Vklad do katastra podľa geometrického plánu bez mŕtveho spoluvlastníka

Máme 450m2 pozemok ktorý vlastníme v 3/4. Spoluvlastníctvo majú další piati ludia. So štyrmi sme dohodnutý na odkúpení podielu. Ale piaty je mŕtvy (dedičstvo ešte neprebehlo/neskončilo, pretože so štyroch dedičov sú opäť dvaja mŕtvy a nevedia o nich nič). Čiže teraz vlastníme 338 m a od štyroch spolumajitelov odkúpime podiely a budeme mať 428 m. Dáme si vypracovať Geometrický plán na novú parcelu s rozlohou 428 m a spolu s kúpnou zmluvou podáme vklad na kataster. Myslíte, že nám to prejde na katastri ??? Jednoducho ignorujeme (necháme vyrezať) 22m po mrtvom spoluvlastníkovi :-N Nevieme si totiž inak pomôcť a chcem tam stavať :) Geodeta ktorý urobí Geometrický plán bez toho mrtveho spoluvlastníka nájdeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@jjanica nic takéto Vám neprejde, nakolko pozemok je nedelitelný, radsej kúpte iný alebo dorieste dedicstvo, dá sa to aj bez toho, koho neviete nájst, len to potrvááááááá
Odpovedať
Pre koho je nedelitelný ? Geodet ho rozdelí. Každý bude mať svoju parcelu v 1/1 vlastníctva (my 428m a mrtvy 22m). Kúpnu zmluvu budeme mať a dáme si to podla toho zapísať do katastra . . .
Odpovedať
@jjanica Ked som spoluvlastnikom pozemku (vlastnim napr. 1/3) to znamena (pre ilustraciu), ze som vlastnikom 1/3 z kazdeho cm2 toho pozemku. Bolo by to velmi jednoduche, keby som napr. vlastnil rodinny dom so 4 izbami a bol by som vlastnikom 3/4 domu. Tomu kto by mal tu 1/4 by som vyclenil jednu miestnost a vybavene :-D Asi to nebude take jednoduche
Odpovedať
Profilova fotka
@jjanica pokial viem je tam moznost to nejaky sposobom vyclenit ale tam sa porovnava bonita parcely, pristup k ceste, k sietiam atd. cize ak by to aj vyclenil tak by to nemuselo byt tych 22metrov ale kludne viac a je mozne ze by vam to vyclenil kludne pred vasim resp v casti ktora je pristupna k ceste a IS. a nie niekde na kraj za vasim domom. vsetko ale treba zistit a urcite to nebude len mavnutim prutika ale moze to trvat dost dlho. odhadca, pozemkovy urad atd atd.
Odpovedať
to co chcete spravit sa vola realna delba ktoru ale musia podpisat vsetcia spoluvlastnici. kedze jeden je mrtvy da sa to, ale jedine sudnou cestou. a kam tych 22m2 vyclenit sa poradte s pravnikom aby to na sude preslo.
Odpovedať
@malydom Aj ked ma ten mrtvy dedicov? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom keď má mŕtvy dedičov, tak musí prejsť dedičské konanie a majetok musí prejsť na nových majiteľov
Odpovedať
@dominik_boksansky @puxo pravnik niesom ale - aj keby bol ten spolumajitel znamy a nechce si pozemok rozdelit - moze ho rozdelit sud - totiz to spoluvlastnictvo by vam branilo v riadnom uzivani pozemku - stav. povolenie, predaj .... napriklad. a kedze su dedici znamy tak neviem ci sa to bude musiet najprv dedit a potom delit alebo by to sud rozdelil rovno. v kazdom pripade bez podpisu vsetkych spolumajitelov sa to rozdelit neda - okrem cesty sudu. a geodet vam nakresli tych 22m2 aj v tvare srdiecka ked udete chciet. on stym nic nema. nakresli ako si poviete. geodet len vyhotovi GP ktory je podkladom na dalsie pravne ukony. a ked vam niekto potom povie ze tych 22m2 je vyclenenych zle on vam s radostou spravi dalsi GP - kolko ich len budete chciet - nie zadarmo samozrejme :-)
Odpovedať
Dakujem za odpovede. Takže skúsim sa popýtať na tú reálnu delbu súdnou cestou. @malydom Ano, viem, že geodet za peniaze vyhotoví čokolvek. Na tie štyri podiely (dohodnuté so známymi spoluvlastníkmi) mám predkupné právo, takže ich kúpim a budem mať 19/20 čiže 428m. Potom podám vklad na kataster. A ak k tomu priložím nový Geometrický plán, nezapíše mi to kataster ako novú parcelu (vlastník 1/1) za žiadnych okolností ? Neprejde to tam v žiadnom prípade ?
Odpovedať
ak má každý vlastník podiel 1/5 na parcele, nikto nevie, ako sú tie pätiny usporiadané, preto ani nechápem, ako chceš tú 1/5 vykrojiť. čo ak toho prvého je jeho podiel práve v strede parcely? toto kataster nikde neeviduje. nech prejde dedičstvo, dá sa zapísať do katastra, potom kúpno - predajná zmluva a vklad na kataster. ak kúpiš celú parcelu, potom už nie je potrebný geometrák.
Odpovedať
Profilova fotka
@jjanica ak to spravíš tak ako píšeš, že dáš zrovna nový geometrák zapísať s kúpnymi zmluvami na 4/5 parcely, tak ti zjavne neprejde ani ta kúpa kvôli tomu geometráku - ja by som to na tvojom mieste neriskoval. Máš nejaký veľký problém sa zájsť opýtať na kataster či ti to tak zapíšu? Ak nie tak to sprav a budeš vedieť na čom si.
Odpovedať
Takže postup by mal byť takýto ... Žijúci majitelia nech sa dohodnú, na ktorého zo spoluvlastníkov prejde vlastnícke právo v celku .. S týmto si pre istotu uzavrite Zmluvu o budúcej zmluve ( keby niečo). Následne treba na súd príslušný podľa katastrálneho územia nehnuteľnostin podať návrh na zrušenie podielového spoluvlastníctva a jeho vyporiadanie s tým, že navrhovateľom by bol ten jeden a ostatní sú v postavení odporcov. Navrhovateľ sa bude domáhať, aby súd zrušil podielové spoluvlastníctvo a vyporiadal ho tak, že nehnuteľnosť prikáže do výlučného vlastníctva navrhovateľa s povinnosťou vyplatenia sumy z titulu vyporiadania voči ostatným vlastníkom. Výška sumy bude daná hodnotou nehnuteľnosti zo znaleckého posudku a výškou podielu spoluvlastníka. Podiely pred súdom nekupujte ako ste chceli, nakoľko vaša zmluva by mohla byť napadnutá ako neplatná, keďže by ste obišli predkupné právo "neznámeho spoluvlastníka". Za mŕtveho spoluvlastníka nastúpia do konania dedičia ako právni nástupcovia, ak nie sú známi bude zo strany súdu ustanovený opatrovník, ktorému sa budú doručovať aj písomnosti a plnenie zo strany navrhovateľa bude zložené do súdnej úschovy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
lilian1978 dakujem za výbornú odpoved. Ale predkupné právo predsa máme aj my, ako väčšinový vlastník. Nemusia ostatní spoluvlastníci ponúkať svoj podiel najskôr "neznámemu spoluvlastníkovi", nie ??? A ak by sme oslovili jedného z dedičov po tom mŕtvom spoluvlastníkovi, a podpísal by nám, že nemá záujem o kúpu podielov ostatných spoluvlastníkov. Tak potom to nie je napadnutelné a môžeme kúpiť podiely na ktorých sme s ostatnými dohodnutý a dať na súd zrušenie podielového spoluvlastníctva iba s jedným odporcom ?
Odpovedať
@jjanica nie je to take jednoduche 1. predkupne pravo mozes realizovat pomerne podla tvojho spoluvlastnickeho podielu to znamena, ze dedicia zomreleho maju takisto predkupne pravo 2. oslovit jedneho z dedicov samozrejme nestaci, kedze dedicstvo nie je vyporiadane - ostatni dedici nemusia suhlasit alebo takisto sa moze stat, ze sa zisti, ze porucitel mal dlhy a jeho veritelia sa budu chcet uspokojit okrem ineho aj z jeho podielu na pozemku
Odpovedať
@josefpihrt dakujem za odpoved. Notár nám radil, že máme zatial kúpiť tie štyri podiely (každý má 1/20) po známych/živých majiteloch(dohodnuté ceny sú symbolické). Aby tam náhodou nevzniklo dalšie dedičské konanie, kedže majitelia sú už starý. Navyše to bude prehladnejšie - vlastniť 19/20 a zostane nám tam jeden neprededený podiel po mrtvom. Podla Notára, kedže sme už v súčasnosti väčšinový vlastníci, tak môžeme kúpiť dalšie podiely a prípadná napadnutelnosť nebude súdom akceptovaná (v skratke, nejedná sa o porušenie predkupného práva, pretože my ako spoluvlastník kupujeme od spoluvlastníka). Je to pravda ?
Odpovedať
nechce sa mi verit, ze ti notar nieco take povedal, nevidel som dokumentaciu, ale ked je viacero podielovychspoluvlastnikov, tak vsetci maju svoje predkupne pravo, pozri vysvetlenie napriklad tu: http://www.pravny-poradca.sk/podielov...
Odpovedať
@josefpihrt dakujem za odpoved. Je tam uvedené, že to treba ponúknuť spoluvlastníkovi, aj ak sa to predáva inému spoluvlastníkovi. Ešte ma zaujíma, aká je zákonná lehota, dokedy môže spoluvlastník napadnúť samotný prevod ? Ak kúpime podiely od štyroch spoluvlastníkov, môže to neskôr napadnúť aj jeden z tých predávajúcich, že mu iný predávajúci neponúkol svoj podiel ? (čiže môže žiadať o neplatnosť prevodu, s ktorým aj on sám súhlasil pri svojom podiely - budú spolu na jednej kúpnej zmluve)
Odpovedať
3 roky od zavkladovania vlastníckeho práva. nie, lebo po prevode vlastníckeho práva už ani on sám, nebude podielovým spoluvlastníkom, t.j. na predávajúcich sa to nevzťahuje
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?