Aké následky zanechala stavba na vašom zdraví?

Neviem či túto tému už rozoberali na fóre, ale by zaujímali by ma skúsenosti chlapov (nežnejšie polovičky môžu tiež prispieť) aké následky na nich zanechala najmä svojpomocná výstavba. Môj prvý následok aj keď dočasný, posledné dni mám v hlave iba prípravy na výstavbu a hneď mi vyskočil krvný tlak...takže tak. Vďaka za každý príspevok.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja by som otazku doplnil ze aj na manzelske/partnerske spoluzitie. :-).
Odpovedať
Profilova fotka
no stavba medzi investorom a firmou je malé manželstvo:) no manželstvo z rozumu nieje naveky:) svojpomocne? pri súčasnom tempe je to skoro nereálne....si myslím JA
Odpovedať
@prirodnydomcom tak tak mas pravdu :-) aj s tym manzelstvom aj s tou svojpomocou, pri sucasnom tempe priam nerealne, ale poznam takych machrov co maju svojpomoc a to myslim doslovne - cena prace =0 . Neviem ako to robia, pre mna su to supermani :-D
Odpovedať
Svojoomoc sa dá, ak si nezamestnaný alebo robíš v štátnom/obecnom rezorte 8 h a padla, plus otec/svokor/brat/svagor atd. po ruke... Inak si to neviem predstaviť :p
Odpovedať
Profilova fotka
noo poviem vam že je to drina . Mam tri det, chodim do prace , k tomu zdravotne problemy syna a stavať dom našťastie nemam pevnu pracovnu dobu takže dôležite je pracu urobiť a je jedno či cez sviatky po večeroch a pod. Takto sa domu môžem ako tak vedovať. Fizicky ale da zabrať a uver da zase zabrať psychicky.Nelutujem to ale a pustl by som sa do toho zas
Odpovedať
Dobrý den. Já jsem přežil všechny svépomocné stavbyy a rekonstrukce. Ale ......za totáče bylo jaksi 100x více známých a kamarádů ochotných pomoci. Po 1989 se to zmešovalo, až nikdo nemá čas. A kdo náhodou má čas, tak je po operaci páteře, ledvin, žlučníku a většina vypadá jak po lobotomii. Nicnéně já, až na hlavu jsem ve stádiu odpovídajícímu věku a vzdělání, čili není se čím chlubit. Jedno je ale jisté, když vyhlédnu z okna, tak vidím celou naši krásnou svépomocně urobenou ulici a mohu pouze suše konstatoval. Vezmu to od prvního domu : 1. dům původní stavebníci se rozvedli při dokončení sklepů, nový majitel je prima kluk a jeho žena prima baba 2. dům rozvedli po 12 letech společného soužití. Leoš bezva kluk, jeho žena namyšlená fiflena, která si našla ometáka. Noví majitelé prima lidi, už jsou doma také sami. 3. barák prima kluk a prima baba, nerozvedli se a barák rekonstruovali. Co to kecám, to jsem já!!!!! 4. barák prima alkoholik, který se propil do hrobu. Nový majitelé skoro na jedničku. 5. barák prima rodina, velmi pobožná, dětí jako smetí a všichni pěkně zpívají. I v kostele. 6. barák noví majitelé nic, moc, ale měli na to, aby to koupili od původního majitele, který naflákal celkem dost dluhů. Ti se ještě nerozvedli 7. barák tak tam se něco děje a vypadá to, že švagrová bude muset vypadnout, protože ji utekl manžel pryč za druhou babou a ona to neutáhne. A protože barák přepsali na synáčka, tak je víte kde.) A protože vidím i do ulice naproti, tak bych mohl pokračovat do rána. Ale raději ne, protože je to úplně stejné v bleděmodrém. Jo v Řecku, kdybyste brali příplatky za to, že nechodíte zavazet do práce, tam by se to stavělo. S pozdravem Laďa
Odpovedať
je jedno, ci svojpomocne, alebo nie. Ked stavias svojpomocne, mas nervy, ked to spravis zle a nadavas na seba a na svoje hlupe napady :-D , ked ti to stavia niekto, tak mas nervy z idiotov, co ti 2x urvu salovanie zakladovej dosky a vykydnu kubik betonu do stredu dvora a pod.. Alebo ako nasa suseda, kde jej "mily" sused dal 9 pripomienok k stavbnemu povoleniu v asi takom zmysle, ze on tam byva 30 rokov a on si nepraje, aby tam oni stavali :-D No mily, nie? (pritom vzdialenost od jeho domu je 12 metrov a nie su tam ani okna, ani mu nijako netienia.. ) Urad sice vsetky zamietol ako neopodstatnene, ale casovo sa to natiahlo o pol roka - potesi, vsak.. takze NERVY, to je to najdolezitejsie, co si clovek musi pripravit.
Odpovedať
:-) teraz nič v zlom, ale ak ti už pri prípravách stavby vyskočil krvný tlak, tak si rozmysli, či vôbec do toho ideš ;-) skutočne to nemyslím v zlom, pretože aspon u na prípravy boli dá sa povedať radosť, potešenie - vtedy máš najväčší elán a ak si predtým nestaval/neprerábal, tak nevieš čo ťa čaká, preto sa viac tešíš ako zlostíš. Prípravy sú dôležité, je to min. 50% úspechu. Postupne však počas stavby prídu aj tie horšie fázy, ale hlavne buď vopred pripravený, že nie všetko pôjde tak, ako si naplánuješ, či už časovo, alebo finančne. S tým počítaj a ušetríš si zopár šedivých vlasov ;-) a veru ako tu píšu aj iní, je to aj dobrá skúška vzťahu. Pretože teraz sa na tom s drahou zabávame, ako sme sa takmer rozišli čo sme sa pohádali pri stavbe :-) Každopádne ti držím palce, aby ste domček postavili a zdravie nech slúži.
Odpovedať
no je to o držku ,my s mužom prerabame svojpomocne starší dom ,muž robí na štyri smeny a ešte aj na dome a to všetko úplne sám ! sme ešte mladí ,takže hádam nás to nepoloží ale fungujeme takto už od mája minuleho roka a pribudlo nám obom dost šedivých vlasov :-) ked sa nám nedarí tak by sme najradšej so všetkým praštili-boli aj také chvíle ,ale zase ked sa nam darí tak nás to motivuje a posúva ďalej,vtedy sa tešíme zo všetkého...je to ťažké,musíš sa pripravit na to, že máločo pôjde podla tvojich predstáv,termíny sa posúvaju,ceny sa vždy navyšujú ...my už pomaličky finišujeme ,takže dúfam že už nás nič nepríjemné neprekvapí..a držím palce aj tebe ak do toho pôjdete :-))
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky - no my ani nestaviame svojpomocne a stavba sa už podpísala na zdraví nás oboch. Zatiaľ nie trvalými následkami (aspoň pevne dúfam :-) ) ani na vzťahu. To chodíme len brigádovať po víkendoch, upratovať po majstroch, odpratávať a pod. Len vykladanie dlažby a obkladu mi dalo trošku viac zabrať a maľovanie technickej miestnosti mi spôsobilo menšiu svalovicu v rukách :-D . Skôr moja polovička má niekedy problém s tlakom a nervami a boli tam aj jedny seknuté kríže. :-) Inak nič. Do svojpomocnej stavby by sme sa jakživ nepustili, stačia nám svojpomocné dokončovačky. Nie len z časového hľadiska, ale toto nám úplne stačí. Je to tak akurát, by som povedala. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, manzel robil vsetko na dome uplne sam, obcas nejaky kamos alebo nasi rodicia dosli pomoct. manzel je tlmocnik, takze pohybliva prac.doba a dost casu nastavanie. Staviame-v marci to bude 2.rok, co sme zacali, chystame sa byvat niekedy medzi jarou a letom, cize dva roky od zacatia. Mame bungalov 5 izbovy so zvysenym podkrovym, ciastocne podpivniceny a podotykam, ze manzel robil sam uplne vsetko, este aj krov. A to teda nemam pocit, ze by tam bol az tak vkuse(alebo som na to zabudla? :)) Je to makacka, ale aj taka radostna makacka, kde sa stresujes, aby ti pri betonovani neukradli draho prenajate debniace dosky na zakladoch, aby nezacalo mrznut, ked pokryvas strechu v novembri a ci neprides o prachy, ked firma, kde si dal velku zalohu na okna sa zrazu prestahuje a dlho neozyva a tak. Zatial nejake nasledky vazne nevidim, toho svojho tlaku sa neboj, ved sa zabehnes a zvyknes si, dolezite je, ci si veris, ci sa vyznas a ci vies zamaknut, lebo zase pri stavbe svojpomocnej to nie je take, ako ked ti stavia firma, sak vieme :)...Hlavne ked budes robit s bruskou na beton cely den a inymi milymi nastrojmi, kup si stuple do usi, lebo manzelko podcenil ochranu zdravia pri praci a brutalne mi piskalo a hucalo v usiach este nejakych par dni, sme sa bali, ze je to definitivne a nemohol kvoli piskaniu tomu ani spavat. Inak, zatial je zivy a zdravy ako predtym, ba este lepsie, bo sa vymakal ohladom brusnych a ramennych svalov, takze opat vyzera na osemnast. teda vyzeral. v lete . ale sak leto pride zas :))) Ak mas tu moznost, tak usetri na veciach co si trufnes a urob svojpomocne, ale zas nie za kazdu cenu, teraz si spominam, ze som vypenila, ked sam isiel robit ten krov, lebo mi slubil, ze to dame niekomu urobit a nic. A mame 4 deti, tak som chcela brazdit viac po vyletoch :)
Odpovedať
@peterp ja neviem ci to bolo domom, dnes som uplne v pohode 120/80, zviedol som to na dom ale najskor to boli bud deti alebo moja polovicka. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejtinka Absolvoval som cca pred dvoma rokmi 4 mesacnu prerabku bytu (stierky, podlahy, vstavane skrine) a za tu dobu som min. 100 krat olutoval ze som sa do toho pustil, nebol den bez prizemnych plytkych nadavok ale raz som si povedal ze musim vidiet to svetlo na konci, ktore ma udrzi, ubehlo to ako voda a usetril som pekne tisice. Ale co je dolezite ze mam velmi cennu skusenost pre stavbu domu.
Odpovedať
@kaiak máš šikovného manžela a to si váž. Ja som robil tiež na dome takmer sám. Najdôležitejšie je podľa mňa mať všetko do detailov premyslené a naplánované, potom to ide super. Po dvoch rokoch stavania by sme sa mali okolo mája nasťahovať - konečne. Keď si to tak spätne premietnem tak keď už budem vyvalený na gauči a pozerať na plazmu tak budem najšťastnejší človek pod slnkom :)
Odpovedať
Zatial vdakabohu len jedna neprijemnost s flexou.. priatel ma na predlakti 4 stehy a vyzera ako nesikovny samovrah. :-) Ale hovorim len o tom, co zanechalo stopy.. drobne poranenie a nehody bez nasledkov (kovova zarubna, ktora mu padla na krk; kopance od prudu,.. ), sa nepocitaju..
Odpovedať
@dzusolm A potom pride otazka " Co teraz?" :-)
Odpovedať
@aik Veď práve, človek bol dva roky v neustálom kolobehu a zrazu pokoj. Ale okolo domu je vždy kopec práce, treba dorobiť fasádu, deti pribudnú, takže až taký pokoj to zas nebude.... :-)
Odpovedať
@ladajaskva z čoho teda plynie jasné posolstvo......bývať na vašej ulici je štatisticky vopred prehratá partia. Nezostáva iné ako sa zachovať ľudsky a priznať farbu čo je to za miesto a ulicu. Tým ale drasticky znížiš trhovú hodnotu nehnuteľností vrátane svojej a tak je to iba otázkou toho či chceš predávať (nepriznáš) alebo niektoré susedove lacno na kšeft kúpiť (priznáš) :-)
Odpovedať
@dzusolm A to je podla mna pozitivne. Lebo ked zrazu nie je nic uzitocne na praci tak sa vela ludi zacne z nudy starat o nieco co im dovtedy bolo sumafuck. A tam potom zacinaju zbytocne problemy.
Odpovedať
a k téme....okrem toho že sme o 2 roky starší čo teda so zdravím súvisí iba "okrajovo" (technické a konštrukčné poruchy telesnej schránky priamo úmerné veku) mám napríklad dva kompletne nové nechty. Po gumenom kladive. A zadarmo. Čo ma utešuje lebo toť sledujem problémy s implantátmi :-) a tak mám istotu že moje je 100% prírodné a ekologické :-)
Odpovedať
Profilova fotka
teda nemyslim žeby po skončeni stavby bola nuda..V mojom pripade ta stavba bude trvať dlhšie kedže peniažkou nebude dosť, a dorabky ako ploty, chodniky, fasada....šatniky to da zabrať..A čo taka záhrada? travniky, stromy o to všetko sa treby starať ..a ked zvýši viac času na deti či koničky,, určite sa nepohnevam :-)
Odpovedať
@havaj neplaš sa, to už sú brnkačky, podstatné je že keď už si pri týchto prácach je vyhraté. Ploty sú otázka týždňa, chodníky ...... treba malú a ľahkú lopatu a nie tvrdú zem, my sme začali z trucu že žiadny traktor lebo budeme mať dvor ako mesačnú krajinu a človeče za týždeň ručne takmer všetko. Žiadne koľaje ako v Rači na zoraďovačke a všetko vyfúrikované presne tam kde bolo treba. A 2-3 stovky za traktor išli na kúpu obrubníkov :-) Ale teda nechcelo sa do toho absolútne asi pol roka.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva tak vyto mate vesele.. na takej ulici je rozvodovost priam chytľava :-D bacha, aby na teba nekychli :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zamotek heh ani zdaleka niesom pri chodnikoch to je len mižmaž v mojej hlave ale raz sa tam dostanem..ono nejde o fiz. pracu ale peniažky na tie veci :-.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 ako tak rozmyšlam tak na našej ulici je to tiež perne asi 15 domov z toho asi 7 dôchodcovia a ked ratam tak zaznamenavam za posl. roky 3 rozvody :-| z ôsmich to je dosť
Odpovedať
...okrem elektrikára, vodára a plynára u nás nebol nik - trvalo to skoro 4.mesiace...tisíckrát som si búchala hlavu o neomietnutú stenu, že načosom sa do toho púšťala, ale teraz som rada - šedivé vlasy som narátala 4, ale ja som ešte sopľoš :-D
Odpovedať
@havaj život ma naučil dôležitú vec....čo som ľahko nadobudol som si nikdy moc nevážil. Dnes práve veci ktoré nielen mňa stáli odriekanie, drinu alebo len ťažké spomienky majú pre nás aj v prípade že sú to drobnosti najväčšiu hodnotu. A ak niečo plánuješ tak aj tak to nebude presne podľa toho. Ani finančne. To len na povzbudenie. Ako sa hovorí že žiadna kaša sa neje taká horúca.
Odpovedať
Profilova fotka
@havaj my zase uz sme niektorí rozvední , ako napr. ja s partnerom sme obaja...a este nejakí sú tam takí asi 2-3 domy... ale inak celkom pohoda... zatial sa to tam drzi a vcelku sa tam rodia deti naokolo.... asi plodna ulica :) najnovsie suseda oproti čaka ...
Odpovedať
@katrin21 z toho vyplýva že "ladajaskvový" koeficient máte za sebou a nemalo by sa už nič stať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 ale s kym čaka ? :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?