Stavebne povolenie- chyba dokument

Dobry den. S partnerom sa chystame kupit rodinny dom, postaveny v roku 2003, prvy majitel ho predal po dvoch rokoch a teraz ho kupujeme mi od sucastneho majitela. Vsetko prebiehalo v poriadku- stav domu, obhliadka, vybavenie hypoteky. Problem spociva v tom, ze ked tam bol pan znalec aby spravil posudok pre banku, majitel nevedel predlozit ani kolaudacne ani stavebne povolenie. Mal neskutocny neporiadok v papieroch. Kolaudacne dokumenty uz vybavuje pan makler na uradoch, ale vraj nevedia najst stavebne povolenie. Tu prichadza moja otazka, ci je mozne mat kolaudacne papiere bez stavbeneho, a ci sa moze vobec kupit dom bez toho dokumentu. Pan makler tvrdi ze to je v poriadku, ze tym, ze je vydane kolaudacne a dom ma supisne cislo, stavebne nie je az tak dolezite. Neviem nakolko tomu verit a ako presne postupovat. Ak pan majitel nenajde stav.povolenie, je mozne zasjt na nejaky urad kde ho vystavia? Velmi by nam pomohli rady a postrehy od ludi ktori tymto alebo podobnym presli, popripade od niekoho kto sa do tychto veci rozumie. Dakujem pekne
Odpovedať
@baramt ahoj, ak by nemal stavebné povolenie určite by neskolaudoval. Jedna z príloh k žiadosti o kolaudáciu je stavebné povolenie... Takže je to len bordelar, nie podvodník :)
Odpovedať
ahoj @martint , dakujem moc za info. aj mi sme na to mysleli, ale nenecha nas to v klude, kedze majitel je ako to jednoducho pevedat...dobre zabezpeceny a su pripady ked sa kolaudacny dok. dal kupit. Mi sa len chceme vyhnut tomu, ze za par rokov si niekto z uradu zmysli ze je to stavba na cierno a potom si mozeme piskat...ale inak si ma ukludnil ;-)
Odpovedať
@baramt ahoj mate kolaudačné rozhodnutie? Mate rozhodnutie o prideleni súpisného čísla? A mate to poistené? Ak si povedala 3x áno, môžeš v kľude spat :)))
Odpovedať
@martint 1 :-) 2 :-) 3 :-) diky!
Odpovedať
stavebne povolenie by si mala ziskat aj na stavebnom urade, ktore dane povolenie vydalo ... teda ked ho on stratil :-)
Odpovedať
ahoj @atak77 , dakujem. urcite sa tam pojdeme poinformovat, len som chcela mat vacsiu istotu ze z toho nevzide nejaky humbuk.
Odpovedať
Profilova fotka
@baramt Ja by som nezdieľal predčasný optimizmus. Všetky potrebné papiere by mal doložiť predávajúci. Aj s pánom maklérom. Tí predávajú - tak nech to pripravia v zmysle zákona. Mohol by som dať ešte názor, že ak má dom súpisné číslo, musí byť aj katastrálnej mape a ak je zapísaný v katastri, musia byť k tomu aj papiere (v katastri) - ale toto je káva predávajúcich. Bez komplet papierov by som nekupoval, pretože keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. A keď ho už lapia.... - už môže byť všetko trochu inak. ;-)
Odpovedať
presne ako píše @leonardom . Je divné že k relatívne novému baráku nemajú papiere. To aj my máme papiere k baráku, aj keď je na nich štátny znak Československej socialistickej republiky. @baramt Má k tomu domu aspoň projektovú dokumentáciu?
Odpovedať
Ved si to sami skontrolujte na stavebnom urade, na katastralnej mape - ta je na webe. Ja by som uz neverila ani predavajucemu a ani maklerovi :-D
Odpovedať
@leonardom @stastnyjim, dakujem za nazory. dom ma supisne cislo a je zapisany aj v katastri, ma aj projektovu dokumentaciu- tu pouzil znalec. aj mi sme opatrny pri kupe takejto nehnutelnosti, ved 'obycajny' clovek nevytiahne z vrecka len tak par desiatok tisic. Nas zaraza to, ze predavajuci su lajdaci nehovoriac o ich mierne nadradenemu pristupu (asi koli tomu ze su zazobani)- ale ich vlastnosti mi neriesime. A makler ma uz od nas riadne nalozene, takze sa zacal cinit. Ucite budeme nastojit na kompletnej dokumentacii- len mam obcas pocit, ze vzdy sa nieco najde co treba este vybavit. :-|
Odpovedať
@evica01 ahoj, dakujem. urcite si pojdeme vsetko skontrolovat aj mi, bez toho nespravime ani krok. Bohuzial pristupy istych ludi nezmenime....
Odpovedať
SU ma kopiu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
len by ma zaujimalo kolko domov sa predava so stavebnym povolenim. este kolaudacne rozhodnutie by som mozno pochopila. ale naco vam je stavebne povolenie ku baraku ? kolaudacia prebehla uspesne predpokladam. ku autu tiez nedostaneme vykresy a pokyny na vyrobu. ;-)
Odpovedať
@finis dakujem za nazor. Mi tiez kupujeme dom prvy krat, preto sa snazime povyzistovat informacie. Je mozne ze koniec koncov stavebne pov. nebude potrebne (tak celkovo), ale isota je gulomet. Radsej by sme chceli mat vsetky dokumenty ako po rokoch mat popripade nejake problemi.
Odpovedať
@baramt chapem, ale myslim, ze sa v tomto pripade nemusite bat. nevidim dovod. vela stastia prajem :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?