Ako je to s vecným bremenom a prístupovou cestou?

Profilova fotka
Ahoj idem stavať dom a prístupová cesta nie je moja. Majiteľ navrhol, že spíšeme vecné bremeno. Máte niekto, s týmto osobne skúsenosť. Nemôže sa stať niekedy v budúcnosti, že stratím právo prechodu a tiež aj prístupu na svoj pozemok? Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
Práve z dôvodu zabezpečenia prístupu na pozemok je zmluvu o vecnom bremene nutné podpísať a bez tohto úkonu by si nedostal ani stavebné povolenie. Podľa najnovších predpisov stačí aj zmluva o budúcej zmluve o vecnom bremene, ktorá nemusí byť zapísaná v katastri ale je už právne vymáhateľná, ja som dvoma takýmito zmluvami podložil prístup na pozemok a aj prípojku el. zo stĺpa na susednom pozemku.
Odpovedať
Práve včera som riešila podobnú vec - kamarát stavia dom a na jeho dokončenie berie úver a ten mu na moje veľké prekvapenie nechcú dať, kým nebude mať aspoň spoluvlastnícky podiel z prístupovej cesty, neviem prečo, ale zmluva o vecnom brememne na prístupovú cestu im nestačila (myslím banke).
Odpovedať
Profilova fotka
suhlas s @peterpb akurat este dopisem jednu dolezitu vec, mas vsetky siete, akekolvek kable, uz cez ten pozemok natahane???? vecne bremeno prechodu/ pristupu je pekne, ale treba osetrit aj toto, aby sa ti v buducnosti nestalo ze budes chciet kanalizaciu a majitel pristupovej cesty ju chciet nebude ;-) v pripade spoluvlastnickeho podielu to mas tiez jedno, staci, aby jeden spoluvlastnik nechcel, a uz je opat problem... a ostava jedine sud...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?