Ako nadobudnúť nové bývanie?

Profilova fotka
Zdravim, som tu novy a v hladani som nic podobne nenasiel. Takze rad by som pocul vase nazory a skusenosti na otazku, ako ma v dnesnej dobe obycajny clovek, ktory nema nic, nezdelil dom, pozemok pripadne inu nehnutelnost, byva s rodicmi v panelaku, rodicia nie su zrovna najbohatsi a nemaju majetky aj ked si neziju zle, ma priemerny plat, nadobudnut byvanie? Konkretne dom, samozrejme treba najskor pozemok a potom postavit, pripadne kupit starsie a prerobit. Podotknem ze o byte nechcem ani pocut ;-) Chcel by som vediet ako ini obycajni ludia riesia tuto otazku? Dakujem za vase nazory PS: Pripadne otazky, dotazy na moju adresu rad zodpoviem
Odpovedať
Profilova fotka
1/ optimizmus 2/odvaha 3/chuť 4/hypotéka alebo št.fond rozvoja bývania (alebo predať byt a kúpiť/postaviť s rodičmi) P.S. Ak si zdravý máš všetko, nie že nič.
Odpovedať
Profilova fotka
No to s tym zdravim suhlasim...ale na to som nenarazal. Noo dobre teda, vsetky prve 3 body by som splnal. Bohuzial ten 4 asi bude problem.... O predani bytu nechcu nasi ani pocut, nemali by kam ist kym by sa daco postavilo. Hypo a podobne pri dnesnych cenach nie je v mojich silach, podla tabuliek. Chcem to nadobudnut sam, zatial....
Odpovedať
ahoj y2k! nuž jednoduché to veru nebude... my sme mali jedno veľké šťastie - pozemok zadarmo. ale inak sme tiež dvaja obyčajní ľudia, ktorí nemajú zásobu bankoviek v perine ;-) berieme si pôžičku zo stavebnej sporiteľne aj hypotéku - ano na 30 rokov, ale inak to nejde... a mám to svoj názor: ak by sme si 30 rokov odkladali, tak by sme našporili 1mil. a bol by nám na nič, lebo to čo si zaň teraz kúpime by nás potom stálo 2mil. takže ak preplatíme až 1mil, ešte stále je to v pohode, lebo to akoby sme o 30 rokov mali dva milióny a začali stavať a my už budeme bývať :-) budem držať palce k správnym rozhodnutiam ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Konecne super nazor....suhlasim, toto sa snazim nasim vysvetlit uz nejaky ten rok. Este doplnim ze ak si spocitate inflaciu za tych 30 rokov tak az tak vela tej banke zas nepreplatite. A hlavne stale rastuce ceny nehnutelnosti. No s tym pozemkom to je jasne, keby som mal zadarmo pozemok uz staviam. Take stastie ale nemam. Este mozno doplnim ze az taky priemerny plat nemam, mozno trocha viac ako priemer, ale tak ci tak si nechcem brat hypo viac ako polovicu platu. Jasne ze na 30, inak asi nepripada v uvahu.
Odpovedať
s tým preplatením som to brala len ako približný zjednodušený príklad na podloženie mojej teórie :-N neviem ako je to u vás s cenou pozemkov... my aj keby sme kupovali, tak nie v centre, ale ďalej, lebo je to lacnejšie a síce to preplatíš na cestovnom do práce, ale postupne a nepocítiš to tak, ako by si mal dať za pozemok o 500tis viac... musíš toho popozerať viac a určite nájdeš niečo vhodné. a aj domček sa dá postaviť jednoduchý, bez komplikovaných konštrukčných detailov a aj majstrov nájdeš takých, čo ti to ako fušku spravia lacnejšie, aj materiály sa dajú pozháňať... všetko sa dá, len treba spĺňať jankine kritériá ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Kriteria ako som uz povedal nie su problem... Ale, len tak pre prehlad...cena pozemkov zacina na 1mil a to nic moc, taka normalna tak 1,5 mil. Asi tolko k tomu... A hladam uz asi rok...takze ani v tomto problem nie je...snad
Odpovedať
ja netvrdím, že je to jednoduché :-| viem, že je to makačka... nezostáva mi nič iné len držať palce ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Y2K, v okrese PN sú pozemky aj za slušné ceny ale smerom od PN. Kamarát stavia v Krakovanoch, ďalej je to ešte lepšie. Viem čo vravím, my sme kúpili v okr. NMnadVáhom, po cca 280/m2. Ale bude dochádzka autom do práce. Ak nepotrebuješ pozemok veľký, nevyjde to tak veľa. Aj my berieme hypo na 20 rokov, obaja máme nad 40r., deti z domu, a veeeeľkú chuť na svoj vysnívaný domček. A keď v domčeku urobíš o izbičku viac, uvidíš že rodičia nebudú váhať ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak taka cena je utopia vo Vrbovom. Ako vravim, tieto ceny su vo Vrbovom, nie v PN. Aspon podla mojich info....ak mate ine, budem len vdacny
Odpovedať
Profilova fotka
pokud jsi normalni clovek s normalnim prijmem, tak je potreba hledat pozemek nekde na vesnici, kde ho koupis treba za 400tis, cely domecek si stavet sam, pokud bydlite u rodicu, tak neni problem, ze kdyz si to budete stavet sami, tak ze budete mit postaveno treba az za tri roky. dum, ktery si budete stavet sami, tak vas vyjde treba na 1,5mil,... takze celkem za 2mil se vsim vsudy by byt baracek mel byt. no ale bez pujcky to asi nepujde :-N jinak neni jine reseni nez byt. my,.. obycejni lide jsme si na hypoteku koupili byt v panelaku,... na vic bychom nikdy nemeli, protoze na vesnici, kvuli cene pozemku bych nikdy nesla. ted jsme dostali po babicce byt, ten jsme prodali a muzeme si koupit nejaky slusny pozemek a uz bude na stavbu domecku.ale nebyt babicky, tak zustavame v panelaku.... hold nejde jezdit ve ferari, kdyz mas na starou skodovku ;-)
Odpovedať
byli jsme na tom stejně. Založili jsme si stavební spoření, vzali překlenovací úvěr, a hledali starší domek v okolí Olomouce. Mí rodiče nám na úvěr ručili jejich bytem v paneláku a samozřejmě my domkem, který jsme kupovali, ale protože jsme chtěli víc peněz než byla pořizovací cena (a hodnota domu) ještě na rekonstrukci, ručili nám ještě naši. Pak jsme potřebovali zaplatit zálohu na dům, na to jsme si půjčili od banky. Teď v srpnu konečně splatíme půjčku na zálohu na barák, tak se těším, to budou dva tisíce měsíčně k dobru.
Odpovedať
Profilova fotka
I my patříme do skupiny lidí, kterým nic nespadlo do klína a na všechno si musíme vydělat. Je to samozřejmě úplně jiný život, než jsme měli před hypoškou, ale na druhou stranu máme vlastní bydlení a to že se musíme uskromnit, ti zase vynahradí ten pocit, že bydlíš ve svém. Držím palce, pokud jsi na to sám, je to těžké, protože ve dvou se to vždycky lépe táhne ;-) Ať už co se týká psychické podpory i finanční. Pokud jeden onemocní a má třeba měsíc jenom nemocenskou,tak ten druhý ještě pořád pracuje..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my jsme z niceho koupili stary dum na vsi, behem 1,5 roku ho tak trosku predelali, pak prodali - tim jsme vydelali na vysneny byt v Praze
Odpovedať
My si taky musíme na všechno vydělat, nemáme ani jedny rodiče chudé, ale nic po nic nechceme a nikdy jsme nechtěli. Proč bysis nevzal hypotéku? Jiným způsobem to asi nepůjde a pokud nechceš ani slyšet o bytě a musíš mít hned barák, kterej nejspíš vyjde dráž, budeš ho muset splácet na úkor něčeho jinýho, nedá se svítit.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som nepovedal ze nechcem hypo, jasne ze chcem nic ine mi nezostava. Ale problem je ten ze taku velku aku by som potreboval na pozemok a dom mi ani nedaju a ani nechcem. Ako som napisal, maximalne polovica platu, mesacna splatka. Preto sa pytam ze ako je mozne v takomto pripade si nieco zadovazit. Inak dakujem za vsetky prispevky a nazory...som milo prekvapeny ako sa ludia radi podelia o svoje "problemy"
Odpovedať
Profilova fotka
v tom pripade budes asi muset slevit ze svych naroku. Mas zenu? ve dvou se to taky lip tahne
Odpovedať
Profilova fotka
Nie nemam zenu a ani neplanujem....a z narokov kludne zlavim....teda co sa domu tyka. Do bytu nepojdem.
Odpovedať
Profilova fotka
a co budes v dome sam delat?? :-) byt tebou nejprve si kupim byt, a az budes mit treba pocit, ze chces mit rodinu apod, tak pak si vemte hyposku oba a bezte stavet ono i ty naklady spojene s bydlenim jsou daleko vetsi, kdyz jsi sam a sam je musis platit
Odpovedať
Profilova fotka
Keby som chcel byt uz davno som tam...mam moznost byt v jednom zadarmo. Ale to nechcem. To mozem byt aj tam kde som teraz. A co budem robit v dome? Taak moznosti je vela si myslim
Odpovedať
Profilova fotka
kdyz myslis....ja ti to neberu, ale z pulky jednoho platu nepostavis, to leda bys byl hooodne dobre placenej, coz asi nejsi, kdyz to musis takto resit, ze?
Odpovedať
Profilova fotka
taak povedzme ze hypo 3mil by nebol pre mna problem.
Odpovedať
Profilova fotka
no, tak vidis...pro spoustu lidi to problem je a nemaji ani na tohle. Tak to na tom jsi jeste hodne dobre.
Odpovedať
Tak v tom případě záleží, kde chceš stavět. Tady u nás za 3 mil koupíš leda pozemek, nebo garsonku. Takže budeš muset do nějaké vesnice s levným pozemkem a pak seš v pohodě. Pro 1 osobu ti stačí malej domek o nějakých bratru 80m2, to za tu cenu postavíš, pokud si vybereš levné zařízení.
Odpovedať
y2k: my sme na tom tak, plat mame sice obidvaja skor nadpriemerni, ja som ale teraz na md, s cim sme pocitali. Tiez rodicia nam nic nemohli dat, takze zaciname od 0. My sme sli na to tak, ze najprv sme kupili byt - o kt. ty nechces ani pocut- chceme ho ciastocne splatit-este k tomu stale stupa jeho cena- a potom by sme chceli kupit dom a tento byt predat s hypo, prip. zaplatit celu hypo a zbytok penazi vyuzit na kupu domu. Este sa to da tak, ze kup najprv pozemok, ak mas neco nasetrene , zober si uver, postav hrubu stavbu a potom si na nu zober hypo. Inak, my sme kupili tento byt veeelmi vyhodne-v Prahe- pozerala som, ze na Slovensku uz v malom meste su rovnake ceny bytov-v sloven. korunach... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Brat hypo na byt s naslednym zamerom predaja sa neoplati. To uz mam prepocitane, skor prerobis. No a tie ceny ma naozaj stvu ako to ide, ale s tym asi nic nenarobime nikto. Zacinam tiez na nule, nasetrene nemam takmer nic. No a presne toto som chcel riesit....ako vyriesit otazku pozemku a domu ked nemam nic. Jedna hypo na to nestaci pokial viem. Takze problem je tu. Dalsi problem je ze u nas je nedostatok pozemkov, takmer ziadny.
Odpovedať
Profilova fotka
nejprve si budes muset asi nejaky pozemek vybrat, at uz tam kde chces...nebo nekde o kus dal, pote byt tebou zajdu za nejakym fin. poradcem a uvidis, co ti rekne
Odpovedať
Profilova fotka
y2K: za 3 mil. se da koupit pozemek a postavit maly domek. My stavime ve 100 tis. meste a meli jsme stesti - pozemek jsme koupili za 850,-/m2:-) Je to proste o stesti a hlavne o hledani. Kdybychom koupili prvni pozemek tak za nej dame 1200,-/m2. ALe my sjem si rekli ze budeme hledat, ze tenhle muzeme koupit vzdycky a nasli jsme. A pokud jsi sam a rodinu neplanujes tak ti staci maly pozemek a maly baracek
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, vo vsetkom suhlasim. O tuto problematiku sa tak intenzivnejsie zaujimam uz asi rok, takze tiez neberem hned prve co pride. A nase "mesto" mas asi 6500 obyvatelov a ceny poremkov zacinaju na 1200/m2. To len tak pre info.
Odpovedať
co sa casto robi..tak sa vezme hypo na pozemok..postupne sa splaca a z dalsich usporenych korun sa zacne s realizaciou domu..t.j. projekt, dotiahnutie sieti a kopat zaklady.. v kazdej banke sa da poziadat o navysenie hypo..zvacsa to robia tak,ze ti daju nejaku sumu,za ktoru ty postavis cast,oni to daju skontrolovat a pustia dalsiu cast penazi..ty zas postavis..a tak to ide az do vysky hypo.. 3mil je celkom slusna vyska..ak teda za tolko nekupis len pozemok..no si myslim,ze sa da v poho najst aj pozemok do 1,5mil..len treba na to trocha casu a pevne nervy..
Odpovedať
my sme prave nemali dostatocnu hotovost, potrebovali sme vysoku hypoteku. leatea: a ked si zoberies hypo na pozemok, cim sa da rucit? manzel hovoril, ze vraj to nejde, ze rucit mozes len hrubou stavbou...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?