Zimná záhrada - treba na nu stavebne povolenie?

Profilova fotka
Alebo ju staci ohlásiť? Bude mat 24m2, bude na uz existujúcej terase. Este jedna otazka, akurat prebieha kolaudačné konanie, uz sa boli pozriet, este mame odovzdať nejake veci, ale inak vsetko ok. Ovplyvní ta zimná záhrada kol. konanie? Mame s nou pockat, alebo to mozem riesit? Dakujem!
Odpovedať
Ze bude na uz existujucej terase znamena co? Ze ju chcete iba zasklit alebo ako to mas chapat? Lebo ak ano tak podla mna to netreba ani ohlasovat ved to uz nie je zase taky zasah, keby ste ju chceli postavit zvlast vedla domu tak to ano, to by ste mali povinnost to minimalne nahlasit ale takto by to podla mna nebolo potrebne. Co sa tyka tej kolaudacie ti neviem povedat ale by vam to nevadilo tak by som s tym radsej pockal nech sa to zbytocne nepredlzi a riesil by som to az potom ked bude toto uzavrete.
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo22ando no mne to vadiiii :-D ale jasne vydržím ;-) No, co sa tyka tej zimnej záhrady, mame terasu, nad castou aj strechu, tu treba "predĺžiť", pojde tam este min. 1 alebo mozno 2 stlpy a okna. Tak teraz neviem...
Odpovedať
Profilova fotka
Cast terasy (zbytok sa hanbím vyfotit :-p )
Odpovedať
@emma_932 No jasne, ze clovek by to chcel mat najradsej vsetko hned :-D Ale vies ak by to malo predlzit ten proces kolaudacie tak sa asi radsej oplati pockat nie? No neviem, ja by som povedal, ze to uz budu vlastne iba take upravy aj ked sa to bude tykat aj strechy. Ja by som teda povedal, ze nebude treba ani ohlasovat ale istota je gulomet, pre istotu by som sa este isiel informovat na urad lebo tu je uz mozne vsetko :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Najistejsie to asi budes mat ked sa pojdes spytat priamo na urad, ako napisal ludo istota je gulomet ale inak osobne sa mi tiez nezda, ze by ste to potrebovali ohlasovat. Teda neviem ci sa taketo "upravy" musia nahlasovat ale nepride mi ako extremny zasa do stavby ale ista si nie som len kvoli tej streche. Neviem no, vravim treba sa ist spytat na prislusne miesta
Odpovedať
@emma_932 Nepochopím zmýšľanie stavebníkov, ešte ste ani neskolaudovali stavbu RD a už ho chcete meniť. To ste sa kedy rozhodli? :) Zimná záhrada, ktorú chcete mať na ploche terajšej čiastočne prestrešenej terasy, ale ešte budete zväčšovať zastavanú plochu, tak sa to považuje za zmenu stavby - prístavba, ktorá si vyžaduje stavebné povolenie, nakoľko bude konštrukčne a prevádzkovo spojená so stavbou RD. Záleží na tom, kedy zimnú záhradu chcete uskutočniť - zrealizovať. Sú 3 možnosti: 1. Pokiaľ t. č. beží kolaudačné konanie a už bolo miestne šetrenie, tak nech Vám SÚ na RD vydá kolaudačné rozhodnutie. Následne požiadate SÚ o zmenu stavby - prístavbu zimnej záhrady, konanie je obdobné ako stavebné konanie, čiže treba PD zimnej záhrady, aby z nej bolo zreteľné, čo je pôv. RD už skolaudovaný a čo je prístavba zimnej záhrady. SÚ Vám usmerní, aké doklady a vyjadrenia budete potrebovať (nemalo by byť toho veľa :) ). SÚ Vám vydá nové stavebné povolenie na prístavbu. Po jej uskutočnení podáte návrh na vydanie nového kolaudačného rozh., ku ktorému doložíte nový GP so zameraním zastavanej plochy zimnej záhrady vrátane pôv. plochy RD. Pokiaľ potrebujete už bývať v novostavbe, tak medzitým obec požiadate o pridelenie súpisného čísla s právoplatným kolaudačným rozh., rozh. o pridelení súpisného a geometrickým plánom - GP na porealizačné zameranie podáte návrh na zápis do KN. 2. Pokaľ Vám nesúri, z akéhokoľvek dôvodu, mať v rukách právoplatné kolaudačné rozhodnutie a chcete zimnú záhradu zrealizovať už teraz, tak by som ešte pred vydaním kolaud. rozh. urýchlene požiadala SÚ, že chcete uskutočniť takúto zmenu stavby oproti overenej PD v stavebnom konaní ešte pred vydaním KR. Keď zmenu stavby chcete vykonať vzápätí po vydaní kolaud. rozhodnutia, je veľká škoda, že ste to nespomenuli SÚ pri ohliadke stavby v rámci prebiehajúceho kolaudačného konania, SÚ by mohol posúdil túto zmenu stavby pred jej dokončením v samostatnom konaní, pretože sa zväčší zastavaná plocha. Do doby vydania rozh. vo veci zmeny stavby pred jej dokončením SÚ kolaud. konanie preruší. Po ukončení zimnej záhrady by bolo opätovne vykonaná ohliadky stavby a vydané kolaudačné rozh. už aj so zimnou záhradou. Až potom by ste požiadali o pridelenie súpisného č...atď. až po vklad do KN. 3. Pokiaľ máte dobrých susedov a nevšímavú prac. stavebného úradu a zimná záhrada nie je ľuďom na očiach, tak nech SÚ vydá kolaud. rozh. a zimnú záhradu si dobudujete bez vedomia SÚ, hovorí sa tomu na čierno :D. Nebude zaznamenaná v žiadnych dokumentoch ani v KN. Riskujete však pokutu a dodatočné povolenie zmeny stavby, pokiaľ SÚ na to príde, alebo "dobrý" susedia Vás nenahlásia, že vykonávate stavebné práce (aj keď to nemusí byť podozrivé, nakoľko je to novostavba RD. Záleží však na celkovom technickom riešení a do akej miery bude prístavby zimnej záhrady zasahovať do stavby RD, jeho statiky, strechy atď...už si len vybrať jednu z možností ako túto vec riešiť. :)
Odpovedať
@janetbla mám rád fundované odpovede
Odpovedať
@stowasser prax na stavebnom úrade robí divy :)
Odpovedať
@janetbla Krasna baseň, ale o ničom. Keď mam raz terasu už v projekte, tak je už len na mne ako ju zrealizujem a žiadne ine povolenia nepotrebujem.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za rady :-) @janetbla Nepochopím zmýšľanie stavebníkov, ešte ste ani neskolaudovali stavbu RD a už ho chcete meniť. To ste sa kedy rozhodli? - este pocas stavby :-D v dome "sa" nam zvacsila jedna kupelna, zmizla predsien a pribudol plan zimnej zahrady. no co ti poviem, vsetci murari utekali, ze s nami sa neda :-D jo, a muz uz v duchu stavia dalsi dom. =-) ale k veci, najviac sa mi pozdava co pisal @ludo22ando, ze chceme vlastne len zasklit. ci bude mat rovnaky nazor aj stavbeny urad.... nuz netusim. zase, pan na stavebnom je v pohode, nejako extra neriesil ani tu kupelnu, ktora "sa sama" nejako zvacsila :-p ani tu zmiznutu predsien... btw oni tam tiez maju maslo na hlave, a vedela by som im narobit riadne problemy ]-( a dobre to vedia..
Odpovedať
@emma_932 no pozri, nic sa ti nestane, ked sa na urad pojdes spytat a poinformujes sa ci, je potrebne stavebne povolenie alebo nie. Budes to mat 100% a potom ta nezaskoci to, ze si mala mat a nemala si alebo si vobec nemusela vybavovat. Ja si vzdy vsetko radsej takto prezistujem aby ma nahodou niekto nezaskocil
Odpovedať
Profilova fotka
@emma_932 Zena si vie vsetko vybavit ked chce :-D Ja som presne taka ista, tiez od nas utekaju robotnici, ze stale iba vymyslam ale ked mne stale napadne nieco co by som chcela este vylepsit a planujeme v tom dome byvat uz navzdy takze chcem aby bol uplne dokonaly a presne tak ako sme si ho predstavovali :-) Pokial to mate na urade takto, tak by som sa tam sla "spytat" s tym, ze by to bolo skor iba oznamenie ako otazka a pekne si tu teraz zasklila :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@emma_932 Ako píšem v závere môjho prechádzajúceho príspevku, všetko záleží od techn. riešenia zimnej záhrady. Pokiaľ táto bude prevádzkovo spojená s domom, samozrejme uzavretá zvislými stenami - oknami a prestrešená,(čo je isté), tak sa to posudzuje ako prístavba k RD, na ktorú je potrebné povolenie SÚ. Jednou z podmienok v SP je, že každá zmena stavby pred jej dokončením musí byť odsúhlasená SÚ. V tomto ponímaní zmena stavby sa chápe cielená zmena nie drobné odchýlky (nepodstatné zmeny), ku ktorým došlo počas uskutočňovania stavby podľa PD overenej v stavebnom konaní. Podľa SZ SÚ môže počas uskutočňovania stavby (pokiaľ ešte nebolo vydané kolaud. rozh.) povoliť zmenu stavby pred jej dokončením. SÚ rozhodne, či plánovaná zmena stavby si vyžaduje samostatné konanie o zmene stavby pred jej dokončením, alebo ide o nepodstatnú zmenu a bude ju možné prerokovať v kolaudačnom konaní. Čo je zmena stavby pred jej dokončením a ako sa povoľuje je uvedené v zákonoch a vyhl. a taktiež čo je zmena stavby, ktorá už bola skolaudovaná. To, že Vám prac. SÚ všetky zmeny schváli a stavebníkom vyhovie, neznamená, že je toto jeho konanie v súlade so SZ. Ale z mojich skúsenosti sa Vám v budúcnosti takáto "ochota" prac. SÚ prehliadať vykonané zmeny na stavbe bez povolenia SÚ, v budúcnosti nemusí vyplatiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?