Kvalitné ostré nože - s ktorými ste spokojní?

Rada by som sa opýtala na Vaše skúsenosti s kvalitnými naozaj ostrými nožmi do kuchyne. Viete mi odporučiť nejakú kvalitnú sadu OSTRÝCH nožov, ktoré ostávajú dlho ostré a netupia sa, resp. ich nie je treba ostriť každý mesiac? Či ostré nože ostávajú len keramické? Aké nože doma používate a ste s nimi spokojní? Vďaka.
Odpovedať
@leanice Ostrost noza je dana jeho nabrusenim a nie znackou, pod ktorou su vyrobene. Kazdy noz je potrebne prebrusit (naostrit) a neexistuje noz, ktory bude vecne ostry. Na kuchynske noze postaci aj lacnejsia bruska.
Odpovedať
@milan_ To je pravda, len hľadáme niečo kvalitnejšie, čo vydrží dlhšie ostré. Obyčajný nožík z domácich potrieb alebo z tesca môžem ostriť každý týždeň, a to ma nebaví... Tak či keramické, alebo sú aj klasické nejaké, s ktorými sú ľudia spokojní...
Odpovedať
ja mám Pintinox, tie sú celkom fajn, jeden starý neznačkový z uhlíkovej ocele, ten je úplne mega, no a potom Tescomu a to je zas úplné blato. každý mesiac netreba brúsiť len nôž, ktorý sa nepoužíva. tie lepšie brúsim raz do týždňa, tescomu môžem aj každý deň a nikdy nebude rezať dobre dlhšie než pár ťahov. môžte si kúpiť kvalitné napr. japonské, alebo dať urobiť nožiarovi. na slovensku sú šikovní.
Odpovedať
ja ma rada fiskars, tie najcastejsie pouzivam z tej nasej domacej zbierky. nejaka zakladnejsia rada je to
Odpovedať
Profilova fotka
Ak chces investovat do ozaj kvality,tak potom urcite SOLINGEN...ale mam praxou oskusane aj ceske KDS...na doma ti postacia..
Odpovedať
@leanice Bruseniu sa nijak nevyhnes. Na zeleninu a male veci odporucam Victorinox, maju take male sikovne noziky. Na maso a pod je velmi dobra uhlikova ocel, ale vzdy treba taky noz hned umyt a utriet, inak je super. Na rychle prebrusenie odporucam http://www.euro-noze.sk/arkansas-shar... perfektna vecicka, ked sa mi noz nezareze do rajciny tak ho prebehnem. Na tupe noze neodporucam to by dlho trvalo.
Odpovedať
@leanice @milan_ v nemecku vyrabaju diamantove noze ktore sa nikdy nepotupia a nikdy ich netreba brusit- su samobrusiace. Bohuzial uz som zabudol aka to je znacka, ale su trochu drahe pre slovakov.
Odpovedať
@milan_ mas ciastocne pravdu, ale ak je noz vyrobeny zo sitnej ocele, nenabrusi ho ziadny eskamoter. Ak sa mu to aj podari, tak velmi rychlo sa otupi. Proste hluchy noz je hluchy noz. Kvalitny noz je tvrdy aby drzal ostrie a zaroven dost makky aby sa nelamal. V tomto su najlepsie kovane noze z prekladanej ocele (damascenska ocel, samurajske mece, lovecke rucne kovane noze...). Daju sa kupit aj kuchynsle noze podobnej konstrukcie. Len ta cena!!! :-S Na noze treba mat tak trochu aj stastie. Mam tescomacke, ktore su uplne perfektne, mam od nich noze uplne hluche. Jedno je iste solingeny nikdy nesklamu a su na zvysok zivota. Na zeleninu mam perfektny keramicky noz za par drobnych z obycajnych domacich potrieb. @leanice Na zaciatok by som kupila 3 - 4 kvalitne noze na maso, chlieb a taky vseobecny co by sa pouzival na bezne krajanie kadecoho mensi aj vacsi. Casom zistis ci potrebujes viac nozov a ake. Ja som v tomto smere uletena, ja mam nozov do aleluja. Na cibulu mam svoj oblubeny, na zeleninu dalsi, maso vykostujem inym ako ho krajam.... Zas poznam ludi, co si vystacia s jednym megakindžálom na vsetko.
Odpovedať
@leanice keď vyskúšaš Wusthof, potom už nebudeš chcieť krájať z nožíkom Tescoma. Ale aj cena takéhoto noža je od 100€. Naozaj vydržia dlhšie ostré, no potom ich treba vedieť aj brúsiť a nezničiť ich na lacnom kameni. Máme steakové, kuchársky, japonský, na chlieb aj nôž na šunku. Môže si hovoriť kto chce čo chce, tá investícia sa oplatila.
Odpovedať
ja som mal tiež už všelijake a ako piše @zita19 aj ja potrebujem na všetko iný nožik :) momentalne použivam nemecke nože Dick dostal som ich na 40-tku inak by som za ne tolko nedal :)
Odpovedať
Profilova fotka
Tieto su naozaj kvalitne: http://www.japonskenoze.sk/kategoria/... Dobry šéfkuchár si prebrúsi každé ráno pred šichtou-)) kvalita je nie to že nemusíš brúsit ale že sa ti vždy znovu oodarí vynikajúco nabrúsiť. Tie Global nože vobec nedávam do umývačky- bolo tam varovanie ze sa môžu navždy otupiť. Mam ku tomu aj dobrú brusku. A párkrát potiahnem a je to.
Odpovedať
Profilova fotka
@bambula626 ziadne noze sa nedavaju do umvacky.... Ale inak suhlasim, global su bomba. Ked budem velky, kupim si ich 🤓😀
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mame rozne noze, davam ich do mycky, ano tupia sa, ale moj muz je fanatik, vkuse vytahuje brusku, takze su stale ostre. Noz mi musi padnut do ruky,podla toho sme vyberali.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska tak noze musim mat aj ja vzdy nabrusene, inak nervacim :-D najviac ked just potrebujem ostry nozik a nikde takeho niet. My sme uz tolko nozov kupili co nam rozpravali ze ake budu dlho ostre a aj tak vzdy raz do mesiaca ich vsetky treba nabrusit
Odpovedať
@jullike podla mna je to normalne,ze ich treba brusit ked sa pouzivaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ved mne to uz doslo po tych skusenostiach, ale myslim ze viaceri by si to mali uvedomit, ze je normalne ked sa nieco pouziva ze casom sa to zatupi. Ale zase povedzme si brusenie nie je nejako narocne :-)
Odpovedať
Ja som naposledy kúpil nože v lidly a sú stále ostré. Nič proti nim nemám. A stáli pár eúr. Značka akási ernesto.
Odpovedať
Profilova fotka
mam jeden DIck a jeden Fiskars,su to slusne noze,ale ked idem nieco rezat vacsinou beriem ten co mam po ruke ,uprimne nechce sa mi preberat v sufliku,je pravda keby som ich mal v stojane tak by som si vybral taky aky je na dane rezanie najvhodnejsi
Odpovedať
Profilova fotka
@milan209 my máme z lidlu, ten čo to je tá kuchyňa lidla, čo reklamovali ten veľký nôž a s tým napríklad veľmi rád krájam. A aj pomerne dlho vydržal ostrý čo som bol prekvapený a teraz som v tescome nedávno kupoval a ten je pre mňa veľkým sklamaním
Odpovedať
@majsterslovenska ja mam moje nozicky rada a kedze viem ako lahko nespravnym skladovani odseries noz tak parkuju v stojane ostrim hore a tie najpouzivanejsie su na magnetickej liste. Inac je celkom zabavme ma sledovat, ked sa zabudnem a pokusam sa na nu vyparkovat keramicky. Uz par krat som aj stavnaty slivnik pouzila. A z titulu mojho strojarskeho vzdelania nepcham noze do umyvacky, ale este nie som tak saleko aby som ich v studenej vode umyvala. Brusim si zo zasady sama. Brusenie kuchnskych nozov nas naucil sudruh ucitel v ramci dielenskych prac v nastrojarni. Mojmu chlapovi to nezverim :-)
Odpovedať
@leanice krajajte na drevennej/plastovej doske, nie na tanieroch alebo kameminovej pracovnej doske a neotupia sa tak rychlo. Ja mam tiez z Lidl velky bruchatkovy a potom nejake noname. Ostrim tak raz za 1/2 roka. Pouzivam na ostrenie toto: http://www.naradicko.sk/manualne-brus...
Odpovedať
ja mám nože 20 rokov občas prebehnem osličkou a hotovo soc nepodarok
Odpovedať
Profilova fotka
@leanice velmi dobry pomer kvalita/ cena su kuchynske noze victorinox http://www.extranaradie.sk/extranarad... len pozor, su naozaj ostre!!! ale aj tie sa otupia, bruseniu sa nevyhnes. ;)
Odpovedať
Mam fiskars sadu a tiez ich obcas pretiahnem cez brusku. Ale nic strasne. A su dobre vyvazene, co je vcelku dolezite. Keramicke noze sa taktiez otupuju a co je horsie, aj vylamuju.
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 no uz aby to bolo, odchádzajú z nášho trhu, uz len dopredávajú zásoby. My sme poprosili jeziska a postupne sme si nazbierali...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
V TO by som vedel poradiť. Železiarstvo na námestí. Treba si pýtať Švédske nože . Aj po pol roku sa s nimi dá holiť.cca 20€/ks.Značku si nepamätám.
Odpovedať
@mesarosanton po pol roku kazdodenneho pouzivania? Nemusel si este ich ani brusit? Myslim ale ze casom kazdy noz sa zatupi a je potrebne ho nabrusit, skor si neskor. Ale samozrejme ze dost zalezi aj od toho co sa kraja, ako sa to kraja a kde :)
Odpovedať
@mesarosanton ..Ty si sa s nimi aj holil???? :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D Tak je to nôž UNI ;-) ale ináč ok... ;-) 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Nerežeme s tým kosti ani pracovnú dosku na kuchynskej linke . Chlpy na ruke s ním stále stiahnem ako nič.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?