Vysoká daň za pozemok

Staviame dom uz druhy rok a zaskocilo nas aktualne vyrubenie dane za pozemok. Obec si pyta za 10arov takmer 100€. Parcela je pritom vedena ako zahrada. Ked sme chceli po zacati stavby na pozemkovom urade vynat cast pozemku ako zastavanu plochu, povedala nam pani aby sme to spravili az pred kolaudaciou, aby sme nemuseli platit geodeta na 2x. Danove priznanie bolo po kupe pozemku podane na zahradu a stale to zahrada je, len mame zhruba 140m obostavanej plochy. Moze takto obec svojvolne pytat dan za stavebny pozemok za celu parcelu?
Odpovedať
Stavebným pozemkom je pre účely dane z nehnuteľností každý pozemok, na ktorý je k 1.1 platné stavebné povolenie. Geodet by Vás vyšiel na viac ako dvojnásobok.
Odpovedať
Profilova fotka
ako vám vydali stavebné povolenie bez vyňatia pôdy? Teraz vám oprávnene vyrúbili daň za záhradu... Zájdi na pozemkový úrad, poradia, ale tento rok už musíš strpieť...
Odpovedať
@topvideo Nie nie, oni nam vyrubili dan za stavebny pozemok, aj ked to stavebny pozemok nie je, je to zahrada...
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke staviate tam? V tej záhrade? Ak áno, je to stavebný pozemok, týmto vás nútia rýchlejšie dostavať...
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke a co Vam na to povedali v obci? teda ti, co vam vyrubili dan. Cim to argumentovali, za zahradu zmenili na nieco ine?
Odpovedať
@janyke to som mala aj ja ibaze ja som platila 450 eur rocne pokial sa neskolaudovalo. Totizto majitel pred nami vynal hodny kus pozemku na stavanie mal mat haciendu a my sme to neriesili stavali na tom .nic sa stym uz nedalo len rychlo postavit ako tu pisu. Sused tem uz vedel ten si presne vynal len na dom a neplatil tolko. Na stavebnom nam vtedy povedali ze.zial nic sa neda robit stavebne je vydane na vsetky tie parcely tak zial.
Odpovedať
@janyke Jedna vec je vyňatie z pôdneho fondu a druhá vec je daň z nehnuteľnosti. Topvideo - stavebné povolenie vydá stav. úrad aj na základe rozhodnutia okresného poz. úradu so súhlasom na vyňatie pôdy. Je jedno, kedy sa vyňatie uskutoční na katastri - či pred začiatkom stavby, alebo pri kolaudácii. Rozhodnutie pozemkového úradu je platné, ak súhlasili s vyňatím. Vyňatím sa len mení kategória pozemku či parcely v katastri z napr. ornej pôdy či záhrady na ostatné plochy alebo zastavané plochy alebo inú kategóriu. Miestny úrad vyrubuje daň podľa druhu parcely (pozemku). Sadzby sa dajú nájsť vo VZN daného mesta či obce. Ale ak je na dané parcely vydané stavebné povolenie, tak je jedno, aký druh pozemku je uvedený na katastri, pozemok sa zdaňuje sadzbou pre stavebné pozemky. A to nielen tá konkrétna parcela, na ktorej sa stavia, ale celý pozemok okolo. Takže pre účely dane z nehnuteľnosti je jedno, či je pôda vyňatá a v katastri označená ako napr. iné pozemky alebo je stále vedená ako orná pôda. Janyke, obec si teda nepýta svojvoľne, ale to je tak. Takže treba to zaplatiť a čo najskôr skolaudovať, aby si neplatila tak vysokú daň z nehnuteľnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
heh, my platime obci za stavebny pozemok 14 eur :-D
Odpovedať
@chrobak7 @janyke este pred vydanim stavebka by si musel mat pozemok rozdeleny na casti a stavebko ziadat len na jednu parcelu, ale geodet by nebol zadarmo... a za tycu iba 100€ bud rad, nas sused platil az necelych 800m2 1400€ dan :)
Odpovedať
@peta_petruska Ani to ti nepomôže. Daň sa platí nie za parcelu, ale za celý pozemok. Darmo by si mala vydané stavebné iba na jednu parcelu.
Odpovedať
@chrobak7 budes sa cudovat, ale mam to takpozemok sme rozdelili na 2 casti a potom smeziadali o stavebko na jednom z nich a nebol s tym ziadny problem, ci ked vlastnis 5 pozemkov v jednej obci a najdenom ides stavat, tak zrazu su stavebne vsetky?
Odpovedať
@poisonblu niekde v "Hornej Dolnej" su take sadzby normalne, ale v meste nie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
DAn za stavebny pozemok sa rata len z parciel ktore su uvedene na stavebnom povoleni a nepomoze ani ked to date rozparcelovat hned po zacati stavby a zanesiete na kataster tuto zmenu. Musite to urobit pred stavebnym povolenim. Skratka zakon hovori takto a tak to rataju, Darmo ze tie parcely uz par rokov su neaktualne. Je to kocurkovsky zakon. Ani mna neminie x stoviek € za roky co som staval.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?