Vysporiadanie pozemkov - ako na to?

Profilova fotka
Nastala taka situacia... Pozemok sa sklada z viacerych parcel, nic neobvykle Na listoch vlastnictva figuruju na 5tich parcelach osoba A a na dvoch parcelach osoba A a osoba B, pricom vlastnictvo osoby B je dokopy 1/12. Osoba A zomrela nedavno, zostali 3 dedici, normalka dedicske konanie. Ale chceli by sme to pri tejto prilezitosti vysporiadat nech je 100% vlastnikom samozrejme osoba A respektive teraz jej traja dedici. Problem je ze osoba B zomrela pred 30timi rokmi, dedicske konanie nebolo vykonane respektive na liste vlastnictva teraz figuruje stale tato zomrela osoba. Po nej su stale zijucu dva dedici. Takze ako na to teraz? Co vieme je ze by dvaja dedici po osobe B mali vyvolat znova dedicske konanie, prepisat tych 1/12 na seba a potom mozme pripadne odkupit alebo sa dohodnut. Lenze to ti dvaja nechcu lebo to stoji peniaze Tak sa zaujimam ci nie je aj nejaka ina moznost - vydrzanie, co ja viem co... Poda bola samozrejme vyuzivana osobou A po cely ten cas, osoba B nikdy nemala zaujem o tuto cast, ani jeho dva dedici, prislo sa na to az teraz pri dedicskom. Co by ste navrhovali?
Odpovedať
Vydržanie neprichádza do úvahy, bude potrebné to predediť a následne odkúpiť. Teoreticky by mohla prichádzať do úvahy žaloba o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, ale želaný výsledok nie je istý.
Odpovedať
Profilova fotka
@daik: preco nie vydrzanie? zaujima ma dovod co tak premlcacia doba? ved 30 rokov ziadne dedicske, nikto nejavil o to zaujem, take neni?
Odpovedať
Profilova fotka
nikto nic?
Odpovedať
Nemozu dedici osoby B dat dedicom osoby A splnomocnenie na zastupovanie v dedickom konani po osobe B. Dedici osoby A si to zorganizuju a zaplatia.
Odpovedať
Profilova fotka
@pzad: Mozu, ale nechcu :-)
Odpovedať
@y2k To, že sa neriešilo dedičské konanie 30 rokov nedáva nárok na vydržanie pozemku či podielu. Vydrža sa dá len vtedy, ak nie je známy vlastník alebo ak k tomu dá vlastník súhlas. Obávam sa, že to asi budete musieť riešiť súdnou cestou, žalobou voči dedičom pôvodného vlastníka. Najprv bude treba asi písomne doporučene vyzvať tých dedičov na obnovenie ded. konania s návrhom na vysporiadanie spoluvlastníctva. Ak nebudú reagovať, tak podať žalobu.
Odpovedať
@y2k Vlastnícke právo je nepremlčateľné. Podmienkou vydržania je o.i. dobromyselnosť = presvedčenie, že vec mi oprávnene patrí, pretože som ju legálne na základe nejakého úkonu získal. V danom prípade je možné skúsiť vyvolať dedičské konanie prostredníctvom napr. obce alebo zvážiť konanie smerujúce k žalobe o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, pričom žalovanými by boli dediči ako právni nástupcovia pôvodného vlastníka.
Odpovedať
Profilova fotka
takze skutocnost ze zakonni vlastnici 30 rokov nejavili zaujem nehra ulohu? tak?
Odpovedať
Profilova fotka
sudnu cestu nechceme...to radsej penaznu ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?