Úzky pozemok, vzdialenosť domu od susedov

Dobrý deň, chcem sa spýtať či má niekto skúsenosť. Máme pozemok s domom a chceli by sme stavať ešte na záhrade jeden dom, no náš sused má hranicu pozemku stenu svojho domu kde má malé okno(špajzové). Šírka pozemku je 15m. Niekde som čítala ak by sme chceli stavať museli by sme nechať minimálne 2m z jednej strany a 2m z druhej strany. Je to pravda ? Dúfam že som napísala zrozuminetľne. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@kalieta2302 malo by to byť 2m. bližšie asi len po dohode so susedom Ak sa na jeho strane nenachádzajú okná obytných miestností, čo špajza nie je. Všetko by som to určite dal na papier lebo dneska sused dovolil zajtra už nie.
Odpovedať
Profilova fotka
Co tak zájsť na OUa spýtať sa na podmienky? A ten mýtus že keď povolí sused... Môže povoliť i celá dedina a SU proste povoliť nemusí.
Odpovedať
Profilova fotka
@kalieta2302 ak je okno spajzove tak dva metre keby je izbove okno tak 7m , treba skocit na stavebny urad ten ma posledne slovo a rozhoduje
Odpovedať
@kalieta2302 Otázne je, či ti vôbec stav. úrad povolí postaviť na pozemku druhý dom. Nie vždy súhlasia s postavením druhého domu za pôvodným domom. Ak áno, rovno sa spýtaj na podmienky - vzdialenosti, či môže byť poschodový alebo len prízemný, max. zastavanosť (koľko m2 môže byť) a pod.
Odpovedať
@kalieta2302 presne ako ti tu napisali. najlepsie budes mat, ked pojdes na stavebny urad. niekedy robia problemy, inokedy zase uplne v pohode povolia ked maju suhlas od suseda. je to velmi individualne.
Odpovedať
Ist menej ako na 2 metre od hranice sa moze iba su suhlasom suseda, bez okien do obytnych miestnosti na danej casti a v stiesnenych podmienkach. Ak mur susedovho domu tvori zaroven hranicu (typicke dlhocizne domy s miestnostami za sebou nasadzane jeden vedla druheho) SU to moze povazovat za stiesnene posmienky a povolit stavbu. Tak to bolo v nasom pripade. Este si preverte, ci hranicu tvori mur alebo okraj strechy. Najvacsiu prekazku vidim v umiestneni domu za jestvujucim domom. Bude k nemu viest prijazdova cesta? Ak iba cez dvor, ste aspon spoluvlastnikom daneho pozemku? Cize: mozne to je, pre konkretnu situaciu sa informujte na prislusnom SU.
Odpovedať
Profilova fotka
@epto súhlas suseda nie je potrebný, okná z obytných miestností v špecifických prípadoch tiež môžu byť.
Odpovedať
@kalieta2302 v tomto prípade musí byť minimálny odstup od hranice pozemkov 4m. Odstup 2m je minimálny odstup od voľnej hranice pozemku. V tomto prípade má ale sused na hranici pozemkov stenu domu a medzi domami musí byť min. 4m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@danieldrabik prosím čo znamená špecifikcke prípady kedy môžu byť okná? ak má sused do mojo pozemku kuchynské okno a my plánujeme len wc okienko ..ale máme úzky pozemok a vzdialenosti medzi domami budú 5,5 m
Odpovedať
@mina1834 neviem či to ešte platí, ale mne kedysi povedala na OU pracovníčka zo stavebného, že pokiaľ je okno kuchynské, ale kuchyňa nie je prepojená s obývačkou (ako to teraz býva), tak sa kuchyňa neráta za obytnú miestnosť. My to máme podobne, sused tam má okno z kuchyne, ale keď dom staval, nemal prepojenie medzi kuchyňou a obývačkou (na stavebnom úrade v obci majú iba pôvodný projekt), počas rokov ten priestor otvoril. On má 3,5 od okna k plotu (čo je hranica pozemku) a my budeme 2m od plotu a do jeho strany budeme mať okno z technickej a z kúpeľky. Tiež nám to spraví 5,5m a na OU mi povedali, že to v tomto prípade bude ok a tieto malé okná tam môžeme mať. Vraj už skúmať nebudú, či sused priestor vo vnútri prepojil alebo nie. Iba sa môže stať, že to on bude pripomienkovať, keďže je účastníkom stavebného konania.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?