízemia odhadujem na pôdoryse 10x13 aj s prácou okolo 3000€, aj to som asi prehnal. Pritom sme si to navrhli ako sa nám páčilo a nič nás neobmedzovalo. To je uznajte pri stavbe domu nepodstatná suma. Záleží aj od lokality a celkového stavu domu.
Odpovedať
@rg71 A čo ak by presvedčil teba aby si rekonštruovala? Stavba domu je stresujúca udalosť a rekonštrukcia nemusí byť drahá, životnosť základných častí kvalitného domu sú stovky rokov. Tiež je podstatná lokalita. ... Navrhujem vypočuť si argumenty oboch strán a rozhodnúť sa podľa zdravého rozumu. Nepresviedčať ale hľadať pravdu.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ nieje starý dom v dezolátnom stave tak je zbytočnosť stavať nový.Rekonštruovať starý dom sa dá dvomi spôsobmi.Bez rozumu a s rozumom.
Odpovedať
@sefaa Zas nerozpravaj o zaprdenom byte v Petrzalke, ked ten je niekedy ovela lepsi ako lacny bungalov 10x12 metrov postaveny na byvalom kukuricnom poli s tym ze mas este zahradku 5x5 metrov ohranicenu murmi domov susedov, ktori su natlaceny hned pri dome. :-D
Odpovedať
@dwight888 no ja si to nemylsim, mozno pre niekoho fajn.... aspon teda pre mna nie... pyt v petrzalke ma v priemere asi 50,60 m stvorcových a steny toho bytu ako aj strop ci podlahu zdielas s 20 timi dalsimi susedmi okolo... nehovorim o nesukromi.. aj keby mal dom menej ako pises, je to lepsie ( minimalne logickejsie ).. ale ako kto uzna co je vyhodnejsie pre mna, nemusi byt aj pre teba ved to je jasne ... vela statsia :)
Odpovedať
@sefaa Tak kazdemu vyhovuje nieco ine. Moj byt v Petrzalke ma 91 m2, sukromia mam viac nez dost, byvam totiz na najvyssom poschodi a nikto mi nedupe nad hlavou. ALe jasne, v panelaku je viac susedov, nieco pocut je. Ale o nesukromi mozno rozpravat aj v tych satelitnych mesteckach kde su natlacene domceky vedla seba, jeden vedla druheho lebo developer setri miesto a pozemky su drahe. V lete sediet v zahrade, tak pocujes susedove kazde slovo, ked je 1,5 od teba (za plotom). Mam kolegov s rovnakymi nazormi ako ty, vacsina z nich nie je z BA, takze maju svoje dedinske zvyky a pohrdaju bytmi a radsej idu byvat niekde za BA. Ale sranda je tiez, ze ja som v robote za 11 minut rano, nemu trva cesta bezne 35 minut a ked je havaria niekde, tak aj hodinu. A to nehovorim o tom,ze este musi rozvazat manzelku, deti a polku zivota stravi v aute. Ako tiez som za rodinny dom,ale klasicky a poriadny (nie lacny bungalov) a najlepsie na kraji mesta (nie 15 km a dalej od mesta) :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by ste stavali nový dom,tak by ste ten starý predali?Kupovali nový pozemok na nový dom?Alebo by ste zbúrali starý,a na tom mieste postavili nov?,Predať dom može byt dost tažké.Kúpit dobrý pozemok za dobrú cenu takisto.Neviem kde máte ten strý dom.Záleží dost na lokalite.A ak by ste chceli stavat na mieste starého a ten zbúrat,No aj búranie niečo stojí.Treba si zrátat mínusy a plusy na jednej aj druhej strane.A aj to aký je pozemok kde je starý dom.Je iné mať starý dom prerobený s krásnym pozemkom,zahradou,súkromím.A iné mať nový bungalov na malom pozemku a susedov nalepených. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
vieš ono je to ťažko,treba si vykonzultovať prečo tam nechceš ísť,lebo tvrdenie,že postaviť nové ak je ten dom zdravý neobstojí,viem,že prerábka domu je cenovo ako stavba domu,ale za tú cenu máš väčšinou väčší s väčším pozemkom,nie nejaký 5á pozemok s 80m2 domom,nové domy tak isto sadajú,to jesť aj pukajú,nové materiály sú tu chvíľu a nik nevie čo to spraví za niekoľko desaťročí a aj keď postavíš podľa svojich predstáv za chvíľu sa ti nebude ľúbiť to a to alebo to sme mohli robiť inak a ešte nepostavíš za chvíĺu,rekonštrukcia zväčša nie je tak časovo náročná,takže si pekne v kľude sadnite a porozprávajte sa o tom x-)
Odpovedať
@dwight888 hej no ja zijem v panelaku uz 24 rokov, a tiez byvam na vrchu a do domu sa práve preto tesím... z panelaku mi cesta dopráce trvala vzdy okolo 15 minut, teraz bude 20... na balkone si v lete pocujes susedov asi 12 tich , ja si budem pocut dvoch... a dom ma 102 m stvorcových a vacsi by osm nechcela ani za nic, lebo otrokom vlastneho domu ci zahrady byt odmietam .. za to povazujem super si ho sam navrhnut, sama rozhodnem, kolko do neho investujem, kolko ho zateplim, mam moznost si ho urobit akopasivny, nepreplatit aj gate, rozhodnut sa nad kurenim, a milionom dalsich veci, mam kde zaparkovat, mozem sa rano prejst po vlastnej neosratej tráve a nadýchnut sa vzduchu nie vyfuku, (maximálne ku mne dojde vona ohnika ci palenej trávy, ja osobne to mám radsej tieto vone na dedinsky sposob nez na mestsky )... samozrejme ma vsteko svoje vyhody a nevyhody...ide len o to, kto si co da podla svojho vkusu do stlpceka plus a co do stlpceka minus.. :)
Odpovedať
Bol u nas kurenar. Hovori, ze dokoncil prerabku domu od babicky, ale ze by uz do toho nikdy nesiel. Tvoj manzel to pochopi az potom. Ale verim, ze ak je tak odhodlany, tak to spravi perfektne a pre teba :) Tak sa neboj.
Odpovedať
@sefaa na 100% s tebou súhlasím a nevšímaj si tie priblblé názory od dwight888. Je to evidentne provokatér ;-) zo zaprdaného bytu 8-)
Odpovedať
Urcite postav novy dom!!! Keby si si mala vybrat ci kupis nove auto za 10 tisic alebo budes jazdit svojou starou kraksnou pricom vies, ze minimalne 10 tisic das za generalnu opravu motora a pritom interier bude stale stary, zaprdeny, zapraseny, ojazdeny (hej, das si potahy, koberceky, prestriekas karoseriu) ale stale je to len stare auto a vyhodene stejne prachy :)
Odpovedať
@rg71 Dobrý den. Váš dotaz je ve správné rubrice. Divím se, že spousta lidí odpovídá na něco, na co jste se vůbec neptala. U Vás je to problém vzájemného vztahu mezi Vámi a manželem, o schopnosti nalést společné řešení. Chtěl bych vidět, jak by se ti samí radiči vyjídřili k manželové otázce, jak přesvědčit manželku, aby rekonstruovala můj rodný dům ? ČIli tato otázka nemá se stavebnictvím nic společného. Jeden z Vás musí kapitulovat a to tak, že totálně. Ono radit, co je lepší, jestli oprava, nebo stavba nového je nemožné. Hledat pravdu je nemožné. Jakou pravdu? Vaši? Jeho? Moji? Nebo jinou pravdu ? Nelze. Je to pouze a jenom na dohodě, na domluvě na nalezení řešení mezi Vámi dvěma. Většina ženských na vyřešení tohoto svého problému používá tisíce malých, ženských pastí. Nicméně, když chci investovat, tak musím mít prachy, schopnost splácet a předpoklad, že to nebude marná práce. ( např. postavíte, protože manžela donutíte silou a rozpadne se manželství. Pak se budete ptát, jak to udělat, aby se ten barák nemusel prodat atd..... ) Čili otázka těžká, rada skoro nemožná. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Rozhodnúť sa musíš sama, resp. ste na to dvaja - na hádku, hľadanie argumetov, kompromisov... My sme prerábali 50 ročný rodičovský dom a stálo nás to cca 60 tis. € - rekonštrukcia v podstate "na kľúč". Išla by som do toho opäť. Tiež boli argumenty, že za tie peniaze sme mohli postaviť nový - určite nepostavili! Podľa mňa neobstojí ani argument @xane - za mňa: radšej staršie auto v super stave ako nové - ak ušetrím cca polovicu z ceny nového :-) Krásny týždeň!
Odpovedať
Ďakujem všetkým za názor. Dúfam, že nájdeme kompromis, ktorý bude vyhovovať obidvom. Prajem pekný deň.
Odpovedať
@ivetz Rekonštrukcia nemusí stáť 60 tisíc, tí čo majú čas si to spravia svojpomocne lacnejšie. V staršom dome môžu hneď bývať a pomaly ho prerábať, najprv okná, potom zateplenie... ako budú peniaze, nemusia sa zadĺžiť a báť sa že im banka zoberie všetko.
Odpovedať
@radopp Určite súhlasím :-) Je to individuálne, závisí to od veľa faktorov ... Keby sme si to boli robili svojpomocne, ušetrili by sme 16 tis. €. Ale asi by to netrvalo 6 mesiacov.
Odpovedať
@ivetz Závisí koľko zarábate, pre bežne zarábajúcich ľudí je to najlepšie platená práca v ich živote. :-) Remeselníci a firmy nevedia čo pýtať.
Odpovedať
@rg71 co chcete rekonstruovat...len vymenit okna radiaory a trochu elektirky...ak len toto kludne rekonstruujte.aknieco vacsie treba to zvazit a pozret sa na to poriadne. skus rozpisat co vsetko chcete...monzo z toho vyjde ze kludne reonstruujte ved ta sa da hravo spravit a je z toho kvalitne apekne byvanie a mozno co chcet evsetko tak rovno novy
Odpovedať
Keď zoberiem do úvahy rekonštrukciu, tak oproti pôvodnému domu potrebujeme: - jednu izbu naviac- detská - svokra prechádza do svojej izby cez kúpeľňu- nejako to treba poriešiť - kuchyňu mám na jednej strane domu, špajzu na druhej- uchodím sa jak blázon - nové kúrenie - nové okná Nechceme ale ťahať dom dovrchu, to znamená žiadna nadstavba. Keď si predstavím, žeby sme mali rekonštruovať a zároveň aj bývať s trojročným dieťaťom...... My s manželom sme štyridsiatnici. Niečo máme ušporené, a keby sme aj potrebovali nejaký úver, tak by to určite nebola nejaká horibilná suma. Som za rozumné riešenie. Hlavným dôvodom prečo chcem svoj dom je to, že nemáme súkromie. Manžel ostal v rodičovskom aj s mamou(mojou svokrou). Je zo 6-tich detí. Každé má svoju rodinu a každú chvíľu príde niekto babku pozrieť. Všetci sa chovajú ako doma, veď tu voľakedy bývali.Niekedy je to u nás jak na Václaváku. Ale to sú už dôvody, ktoré nepatria na modrú strechu. A teraz poraďte.
Odpovedať
@rg71 Niečo máme spoločné - sme v rovnakej vekovej kategórii :-) Náš zrekonštruovaný dom je môj rodičovský - býva s nami moja mama. Mám dvoch súrodencov, ktorí tiež chodia na návštevy. K pôvodnému domu sme pristavili obývačku s kuchyňou (tým, že je dosť veľká, veľa vecí, ktoré bežne potrebujem mám uložených v skrinkách, takže odbiehanie do vzdialenej špajze som týmto spôsobom eliminovala). Do maminej izby sa vchádzalo cez pôvodnú kuchyňu - zmenou dispozície má každá izba svoj vchod, z pôvodnej kuchyne sa stala detská izba. Je fakt, že na 6 mesiacov sme sa odsťahovali k známej na chalupu (ktorá je oproti našej - toto bolo naozaj super; beriem do úvahy, že nie každý má takúto možnosť). Mali by ste si uzrejmiť aj to, kto sa o Vašu svokru postará, keď už nebude trébars vládať. Môže sa stať, že si ju budete "podávať" a opäť k Vám - už do nového domu budú za ňou chodiť na návštevy. Toto všetko sa dá predsa vydiskutovať, stanoviť si mantinely, čo si želáte alebo nie. A je na súrodencoch Vášho manžela, aby rešpektovali Vaše súkromie. My sme mojich súrodencov vyplácali - nebola to horibilná suma, ale týmto spôsobom sa dom stal mojím (našim) a moji súrodenci to vzali ako fakt.
Odpovedať
@ivetz Tak to som nevedel že bývate so svokrovcami a že vám to vadí. Ak sa rozhodnete postaviť nový dom, tak potrebujete povedzme 30 000 € na materiál. V akej ste lokalite, kolko stoja pozemky? Snažte sa stavať svojpomocne (práca zadara a kvalitná) čo najlacnejší materiál (behať po obchodoch, najväčšiu zľavu dá asi výrobca) a čo najkvalitnejšie (chyby sú veľmi drahé). Začnite zisťovať ako sa stavia dom, tak či tak to musíte vedieť, či budete kontrolovať remeselníkov alebo stavať sami (navyše je iba práca svalov a tú by som neplatil). Veľa sa dá ušetriť návrhom domu, niečo si načrtnite a dajte do albumu, ľudia vám poradia.
Odpovedať
Pozemok máme- naša záhrada. Stavali by sme s pomocou rodiny a známych a v neposlednom rade- môj manžel je vodár -kúrenár. Dom už máme vybratý. Boli sme sa naň s manželom pozrieť. Manžel tam robil kúrenie a vodu. Zaujímavé je, že môj manžel chodí robiť kúrenie a vodu aj do novostavieb ale aj do starých rekonštruovaných domov. Neraz povedal, žeby v živote nerekonštruoval, lebo staré je staré, a aj keď si myslíš, že je to dobré, vždy sa niečo objaví, a teraz, keď sa má rozhodnúť on, tak váha.Nechápem.
Odpovedať
@radopp asi to je mimo temu, ale pobavila ma veta, ze najvacsiu zlavu da vyrobca. staviame dom a prave toto sa nam nepotvrdilo. volali sme do vyrobne krbov, povedali nam cenu a rovno povedali, ze ak chceme zlavu, mame ist za ich zastupcami, na druhy koniec republiky, lebo len oni nam ju mozu dat. porfix? vyraba sa kusok od nas. a ver ci never, cena priamo u nich je najdrahsia, tak isto ytong, kt. sa vyraba vedla porfixu. v hocktorych stavebninach je lacnejsia :-) zase komin- to ano, vo vyrobni najlacnejsia. ale vacsinou nie je pravda, ze u vyrobcu je lacno. neviem preco, ale nie je to tak :-)
Odpovedať
@radopp Ten Váš koment patril naozaj mne :-) Mama nie je svokra a nespomínala som, že by ma spolužitie s ňou nejako obťažovalo, či? :-D Alebo Vám je môj nick taký sympatický, že automaticky odpisujete mne? :-p
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?