Zápis na list vlastníctva

Profilova fotka
Je tu nejaka pravnicka? Potrebovala by som poradit ohladom domu rodicov. Stavali dom za komunistov. Mali vsetko v poriadku - odkupene a vysporiadane pozemky, stavebne i kolaudacne povolenie. No zmenil sa rezim a oni zistili, ze nemaju dom na liste vlastnictva (v tej dobe vsetko vybavoli pravnici - aj nasim to robil pravnik, od vsetkeho maju papiere). Dovod - vraj je cast (garaz a malicka cast kuchyne) postavena na cudzom pozemku. Da sa dom zapisat na list vlastnictva, aj ked je ciastocne na cudzom pozemku? Nasi chceli tuto cast odkupit, no dotycni nechcu predat tuto cast, ale celu prislusnu parcelu (cca 400 m2) za nehoraznu cenu (cele ako stavebny pozemok, hoci je to orna poda). Ďakujem za akekolvek rady.
Odpovedať
@evakva máš špekulantov susedov, asi nechodili k vašim na vínko,že by vás chceli dotlačiť aby ste to mali ako čiernu stavbu? máte výmer na parcelu a vieš zistiť aký bol stav ked to stavali? komu to vtedy patrilo?ako to bolo zakreslené v mape?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Preco ako ciernu stavbu, ked maju normalne stavebne povolenie a aj kolaudacne rozhodnutie? Na mape, co mali vtedy (ked stavali dom), bolo vsetko Ok - vsetko na ich pozemku. Maju kupne zmluvy a kupy prislusnych pozemkov. Zaujimave je na tom to, ze doteraz to nikomu nevadilo. Ked sa robilo nove zameriavanie, tak sa len zhodnotilo, ze maju zle pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu A teraz po nich chcu, aby si to opat odkupili (no pri tom oni uz za pozemok raz zaplatili).
Odpovedať
sud
Odpovedať
@evakva no tak jedine na súd a zaplatiť to dať tým , čo kedy zameriavali, ved niekto musel zmeniť hranice pozemkov , ten je za to zodpovedný a ako k tomu prišiel že to niekomu prešlo zmeniť hranicu pozemku , to akoby mne či hocikomu zajtra povedia že ten pozemok nie je tvoj a dnes je ešte môj.
Odpovedať
Profilova fotka
@fibolino @duzu To sa lahko povie, ale pri dnesnej rychlosti sudov, by mozno za 10 rokov rozhodli. A ti, co to zameriavali su uz po smrti. Neviem, co s tym inak robit. Zapisat na list vlastnictva by sa len dom nedal napisat?
Odpovedať
Ak je stavba riadne skolaudovana, moze sa zapisat do katastra. K tomu budete potrebovat zameranie stavby - bud mate to povodne alebo musite dat urobit nove. Postup k zapisu je tu: http://katasternehnutelnosti.sk/253-z... V geometrickom plane budu mat casti na cudzom pozemku osobitne parcelne cisla, takze odpadne problem s odkupovanim celej parcely (za predpokladu, ze vase stavby nezasahuju do susedneho pozemku tak, ze by zbytok uz bol pre suseda nepouzitelny, co asi nebude vas pripad). Ktovie, ci sa dopatrate, co sa dialo s hranicou pozemku a preco doslo ku zmene, asi by bolo lepsie dohodnut sa na odkupeni tej casti.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@inge19 Dik. Skusime to takto urobit.
Odpovedať
Profilova fotka
@inge19 Pozerala som si tu stranku. Tam sa hovori o zapisani stavby do katastra. Nasich dom vsak v katastralnych mapach je, len nasi ho nemaju zapisany na liste vlastnictva.
Odpovedať
@inge19 tam to skôr vyzerá že vtedy dávno pri stavbe zle vymerali pozemok, a až po novom zameraní sa zistilo že ten dom stojí sčasti už na cudzej parcele. Tam jednoducho bez súhlasu majiteľa susednej parcely nepôjde len tak ľahko dať tam vecné bremeno. Nemožno to od neho ani spravodlivo žiadať, on takisto mohol si myslieť, že mu tá časť nepatrí a môže tvrdiť že bol uvedený do omylu. @evakva pomaly Ti už ubehne pol roka od založenia témy a nič ste neurobili. Prečo nejdeš za právnikom aj s celou dokumentáciou a nenecháš si odborne poradiť? Na internete hľadať odborníkov ktorí zadarmo fundovane a ku konkrétnemu prípadu s vecou poradia to asi ťažko nájdeš....
Odpovedať
@evakva vela stastia :-) , drzim palce pri jednani so susedom
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 Vdaka za nazor. Vec sme riesili aj s pravnikom, mali sme mediaciu. Vsetko neuspesne. Nechcu predat len tu cast pod domom, ale len cely pozemok + cena je nehorazna. Takze dalej rozmyslame, co urobime. Sudit sa je na dlho. Uz sme rozmyslali aj o TV.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@evakva Myslím, že nič konštruktívnejšie ako obrátiť sa na súd neexistuje. Ja sa susedovi nečudujem, využíva príležitosť, ako som spomenul, on tiež je v tom nevinne, nevidím dôvod prečo by ste ho mali medializovať len za to, že niekto tretí spravil chybu...aj je aj pochopiteľné, že si nechce drobiť pozemok, má vás v hrsti, preto opakujem, obráťte sa na súd, možno vás prekvapí pozitívne výsledok.
Odpovedať
@evakva Potom ine neostava, iba ten sud. Vyriesit to musite, aby ich nahodou nenapadlo "vyrubit najomne za uzivanie pozemku".
Odpovedať
@inge19 @evakva áno a snažil by som sa naozaj konštruktívne so susedom, žiadne scény či hádky, ale naozaj sa pokúsiť vyjednať kúpu aspoň tej časti pozemku - keď prvý raz odmietol, treba sa pokúsiť znova a znova, s ľuďmi vždy treba len hovoriť a hovoriť a jednať a jednať, lebo by sa mohlo i teoreticky stať, že by vlastníka mohlo napadnúť vás zažalovať a žiadať odstrániť Vašu časť stavby ako nelegálnu na jeho pozemku....
Odpovedať
Profilova fotka
@evakva píšete, že dom je v katastri zakreslený, čo teda bráni požiadať o úpravu údajov v katastri, podobne ako keď mení majiteľov? Tým sa dostane do listu vlastníctva. Čo Vám poradili na katastri?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 KAtaster vobec neporadil. Mame si to vraj vyriesit s vlastnikmi @inge19 @inge19 Skusime sa s nimi este dohodnut, ale nevydim to ruzovo. A potom asi ten sud. Vdaka za Vase nazory a rady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?