Ako odviesť dažďovú vodu z dvora do potoka?

Ako by ste najlacnejsie a najlepsie vyriesili spad dazdovej vody do potocika? Nemate skusenosti s odtokovymi systemami? Dakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, ja len tak uuplne laicky - ja potrebujem odviest dazdovu vodu z predzahradky a dvora do zahrady - idem to riesit ako mi poradil sused a to trativodom. On si vykopal taku "trat" kade chce, aby sla voda, dal tam nejaku izolaciu, na to drobny strk a hore na okrasu dal riecne kamene..vyzera to super a plni to svoj ucel....
Odpovedať
No dakujem,, taketo jednoduche moznosti som este nepreskumala :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ako mate vyrieseny problem s dazdovou vodou? Platite poplatky podla m2 strechy, alebo . . . ako to v skutocnosti je? Ked ma obec kanalizaciu, tak sa musim napojit a platit poplatky vodarnam, alebo nie? Ak je to tak a zakopem nadrze na dazdovu vodu tak sa tieto poplatky platit nemusia? Vdaka za odpovede
Odpovedať
@luxus moj pripad podla vodarov mam 110m2 strechu (podorys), mesacne platim za dazdovu odvod do kanalu 5e.
Odpovedať
nevies ako by to bolo keby si ju zachytaval do nadrzi?
Odpovedať
@luxus keby som ju chytal do nadrze (ze vraj to nie hociaka moze byt..) skontrolovali by, zapisali zmenu .. a by som mal o 5e mensie inkaso mesacne. To je udaj z marca.
Odpovedať
jasne, takze nadrz je riesenie. mozes mi este vysvetlit ako to myslis ze nemoze byt hociaka? vsak dazdova je vsade dazdova :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@luxus prečo nádrž? Kam tiekla dažďová voda predtým ako boli žľaby napojené na kanalizáciu? keď odpojíš dažďové zvody od kanalizácie, vyvedieš na terén,zavoláš na vodárne, prídu, skontrolujú, znížia platbu. Čo sa stane s vodou už nie je ich problém a nikto Ti nemôže predpísať, čo sa s tou vodou musí urobiť alebo do akej nádrže ju zachytiť. Rozum hovorí, že keď tú vodu už mám, treba ju zužitkovať. Mimochodom, dažďová voda sa nesmie púšťať do splaškovej kanalizácie.
Odpovedať
@jan45 @luxus No ta nadrz ze musi byt nejaka zabetonovana, neviem ci si ta pani u vodarov vymyslala, alebo je to nejaky ich sikan, vymysel, blud, este sa tam chystam na navstevu nech mi to vysvetlia. Teraz to mam do mestskej kanalizacie - tam kde aj splaskova ide a vodarom to zjavne nevadi. Ja uz sa na tom nasom krasnom slovensku necudujem nicomu. Uz som pocul aj taky ludovy variant, ze to mam zviest surovo pred dom na chodnik a na cestu (odkial to mimochodom stecie do toho isteho kanalu, len o 10m dalej..) ze na to mi nemozu nic povedat. Vsak ja im dam nadrz zabetonovat .. tam zaziju este peklo na zemi. Dobre ze nie s ruzovymi slonikmi nadrz do ruzoveho zahonu zasadit ! Oni ma tu skusaju co vydrzim,, nemozem si dat studnu do domu, vodomernu sachtu musim mat za 250,- a akesi uz ani nie obycajne ale ultrazvukove meradlo vodomer, ale taky ma tu len Lidl a Kaufland, takze si mam dat nakoniec pausal 50e / hlava / rok .. a nemam vymyslat asi. Kocurkovo hadr.
Odpovedať
jan45: suhlasim. aj ja som tohto nazoru. co sa tyka nadrze tak to chcem preto tak riesit aby som tu vodu aj vyuzival aj preto aby som nemusel platit zbytocne peniaze. pokial viem tak za dazdovu vodu by sa malo platit ci tecie do kanala alebo nie! vodarne to pocitaju podla priemernych zrazok a plochy strechy - preto sa mi to zda čudné. ja nie som pripojeny do kanalizacie pretoze na buduci rok iba zacinam stavat tak si zistujem ako to mam urobit. Nadrze ktore tam chcem mat tak by mali byt aj zakresene v projekte? kanvor: zabetonovane? to som este nepocul. niekde som sa docital ze by mali byt bud plastove, alebo kovove. ak kovove tak natrete nejakym naterom, ale o betonovani som nic nepocul. fakt kocurkovo
Odpovedať
Profilova fotka
aj ja som toto riešil, no nakoniec budem mať drenážné nádrže na daždovú vodu
Odpovedať
Profilova fotka
zo strechy zvediem do potoka ktory je za pozemkom . Zaujima ma môžem dať drenažne hadice do jedneho vykopaneho kanala k ruram na odvod dažd. vody zo strechy ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my mame naprojektovane vsakovacie jamy. Vykope sa jama, naspodok nejeka drenaz, tam sa vyvedie odkvapova rura a zasype sa.
Odpovedať
Nam dala obec podmienku, ze odvod dazdovej vody musime poriesit sami na svojom pozemku, v ziadnom pripade nie do kanalizacie, inak neskolauduju. Susedia maju bud trativod alebo drenaznu jamu, my mame v projekte vsakovacie boxy, co je teda dost drahe riesenie. Co nakoniec dame, este neviem, ale to teda nemienim vodarnam platit za dazdovu vodu, ked system vybudujem na vlastne naklady a poriesim to v ramci svojho pozemku!
Odpovedať
Profilova fotka
mal by som citovať vyhlášky a zákony, ale tu sa treba vyjadrovať stručne. /maminnka/: vsakovacie boxy {jamy}je nutné použiť tam, kde je ílovité podložie a voda dlho vsakuje, ináč stačí drenáž alebo na povrch. havaj :Drenážne hadice treba dať nad hladinu väčšej vody, zaústenie do potoka je zásah do vodného toku, treba súhlas prevádzkovateľa, ak je to potôčik, je to obec.luxus: neplatí sa za dažďovú vodu, ale za jej odvedenie, ak nie je, nie je za čo platiť. Nádrže do 5m3 na zachytávanie porchovej vody nie sú vodné stavby a nevyžadujú ani ohlásenie {zaakreslenie}.Domnievam sa, že by sa to mohlo použiť aj pri dažďovej vode. kanvor: nádržou môže byť aj jama vykopaná v zemi o materiálovom vyhotovení v zákone nie je zmienka, meradlo na vodu musí byť od výrobcu, ktorý má na to atest, paušál by som jednoducho odmietol, ale paušál 50€ sa líši od skutočnej spotreby asi 40% naviac.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mal naprojektované vsakovacie jamy, no po zvážení urobím tie jemy plytšie tak 1,5m, vysypem kameňom, navediem tam odvod daždovej vody a vybavené. Samozrejme aspoň tri metre od domu 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj my mame jamy - trativody hlboke asi 1,5 -1,7m a siroke asi 1,5x1,5m.... mame ich viacej.... @robertoba
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 tak nejak to spravíme aj my
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
tiez prave riesime ako odvadzat vodu, nakolko hned vedla pozemku mame potocik, v ktorom vacsinu roka nejde ziadna voda, ak prsi tak nejaka voda tecie preto by ma zaujimalo, ci to bude niekomu prekazat, ak by sme spravili odvod dazdovej vody do takehoto potoka, ci to bude niekto skumat??? suseda(babka) to ma takto spravene tiez z celeho domu, rovno z rín do potoka... ďakujem vopred za odpoved :) @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
Aj predtým tam tá voda tiekla, ale niečo vsiaklo do pozemku. Naše predpisy to až tak striktne neriešia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?