Ako pracuje interiérový dizajnér?

Ake etapy ma jeho praca? A kolko stoji cca navrh rodinneho domu - interieru ? Navrh s ceruzkou, poradenstvo, farby, podlahy - cca 300 euro jo realna cena????? /NZ- rodinny dom/ S 3D vizualizaciou som pocula ze je to az 500- niekde aj 700e. Je to mozné???? No a nehovoriac o tom ze ide len o navrh, nie o kupa nabytku a ostatných veci do domu. Ake mate skusenosti vy?
Odpovedať
Profilova fotka
normálne to u nás funguje takto, a zatiaľ je to prijateľný model pre nás aj pre klientov :-) 1, Prvé stretnutie s investorom. 2, Cenová ponuka a zmluva o dielo 3, Práca na projekte 4, Konzultácie a úprava projektu 5, Odovzdanie projektu samostatná časť 6, Realizácia projektu a bežné rozsahy projektov sú takéto (vychádzam z najčastejších aké robievame bežne ale samozrejme ten obsah sa prispôsobuje podľa toho čo investor potrebuje a koľko to má stáť): Základný projekt: Je to návrh spracovaný ako interiérová štúdia a obsahuje tieto časti: 1, Dispozícia - rozmiestnenie zariaďovacich prvkov v interiéry 2, Vizualizácie interiéru 3, Kladačské plány - kúpeľne a WC 4, Poradenstvo Komplexný projekt: Je to návrh spracovaný v celkovom rozsahu a obsahuje tieto časti: 1, Dispozícia - rozmiestnenie zariaďovacich prvkov v interiéry 2, Vizualizácie interiéru 3, Kladačské plány pre remeselníkov - kúpeľne a WC 4, Výkresovú dokumentáciu stavebných úprav (búracich a stavebných prác) , rozmiestnenia elektroinštalácií a vodoinštalácií 5, Výkresovú dokumentáciu k nábytku – atypický alebo vstavaný nábytok – kuchynská linka, šatníky 6, Rozpis zariaďovacich predmetov a použitých materiálov. 7, Poradenstvo
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
chcem sa spytat to co bolo sice hore vymenovane je fajn ale mna by zaujimalo aka je realita pri realizacii. Kto iniciuje jednotlive kroky, mam konkretne na mysli trebars postupnost prac, upozornuje na ne architekt na co sa treba dalej prichystat alebo je to na investorovi? Ak sa nieco zmeni v projekte spravi sa najprv vizualizacia a potom sa ide do reality? Co to znamena rozpis zariadovacich predmetov? Urcite ktore prvky by mali v interieri byt a kde sa daju kupit? Tiez by ma zaujimalo ako je to s nakupovanim jednotlivych veci, ak napr. architekt navrhne napr. kachlicky investor si sam zhana cenove ponuky a realizuje? Vopred dakujem za odpovede ktpore mi pomozu dokreslit si pracu architekta.
Odpovedať
Profilova fotka
@cicuska hore vypísané body sú samotný postup návrhu - ako to funguje u nás. Po vypracovaní a odsúhlasení finálnej verzie tohto projektu nasleduje realizácia. Realizácia je samostatná časť a investor si zvolí či ju bude riešiť svojpomocne a dohliadne si na realizáciu sám alebo to zverí do rúk dizajnéra. Ak sa rozhodne pre realizáciu a osloví dizajnéra - tak ten zabezpečí realizáciu, dohľad nad dielom a aj postupnosť prác v dohodnutom rozsahu. Dizajnér chodí na stavbu počas kontrolných dní, komunikuje s dodávateľmi, majstrami a kontroluje ich prácu - toto je účtované ako stavebný dozor a dohľad nad vykonaním diela. Rozpis znamená presne to čo píšete - v rámci možností Vám dizajnér môže dodať aj cenovú ponuku. Ak totiž dizajnér dlhodobejšie pracuje s určitými dodávateľmi, môže Vám dohodnúť zaujímavé zľavy. Všetky zariaďovacie prvky vrátane dlažieb sú riešené už pri návrhu - dizajnér Vám na ne môže taktiež odporučiť dodávateľa resp. pripraviť cenovú ponuku ak to nemáte záujem riešiť Vy. Ak áno, môžete si ich dodať individuálne - niekedy majú investori svoje vlastné možnosti a ak je to možné treba ich využiť. Samozrejme sú odsúhlasené investorom už pri navrhovaní a už vtedy sa overuje ich dostupnosť.
Odpovedať
no ono to znie velmi pekne ked je to napisane a v teoretickej rovine.Moja skusenost je nagativna a aj napriek dohodnutym veciam a bodom v dohode to nie je spolupraca taka ako bola dohodnuta.Vsetko od naseho architekta ide ako z chlpatej deky a vssetkeho sa musim dozadovat ako keby som chcela nieco navyse, a ine veci no proste jedna HRUZA. Pritom sa jedna o osoby ktore prezentuju svoju pracu aj v casopisoch.... :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@cicuska niektorý architekti alebo dizajnéri si častokrát naberú viac ako sú schopný spracovať a to je hlavný problém - toto ich však neospravedlňuje. Poznám aj ja niekoľko takýchto, ktorý meškajú nonstop a presne ako hovoríte - treba z nich všetko ťahať. Pravdepodobne ste natrafili na niekoho takého - a najhoršie je, že to nezistíte až kým nezačnete :-( No a ak Vaše apelácie a upozornenia nepomôžu pohrozte, odstúpením od zmluvy alebo finančnou sankciou (určite to musíte mať v zmluve)
Odpovedať
dakujem za radu, upozornenia uz boli a nezabera mne je nanic archutekt ktoreho ja musim hnat a riesit na poslednu chvilu vsetko, ja som ich oslovila s predstihom aby som sa tomuto vyhla a este pred rokom ked len dom bol na papieri tak mali dost casu... chystame sa to riesit pravnou cestou...
Odpovedať
Profilova fotka
@cicuska, @cubica Je mi luto, ze v tejto diskusii je len negativna skusenost s architektom, bytovym architektom. Snad ma niekto aj dobre skusenosti a prispeje do tejto diskusie. Priznavam, stane sa v praxi architekta, ze niekedy sa stane ze prace narazovo pribudne a niekedy aj nad ramec fyzickeho zvladnutia. Stava sa to bezne a nemusi to byt vina architekta. Ale da sa to rozumne riesit. Napriklad v mojom pripade projekt, ktory bol pre J&T naplanovany na neskorsie obdobie zrazu vpadol do obdobia prebiehajucich realizacii. Fyzicky nebolo mozne zvladnut a z profesneho hladiska ani odmietnut dany projekt. Preto som obvolal v tom case realizovanych klientov (vybral som vzorku klientov, s ktorymi som spolupracoval dlhsiu dobu), a poziadal o 2 mesacny odklad pozastavenia prac na ich projektoch. Sam som bol velmi prekvapeny, ked sice nie velmi radi, ale suhlasili. Neskor som sa im za to snazil odmenit a doteraz si to u nich osobne vazim. A to nehovorim o tom, ze som musel z toho isteho dovodu pribuznemu stopnut prace na jeho projekte a ten mi to doteraz nevie odpustit. Tiez som raz urobil chybu, ked som na dotazovanie klienta prijal jeho kamarata (vnutorne dispozicne riesenie domu) aj napriek v tej dobe vyraznej vytazenosti. Myslel som si, ze to len predsa zvladnem. No ked som zistil, ze proste ho za akychkolvek okolnosti neviem na ukor poklesu kvality prac u ostatnych klientov dokoncit, bol som nuteny vyjst s pravdou von a ukoncit s nim spolupracu odovzdanim finalneho dispozicneho riesenia (ostatok ako vyber kuchyne, sanity a pod. si musel riesit s dalsim architektom). Vysledok je, ze je na mna nahnevany klient, ze som kamarata nezrealizoval az do konca t.j. po umiestnenie doplnkov. Je pravda ze ma to doteraz mrzi a mam z toho ponaucenie akokolvek odolat natlaku aj zo strany klientov. Preto cicuska Vam odporucujem si sadnut s architektorm a narovinu sa snim porozpravat co vam vadi a co dalej ocakavate. Pripadne sa dohodnut na podmienkach odstupenia od spoluprace. Dalsia vasa spolupraca bez toho nebude plodna a neskor budete len lutovat, ze ste to uz davno neurobili. Nema zmysel si povedat, ze si to radsej budete robit sami, nakolko spravna praca a pristup architekta, bytového architekta Vam ma nielen usetrit peniaze, ktore zaplatite za jeho pracu, ale este na nej by ste mali aj zarobit. Nehovoriac o tom, ze k tomu v zavere ziskate bonus vo forme krasneho domu, prip. interieru, v ktorom sa budete citit prijemne Vy a nie architekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@cicuska ak je to tak, ako hovorite riešenie je jednoduché, ak si oni nevedia nájsť čas, ktorý Vám majú venovať (ktorý je dokonca zaplatený) tak sa Vám s nimi vôbec neoplatí ďalej čokoľvek riešiť - dom staviate len raz a pokaziť to už pri projektovaní by bolo najhoršie čo môže byť lebo Vás to bude stáť veľa času, nervov a samozrejme aj peňazí. Určite by som sa pokúsil nájsť niekoho s kým si "sadnete" a stavanie bude radosť a nie trápenie
Odpovedať
ivegh ano suhlasim takto by to malo byt ako pisete aj ja by som to takto uvitala, realita je bohuzial ina.Nechcem nikoho ociernovat vo vseobecnosti lebo verim ze su aj cestni a spolahlivi ludia ktori si robia super svoju pracu chcela by som len vystrihat ludi ktori zvazuju spolupracovat s architektom aby si tieto veci vopred vyjasnili a ak by bol naznak niecoho takeho tak aby to zacali riesit. Zaroven nechcem nic konkretne hovorit o architektoch ktori mi nepomohli aj ked som im zaplatila ale ked bude niekto v BA nieco hladat a chce sa uistit ze nestretne prave tychto ako som stretla ja tak ho velmi rada usmernim ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@cubica @ivegh mna by momentalne zaujimala ta cena aspon od-do... nejde mi ani tak o radu ze co kde a ako dat, alebo dokupit, skor by som potrebovala vizualizaciu celeho domu, ked mam vybrane materialy, farby a jednotlive prvky a aj ako taku predstavu o tom ako to ma posobit... robite aj nieco taketo ? ( ze v podstate iba vizualizaciu a popripade popohynat par vecami, ci obmenit mozno nejaku farbu, ktora sa mi na zaciatu paci a neskor to vyskoci ako zle riesenie ? dakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Vizualizacie domu sa pohybuju cca od 700-2.000Eur. Zalezi od toho kolko sa robi izieb a ake su narocne poziadavky klienta na vyhotovenie vizualov. Vizual moze byt zakladny ako robia napr. kuchynske, kupelnove studia, alebo moze byt ako realna fotografia interieru.
Odpovedať
Profilova fotka
@sefaa Vizualizacie domu sa pohybuju cca od 700-2.000Eur. Zalezi od toho kolko sa robi izieb a ake su narocne poziadavky klienta na vyhotovenie vizualov. Vizual moze byt zakladny ako robia napr. kuchynske, kupelnove studia, alebo moze byt ako realna fotografia interieru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sefaa Všetko je závislé od rozsahu (koľko a akých veľkých priestorov sa bude vizualizovať) a v akej kvalite má byť daný výstup. To, že to bude "len" vizualizácia, tak to neznamená, že to netreba navrhovať, vymýšľať a dizajnovať. Samotná vizualizácia je len prostriedok ako odovzdať klientovi návrh interiéru. Orientačne sa takéto práce pohybujú okolo 10-15 €/m2 bez DPH. V prípade akýchkoľvek otázok sa nám ozvite a radi ich zodpovieme.
Odpovedať
Potrebujem súrne poradiť vo veci farebného zladenia interiéru (doplnky, obraz, farba stien...) - konkrétne obývačky...hľadám bytového architekta/interier.štúdio, ktorý takéto poradenstvo ponúka bezplatne. Ide len o poradenstvo. Vizualizaciu obyvačky s konkrétnym nábytkom viem zaslať. Vopred ďakuje za každý typ :-)
Odpovedať
@cubica dobry den, mozem sa spytat, ci cenu na m2 ste mysleli vratane vykresovej dokumentacie alebo len za samotny navrh interieru a zvlast byva urcena za vykresy? dakujem za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
@dasunka11 je to vrátane výkresovej dokumentácie. Všetko však naceňujeme individuálne lebo je rozdiel či sa robí projekt kuchyne, kúpelne alebo obývačky
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?