Je možná zmena pozemku/záhrady na stavebný pozemok?

Dobry den. Chcem sa opytat aku mam sancu zmenit pozemok v zahradkarskej osade iba na stavebny pozemok..na LV je zapisany pozemok ako zahrady a 8-) nejake metre ako zastavane plochy a nadvoria. Dakujem za postrehy
Odpovedať
@zvolsiinylogin v prvom rade by som zašla na Okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, kde by ti dali prvotnú informáciu, či by dali súhlas na užívanie poľnohosp. pôdy na nepoľnohosp. účely, t.j. na zastavanie ďalšej plochy z pozemku PPF - záhrada, ku ktorej by došlo zmenou stavby (zrejme chatka) napr. na záhradný dom. :) Pokiaľ by bola schodná cesta, tak treba ísť na prísl. obec podľa k. ú., či podľa platného územného plánu je možná zmena nebytovej stavby na bytovú.. Čo sa týka zmeny druhu pozemku zapísaného v KN a jeho výmery, táto by bola vyznačená až po kolaudácii, ku ktorej stavebník predkladá aj GP - geometrický plán na porealizačné zameranie stavby, v ktorom by bola uvedená nová výmera zastavanej plochy, ktorú by na KN zapísali..
Odpovedať
@janetbla vynatie musi byt pred stavebnym konanim. Sam som to riesil. V intravilane obce, 6,3 arovy pozemok som kupil ako zahradu a zaplatil 9€ kolok na pozemkovom a previedli na stavebny cely. Vynatie z podneho fondu sa to vola.
Odpovedať
@megdesign nemusí to tak byť, lebo vydanie stavebného povolenia nezaručuje, že stavba sa bude naozaj aj uskutočňovať. To znamená, že pokiaľ stavba nebude postavená, tak pozemok vedený ako PPF môže slúžiť svojmu účelu naďalej.. V územnom a stavebnom konaní je OÚ, odbor pozemkový a lesný dotknutým orgánom, ktorý chráni PPF a k vydaniu ÚR, resp. SP vyjadrenie - stanovisko, v ktorom môže súhlasiť s umiestnením stavby na pozemku - PPF, t. j. vydá stanovisko k individuálnemu stavebnému zámeru v zmysle § 15 zák. č. 200/2004 Z. z. (1) Orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy (§ 22) môže udeliť súhlas aj k individuálnemu návrhu nepoľnohospodárskeho použitia poľnohospodárskej pôdy na konkrétny stavebný zámer alebo iný zámer. (2) Podkladom na posúdenie individuálneho návrhu podľa odseku 1 je okrem údajov o pozemku podľa katastra, prípadne technických podkladov na vyznačenie zmeny druhu pozemku v katastri aj projektová dokumentácia, stanovisko vlastníka a dotknutých orgánov štátnej správy, ktoré chránia verejné záujmy podľa osobitných predpisov.8)
Odpovedať
@janetbla preco to potom odomna teta chcela pred zaciatkom stavebneho konania?
Odpovedať
@megdesign tak to neviem.. Ono ty vlastne na základe právoplatného rozh. o vyňatí z PPF na celý pozemok, môžeš dať na kataster zapísať zmenu druhu pozemku aj bez toho, aby si išiel niečo stavať... V tvojom prípade, keď je pozemok vyňatý z PPF, tak OÚ, odbor PaL už nie je dotknutým orgánom v stavebnom konaní, lebo pozemok, na ktorom chceš stavať už nie je PPF.
Odpovedať
@janetbla vsetko mi to je jasne, ale na zozname, co vsetko treba dolozit k stavebnemu konaniu bolo aj vynatie z podneho fondu...
Odpovedať
@megdesign v tvojom prípade sa jednalo o pozemok do 5000 m2 v zastavanom území, preto OÚ, odbor PaL na zákalde tvojej žiadosti s prílohami (ods. 5 § 17 ) mal vydať iba stanovisko k pripravovanému zámeru k užívaniu poľnohosp. pôdy na nepoľnohosp. účel v zmysle § 17 http://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-220 § 17 Odňatie poľnohospodárskej pôdy (1) Na nepoľnohospodárske účely možno použiť poľnohospodársku pôdu len na základe rozhodnutia o odňatí poľnohospodárskej pôdy (ďalej len „rozhodnutie o odňatí“). Rozhodnutie o odňatí vydáva orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy (§ 23), v ktorého obvode sa poľnohospodárska pôda navrhovaná na odňatie nachádza. (2) Rozhodnutie o odňatí nie je potrebné vydať, a) ak ide o umiestnenie signálov, stabilizačných kameňov a iných značiek na geodetické účely, na vstupné šachty, prečerpávacie stanice, vrty a studne, stožiare alebo iné objekty nadzemného a podzemného vedenia a výmera jednotlivých uvedených objektov nepresiahne 25 m2 a ak ide o jednorazovú zmenu druhu pozemku do 15 m2, b) ak ide o zmenu poľnohospodárskeho druhu pozemku s výmerou do 5 000 m2 v hraniciach zastavaného územia obce podľa § 2 písm. i), c) ak ide o nehnuteľnosť, ktorej zastavaná plocha je do 25 m2, v území určenom územným plánom obce na záhradkárske účely, a ak ide o nehnuteľnosť, ktorej zastavaná plocha je do 25 m2, vo vinici. (3) V prípadoch podľa odseku 2 vydáva orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy (§ 23) stanovisko k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde a v prípadoch vykonaných zmien druhov pozemkov do 15 m2 na základe kópie katastrálnej mapy.
Odpovedať
@megdesign asi majú staré vzory žiadostí :)..niekedy na každé vyňatie vydával pozemkový rozhodnutie ... už nejaký ten čas v niektorých prípadoch vydávajú iba formou stanoviska - súhlasu, resp. nesúhlasu.. mimo správneho konania, v ktorom je procesný postup zdĺhavejší, lebo sa musí čakať na právoplatnosť rozh.
Odpovedať
@zvolsiinylogin asi takto , na stavebny pozemok záhradu nezmeníš, stavebný pozemok bude pozemok po vydaní stavebného povolenia, Kataster nič ako stavebný pozemok nepozná ani sa to nedá na katastri zaevidovať. Načo to vlastne potrebuješ ? Ak tam chceš stavať, treba ísť na stavebný úrad-obec a zistiť čo je v územnom pláne a či ti tam dovolia stavať, potom choď na PÚ. a či PÚ bude vydávať stanovisko alebo rozhodnutie záleží či je to v intraviláne alebo extraviláne.PÚ bez stanoviska obce aj tak nič nerozhodne.
Odpovedať
všetko sa dá, záleží však aj kto sedí na príslušnom úrade a ako chápu oni daný pozemok. no zväčša s tým nejaký veľký problém nebýva.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
ako je to s pozemkom, ktory je v extravilane obce? je tam sanca na zmenu ornej pody na stavebny pozemok? kolko taka zmena casovo trva?
Odpovedať
@kirik83 Šanca je 50:50. T.j. buď tam je dovolené stavať, alebo nie. To si musíš zistiť na miestnom úrade.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?