Záložka na byte

Profilova fotka
Dobrý deň. Poprosím znalých - pri kúpe domu sme založili v prospech banky aj dom aj byt. Teraz sme dom prerobili a v banke mi schvalili prenesenie tarchy z bytu na dom. V banke mi povedali ze oni posielaju nakataser rozhodnutie o ,,odtazeni,,. Ako to bude na katastri označené? Myslím tu značku listiny - hľadať to pod vkladom alebo zmenou? Každý deň si pozerám všetky listiny, no niektoré sú len zadané no nie sú pri nich mená ani LV - zrejme to nemajú nahodené poriadne ešte. Ďakujem vopred :)
Odpovedať
Vymaz zalozneho prava je pod znackou "V" vklad, ktora bude vyznacena na liste vlastnictva. Treba sa len opytat v banke ci uz posielali na kataster vymaz zalozneho prava. U mna to trvalo cca 7-8 pracovnych dni kym to poslali.
Odpovedať
@lucia211 Máš niekoľko možností ako to zistiť. Najistejšie je, keby ti banka poslala kópiu návrhu na zrušenie záložného práva, ktorý doručili na kataster. Tam bude v prijímacej pečiatke uvedené číslo. Zrušenie záložného práva je označené ako Z a nejaké číslo (napr. Z-1256/2017) - "Z" nie je ako zrušenie, ale záznam. Na rozdiel od vkladu, kde je lehota na zápis 30 resp. 15 dní (ak zaplatíš urýchlený vklad), pri zázname je lehota pre kataster 60 dní. Ale ak toho majú veľa, ako napr. v BA, tak to trvá aj 3 - 4 mesiace. Ak ti banka nedá tú kópiu, tak si to môžeš pozrieť aj sama na katasterportáli. Otvor si list vlastníctva danej nehnuteľnosti a ak už banka doručila návrh na výmaz záložného práva, tak sa tam objaví červeným plomba (viď príklad dole na obrázku). Plombu zaznačia na druhý deň po doručení návrhu. Takže pokiaľ tam plomba nie je, tak banka ešte návrh nedoručila na kataster. Ak sa tam objaví plomba, tak súčasťou plomby bude aj číslo návrhu a podľa toho si môžeš potom nájsť, v akom štádiu to je. Stav môže byt: - v konaní - v konaní po lehote - prerušené konanie. Od podania návrhu rátaj tak 2 - 3 mesiace, že záznam povolia. Asi 2 týždne po povolení záznamu ti príde vyrozumenie - rozhodnutie o povolení záznamu. Dole vidíš, ako to bude na LV a ako to nájdeš na katasterportáli.
Odpovedať
@palko80 Výmaz záložného práva určite nemá značku "V", ale "Z". V-čkom sa označujú vklady, výmaz záložného práva je záznam.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 :) ďakujem pekne - ako na kataster portály si celkom viem veci pohladať akurát toto mi nebolo jasné, akú značku bude mať záznam a s tou plombou si mi tiež poskytol super informáciu, som o niečo múdrejšia. Banku zaťažovať nejdem, len schvalenie prenesiania tarchy im malo trvať do týždna a trvalo im to mesiac....prišiel mi list, v kt. stojí že banka vystavila kvitanciu a listinu zaslala na kataster - predpokladam ze to posielali v piatok spolu, ked mi dnes prisiel list a zrejme aj na kataster prisiel dnes, teda zajtra by som o mala vidiet. Vďaka ešte raz :)
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@chrobak7 nie som si istý....mám pozemok v podiele 1/4. Cudzí človek má na tom istom pozemku 1/3 podiel. Bez mojho vedomia, predal cudzí človek svoj podiel na našej spoločnej nehnuteľnosti....ked som to zistil-pozrel som list vlastníctva, kde bolo červeným naznačené velkým písmenom "Z - zmena-tak má pochybnosti , že písmeno Z znamená výmaz....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?