Statny stavebny dohlad nad stavbou, ktoru realizoval predchadzajuci vlastnik

Dobry den, rada by som sa opytala na vase skusenosti. V r.2008 som kupila pozemok, na ktorom stoji "barabizna" stareho rodinneho domu. Teraz mi prisiel list, ze sa bude konat stavebny dohlad a v liste sa pise, ze pojde o kontrolu uzivania oboch stavieb rodinnych domov podla kolaudacneho rozhodnutia. Treba priniest vsetky papiere o tychto stavbach (jedna sa o dvojdom) - projektovu dokumnetaciu overenu v predchadzajucom stavebnom konani a pravoplatne rozhodnutie o uzivani tychto stavieb.. Nie som si ista, ze taketo nieco vlastnim, kedze stavby stoja uz nejakych 80-90 rokov. Jedine, co na tomto pozemku bolo nami robene, bola toho roku priprava kanalizacnej pripojky a vodovodneho pripojenia (su len na pozemku, ani nevedu do domov, kedze my ich budeme burat a stavat uplne nieco ine... raz, ked vyrastieme). Ked sme robili tieto pripojky, chybalo nejake povolenie, za co sme aj dostali pokutu. Dom uziva jeden pan, bezdomovec, od septembra min.roku. Je slusny a nikomu tam nevadi, aspon sme si toho doteraz neboli vedomi. Naozaj nerozumiem, co tymto stavebny urad sleduje... Mate s niecim podobnym skusenosti? Vdaka...
Odpovedať
Profilova fotka
no, buď Vás niekto bonzol a bezdomovec až tak nevadí, alebo úradníci nemôžu ísť na Slavín, tak sa realizujú nižšie. Štátny stavbený dohľad má právo vstúpiť na stavbu, ale v prípade jestvujúcej a užívanej stavby (pri starších nemusia byť ani stav. povolenia a kolaudačné rozhodnutia) je to bežné, len ak stavba ohrozuje okolie. Ak si toho nie ste vedomí, napíšte im požiadavku vysvetlenia záujmu, potom ich pošlite domov, nech si donesú súdny príkaz. Mimochodom, ak sú príslušný úrad, musia mať aj kolaudačné rozhodnutie.
Odpovedať
@jan45 no papiere prisli zo stavebneho uradu danej obce, cize ak nejake rozhodnutia boli kedy vydane, museli to robit oni. Nie som si vsak ista, ci sa taketo veci diali aj 90 rokov dozadu. Ak som to spravne pochopila oni mozu vstupit aj do domu, musim ich tam pustit? Pokial zhodnotia, ze nejako stavba ohrozuje okolie, ako pisete (aj ked by asi musela doslova vybuchnut, aby ohrozila okolie mimo nas pozemok), aky byva dalsi postup? Vdaka...
Odpovedať
Profilova fotka
@cajka_j nie som právnik, som SD,štátny stav. dohľad som na stavbu nepritiahol ani keď to bolo treba. Jednoznačne papire nepotrebujete, komunikujte s nimi písomne najmä ak tam nebývate. Pozrite si § 98-102 St. zákona napr. http://www.byty.sk/stavebny-zakon/
Odpovedať
@jan45 vdaka
Odpovedať
Dobrý deň, opäť pekne poporiadku. ŠSD je akýsi orgán kontroly. Ak ŠSD zistí na stavbe závadu, vyzve Vás na vykonanie nápravy. Ak ide o barabizňu, stavebný úrad (nie ŠSD) by mal začať konanie o nevyhnutných úpravách, a rozhodnutím Vám nariadi vykonať konkrétne stavebné práce, aby stavba zodpovedala zákonným požiadavkám (napr. aby bola staticky bezpečná a pod.). Ak sa dokumentácia stavby nezachovala, môže Vám stavebný úrad nariadiť obstaranie dokumentácie (§ 104 SZ). Čo sa týka vykonania štátneho dohľadu - moc by som nevyskakoval, môžete dostať pokutu za marenie dohľadu. Práva a povinnosti dohľadu sú v piatich paragrafoch (98 až 102) stavebného zákona, určite si ich prečítajte. Žiadne iné oprávnenia, aké sú uvedené v týchto piatich ustanoveniach, dohľad nemá. Osobne som vykonal desiatky štátnych dohľadov, pričom mnohokrát boli vlastníci stavieb zbytočne agresívni. Keď boli zlí a bránili v dohľade, prichádzala do úvahy aj pokuta. Inak to bol zväčša normálny úradný úkon, žiadny stres.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@tomas8006 dobry den, mozem sa poradit. Aj nam dosiel list: oznamenie o vykone statneho stavebneho dohladu na dvojgaraz. Jedna sa o to, ze v povoleni mame, ze budeme mat na pozemku dvojgaraz. Nakoniec vsak manzel usudil, ze stavbu bude vyuzivat ako stolarsku dielnu, nakolko prenajmy by ho vysli sakra draho. Dal sa doviest do dvojgaraze stolarske stroje, ale zatial to nevyuziva na podnikanie. Proste nemal kde si ich dat. Planujeme urobit zmenu z dvojgaraze na dielnu. Mozem sa spytat preco ma prist statny stav. dohlad a ci moze dat pokutu, zato, ze su tam stroje?
Odpovedať
@jan45 dobry den Janko, mozem sa poradit. Aj nam dosiel list: oznamenie o vykone statneho stavebneho dohladu na dvojgaraz. Jedna sa o to, ze v povoleni mame, ze budeme mat na pozemku dvojgaraz. Nakoniec vsak manzel usudil, ze stavbu bude vyuzivat ako stolarsku dielnu, nakolko prenajmy by ho vysli sakra draho. Dal sa doviest do dvojgaraze stolarske stroje, ale zatial to nevyuziva na podnikanie. Proste nemal kde si ich dat. Planujeme urobit zmenu z dvojgaraze na dielnu. Mozem sa spytat preco ma prist statny stav. dohlad a ci moze dat pokutu, zato, ze su tam stroje?
Odpovedať
@cajka_j ahoj Cajka, ako ste dopadli s tym statnym stav. dohladom? Nas to caka tiez. Neviem podla coho vyberaju ludi na kontrolu. Asi mame "dobrych" susedov.
Odpovedať
@kytula pokial v garazi mate len uskladnene veci a garaz sa nevyuziva na inu cinnost nic zle nerobite. Pocas vykonu SSD budu pozadovat aj vase vyjadrenie v ktorom to uvediete. SSD sa vykonava v 80 percentach z dovodu podnetu.
Odpovedať
@tomas8006 presne tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@kytula ak je to rozostavaná stavba, štátny st. dohľad môže kontrolovať stav, ale nemá čo komentovať tovar, stroje, ani keby mali dôkaz že je kradnutý. Pokiaľ budete užívať stavbu ináč ako je v kolaudačnom rozhodnutí, sú aj iné orgány, ale št. st. dohľad môže prísť, pozrie, vyzve na nápravu. Ak chcete garáž využívať na výrobné účely a nemáte kolaudáciu, treba požiadať o zmenu rozostavanej stavby, je to rovnaký proces ako stav. povolenie. Ale mali by ste brať ohľad aj na susedov, stolárska dielňa nie je tichá prevádzka,a ak manžel výrobou nezarobí na nájom, tak nech to ani nerobí.
Odpovedať
@jan45 Janko v susedstve máme záhrady a muž má veľa manuálnych strojov, dokonca aj olepovacku, akurat píla je hlučnosti stroj.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_boksansky dakujem
Odpovedať
@jan45 janko a ked manzel vyuzil pilu na rezanie plavajucej podlahy (do domu,nie napodnikanie), nemozu za to dat pokutu? Stroje su v garazi, ale pila bola trosku vyuzita pre sukromne ucely.
Odpovedať
Profilova fotka
@kytula nestresuj. Mali ste povolenie na garáž? Mali. Postavili ste garáž? Postavili. Mozes mat v nej uskladnené čo ty potrebuješ. A ručné zariadenia používať mozes bez povolenia susedov. Nic sa neboj, to je iba formalita. Proste vás niekto iba udal. Ludska zavist nepozná hranice. VVždy rob tak aby ste mali veci legálne a neries susedov. Nech posielaju koho chcú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?