Vyrubanie dani z nehnutelnosti 2x pri stavbe domu

Zdravim, chcem sa informovat akurat staviame nemame este ani hrubu stavbu. Pozemok bol volakedy vedeny ako zahrada, ale cely sme ho vynali a v katastri ho mame cely vedeny ako zastavana plocha a nadvorie cca 8 arov. Vyrubali nam dan za tento rok 45.20€ + 175,19€. Tu vyssiu sumu nam vyrubali preto, ze akurat staviame a cely pozemok sa berie automaticky ako stavebny pozemok, aj ked v katastri je vedeny ako zastavana plocha. Mate to niekto podobne? Dakujem
Odpovedať
1
2
@zanettle kataster nepozná termín - stavebný pozemok. Obec berie pozemok ako stavebný vtedy keď je vydané na pozemok stavebné povolenie a je jedno aký druh pozemku je v katastri.
Odpovedať
@tino2 a nemal by sa brat stavebny pozemok len ta cast, kde staviame? Teda zastavana plocha domu?
Odpovedať
Mne pracovnicka na obecnom urade povedala to iste: budeme platil za cely pozemok (orna poda + vynata cast) tak ako by bol cely stavebny. Tesim sa na vyslednu palku kedze celkovo je to skoro 2000 m2.
Odpovedať
@zanettle budeš platiť za parcely , ktoré máš citované v stavebnom povolení, To je pre účel dane "stavebný pozemok"
Odpovedať
Profilova fotka
@zanettle presne tak, zaujima ich stavebné povolenie a parcely v nom. Nezaujima ich stav na katastri, tiez sme platili za cely pozemok ako za stavebný
Odpovedať
kedy treba rozdelit parcely, aby sme neplatili dan za cely pozemok ako za stavebny? Este pred podanim ziadosti o stavebne povolenie?
Odpovedať
@soki ano, este pred ziadostou. Pozri si ale najprv, ake dane mate za stavebny pozemok, v niektorych obciach su nizke a neoplati sa cvakat geodeta, kedze na to treba novy geometrak.. Niekde sa to ale oplati spravit, lebo su to nehorazne sumy, obzvlast v mestach..
Odpovedať
@akvi sme na dedine a pocital som podla nejakych online sadzobnikov, ze by ma dane za cely stavebny pozemok vysli na cca 200€ rocne, kedze ma par tisic metrov. Kolko stoji taky geodet, resp. vsetky poplatky spojene s rozparcelovanim?
Odpovedať
@soki geodet stoji 200 - 300 eur
Odpovedať
@soki tak, ako píše podko. Ak stihnete postavit do 2 rokov, tak by som sa na to vykaslala, neoplatí sa vam to. Ak ale idete tazku svojpomoc a vies, ze sa vam to lahko moze pretiahnut, tak kľudne rozdel. Daj si ale pozor - napr. pristupova cesta k stavbe sa rata ako stavebný pozemok, aj keď by si ju mal ako osobitnu parcelu. cize odčleniť sa oplatí zahradu za domom a pod.
Odpovedať
Mne vraveli na obecnom, ze tu vyssiu sumu platime len tento rok pokial neskolaudujeme dom, bud rok to bude uz menej. Ratat sa bude po kolaudacii uz len stavebny pozemok, kde bude stat dom.
Odpovedať
@zanettle trochu si to mýliš, keď skolauduješ už stavebný pozemok nebude existovať (stavebný pozemok je od vydania stavebného povolenia po kolaudáciu), daň budeš platiť za stavbu a za pozemok ako taký - pozri sadzovník , obec by mala mať. ALe bude to určite nižšie ako za stavebný pozemok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@akvi mne vyčlenili bez akejkoľvek žiadosti parcelu na záhradu 500m2 a zvlášť ostatok ako trvalý trávny porast cez 3000 m2, teraz platím za záhradu vyššiu daň odpočíta sa od toho plocha domu a garáže a i tak je tá daň vyššia ako za trávnik
Odpovedať
@duzu nie celkom rozumiem, ako to máš. Pretože v stavebnom povolení su vždy napísané všetky parcely, ktorých sa stavba týka. Parcela ma svoje parcelne číslo a obec si nemôže len tak rozdeliť nejakú parcelu. Všetko to musí ist GP a cez kataster. Vyššia daň sa platí, kym sa dom neskolauduje a kym sa tak nestane, je jedno, ci je to TTP, alebo zahrada. Potom sa samozrejme platí podľa druhu pozemku a ano, za záhrady sa platí obyčajne viac, ako za TTP.
Odpovedať
@akvi dom bol postavený už dávnejšie, niekedy sa neplatila daň za pozemok, len za dom, ked sa začala platiť rozdelili veľkú parcelu
Odpovedať
@duzu Tak ale tu sa bavíme o dani za stav. pozemok. Ty už neplatíš daň za stav. pozemok, ty platíš štandardnú sadzbu dane podľa druhu pozemku v závislosti od toho, ako je vedený na liste vlastníctva.
Odpovedať
@chrobak7 ved to blbé zákony,platiť za rovnaký pozemok ináč, bol som na dovolenke na čiernej hore tam platia daň až po skolaudovaní a robia všetko preto aby sa odkladala kolaudácia a dom už prenajímajú
Odpovedať
@duzu A preto to potom tam tak vyzerá ako v rómskej osade - nedokončené, neomietnuté domy, celá ulica ako jedno stavenisko. U nás je to dobre urobené - tou vyššou daňou vlastne donútia vlastníka k dokončeniu stavby a ku skolaudovaniu. Tá daň zase nie je až tak vysoká, aby bola pre stavebníka likvidačná. Ale donúti ho urýchliť stavbu. Smolu majú tí, čo stavajú roky svojpomocne. Ale s tým mali počítať pred tým, než začali stavať, že nebudú mať na dokončenie. Potom musia platiť vyššiu daň.
Odpovedať
@chrobak7 domy tam boli parádne len samotný domáci sú poriadne prasce, musíš chodiť na súkromnú pláž, na Chorvátov nebudú mať nikdy a domy u nás budú stavať ako v amerike postavia za mesiac dreváreň
Odpovedať
@akvi dakujem. este otazka, vies odkedy sa plati zvysena dan? Ked napriklad dostaneme stavebne povolenie v strede roka 2021, budeme platit vyssiu dan az za rok 2022? A potom dalej za kazdy zacaty rok, kym nebude skolaudovane a nebude novy geometricky plan?
Odpovedať
@soki ak dostanete povolenie v strede roka, platite zvysenu dan uz za ten rok, v ktorom ste dostali povolenie. Čiže ak povolenie dostanete napr. v auguste 2021, tak dan sa platí zvýšená za rok 2021. Danove priznanie sa obyčajne podáva v januári 2022 a výmer chodí niekedy jún, júl.
Odpovedať
@akvi keby som chcel rozdelit pozemok pred podanim ziadosti o stavebne povolenie, tak nove rozdelenie by muselo byt uz zapisane v katastri? Az potom by som mohol ist na stabebny urad ziadat povolenie? Tipujem, ze cela vec so zameranim a zapisom do katastra moze trvat aj par mesiacov?
Odpovedať
@soki presne, ako píšeš.
Odpovedať
@soki Aký veľký máš pozemok, že špekuluješ o rozdelení?
Odpovedať
@soki keď nemáš pár sto eur na daň, tak si sa mala vykašľať na stavbu domu za veľa desiatok tisíc eur... Nezabudni na tieto úvahy pri vyberaní zariadenia, keď budú tisíce eur len tak lietať.
Odpovedať
@akvi dakujem @chrobak7 skoro 3000m2 na dedine. Planujeme do urcitej miery svojpomoc a je mozne, ze sa stavba natiahne aj na 3 roky do kolaudacie.
Odpovedať
@worker_falcon nie kazdy je milionar, ked mam moznost usetrit, tak si ju urcite vyberiem.
Odpovedať
@soki Ja len preto, že pri rozdelení treba myslieť aj na súvislosti. Napr. ten pozemok, na ktorom bude po rozdelení stavať, musí byť dostatočne veľký, aby dodržal koeficient zastavanosti. Ak máte napr. koeficient zastavanosti 25%, tak keď chceš dom o rozlohe 200 m2, tak potrebuješ pozemok s min. rozlohou 800 m2, inak ti stavbu zamietnu. Preto malé pozemky (napr. 700 m2) nemá zmysel rozdeľovať, lebo aj tak musia nakoniec uviesť oba pozemky, aby im vyšli regulatívy.
Odpovedať
@chrobak7 aha, rozumiem. My budeme davat dom trochu dalej do zahrady (pozemok dlhy a relativne uzky), takze rozmyslam na oddeleni prvych cca 700 - 800m, poschodovy dom aj so samostatnou garazou bude max. 170m, takze by to malo vyjst. Ale dakujem za upozornenie, to by ma pri rozdelovani nenapadlo.
Odpovedať
@soki Tých 25% som uviedol preto, lebo tak to je u nás. Vo vašej obci to môže byť iné - treba si to preveriť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?