Vytýčenie stavby verzus kolaudácia

Ahojte. Potrebujem vytyčiť zaklady domu a projektant mi povedal že to musí urobiť geodet, ktorý ma na to pečiatku, lebo pri kolaudácii budem musieť mať vytýčenie stavby potvrdené od geodeta. Je to pravda, alebo mi može stavbu zamerať aj majster bez potvrdenia?
Odpovedať
@erikson03 jedine geodet...zamreť si to môžeš aj sám ak vieš ako ale bez pečiatky geodeta sa kolaudačného rozhodnutia nedočkáš :)
Odpovedať
@erikson03 záleží čo máte napísane v stavebnom povoleni, nám to musel vytýčiť geodet
Odpovedať
Profilova fotka
@erikson03 nám stavbu zameral jeden známi ale pred kolaudáciou musel prísť geodet a zamerať stavbu
Odpovedať
Viem ze pred kolaudaciou musi prist zamerat a potvrdit stavbu geodet, ale ci musi geodet zamerat a potvrdit aj vytyčenie zakladov pred zacatim stavby?
Odpovedať
Profilova fotka
@erikson03 bolo by najlepsie,ak by si to mal uz teraz od geodeta...budes to mat uz ku kolaudacii
Odpovedať
Profilova fotka
@erikson03 no ked sme začali stavať tak netrebalo potvrdenie od geodeta načo komu?
Odpovedať
@erikson03 neviem si celkom predstavit ako ti to bude vytycovat majster? mas niekde na pozemku alebo v okoli pevne vytycovacie body? Alebo mas jasne vytycenu hranicu pozemku? od ktorej by sa majster mohol pohnut? Predsalen geodet ma na to potrebne vybavenie a znalosti. Co ak to urobi zle a potom pri kolaudacii geodet zisti, ze tak umiestnena stavba nemoze byt? Neviem o akeho majstra ide a ake ma byvavenie, no aj preto je moj prispevok je vo forme otazok a po ich zodpovedani sam sebe si zvaz ci je vhodne prizvat geodeta alebo nie.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. Asi bude najlepsie zavolat geodeta aj na zameranie zakladov.
Odpovedať
@erikson03 ja som mal od geodeta vytyceny pozemok, takze som mal hranice pozemku.. vytycenie domu som robil so stavebnym dozorom.. spravili sme lavicky a natiahli spagaty.. pokial sa nemas od coho odrazit tak to nechaj na geodeta..
Odpovedať
Zamerať základy geodet nemusí, môže to urobiť aj "skúsený" majster. Ak to urobí geodet (ako mne) tak je to dobre, ale jeho protokol aj tak nemôžeš použiť pri kolaudácii. Pred kolaudáciou treba doložiť od geodeta zameranie skutočnej stavby. Takže treba geodeta volať ešte raz, aby zameral hotový domček. Samozrejme ak voláš geodeta 2x treba platiť 2x :-)
Odpovedať
@remba , @skorpy tak toto ma zaujíma tiež, mám geodetom vymeraný pozemok (4 body) ale potrebujem vytýčiť základy domu - problém je že fundament bude z jednej strany presne tvoriť hranicu pozemku po dĺžke á 10 m. Dokáže toto zvládnuť nejaký skúsený majster, alebo radšej znova objednať geodeta? Čo by ste odporučili? Nerád by som bol aby mi vyhotovili potom fundament ktorý by nebodaj zasahoval do susediaceho pozemku.
Odpovedať
nám v Trnave na stavebnom povedali, že aj vytýčenie stavby musí byť od geodeta, musím mať geometrický plán, tak neviem teda, aký majster by mi to robil. Vytýčenie pozemku mám od geodeta, ľahko by som si základy zakreslil aj svojpomocne, ale na úrade to odo mňa žiadali...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@janulikk geodet vytýči stavbu, osadí kolíky, do rána ich sused premiestni , stavba sa postaví, myslíte, že stále stačí zameranie vytýčenia, alebo treba zameranie skutočného umiestnenia stavby. Iná varianta, povolené je 300m2, geodet vytýči, zakreslí a kolíky sa posunú o dvojgaráž. Geodet pri zameraní pre kolaudáciu môže zamerať len hotovú stavbu (rozostavanú, s jasným obvodom stavby) to sa vkladá do katastra. Ak je známa stavebná čiara (pozemok) stavbu môže vytýčiť stavebený dozor alebo schopný majster.
Odpovedať
Profilova fotka
@erikson03 v stavebnom povolení je jasne napísané, kto ti môže vytýčiť stavbu, nemusí to byť v každom prípade autorizovaný geodet. Ja mám v povolení určené: "Od vytýčenia stavby orgánmi alebo organizáciami na to oprávnenými sa podľa paragr. 75a stavebného zákona upúšťa. Vytyčovací protokol nahradzuje vytyčovací výkres dokumentácie stavby. Za súlad priestorovej polohy s dokumentáciou stavby zodpovedá stavebník." Aj napriek tomu som si to dal vytýčiť známemu geodetovi. Ale skúsený majster to zvládne tiež.
Odpovedať
Pre istotu som si na stavebnom úrade zistil či je potrebné zamerať základy domu geodetom a potvrdili mi že nie je to potrebné pokiaľ to dokážem môžem si to zamerať aj sám. Geodet bude musieť zamerať hotovú stavbu.
Odpovedať
Včera som si zaklady zameral a nakreslil čiary pieskom. Pri kontrole uhlopriecok som sa na jednej sekol 0,5cm a pri druhej 1,5cm co si myslim ze nie je spatne. Jednoduchy tvar domu do L trvalo dvom ludom aj s nakreslenim cca 3 hodinky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
mozem vediet, ci ste potrebovali k vytyceniu stavby (pred zacatim stavania) vykres podorysu v elektronickej forme?? lebo ten nas projektant to robi vsetko rucne... :-( kolko sa cca plati za vytycenie domu - obdlznik...dakovala :) @topvideo @janulikk @erikson03
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika_domenova mal som v elektronickej i fyzickej...spýtaj sa toho, kto to bude vytyčovať, čo požaduje.
Odpovedať
@erikson03 nejake tenke ciarky si tym pieskom kreslil, ked si to vedel zmerat na uhloprieckach na 5mm presne.
Odpovedať
@gashtaan čiary pieskom sa kreslia až keď je stavba vytýčená a označená na každom rohu napriklad roxorom zatlčeným do zeme, no a medzi roxormi mi vyšli také miery, aj sam som sa tomu čudoval na prvý krát:-)
Odpovedať
@erikson03 tak v tom pripade dufam, ze si tie roxory mal v zemi pozatlkane strojovo kolmo-presne :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Mna by zaujimalo ci by som mohol posunut dom o 2 metre dalej od ulicneho plotu smerom do vnutra ako mam na projekte osadenia stavby uz ked mam vydane stavebne povolenie.povodne som mal v plane dom osadeni 4 metre od plota ale je to dost malo kedze pred domom mam rusnu cestu.minimalne rozostupi od susenov sa tym neporusia len ho posuniem viac do vnutra
Odpovedať
@bodecka321 Ahoj. Součástí stavebního povolení je osazení domu v terénu. Rozhodující je ta stavební čára. Bez nového stavebního povolení, nebo aspoň nějakého dodatku, nelze svévolně posunovat barák ( jeho umístění ) v terénu. To by ty zastavované lokality vypadaly,že ? :-p
Odpovedať
@erikson03 Ahoj. Vytyčit samotnou stavbu může kdokoliv, kdo umí měřit pásmem a umí udělat pravý úhel. Nicméně musí mít již stanovené nějaké oficiální body, které vytyčil geodet s oprávněním zápisu do pozemkových knih. Když máte třeba vytyčeny hranice svého pozemku, nebo třeba obrubníky chodníku před barákem, tak je to jednoduché. Nicméně, pro zápis (zakreslení ) hotové ( rozestavěné ) stavby do katastru nemovitostí toto zaměření vždy musí udělat autorizovaný geodet. Nejlépe ověřit na katastru, které geodety akceptují. Ne každé zaměření je věrohodné. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?