Výroba domácej šunky

Profilova fotka
Ahojte :-) Uz dlhsie uvazujem nad vyrobou sunky doma.... Mate s tym niekto skusenosti? Treba na to sunkovar, alebo robite aj bez neho.... Zaujimaju ma vase skusensoti, pripadne osvedcene recepty na domacu sunku. A este, ak sunkovar - aky? nerezovy alebo hlinikovy? Dakujem za postrehy....
Odpovedať
@katy2 skús sa spýtať tu http://www.modrastrecha.sk/forum/mesi...
Odpovedať
@katy2 ahojy robievame domacu sunku.šunkovar nam dali este svokrovci. A robime ju z bravčovej lopatky .nakrajame ju vo vode sa rozpusti sol,cukor a rychlosol votrie sa to do mäsa a my to nechame tak 48 hod v chladnicke potom dame do sunkostroja a pomaly varime...aj teraz su v chladnicke 2 misky pripravene;-)))
Odpovedať
Profilova fotka
@lubica76 dakujem za nakopnutie.... uz sme objednali ;-) dufam, ze sa sunka podari a hlavne, ze bude chutit... objednali sme tento http://www.4home.sk/sunkovar-orion-5o... nasla som aj nejake recepty...
Odpovedať
@katy2 tak nech sa šunka podari;-))) a je vynikajuca;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubica76 dakujem :) tu som nasla podrobny recept aj s postupom a fotkami.... http://www.uloz.to/xheAhTX/sunka-doma...
Odpovedať
Profilova fotka
chcem sa vas opytat.nevadi ze ten sunkovar je hlinikovy ?
Odpovedať
nevadi ved to mas v sacku dobru chut
Odpovedať
Profilova fotka
ako dlho vydrží ta šunka v chladničke ? da sa aj zamraziť ked tak ? :) dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
tak nakoniec som sunkovar kupila, druhy mam od mamky a inu sunku nejeme, len domacu :) je perfektna :) robim rozne, najviac nam chuti hydinova.... @chillinka_ali kedze robim naraz dve sunky, normalne si nakrajam na mensie porcie a mrazim... tym, ze je to 100% masa, po rozmrazeni je uplne taka, ako cerstva :) Pre inspiraciu par foto :) 1. bravcova (stehno) bez rychlosoli Teraz do dalsich uz davam rychlosol ale iba minimalne - kvoli farbe a chuti :) 2. kuracia - stehno a prsia 3. bravcova - plece 4. bravcovo-kuracia - bravcove plece a kuracie prsia :)
Odpovedať
Profilova fotka
A moj recept - pozbierany z mnohych, upraveny a vyskusany :) 1000g -1200g masa, pokrajat na kocky (cca 2.5cm), zvyknem par kuskov masa uplne pomliet v mixeri na kasu, aby lepsie masko drzalo pohromade. Vsetko maso aj s tou kasou dam do domacej pekarne alebo do mixera na miesenie. Pripravim si 100 ml vody, v ktorej rozpustim 1PL kryst. cukru, 2KL soli (davam morsku) a 2KL rychlosoli (da sa ja bez nej, ale s nou mi chuti viac a ma aj krajsiu farbu). Sol davam male uplne zarovnane lyzicky (nie je presolena ako z obchodu). Pocas miesenia prilievam do masa vodu so solou a cukrom a miesim, pokial sa nezacne tvorit okolo masa "blato" a pokial sa vsetka voda nevpije do masa.... cca 15-20 min. Hotovu zmes natlacim do sunkovaru (do sacku v nom) - poriadne, aby som vyplnila vsetky vzduchove medzery, sunkovar zavriem a necham odlezat 24-36 hod. Potom ju dam varit. Do vysokeho hrnca si vlozim sunkovar (nastojato), nalejem vodu takmer po vrch sunkovaru, potom ho vyberiem a vodu zohrejem na 80st. Vlozim sunkovar a varim 2.5 hod. pri teplote 70-75 st. Sunkovar schladim sokom pod studenou tecucou vodou a potom ho este necham stat v studenej vode v hrnci, kde som sunku varila, kym sunkovar uplne nevychladne (asi 1/2 h) Ja varievam sunku vecer, aby rano bola dobra studena, vychladena. Sunku vyberiem, dam do chladnicky rano krajam. Dobru chut! :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?