Stavba domu bez povoleni v extravilane?

Ahojte,otazka do fora? Standardny postup je mam pozemok v zastavanom uzemi obce alebo aspon v UP specifikovany ako pozemky na IBV.Poziadam o stavebne povolenie a staviam. Ma ale niekto osobnu skusenost ale s opacnym postupom? Mam pozemok v extravilane /IS v dosahu/ a UP nepocita s IBV ale napriek tomu zacnem staviat a stavbu legalizujem dodatocne,napriklad az po dokonceni hrubej stavby. Ak ste si vsimli u nas v SR prevazuje trend stavania domov jestvujucich mestkych castiach patriacich pod mesto/a su podriadene dodrziavanim UP planu mesta/ zahustovat a zahustovat!,alebo si developer kupi cast pozemku,dohodne sa s mestom,ten za nejake peniazky urobi zmenu alebo vynimku v uzemnom plane,rozdeli parcely a developer vytvori a postavi nove geto. Ale ked si vsimnete napriklad v Cechach hned sa Svrcinovcom v Jablunkove,to iste v Polsku alebo v Rakusku.Domceky a novostavby porozhadzovane po poliach,lukach a s krasnymi velkymi pozemkami kde je zhlucik 2-3 domcekov na troska odlahlom mieste mozno do 1-3 km od mesta od zastavanej oblasti. Stavia,staval niekto podobnym sposobom na "cierno" na takomto mieste.Viem ze za vlady komancov to bolo viac menej standard, ale ako to je teraz,v tejto dobe? Rad by som uvital osobne,zazite,prezite skusenosti a nie negativne odpovede uradnikov z odboru uzemneho planovania jednotlivych miest ,ktory sa drzia striktne zakonov.Je to zvlastne ze clovek ma k niecomu vlastnicke pravo no a aj tak si nemoze postavit dom na "svojom" a zvlast ked od mesta nechce a nepotrebuje aby mu vybudovali siete a nie je na mesto v nicom odkazany iba na to aby zahrnuli aj jeho pozemok do uzemneho planu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
My ideme stavať v extraviále mesta - 4 km od mesta a všetko si podctivo vybavujeme. Môj manžel by pristál a bol by aj schopný stavať bez povolení, ale ja na také niečo nie som. Preto sa všetko vybavuje. Vodovodnú prípojku už máme vybavenú - ideme kopať a el.prípojka je v štádiu vybavovania.
Odpovedať
V tomto nasom Slovakistane este nikto ziadnu ciernu stavbu nedal zburat. Jedine nejaka smiesna pokuta a vydanie dodatocneho stavebneho povolenia. Uz vidim toho uradnika, ktory by dal zburat ciernu stavbu, do rana by mal zhorene auto ak nie nieco horsie. Radsej vezme uplatok a vyda dodatocne stav. povolenie. Je aj vlk syty aj ovca cela. Spokojnost na oboch stranach. Potom ide clovek na turistiku a narazi na elektricky plot z oznacenim sukromny pozemok...
Odpovedať
Profilova fotka
Nemyslím, že je to problém. Len nemáte" nárok"na siete, ale ostatné povolenia sú zhodné s domom na kraji dediny. Ale nastaval by som "načierno" . Ǔzemný plán je skôr o tom, aby medzi obytnými domami nevyrástla fabrika alebo ošipáreň, musíte aj Vy rešpektovať ochranné pásma, ale je to Váš majetok a Vy ho môžete využívať.
Odpovedať
ja zas ďakujem za tuto otázku, lebo máme presne rovnaky problém. Máme nádherný pozemok, žialbohu v extravilane, a nevieme pohnut s uradnikmi aby nam schvalili uzemny plan. Nič ine nechceme , vsetko sme ochotní urobiť na vlastne naklady.Teraz sme zacali takpovediac odkonca, žiadame o siete, a všetko je bez problemov schvalene, a čo dalej nevieme. Chodime na mesto ako tie ovce už :-| dokonca je tam 37 rozparcelovanych pozemkov, 37 majitelia a nevieme pohnuť s mestom :-( tiež budem povdacna ak sa niekto k položenej otázke vyjadrí, neverím že s a stým nedá pohnuť
Odpovedať
Ked na turistiku,tak prosim,nech sa paci,ziadny problem,su turisticke chodniky,vyznacene cesty tak aky je s tym problem.Myslim ze kazdy z Vas by si chranil svoj majetok aj keby tu ako kolegyna pise skrizil nejaky svojvolne vyslapany chodnik. Ale v podstate toto som chcel pocut aj nazory aj " povzbudzujuce slova" ze nie som jediny koho centralisticke uzemne planovanie dotlacilo alebo dotlaci k takemu to kroku.A verte mi ono to problem je hlavne tam kde su uzemne plany v mestach ktore striktne dodrziavaju.Keby to nebol problem povolia vynimku a je to vybavene,ale oni to neurobia.Vmalych obciach kde sefuje starosta ktory kazdeho pozna je to ine ale v meste kde je anonymita to je fakt problem. Ked pozriete aj tu vo fore je viac takych ktori kupili pozemky a nemozu stavat "oficialne" lebo je taky alebo onaky uzemny plan a mesto ma s nim iny umysel. A je jasne ze ochranne pasma respektovane budu.Ved kto z nas by si postavil dom priamo pod vysokym napetim alebo na plynovom potrubi.Nik,kazdy si svoj zivot ceni,nepoznam takeho hazardera ktory by takto staval.
Odpovedať
Ja staviam v extravilane a bez povoleni. Jediny rozdiel je, ze moj pozemok je v UP mesta urceny na IVRD. Som v stadiu hrubej stavby, vodovodna aj elektricka pripojka boli bez problemov zavedene. dufam, z emi obec dodatocne stavbu zlegalizuje. Inu moznost slusneho byvania som nemal |-| , takze som bol k tomu nepriamo "dotlaceny", takze chapem, o co ti ide... :-S . Sam mam obavy, ale...
Odpovedať
@jankooo ...no ja som zopár domov videla priamo pod VN - štít strechy len 1,5 m od vedenia. ... Poznám zopár ľudí , ktorí začali stavať bez povolenia - pôvodný UP z 2008 povolil pre lokalitu IBV do 2 nadzemných podlaží. Ľudia chceli stavať,ale neboli siete a povolenie nedostali. Tak postavili načierno. Medzitým pôvodný UP mesto zrušilo, lebo 100 m od domov naplánovali diaľnicu (nepomohli ani petície a odvolania) . Výsledok, zmena UP na rekreačné bývanie. Domy postavené na čierno a ľudia vybavujú dodatočné stavebné povolenie ako na chaty, nemôžu tam mať trvalý pobyt, pôvodnú krátku prístupovú cestu im zrušili a vybudovali podjazd popod diaľnicu, ktorý je dlhší o 0,5 km ako bola pôvodná cesta. 2 roky žijú pri stavenisku a po spustení diaľnice si to užijú naplno. Mnohí to ľutujú a tí ktorí ešte nepostavili sa snažia pozemky predať (aj bez zisku), ale nikto o ne nemá záujem. ... alebo ďalší prípad , stavebé vydané, asi 120 domov postavených a už 2010 sa mohli sťahovať, ale nemajú siete a budú čakať minimálne do 2012 . Takže postaviť a 2 roky nebývať - tiež nie je ružové.
Odpovedať
Profilova fotka
@vankusik29 no vidis a u nas v extravilane dali veru jeden dom zburat. ...
Odpovedať
Tak teda tomu zburaniu neverim.Nie som teda znalec stavebneho zakona ,ale co tak clovek zachyti v mediach tak ma pocit ze chapadla zakona su velmi slabe az nemohuce.Co som videl v telke tak viem ze burali ciganske chatrce zo zrejmych dovodov ,ale tomuto neverim. Muselo byt za tym iny dovod a nie nelegalnost stavby,porusena statika,postavene na cierno na cudzom pozemku atd.... No a co sa tyka toho stavania hlava nehlava.Je jasne ze nepojdem do toho bezhlavo a pokial jestvuje nejaka urbanisticka studia a ked vidim ze tade pojde dialnica tak samozrejme ze do toho nepojdem za kazdu cenu.Neviem teda ako to presne je,/nechcem kecat/ ale myslim ze tie urb. studie su vypracovane dlhodobo s predstihom cca 20-30 rokov dopredu. Ale v mojom pripade nic take nehrozi.Sme koncova cast a za nami sa otacaju iba muchy ale samozrejme ktovie co bude za 30 rokov. V tejto dobe s pripojkami nie je problem.Staci ak mate od pozemku platne LV a penaze /ak to je daleko od miesta / a pripojku Vam urobia aj na lomnicak
Odpovedať
Profilova fotka
@jankooo nie nie, podpisali typci zmluvu na chatu 50m2 isteho typu v chatovej oblasti a postavili tam funkcionalisticku opachu 10x11 m podorys, rovna strecha atd. uz im zevraj prerezali oporne mury a musia burat.
Odpovedať
Profilova fotka
ono, zalezi komu to zburaju... taky Vareha a pod.. mozno ma dost penazi na to, aby sa mu to prepieklo... ale bezny clovek dopadne uplne inak...... Neriskovala by som to.....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katrin21 no ono je to aj o tom do akej miery to prepisknes. ked si v zastavbe domcekov 5x5 metrov postavis taku hovadinu a este aj stylovo uplne mimo misu a mas podpisany maly domcek tak sa asi neda ani nic ine cakat :)
Odpovedať
Profilova fotka
;-)
Odpovedať
No tak ale to je nieco ine.Mozno mal povolenie aspon na tu stavbu ale postavil co postavil.Zrejme nevedel co s peniazmi tak postavil opachu,cim na seba upozornil. Nedovolim si tvrdit co je vacsie zlo ci postavit chatu s povolenim ale uplne inu ako mal schvalenu alebo klasicka nenapadna cierna stavba rodinneho domu.Nie som super bohaty,elebo teda Ti co stavaju cierne stavby nie su super bohatí.Keby sme boli tak si kupime pozemok za 200 E/m2 a na idealnom mieste a nestavaju stavbu bez povoleni.Ale jasne su aj taky superbohaci vid podnikatel Talapka niekde pri BA ,ktori aj peniaze na to maju a mohli by si dovolit kupit super idealny pozemok ale neucinili,a preco tak urobili to vedia iba oni sami.Myslim ze Ti co tu diskutujeme a riesime preco sme nedostali ,alebo nedostaneme stavebne povolenie nepatrime k tym superbohacom ale k klasickemu pracovitemu Slovakovi ktory zdedil nejaku podu, ale nemal to stastie ze je na idealnom mieste niekde v zastavanej casti a so sietami priamo na pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak mi prave riesime rovnaky problem s pozemkom v extravilane. Babka ma velku zahradu , tak nam chcela pomoct a prepisala pozemok na nas, aby sme mohli stavat. Pozdlz celeho pozemku je pristupova cesta, IS, ale pozemok este nie je v uzemnom plane ako stavebny pozemok a vsetko sa prehodnocuje. Starosta obce nam povedal , ze mozno o dva roky, ale to nik netusi, ci sa to udeje. Sice nam povedal, ze je to nas pozemok a mozme si na nom staviat co chceme, ale v podstate na cierno. No bez hypoteky to nepojde a banka nam peniaze bez stavebneho povolenia neda. takze je to taky zacarovany kruh , z kt. sa asi nepohneme.
Odpovedať
My sme tiež riešili podobný problém, mali sme pozemok v extraviláne, mimo obce, mimo zastavaného územia, všetko hralo proti nám a od začiatku nám na stavebnom úrade hovorili, že nám tam v žiadnom prípade stavebné povolenie nedajú. Ja som sa ale tej myšlienky na vlastný dom nechcela vzdať, keď sme už vlastnili pozemok a tak sme si ho na pozemkovom úrade dali vyňať z pozemkového fondu na parcelu "C", potom už na stavebnom úrade trochu váhali a tak sme sa dohodli, že ak nám povolí stavbu starosta tak aj oni, a aj povolili. Tak máme stavebný pozemok okolo 460m2, a pomaly staviame. Myslím ale, že všetko závisí od úradníkov, ak sú neochotní tak nepochodíš so žiadnymi skúsenosťami od iných. Prajem veľa šťastia na ochotných ľudí.
Odpovedať
Ano,stale hovorim ze skor Vam to chvalia ak ma obec svoju samospravu a starosta pozna kazdeho a starostu pozna kazdy osobne.V tych pripadoch je sanca omnoho,omnoho vačšia ,ale ak patrite pod mesto a ste ako prímestska cast podriadená mestu tak je to problém,obrovský problém.A potom už stavanie nie je o tom či mam povolenie ale či mám dosť guráže a či sa mi to "prepečie" a dostanem dodatočne povolenie alebo budem explarny prípad a bude sa búrať.
Odpovedať
Profilova fotka
nekrivdite úradníkom, otec kúpil pred päťdesiatimi rokmi pozemok v širšom centre mesta, nedovolili mu tam stavať,že tam pôjde diaľnica,pozemok mu vyvlastnili, po revolúcii vrátili, potom znovu vykúpili a dnes tam stojí pilier diaľnice.
Odpovedať
my mame podobny problem. mam pozemok sice v intravilane, no jedna sa o zahradkarsku osadu kde moznost zastavania je len 25m2. a mame dilemu ci ist do toho a zastavat tam 80m2 a dufat, ze sa to prepecie ako hovoril jankooo, alebo...
Odpovedať
Profilova fotka
Budem velmi uprimna: pekne byvanie je aj o peknej zastavbe. Myslim si, ze je dolezite aby veci mali hlavu a patu. Ked som zila v NL, tak investorovi dal stavebny urad na vyber ake skridle a aku fasadu si na dom mozes dat , tak aby to ladilo s ostatnymi domami v zastavbe. A mozem povedat ze sa mi velmi pacila holandska architektura a urbanistika. Veci mali hlavu a patu, vsade chodniky a aj pre cyklistov - VYBORNA ORGANIZACIA zastavby. Nestalo sa aby cesta bola prilis uzka alebo aby chybalo parkovanie... Vsetko bolo nadimenzovane a premyslene vopred s vyhladom na 10-20 rokov. Niekto kto ma pozemok v extravilane si moze mysliet ze v tom nie je ziaden problem a ze NA SVOJOM predsa moze robit co chce. Uzemny plan sluzi aj na to aby sa doprava, infrastruktura riesila komplexne. Pretoze potom sa moze stat, ze o 10 rokov bude roztrusena zastavba problemom pre dalsie stavby a cesty, siete nebudu postacovat na dalsiu zastavbu. Ide aj o to ze ludia si postavia domy kde chcu ale cestu uz nechaju tak a cakaju ze im ju vyriesi obec/mesto. Co potom s udrzbou ciest k roztrusenym stavbam v zime??? Myslim si, ze ak chceme zachovat malebnost Slovenska musime s citom pristupovat k urbanistike...
Odpovedať
No zaujimave ze uz pred 50-timy rokmi vedeli ze tade pojde dialnica.Tak tomu sa hovori superplanovanie. Nemyslim si ze malebnost nasho maleho slovenska spociva prave v tom ,ze je vsetko zahustene na jednom mieste.Malebnost krajine dodava aj ta roznoroda vystavba,rozdielne domy,rozdielna velkost a tvar pozemkov prijatelne miesta vystavby.V tejto dobe sa vo velkom chrlia developerske projekty IBV, ale kazdy architekt to nenazve inak ako geto.Male pozemky,vela susedov,domy ako jeden natlacene jeden na druhom,kazdy pozera susedovi do okien.Vsetko su to do podrobna specifikovane podmienky co mozte a co nemozte.Ved ako som spominal ta rostrusenost tych domcekov je tiez malebna a je to tak vsade aj Rakusku.Nepacia sa Vam typicke usadlosti napriklad v Rakusku,v Cesku?Postavene domy na kopcekoch a ku kazdej jednej vedie uzka cesticka a spravuje ju obec.Isto maju niekde aj problemy v zime s prijazdom k domu ale to zas az taky velky problem nieje. Bol som aj v inych krajinach,videl som ako sa stavaju aj satelitne mestecka na lukach ale naozaj to ma od malebnosti velmi,ale velmi daleko.
Odpovedať
tak ja môžem len súhlasiť s Jankoom, a tiež si myslím, že ak máš svoj pozemok a musíš riešiť svoju bytovú otázku tak ťa až tak nemôže zaujímať nejaká malebnosť Slovenska, kde si aj tak "väčšina " obyvateľstva robí čo chce a nemusí myť žiadne stavebné povolenia či dokonca stavať na svojom pozemku...
Odpovedať
Profilova fotka
No tak my sme sa nechceli vzdat nasho planu stavt i ked sme vraj extravilane. Tak sme zasli na stavebny urad nahliadnut do uzemneho planu obce a nakoniec sme zistili , ze sme este v zastavanej casti obce , teda v intravilane, lenze nasa nadej zhasla, ked sme zistili, ze pan starosta pri prekreslovani uzemneho planu naplanoval na spodnej casti pozemku zastavku a v hormej dve pristupove cesty k novym pozemkom, nakolko vedla planuju noviu vystavbu. Tak sme boli na dalsom urade, ci sa s tym da nieco robit, kedze sa nikoho na suhlas nepytal? A vyzera to tak, ze sme si mali kontrolovat nastenku obce kde planovali zmenu uzemneho planu, lenze kedze o tom nikto nevedel , tak to brali akoze proti tomu vraj nic nemame. Teraz sa snazim stretnut so starostom aby mi to vysvetlil, no ten sa nam vyhyba a nikdy na nas nema cas, lebo asi vie co urobil. Najhorsie na tom, je to, ze je to uz v uzemnom plane a velku sancu na stavbu nemame , kedze to stavebne povolenie by nam mal dat ON. Takze pozemok mame , ale stavat na nom asi nebudeme moct.
Odpovedať
Ach tie nešťastne nástenky,tekýto prežitok je dobrý práve na takéto špekulatívne kroky.Aj o tých nástenkach som počul kadečo.Dotyčný pochádzal z úplne inej časti SR kam zavesil oznam na úradnú tabuľu a údajne mu to prešlo.Ale či je to reálne možné tak to neviem. Prečo tieto nastenkové oznamy nedávajú obce na webové stránky?A ak aj dajú tak máte čo robiť aby ste ju tam našli!Tak dokonale ju schovajú!Malo ktora obec alebo mesto ju ma na hlavnej stránke.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankooo Problem je v tom, ze tie roztrusene stavby (ktore su inych krajinach malebne usadlosti) su u nas nevkusne ukazky snobizmu a arogancie. Stavby na samote v Rakusku nie su vysledkom sucasnej zastavby ale tradicie - budova tam uz davno stala alebo je nova ale nie je sukromnym objektom ale verejnym.
Odpovedať
no hlavne odkedy ma platit ten novy stavebny zakon stymi vysokymi pokutami za cierne stavby? aby sa vam to potom nepredrazilo. zakony su na to aby sa dodrziavali nie porusovali. dodrzat zakon je ale casto nakladnejsie a zlozitejsie ako ho porusovat. niektore su zasa proti ligike a zdravemu rozumu. niektori ludia si tak ulahcuju zivot pokial .... poznas to stym krcahom nie? kedze je tu par magorov / a velmi rychlo ich pribuda / co nerespektuju ani uzemny plan, ani stavebny urad a stavaju si co chcu kde chcu tak budeme taky vsetcia? kludne ale v tom momente emigrujem. ked zacali tie pretriasacky s novym stavebnym zakon jedna pani "podnikatelka" v centre mesta uplne bez povoleni zacala kopat rychlo zaklady pristavby k svojmu obchodu. stvbou by absolutne znemoznila pristup k murom susednej stavby ktora sa mala prave zacat rekonstruovat. susedia na nu zavolali priamo policiu - po otazke ci ma stav. povolenie povedala samozrejme ze nie ale ved pokutu zaplati. policia jej zakazala akokolvek pokracovat v stavbe. neuveritelne ale bolo ked policia musela zasiahnut pocas NOCI este 2 krat, kedze majitelka nadalej pokracovala v stavbe - aj v noci. na otazku co to ma znamenat dala odpoved - aby to stihla postavit este pred platnostou noveho zakona a vyhla sa tak vysokej pokute. pani by v zivote legalnou cestou to stavebne povolenie nedostala - koli okolitym budovam a stiesnenemu priestoru. svojou cinnostou ohrozila 2 susedne budovy. znie to ako nonsens ale je to realita - mozno trosku od temy a mozno ani nie. od mesta nic nepotrebujete - odpad si budete vozit kam? pri tabuli obce budete mat priviazany kontajner? posta vam bude chodit kam? hasici a sanitka vas najdu ako? dostanu sa k vam? bude pristupova komunikacia podla normy aby bola prejazdna hasicskym autom? kazdy na to nadava, kazdy sa zakony snazi obchadzat lebo ich povazuje za nezmyselne ... kym sa nieco neposere. potom vie slovak akurat tak nariekat. ale chybu si neprizna. a cierne stavby som uz burat videl.
Odpovedať
Ach ,to bol ale "nařez".!! Čo ideme robit? A ako chodi posta ,hasici a ine zlozky napriklad na jestvujuce tvz.lazy v okoli Kysuc,Myjavy,Terchovej?.Vrtulnikom ze ? Myslim ze nikto z nas tu diskutujucich nemal v umysle stavat na totalnych lazoch a lebo na totalnej samote i ked ani na tom nevidim nic zle iba krasny ale velmi tazky zivot. Viac menej vsetci ktory tu diskutujeme chceme stavat v oblasti ktora sa nachadza tesne za hranicou intravilanu mozno do 1km,aspon tak to je v mojom pripade.Klasicka cesta 2-3 triedy pred pozemkom a elektrika a voda taktiez. Je tu niekto kto mal na mysli stavbu na total samote ako sa hovori ze "panu bohu za chrbtom" ?
Odpovedať
@malydom ja si nemyslim, ze tu niekto planuje stavat tak, ako si uviedol na priklade tej podnikatelky, to je skutocne do oci bijuca drzost a ako pise @jankooo nikto nechce stavat na totalnych lazoch, kam sa neda poriadne autom ani dostat (ved aj ten stavebny material treba na "stavbu" nejako navozit). Odpad si odveziem v aute trebars k rodicom, kde mam stale trvaly pobyt a riadne tam poplatok za odpad platim a kedze mam pracovisko v rovnakom meste, nemam problem sa tam zastavit a vyzdvihnut si aj postu, ktora mi tam stale chodi, kedze som to nezrusil... Ale tvoje rozhorcenie chapem, lebo niektori ludia stavaju nacierno bez chrbtovej kosti a s vidinou zisku. My, co sme tu si chceme riesit jednu z podmienok slusneho zitia a bytia a to je vlastna strecha nad hlavou...
Odpovedať
@jankooo zobral som to z tatialto "Domceky a novostavby porozhadzovane po poliach,lukach a s krasnymi velkymi pozemkami kde je zhlucik 2-3 domcekov na troska odlahlom mieste mozno do 1-3 km od mesta od zastavanej oblasti. Stavia,staval niekto podobnym sposobom na "cierno" na takomto mieste." je mozne ze som si to zle vysvetlil. za tym prikladom pani podnikatelky som uviedol ze je to asi mimo temu, ale je to pekny priklad toho aky su niektori ludia a koli takym su aj tie zakony ktore nam normalnym ludom ztrpcuju zivot - pricom "vyvoleni" tie zakony aj tak obchadzaju. @pecatko ty si odpad odvezies. fajn a urobi tak aj dalsich neviem kolko ludi co by si takto postavilo dom? ked som pisal moj prispevok bol som v tom ze sa bavime o stavani niekde na samote - material navozis aj liazkou, V3S po polnej ceste. ale sanitka sa ti tam uz vyhrabat nemusi - ty si to mozno uvedomis - ale uvedomia si to aj ostatny ludia tohto statu co by tak chceli stavat? a inac - zacali sa pred par rokmi v extravilanoch obci robit tzv. pozemkove upravy - tj. scelovanie pozemkov a podielov na pozemkoch do jedneho celku /pozemku/parcely - a teraz dam len moj osobny nazor a viziu - v extravilanoch vzniknu pekne vysporiadane pozemky, vsetky s pristupovou komunikaciu / ano aj asfaltovou dokonca / pricom v intravilane vdaka nepoprededovanym a neznamym vlastnikom, velkym poctom vlastnikov budu pozemky takmer nepredajne. takze myslim ze zachvilku sa bude coraz viac ludi domahat vystavby v extravilane a stat stym bude musiet nieco spravit. koniec koncov dnes mate studnu vlastnu, odpad do vlastnej cisticky, kurenie elektricke, fotovoltaicke panely na strchu a moze sa byvat. okrem smetneho, dobreho pristupu koli hasicom a sanitke a poste nic uz netreba. cize pripojky odpadaju. staci uz len prelomit birokraciu a ide sa nato.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?