Všeobecná hodnota nehnuteľnosti

Profilova fotka
Ahojte. Chcela by som sa spýtať, či mi neviete poradiť ako určiť všeobecnú hodnotu nehnuteľnosti. Ide o to, že sme znovu otvorili dedičské konanie po nebohej pra-babke, vzhľadom na to, že pozemok pri dome rodičov bol dlhé roky nevysporiadaný a poslednou oficiálnou majiteľkou bola pra-babka. Samozrejme ona to dala svojej dcére, babke, tá to dala otcovi ale nikdy žiaden papier od toho nebol, tak ako keby ani nikto nič nikomu nedal. Konečne po troch rokoch notárka otvorila dedičské konania a napísala nám, že si máme na pojednávanie pripraviť všeobecnú hodnotu nehnuteľnosti. Keď som jej volala, tak mi upresnila, že nechce žiaden oficiálny posudok, skôr len ako sa to pohybuje v dannej oblasti. Lenže : Pozemok ma šírku 4m a dĺžku 33m, susedí s naším domom a z druhej strany má rozvalinu v podobe susedovho domu, na ktorý by sa potencionálna stavba nemala šancu prilepiť. Zo zadu železnica a z predu hlavný ťah na bratislavu. Predsa sa takýto pozemok nemôže považovať za stavebný a odrážať sa od hodnoty stavbených pozemkov v dannej oblasti? Alebo sa mýlim?
Odpovedať
@zuzkama http://jaspi.justice.gov.sk/jaspidd/v... nie je to síce znalecký posudok, ale hodnotu neurčíš ty sama, ale znalec. je to odhad, kde znalec samozrejme berie do uvahy vsetko, co spominas. kuk na link :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@richardptr Dakujem, ale notarka mi jasne povedala, ze netreba znalcna na urcenie. Ratala som si aj sama tu vseobecnu hodnotu, ale som asi dost mimo lebo mi to vyslo 1200€ a to je nejako dost malo. Ja len by som chcela tam prist s nejakym navrhom. Ak by to bol normalny stavebny pozemok, povedzme 5a, tak by stal meter cca 65€. Ale 1,7a neviem co mozem ratat podobne, lebo toto predsa nie je stavebny, ci ano? Volala som aj do realitky, ale moc mi nepomohli, lebo mi povedali, ze oni by to ratali ako stavebny. Ale ked ma iba 4m sirku, a nemoze sa na niktoru stranu prilepit tak co sa tam da postavat?
Odpovedať
@zuzkama takto. neviem co ti povedala notarka, ale asi sa zle vyjadrila, alebo neviem ako to myslela. pretoze ked chce vseobecnu hodnotu pozemku, tak tu urcuje odhadom znale. hovori o tom vyhlaska MS SR o stanoveni vseobecnej hodnoty majetku v zneni neskorsich predpisov. ta hovori, ze znalec spravi odhad. teda nie znalecky posudok, ale odhad. cize platis za to, ale menej ako za znalecky posudok. lebo ak to spravis ty od buka do buka ako neautorizovana osoba, tak moze byt to dedicske, ktore dajme tomu prebehne v buducnosti napadnute. kto je znalec hovori zakon a znalcoch, tlmocnikoch a prekladateloch a o zmene a doplneni niektorych zakonov. takze asi tak, bud sa spytaj pani notarky na rovinu, ci chce vseobecnu hodnotu nehnutelnosti, alebo nejaky zdrap papiera, kde napises cenu, aku si myslis ze to ma. ako stavebny pozemok to pocitat nebudes, ked to nemas predsa na LV, predpokladam, ze tam mas uvedene nieco ine, to je jedna vec a druha, ze pre tento ucel by to bolo nevyhodne pre teba, nakolko urcite bude lepsie, ak sa v tomto pripade cena stlaci co najnizsie. nejde o predaj ale op dedicske, a z tej ceny sa bude vyratavat odmena notara atd. takze tak asi nejak :-D
Odpovedať
@richardptr ono aj zavisi od toho kto su dedicia, ked je jedinym dedicom tato pani co sa pyta, tak potom niet eventuelneho sporu. Nikoho totiz nezaujima co prababka komu "dala". Nic nedala ked to neni na papieri. Prababka mala jedinu dceru, za predpokladu ze bol uz pradedko mrtvy, naozaj dedila len ta dcera, totiz babka tejto pani. To ze babka tejto pani mala dat svojmu synovi, t.j. otcovi tejto pani, tiez nic neznamena ked to neni na papieri. Ak bol otec , teda syn tejto babky sam bez surodencov, a uz jeho otec, teda stary otec tejto pani nezil, ok dedicske konanie bude jednoduche. Ale ak mal otec surodencov, tak idu dedit aj oni. Alebo ak nemal surodencov, ale otec, teda stary otec sa podielu po svojej manzelke nevzdal (ako i nevzdal, lebo by bol o tom papier, a on neni) a sa druhykrat ozenil a mal deti a tie deti atd, tak aj ony dedia. Takze zavisi aj od toho aky je okruh dedicov. Ak dedi sama pani a nema surodencov odhad moze dat aj od brucha hadam.
Odpovedať
@snowy66 i tak se da :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkama k rovnakej sume som dospel aj ja,
Odpovedať
Profilova fotka
@richardptr nejde o sumu pre obnovenie dedičského konania na súde, ale o výšku poplatku pre notárku, takže to by musela napadnúť notárka.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkama Ja som pre dedičské určovala hodnotu pozemku ( orná pôda) podľa metódy polohovej diferenciácie : http://peniaze.pravda.sk/ucty-a-karty... Notárka si to prepočítala a stačilo to a podľa tvojho vysvetlenia, to chce aj tvoja notárka podľa oblasti t.j. polohy.
Odpovedať
Profilova fotka
@ve_ki @jan45 Dakujem vam. Skusim to teda spisat a mozno ju ocarim mojimi prepoctami. Dedicov je tam vela, a ak to niektory napadne, tak nech da spravit znalecky, ja nedbam. Ale z vlastneho to platit nebudem. A presne ako vravite, od toho sa bude odrazat aj vyska poplatku, cize cim viac tym viac zaplatime notarke. Ludia tam maju podiely od 5m2 po 25m2, a to snad neni dnes nejaky obrovska vyhra aby na to museli ryzovat. Ale ked ide o peniaze, ludia dokazu dost prekvapit. Najma negativne ... :-S
Odpovedať
nieco ako hodnotu pozemku ti moze spravit aj realitna kancelaria ktora ma na to razitko. nestoji to tolko ako znalecky posudok od znalca. k dedicstvam sa to robieva.
Odpovedať
@zuzkama Pri dedicskom konani staci na urcenie hodnoty "zhodne tvrdenie dedicov", od toho sa potom pocita poplatok notarovi. Pokial sa viete (vopred) dohodnut na tom, co poviete notarovi, nepotrebujete robit znalecky posudok. Pre vysvetlenie - vseobecnu hodnotu urci iba znalec, ziadna realitka - ta moze iba poradit, ako sa v okoli predavaju pozemky. Informacie na internete a navody na prepocty polohovou diferenciaciou su iba informativne, nie celkom uplne, v tomto pripade sa napriklad musia zohladnit aj redukujuce faktory napr. za tvar pozemku, co sa na stranke "pravda.sk" nezohladnuje. Pre laika je lepsie pouzit porovnanie, napr. z realitnych ponuk v okoli (so zohladnenim realnej vyuzitelnosti a predajnosti posudzovaneho pozemku, t.j. do vyberu pouzit lacnejsie pozemky).
Odpovedať
este raz o tomto a nic v zlom pre nikoho tym nemyslim. vseobecnu hodnotu pozemku urcuje iba znalec. neurcuje ju realitka, majitel pozemku, ani ina podobna osoba iba znalec. znalec vid zakon, ktory spominam vyssie (382/2004 etc.). iba zeby nebol znalec z daneho odboru, alebo by bol ale by to bolo v skratke povedane komplikovane pre neho, robi odhad nie znalecky posudok. cize vseobecna hodnota pozemku je konkretny pojem pod ktorym sa mysli konkretny ukon, ktory vykona znalec, nikto iny. :-) a ten odhad sa da prerokovat so znalcom pred tym ako ho spravi (myslim kvoli cene :-D )
Odpovedať
Článok sa načítava...
ahojte surodenci mi chcu vyplatit podiel z rodic. domu potrebovali by sme ohodnotit dom kvoli vyplateniu mame si zavolat svojho znalca alebo to nechat na bankoveho znalca, kedze si budu vybavovat surodenci hypo. bude znalecky posudok rovnaky? alebo ako mam postupovat? dakujem za kazdu radu
Odpovedať
@monteneger15 ferovu cenu zistis len ked najdete kupca ktory to che kupit, vsetky ostatne odhady su viacmenej irelevantne. ked ti surodenci povedia ze ta vyplatia zo sumy x, a ty myslis ze by sa dom predal na volnom trhu za x+y, tak im ponukni ze ich ty vyplatis zo sumy x, a predaj za x+y. Myslim ze tymto sposobom rychlo zkonvergujete k cislu x s ktorym budete vsetci spokojny a nebude potrebovat ziadneho znalca. A x bude v konecnom dosledku urcite vacsie ako cena ktoru stanovi bankovy znalec, pretoze ten musi brat na zretel kolko by banka za to dostala keby to musela rychlo predat. To je presne ten isty problem ako uloha ako ferovo rozdelit pizzu na dve casti medzi dvoch. Jednoducho, kces ju prekrojit a ja si vyberiem s tych dvoch casti alebo ja prekrojim a vyberies si ty ...
Odpovedať
@ultrarecall diky moc za radu
Odpovedať
@ultrarecall kedze chceme mat pokoj v rodine dame to asi nasmu znalcovi ohodnotit kedze im trvalo 8 rokov kym sa rozhybali k vyplateniu nechceme to zase natahovat. len sa bojim ze ked dame svoj odhad urobit nebudu suhlasit s cenou jaaaaj este bude veselo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?